Ненад С. Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Што се тиче редовних сексуалних односа у вези. Све је тачно. Прошао сам нажалост кроз овако нешто. Међутим данас је већина људи убеђена да се веза може одржати само уз помоћ секса. Ту велику улогу има и друштво, медији, интернет портали и сл. који стално о томе пишу, коментаришу и нажалост теже увек за тим. Они у већини случајева не знају шта значи реч "страст" и својим незнањем "подучавају" друге људе. Kaludjerovic Sreten, Никола Поповић, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Oће ли игњатије или трифке или неки други процењивач греха да ми каже има ли нада за моје родитеље смртне грешнике, блуднике и прељубнике...? Твоји родитељи нису црквени људи. Ни моји се нису венчали у Цркви. Али су се ипак венчали и заветовали једно другом. То је брак на неки начин. Опет је и пре тога било блуд, а ван тога прељуб. Не зезај ме да сам процењивач греха. Преносим само веровање и учење Цркве. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ma lik se naizbludničio pa sad drugima morališe. Klasičan neofitski sindrom. Pre će biti u pitanju griža savesti jer je vijao udate žene, a moguće i njega muž neke od njih, nego li pokajanje jer bi u suprotnom na stvari gledao malo šire. Nit je seks pre braka nužno nešto sebično što rezultira osećajem ispraznosti nit je on u braku pošteđen navedenog. Jednostavno stvari su malo šire da bi se svele u jednostavne kalupe. Da jer to tako svedoče nam crkveni kanoni koji kao rešenje predbračnih odnosa (=bluda) vide brak, dakle seks nije smartran kao nešto a priori prljavo već kao nešto što u sebi ima potencijal da se pretvori u svetu tajnu. Možda se nisam izrazio najbolje, al poenta priče je da odnosi dvoje ljudi koji upražnjavaju seks pre braka mogu biti daleko ispunjeniji ljubavlju jednoga prema drugom nego li nečiji odnosi u braku i da im kao takvima treba dati šansu.... Mladicu ljubav nije stvar strasti i nema je u grehu. Ako su vec toliko ispunjeni ljubavlju sto je ne krunisu brakom? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 NemanjaVa Хехе,добро запажање,лик је прошао сити и решето, и сад би као да буде морално јак,одан и веран баја... Ово да односи двоје људи могу бити испуњени великом љубављу и пре брака,има смисла ако се њихова веза крунише браком,међутим много чешћа је појава,да пре брака имамо толико много "љубави" да смо почели да их обележавамо рецкама... Ignjatije, NemanjaVa, Жика and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Kad "neubrani cvetovi" krenu da pametuju o seksu...to je tako aseksualno Pontifex Emeritus, Sanja Т., RYLAH and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Аутор текста је написао да је секс пре брака исто што и прељуба. Ја сам написао да то није исто, а ти ми прво учитаваш нешто што нисам написао па ми после постављаш питање које нема везе са оним што сам написао. Tačno, o tome podrobno govori Grigorije Niski u svom četvrtom kanonu bludom nazivajući poholjivu želju bez učinjene nepravde drufome (= svome supružniku) a preljubu štetom i uvredom prema drugome ( = svome supružniku). Млађони, Жика and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Али су се ипак венчали и заветовали једно другом. То је брак на неки начин. То је и поента. Превише се фрљамо са појмовима овде шта је то брак. Секс без љубави и јесте грех. Фала Богу. Kaludjerovic Sreten, Ћириличар and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Црквена "правила" ајд тако грубо да кажем,важе за црквене људе,шта ће бити са не црквеним,немамо појма... Друга ствар, исповест овог лика уопште не сугерише на то шта је грех или врлина,већ како бити срећан и задовољан, и у сексу и у животу уопште,првенствено мислећи на успешан брак, бар сам ја тако доживео текст... Ма то је све друга прича, као што рекох проблем је ово духовништво-памтовање то је грех то није грех.. то да ли је неко дело урађено из греха или не.. само Бог зна.. а не знамо ја, трифке или игњатије.. А у овом тексту и кроз ове постове, људи су рекли да је грех, смртни грех, једнак прељуби и слично... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Текст,тј аргументи су одлични, што год ми мислили.... Jesu, al' za njegov slucaj. Mnogi drugi nisu osecali nikakvu nelagodu niti neispunjenost zbog seksa pre braka. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Jesu, al' za njegov slucaj. Mnogi drugi nisu osecali nikakvu nelagodu niti neispunjenost zbog seksa pre braka. Безосећајност је данас лајт мотив многим младим људима,промискуитет је постала готово нормалана ствар,и такви ликови упражњавати ће секс и мењати партнере и пре,и за време ,и после брака,без икакве гриже савести... Trifke, Ignjatije, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Безосећајност је данас лајт мотив многим младим људима,промискуитет је постала готово нормалана ствар,и такви ликови водиће и мењаће партнере и пре,и за време ,и после брака,без икакве гриже савести... A i savest je jako lako ugusiti... "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Televisa presenta Иван Ивковић, Драшко, Млађони and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Безосећајност је данас лајт мотив многим младим људима,промискуитет је постала готово нормалана ствар,и такви ликови упражњавати ће секс и мењати партнере и пре,и за време ,и после брака,без икакве гриже савести... Uopste nisam imao na umu one koji svaki drugi dan menjaju partnere. Zapravo sam mislio na one koje poznajem a koji su u vezama od po godinu, dve ili vise. Ne verujem da ces za to reci da je bezosecajnost. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Текст,тј аргументи су одлични, што год ми мислили.... Misliš? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Oће ли игњатије или трифке или неки други процењивач греха да ми каже има ли нада за моје родитеље смртне грешнике, блуднике и прељубнике...? Naravno da nema nade. Evo za njih se upravo šoluje deseti krug pakla :-D Deki992 and Млађони је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука