shalom777 Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Naravno da nam je Tvoje misljenje potrebno,skromni i bogomudri covjece-zato te i 'prozvah.' A Tvoje misljenje,ja-a mislim i svi ostali na forumu,nikako ne mozemo smatrati nistavnim,najiskrenije. Drugo,ono za predavanje ostaje po dogovoru,jel tako? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Ovo si odlicno rekao.Slazem se u svemu. I ja sam se utvrdio u Pravoslavlju,upravo kroz donikejske oce,kada su me baptisti poceli odvracati od Jedine Svete,Saborne i Apostolske Crkve! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 da da ostaje sve po dogovoru :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Hvala, brate, super komentar... :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 kako super obican je radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 I obican, i super...) Lijepo si ovo objasnio za ''mladalacke grijehe'', ali ne predlazem nikome da ih smatra za nevazne, ili-bolje reci, da im se prepusti. Ne. Treba se boriti.(Mada si i ti to isto rekao.) :smiley: Nema nista ''jace'' i svetije od sSamog Hrista kojeg dobijamo u Svetom Pricescu. Tako da smo na pobjednickoj strani! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 13, 2009 Пријави Подели Написано Јул 13, 2009 Dakle otvaram ovu temu sa zeljom da osvetlimo sve probleme mladih o kojima se malo prica i koji su tabu , kako bismo rasudili kako se sa njima najadekvatnije nositi. dakle gospodo na potezu ste, kolega urednice Vi prvi :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 13, 2009 Који је најбољи начин уз пост и мотиву да се сузбију страсти?Ја мислим да су то метаније.Колико сам у праву? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 13, 2009 Пријави Подели Написано Јул 13, 2009 borimo se prvenstveno svedocenjem i verovanjem u istinu, zatim hrabrim ispovedanjem, a i podvigom naravno, ali ako se u duhu ne smirimo i ne pobedimo svoj ego dzaba nam formalni podvizi radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 13, 2009 Пријави Подели Написано Јул 13, 2009 Ja se,HVALA BOGU, u poslednje vrijeme dosta dobro drzim(prije odredjenog vremena mi je bilo strasno lose, prosto nisam znao sta da radim!!)... Koliko mogu da primjetim, Sveta Tajna Ispovijesti- na prvom mjestu. I Sv Pricesce, naravno. I REDOVNO ''isunjavanje'' molitvenih pravila... To mi je duhovnik vise puta naglasio. Jedna vrlo bitan elemenat za suzbijanje strasti, pomisli i sl, jeste i odlucnost da cemo prestati da grijesimo u tom pogledu. Sopstvena odluka... Pomenite,jer, iskren da budem, ne znam kad ce i sta da mi padne na pamet... Nadam se da ce mi se Bog smilovati, i da ce me spasiti od svakog iskusenja...Neka bude Volja Njegova! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 21, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 Vlasti u SRJ na delovanje sekti gledaju nojevom logikom - glava u pesak. Jedna sekta na svoje delovanje u Srbiji prosle godine potrosila sezdeset miliona dolara Kad je Bil Klinton jednom prilikom otpozdravio publici sa karakteristicnim pokretom ruke, poznavaoci satanistickih simbola podigli su oko toga veliku prasinu u Americi, tvrdeci da se radi o znaku kojim se slavi Satana. Najzesci kriticari "prokazanih" sekti uprli su prstom i na ceremoniju inauguracije Kofi Anana za prvog coveka Ujedinjenih nacija. U pocasnom redu, pored Klintona, sedeli su Mun, osnivac istoimene unifikacione crkve i Sri Cin Moi, pokretac "Trke mira", koje poznavaoci ocenjuju kao veoma opasne i mocne organizacije. Kad je Evropski parlament 29. februara 1996. doneo Rezoluciju o sektama, jedna klauzula je jasno upozoravala da su neke od njih vrlo stetne i da tu nisu bas cista posla. U obrazlozenju nedvosmisleno stoji da neke sekte i udruzenja "vrse ilegalne i kriminalne aktivnosti, krse ljudska prava, bave se zlostavljanjima, seksualnim zloupotrebama, poreskim prevarama, trgovinom oruzja i droge...". Dve godine ranije u Nemackoj je sajentolozima zabranjeno da imaju bankovni racun zbog privrednog kriminala, a u toj zemlji oni nemaju pravo ni na registraciju i legalno delovanje. Prema nekim podacima, Sajetoloska crkva organizuje razne kurseve za "duhovni preporod" po ceni od 2.000 dolara, a za ceo program "prosvetljenja" treba uplatiti cak 350.000 zelenih novcanica. Srbija je jos bez pravne regulative koja bi odredila polozaj verskih zajednica, sekti i kultova. Pre sest godina ukinut je do tada vazeci zakon koji je propisivao i obaveznu registraciju u policiji, novi nije donet, pa se kod nas ove grupe i organizacije registruju kao udruzenja gradana. Dovoljno je skupiti samo 25 potpisnika. Otuda ne iznenaduje podatak da samo u beogradskoj opstini Vracar pod raznim nazivima deluju 24 organizacije koje upuceni svrstavaju