Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kako si to lepo Lazarice napisala,jer to znaci da mi ovde pisemo o neka dva razlicita stanja sa istim ishodom.Sta ako ja sa nekom zenskom osobom(moram da se ogradim doslo ludo vreme) vodim ljubav,a ona samnom ima seks ili obrnuto ??? joooj

vidiš ribar ja bih to jednostavno onda nazvala - trgovina 0104_cheesy...jedno od to dvoje trguje emocijama, ose?anjima i željama, pa i telom

ne bih rekla ni da je ishod isti, ali onda bi morali da za?emo dublje u vrste orgazma, uzroke i posledice....šta ko traži, to i na?e dada.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Po meni u 60 posto slucajeva u braku do te trgovine dolazi. Sto se tice krajnjeg rezultata  mislim da je u prvim godinama  obostran ishod cesci, a kako prolazi vreme kod nas jadnih muskaraca ishoda mora da bude hteli ne hteli, a da zene maipulisu svojim ishodima shodno situaciji .

Skrecem polako sa osnovne teme moracu u sledecim odgovorima da se prestrojim gadjanjegovornika

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

nismo rekli u kojim godinama se brak sklapa i koji je po redu..što može biti od suštine za dalju diskusiju 0104_cheesy

ja sam se već ispucala na onoj temi o tome pa sad samo pratim 0202_238

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Пало ми је на памет поређење са забрањеним плодом са дрвета познања. Тај плод би човек кад тад пробао али Бог му је дао забрану јер још није дорастао њему и то би било на његову штету. Што би Бог створио то дрво ако човек никад не би требало да га окуси, само човек није још био спреман за њега.

Тако и у нашем случају мислим да прво претходи мало уздржања па кад будемо спремни онда плод. Ми не можемо да знамо да ли искрено волимо ако наша љубав не прође искушење. Господ је рекао да ако га волимо чинићемо његове заповести. Колико нас мисли да воли Господа а не може ни најмање заповести да одржи.

Мислим да ми можемо увек да се оправдавамо говорећи да је упитању секс из љубави и да је то икона Цркве и да стварно у то верујемо али ако љубав не прође неко кушање онда је великик знак питања да ли стварно волимо. Волимо сигурно у некој мери али да ли је то она Хришћанска љубав на коју се позивамо. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Види Регазза, не говорим напамет.....Буди уверена да се не бих усудио сам од себе да тако озбиљне и осетљиве теме покрећем ,а и искрено, мислим да нисам толико паметан да бих могао тако нешто да откријем. Већ оно што нађем код св. Отаца и учитеља Цркве то покушавам да прихватим . Пази, открићу ти само делић онога што планирам да унесем у свој рад на ту тему. Ствар је врло озбиљна а увек постоје недобронамерни људи који би могли да злоупотребе цео материјал,тако да ћу те само навести на једно место а ти настави , ако желиш даље , да усредсређујеш своју пажњу приликом читања дух. литературе.

Знај да такву идеју врло често налазимо у свакодневном богослужењу..."Ко има уши да чује нека чује"....

Већ једно 6-7 година у глави имам једну тему за коју сам у међувремену набавио доста литературе и за коју  мислим да се зове :  „Брачни Ерос као савршена икона св. Евхаристије по св. Писму и св. Оцима“. Основни подстрек за ову тему сам нашао код св. Николаја Кавасиле који пар пута у свом познатом делу „О животу у Христу“ (Περί της εν Χριστώ ζωής, εκδ. Ιερόν Ησυχαστήριον "Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος" , Σουρωτή Θεσσαλονίκης 2005, σσ. 274-275) говори о томе како је св. Евхаристија, односно св.Литургија, заправо, „брачна ложница“ (превод С.Јакшића, Беседа,Нови Сад 2002,стр.166-167), или како сам каснује нашао и остале преводе брачна одаја, соба или кревет (гр. Νυμφώνας), која се припрема за чисту љубав Женика и његове невесте, дакле Господа и Цркву. Знам да ти ово може звучати мало саблажљиво али упутио сам те на наш превод који постоји ,као што видимо од 2002. године, а и на грчки оригинал, па се можеш уверити да управо монах!, видећеш у предговору, пише

о томе и да није то сад нешто моје јер, кажем, нисам толико паметан за тако узвишене и бистре мисли које налазимо код св.Отаца. Ја једино што желим је да будем као вредна пчелица која сакупља драгоцени полен од цвета на цвет а од кога прави мед који живот људима чини слађим....

Свако добро од Бога.

Aga, ne postoji 'bracni eros' u kontekstu u kojem ti govoris jos da ga uporedjujes sa Sv Liturgijom........malo je reci da je neprimereno! Sta je sa tobom,kakav bracni eros? Je li to znaci da sad eros ima vise vrsta? Kakva bracna loznica i nebuloze.......uzmi original i citaj. Imas ti kod nas na faxu vrte se oko vladika a sa rodjenim  zenama ko da im je ona baddy....valjda idu sa njom na smej.gif. To je bolest.

To ako si u braku pa ne mozes da budes teolog a ne nesto vise. Drugo, kada se poredi brak i sv Liturgija to ide paralela sa Crkvom i Hristom. Odnos Crkve i Hrista NIJE odnos muza i zene!

Подели на овим сајтовима

• Гости

хахахахаха...не постоји "брачни ерос"...ајде душо, моли те чика Ништавило, иако је ништа, да мало прелисташ неки "Увод" у православно - хришћанско богословље...па ће онда видети да грешиш силно, љубави.

Nistavilo zar postoji 'uvod' u bogoslovlje?

Citiraj Oca koji govori o bracnom erosu a da nije dr Jerotic! I koji se to svetitelj posvetio sa tim bracnim erosom?

p.s. hajde izbaci iz upotrebe to 'ljubavi' nesto mi se gadi kada ti to kazes.

Подели на овим сајтовима

Љубави, љубав не сме да се гади никоме...макар неко као ја, непостојећи, то рекао...чему такве речи од стране неког ко тако добро познаје шта је прави а шта "непостојећи брачни ерос"...?

Наравно да постоји "увод" у богословље и то управо за душице као што си ти, које не знају да постоји "брачни ерос"...али, млада си ти душица, научићеш, има времена.

Не знам...никада нисам читао свете оце, не знам грчки, нити господина Јеротића, јер немам пара да купим књиге, и слабо сам писмен, додуше...једва сричем некако слова...писање још увек учим...али молим се Христу да ме описмени: Боже Христе, Ти који пострада и васкрсе да уништиш ништавило, учини мене који нисам и нема ме, писменим. Амин.

Ипак, Дух Свети и нама неписменима и непостојећима открива, као Цркви, ствари које не морају бити "код светог оца",...нити негде другде...јер Дух Свети доноси увек нешто неочекивано...Дух Свети није "папагај" који врти као покварена плоча свете оце и мртве фразе...баш ме жуља што тога нема код светих отаца...има код Духа Светог... :smiley:

Дакле, драго ми је што је твоја душица тако добро упозната са оцима, ја пак нисам читао.

Даље не знам ништа о томе, љубави.

Подели на овим сајтовима

Tema vam je divna 0110_hahaha

Ovaj, zao mi sto se jedna osoba nece iskusiti u diskusiju, mudra to glava...

Kaze ona, a ja prenosim jer se slazem, "pa bracna postelja je oltar", e sad koga to sablaznjava mozda ovde nikog, mene odusevljava.

Valjda Hristu predajemo sav zivot svoj, valjda u braku postajemo jedno i telo i dusa i da sad ne sirim pricu, pa valjda se to podrazumeva...

Al ovde je tema sta sa odnosima pre braka.

E pa nista :drugarstvo:

Djomla brate svidja mi se tvoje razmisljanje od danas, tj ono koje si kuckao danas. Nekako mi je neposrednije i opitnije od onog pod brojem 2 rekao si ono sto treba i vise od toga iz svog licnog iskustva...

Jos samo da naucimo da sebe predamo na zrtvu Bogu i milina.

Al opet, negde procitah cini mi se ovde na forumu, za zrtve svespaljenice jos nije doslo vreme. To predavanje sebe na zrtvu Bogu u potpunosti jos "nismo spremni", dok god sebe potpuno ne sredimo, upoznamo, spoznamo, dok ne sazrimo, sada iako bismo zeleli da mu se u potpunosti predamo, mi nismo spremni, i nasa borba je u necem drugom.

Ne moze dati zivot onaj ko ne zna sta daje i zasto ga daje, nego tek kad ga spozna i kada ga ceni kao nesto najvrednije i najdragocenije, e onda ta zrtva ima smisla.

Avram je itekako znao koga zrtvuje i zasto kad je vodio sina, a mi cesto olako to shvatamo "e sad cemo malo da se predamo Bogu", kao da je to eto tek tako.

Mislim, da jeste to tek tako, ali ne u nasem kontekstu.

Tako mu dodje i sa odnosima. Daleko od toga da su prljavi i necisti, verovatno jesu sami po sebi kao sto je sve bez onoga koji Jeste u stvari nesto sto nije ali ljubav ne biva van zakona, pogotovo ne u bezakonju.

Razume se i "tolerise se" i "uobicajeno je", ali to nije punoca niti moze biti.

Lepo je razumeti nekoga ko pre braka "gresi" i pokusati da relativizujemo to, ali mislim da ipak Istina oslobadja i da malo cvrste ruke nece skoditi.

Sada sve relativizujemo, samo pricamo o ljubavi, zajednici, svemu tako divnom i barsunastom, ali na delu smo manji od makova zrna, propadamo kolektivno. Bas zbog te relativizacije i toga "ma dobro igraju se deca".

Ko od vas ima decu to i zna, moraju se granice cvrsto postaviti, ako svakog dana detetu menjamo granice dokle sme da ide, po sopstvenom raspolozenju, dete ce biti zbunjeno, videce da u stvari je primarno tu kako se mama il tata osecaju, a da to sto on cini i nije presudno. Jasne granice su neophodne za sazrevanje, jasne i ne u potpunosti krute i rigidne.

Moze onaj ko ima vlast (dakle duhovnik tj svestenik) da razresi konkretnoj osobi u konkretnom trenutku ali mi ovako pausalno da kazemo da nema veze bitno je da se mladi vole, to je opasan teren i po meni pogresan.

Uvek se snishodi konkretnoj licnosti kako vi to "teolozi" volite reci.

0110_hahaha

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ништавило,велики си циник...гори си од мене...

Ништа ново се овде није чуло,до тражења алибија за кексуалне вратоломије,све заједно са покровитељством ероса и танатоса...

И кад се већ позивате на св Оце,погледајте мало,на пример шта мисле о девствености,поготово о св мученицама,и онда повежите вашу причу о еросу,или је бар ставите у било који контекст...

Али пошто смо ми хиљадама светлосних година далеко од св мученица девственица,онда боље то лепо признати,него овде исписавати ,филозофско-теолошке трактате о томе када кажемо секс,уствари мислимо на љубав... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sto ste se tako uznemirili vi koji pisete nebuloze o "bracnom erosu"......hajde sto mi ovde odgovarate nego mi saljete neke privatne poruke pa mi puno sanduce. Imate neke probleme?

Djomla ova je diskusija svima namenjena pa zato je valjda i diskusija.

А о брачном еросу говори Јанарас нпр. Рекао бих да о њему говоре и пишу и остали наши теолози, професори, епископи,...

O 'bracnom erosu' NE GOVORI nijedan nas episkop .....a Janaras gde to on rekao. Ionako lupa svasta pa me bas zanima gde to rekao jer nisam to kod njega nigde nasla.....mozda nesto novo. Drugo, dete drago ti moras da odrastes i da ti uciteljica vise ne bude autoritet. Takodje, zna se ko je u Crkvi autoritet i Crkva nije Crkva ako joj je autoritet obican smrtnik ili jos gore neki alkoholicar, lopov itd. Znaci, osamostalite se.

Takodje, o 'bracnom' erosu mozda moze da govori samo neki impotentni profesor da opravda taj svoj problem ili npr Joanis Sikutris koji se ubio.....koliko sam cula :drugarstvo: ali ni on nijegovorio o 'bracnom' erosu o kakvom vi pricate.

Zasto su dvoje u braku ili ulaze u brak nego radi golog sexa ili kako kaze ap Pavle ' jer je bolje zeniti se i udavati negoli upaljivati se'. Necu se valjda udati i ziveti sa muzem kao sa drugaricom pa kada mu dodje onda da kazem 'nemoj mi smo hriscani'....sto rade ti bolesnici.

Ako imas snagu lepo u manastir ako ne mozes onda u brak. Pa necemo se igrati sado-mazo klackalice.

Цитат: Ништавило  данас у 00:19:20

Дух Свети није "папагај" који врти као покварена плоча свете оце и мртве фразе...баш ме жуља што тога нема код светих отаца...има код Духа Светог...

Vidim tebi je Duh Sveti otkrio 'kao Crkvi' da On nije papagaj....bas imate konstruktivan i zaniljiv dijalog. Sta ti jos kaze?

Takodje, ne znam sta bih ti rekla sto nemas para......pitaj vladiku da ti da stipendiju. Kad mu kazes sta ti je rekao Duh Sveti ima da ti da sigurno a onda mozes i da prosiris Uvod i na 'bracni' eros pa napokon da svi znamo da i to cudo postoji.

I nemoj da se ljutis sto sam rekla da mi se gadi kada mi kazes 'ljubavi' jer gadljiva sam na pateticne muskarce.

Подели на овим сајтовима

Tema vam je divna 0110_hahaha

Ovaj, zao mi sto se jedna osoba nece iskusiti u diskusiju, mudra to glava...

Kaze ona, a ja prenosim jer se slazem, "pa bracna postelja je oltar", e sad koga to sablaznjava mozda ovde nikog, mene odusevljava.

Valjda Hristu predajemo sav zivot svoj, valjda u braku postajemo jedno i telo i dusa i da sad ne sirim pricu, pa valjda se to podrazumeva...

Al ovde je tema sta sa odnosima pre braka.

E pa nista :drugarstvo:

Djomla brate svidja mi se tvoje razmisljanje od danas, tj ono koje si kuckao danas. Nekako mi je neposrednije i opitnije od onog pod brojem 2 rekao si ono sto treba i vise od toga iz svog licnog iskustva...

Jos samo da naucimo da sebe predamo na zrtvu Bogu i milina.

Al opet, negde procitah cini mi se ovde na forumu, za zrtve svespaljenice jos nije doslo vreme. To predavanje sebe na zrtvu Bogu u potpunosti jos "nismo spremni", dok god sebe potpuno ne sredimo, upoznamo, spoznamo, dok ne sazrimo, sada iako bismo zeleli da mu se u potpunosti predamo, mi nismo spremni, i nasa borba je u necem drugom.

Ne moze dati zivot onaj ko ne zna sta daje i zasto ga daje, nego tek kad ga spozna i kada ga ceni kao nesto najvrednije i najdragocenije, e onda ta zrtva ima smisla.

Avram je itekako znao koga zrtvuje i zasto kad je vodio sina, a mi cesto olako to shvatamo "e sad cemo malo da se predamo Bogu", kao da je to eto tek tako.

Mislim, da jeste to tek tako, ali ne u nasem kontekstu.

Tako mu dodje i sa odnosima. Daleko od toga da su prljavi i necisti, verovatno jesu sami po sebi kao sto je sve bez onoga koji Jeste u stvari nesto sto nije ali ljubav ne biva van zakona, pogotovo ne u bezakonju.

Razume se i "tolerise se" i "uobicajeno je", ali to nije punoca niti moze biti.

Lepo je razumeti nekoga ko pre braka "gresi" i pokusati da relativizujemo to, ali mislim da ipak Istina oslobadja i da malo cvrste ruke nece skoditi.

Sada sve relativizujemo, samo pricamo o ljubavi, zajednici, svemu tako divnom i barsunastom, ali na delu smo manji od makova zrna, propadamo kolektivno. Bas zbog te relativizacije i toga "ma dobro igraju se deca".

Ko od vas ima decu to i zna, moraju se granice cvrsto postaviti, ako svakog dana detetu menjamo granice dokle sme da ide, po sopstvenom raspolozenju, dete ce biti zbunjeno, videce da u stvari je primarno tu kako se mama il tata osecaju, a da to sto on cini i nije presudno. Jasne granice su neophodne za sazrevanje, jasne i ne u potpunosti krute i rigidne.

Moze onaj ko ima vlast (dakle duhovnik tj svestenik) da razresi konkretnoj osobi u konkretnom trenutku ali mi ovako pausalno da kazemo da nema veze bitno je da se mladi vole, to je opasan teren i po meni pogresan.

Uvek se snishodi konkretnoj licnosti kako vi to "teolozi" volite reci.

dada

0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

Sto ste se tako uznemirili vi koji pisete nebuloze o "bracnom erosu"......hajde sto mi ovde odgovarate nego mi saljete neke privatne poruke pa mi puno sanduce. Imate neke probleme?

Djomla ova je diskusija svima namenjena pa zato je valjda i diskusija.

? ? ??????? ????? ?????? ??????? ???. ????? ??? ?? ? ???? ?????? ? ???? ? ?????? ???? ???????, ?????????, ????????,...

O 'bracnom erosu' NE GOVORI nijedan nas episkop .....a Janaras gde to on rekao. Ionako lupa svasta pa me bas zanima gde to rekao jer nisam to kod njega nigde nasla.....mozda nesto novo. Drugo, dete drago ti moras da odrastes i da ti uciteljica vise ne bude autoritet. Takodje, zna se ko je u Crkvi autoritet i Crkva nije Crkva ako joj je autoritet obican smrtnik ili jos gore neki alkoholicar, lopov itd. Znaci, osamostalite se.

Takodje, o 'bracnom' erosu mozda moze da govori samo neki impotentni profesor da opravda taj svoj problem ili npr Joanis Sikutris koji se ubio.....koliko sam cula 0110_hahaha ali ni on nijegovorio o 'bracnom' erosu o kakvom vi pricate.

Zasto su dvoje u braku ili ulaze u brak nego radi golog sexa ili kako kaze ap Pavle ' jer je bolje zeniti se i udavati negoli upaljivati se'. Necu se valjda udati i ziveti sa muzem kao sa drugaricom pa kada mu dodje onda da kazem 'nemoj mi smo hriscani'....sto rade ti bolesnici.

Ako imas snagu lepo u manastir ako ne mozes onda u brak. Pa necemo se igrati sado-mazo klackalice.

?????: ?????????  ????? ? 00:19:20

??? ????? ???? "???????" ???? ???? ??? ????????? ????? ????? ??? ? ????? ?????...??? ?? ???? ??? ???? ???? ??? ?????? ?????...??? ??? ???? ??????...

Vidim tebi je Duh Sveti otkrio 'kao Crkvi' da On nije papagaj....bas imate konstruktivan i zaniljiv dijalog. Sta ti jos kaze?

Takodje, ne znam sta bih ti rekla sto nemas para......pitaj vladiku da ti da stipendiju. Kad mu kazes sta ti je rekao Duh Sveti ima da ti da sigurno a onda mozes i da prosiris Uvod i na 'bracni' eros pa napokon da svi znamo da i to cudo postoji.

I nemoj da se ljutis sto sam rekla da mi se gadi kada mi kazes 'ljubavi' jer gadljiva sam na pateticne muskarce.

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Људи, не спамујте тему. Имате пп па се тамо препуцавајте до миле воље. Није фер према теми и другима који читају ову тему.

Дакле, ако имате да кажете нешто у вези секс пре брака, овде то можете поделити са нама.

хвала на разумевању

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...