u sekte. Prema objavljenim podacima jedna od najuticajnijih sekti u Jugoslaviji samo prosle godine je za regrutovanje novih clanova na tlu SRJ potrosila 60 miliona dolara. Analiticari posebno upozoravaju decu da se klone primamljivih oglasa o jeftinom ucenju stranih jezika u inostranstvu, predavanja o samorazvoju, kurseva joge, umetnosti zivljenja, transcendentalne meditacije i raznih drugih propovednika mira u svetu i drugih "usrecitelja". U skolama se tek povremeno organizuju predavanja o sektama i ne retko i odrasli shvate koliko pojma nemaju o ovoj temi. - Prosle godine smo organizovali razna predavanja, a jedno je bilo posveceno sektama. Bili smo zapanjeni njihovim brojem. Tada je iskrslo i vrlo indikativno pitanje zasto nemamo Zakon o sektama. Profesori su imali dozivljaj da to kod nas neko svesno "koci". Shvatili smo tada da problem sekti u ovoj zemlji uopste nije mali problem, jer u situaciji u kojoj zivimo godinama, sve moze lako da se pojavi i "primi". Na sve strane se "spasavaju duse". Sve vrvi od sekti i skoro da niste u stanju da kazete ko nije clan neke sekte - objasnjava Gordana Nikolic, psiholog Pete beogradske gimnazije. Kad to kaze, ona misli na reci dr Vukadina Cvetanovica da smo zapravo svi clanovi jedne ogromne sekte, potrosacke, a da toga nismo ni svesni. - Mi zapravo i ne znamo koliko dece imamo u sektama, o tome razmisljamo jedino ako se nesto dramaticno desi. Mada imamo permanentnu borbu sa raznoraznim dobrociniteljima koji stoje pred skolom, besplatno nude knjizice i druge papirice sa uputstvima o boljem zivotu i pozivaju na druzenje, uz sendvic, sokove... Zao mi je sto drzava ne radi nista protiv toga, ali i porasta narkomanije, alkoholizma. Pocinjemo da se brinemo tek kad nas nesto direktno i licno pogodi, sto je razmisljanje kratkog daha. Kad bi o tome mislili na duzi rok, zapravo bi svi morali da se uhvatimo za glavu - upozorava ovaj psiholog. Prema njenoj oceni odgovornost snose odrasli koji znaju sta se sve desava (s) mladima, a mirno cute. "Ponasamo se kao da je sve u najboljem redu", kaze, uz opasku: "Sistem noja moze nas skupo kostati. Stavi se glava u pesak po principu "necu da vidim, necu da znam"- a sve ce isplivati kasnije. Za to "posle" uvek se placa veca cena". pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 21, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 Sta o sektama znaju mladi? - Znam da postoje razne sekte i da je ucenje slicno hriscanskom, ali ima bitnih razlika koje se u prvom trenutku ne primecuju. I znam da ima satanistickih sekti ciji je cilj grupno zrtvovanje da bi se nasao bolji zivot posle smrti - prica Ivana, maturant Pete beogradske gimnazije, uz napomenu da zna jednu porodicu koja je clan Jehovinih svedoka. Ne razlikuje se od drugih, obicnih ljudi, primecuje ona. Prema njenom verovanju mladi i odrasli odlaze u sekte iz potrebe za sigurnoscu koju nemaju u porodici, zbog razocarenja u Hriscanstvo, iz pomodnosti ili intelektualne radoznalosti. U vreme bombardovanja clanstvo i pristalice raznih sekti delili su i "Hriscanski kolac", koji se mesio 10 dana. Sve u ime mira. I na Natasina vrata zvonili su "ljudi neobicnog izgleda i cudno obuceni". Ova maturantkinja Pete beogradske gimnazije, kao i Ivana, smatra da bi o ovoj temi trebalo mnogo vise i cesce da se prica, jer stura saznanja sa TV ekrana i povremeni razgovori u krugu porodice nisu dovoljni. 8084.gif ishod - U sekte se moze uci i iz neznanja, tvrdi psiholog Pete beogradske gimnazije Gordana Nikolic, navodeci primer usamljenog daka ove skole, koji je pre tri godine potpao pod uticaj Jehovinih svedoka. - Decak je bio jako stidljiv, pomalo izolovan. Kad su drugovi poceli da izlaze, on je najednom video sebe kao nekoga ko nije u redu. U takvoj nesigurnosti naleteo je na Jehovine svedoke i poceo da odlazi u njihov omladinski klub. Sva sreca da je dete pocelo o tome da prica. Onda smo ga, zajedno sa roditeljima, odatle jedva izvukli. On je imao srecu, ali koliko ima slucajeva o kojima se nista ne zna - kaze psiholog. O. NIKOLIC pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 4, 2009 Пријави Подели Написано Август 4, 2009 gresioma mladosti se ne treba preterano otterecivati i praviti od njih psihozu jer su prolazni radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Август 4, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2009 Али зар не треба ``дати гас``у младости и стећи благодат како би нам касније било лакше да се изборимо са гријесима? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 5, 2009 Пријави Подели Написано Август 5, 2009 0205_whistling blagodat se ne moze nataloziti pa koristiti retroaktivno, ili smo ili nismo u stanju blagodati radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука