Милица Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 У разговору са пријатељем дошло је до расправе на ову тему ... Особа А каже да то није грех, да је то жеља за сусретом са Господом, да тако уче и светитељи, нпр. Св Теофан Затворник. Особа Б каже да је Божија воља таква да ми напуштамо овај свет у најбољем тренутку по нас, да је то Божија промисао и да се не смемо молити за то. Осим у посебним случајевима, нпр. код испосника ... Шта ви кажете? Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Osoba B je u pravu. Cemu zurba kad do eshatona nemoze imati puno opstenje sa Bogom. A tek onda pocinje da nam se otkriva u jednom do sada nedostiznom obliku. Da negovorim da i veoma iskunsi podviznici mogu lako da se samopreleste citajuci takve molitve a kamoli kad bi se to prosirilo medju mirjanima. A znamo da narocito u zadnje vreme ljudi su skloni da od aksteske prakse nekog svetitelja naprave sebi idola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Октобар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 "Sveti Teofan je rekao da je moguce moliti se za smrt i da su neki bili usliseni. " Да ли је то вађење из контекста? Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 "Sveti Teofan je rekao da je moguce moliti se za smrt i da su neki bili usliseni. " Да ли је то вађење из контекста? Sv Teofan nije nepogresivi papa!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Октобар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 "Smrti, gde ti je zalac, gde ti je predjasnji mrak i strah? Ti si od sada ZELJENA jer sjedinjujes nerazdvojeno sa Bogom. Ti si veliki mir i tajanstveno slavlje...." Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Октобар 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 "Sveti Teofan je rekao da je moguce moliti se za smrt i da su neki bili usliseni. " Да ли је то вађење из контекста? Sv Teofan nije nepogresivi papa!! Наравно ... али рекох ... мислим да нисам читала цео текст шта он каже на ту тему. Али можда је реч била о монасима, о људима који су блиски Богу, који самују и моле се ... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Jao.. Pa smrt je rezultat odvajanja čoveka od Boga. Nije li smrt došla kroz đavola? Kako onda smrt može da bude veliki mir i slavlje? Smrt je fuj, loše, nečisto! Mi pobeđujemo smrt te živimo zajedno i sa mrtvima, jer je smrt pobeđena i izgubila je svoj užas. Ali mi ne slavimo smrt i nije mi poznato da smo ikad slavili. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Osoba B je u pravu. Cemu zurba kad do eshatona nemoze imati puno opstenje sa Bogom. A tek onda pocinje da nam se otkriva u jednom do sada nedostiznom obliku. Da negovorim da i veoma iskunsi podviznici mogu lako da se samopreleste citajuci takve molitve a kamoli kad bi se to prosirilo medju mirjanima. A znamo da narocito u zadnje vreme ljudi su skloni da od aksteske prakse nekog svetitelja naprave sebi idola. Потписујем! Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Ako se neki mole za smrt, onda ne da bi umruli, nego da bi živeli, tj. da bi ušli u novi život. Ali smisao je uvek život i živeti. Bog nije smrt, Bog je život. Pri tome ni trenutak se ne žale na ovaj život, nego ga prihvate jer ih je Bog tu postavio. Tu im je dakle mesto, i tu nema diskusije, jer dokle je sluga on/ona ima da bude tamo gde ih gospodar postavi da služe. Znajući da Bog nikome ne dake krst koji ne može da nosi, žaliti se na ovaj život znači žaliti se na samog Boga i da Bog nije pravedan. I zato je možda greh, ako je izraz gordosti i prelesti. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 21, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2010 Мислим да не би смели баш површно да прилазимо теми, где неко моли за сопствену телесну смрт, јер сви су "у праву". Ако телесну смрт сматрамо кончином овог "палог" временски ограниченог живота, онда људи који су у свом двигу сигурно не кажу "Боже Узми ме сад и одмах", већ вероватно говоре "Боже узми ме по својој вољи, али нејак сам и не знам колико могу истрајати" или људи, препознавши себе сопственим преиспитивањем, реално сагледају своју потпуну слабост, а из љубави према Господу у времену када су у свом "позитивном" ходу ка Њему, пожеле и кончину овог живота, сличним речима молитве али истог значења, онда заиста не видим разлог зашто би њихова жеља кроз молитву у којој исповедају да је све воља Господња, била "промашај"? Поента је, да ли све, али баш све прихватају као вољу Господњу, и, чини им се непролазне тешкоће, у којима се налазе, али и, чини им се неописиве радости, јер и једно и друго су искушења за нејаке људе. Истинском вером да је све воља Господња, кроз све се лако пролази. Дакле, по мени није толико важно којим се речима моле, већ шта том молитвом, срцем својим, од Господа траже? klapklap klapklap klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 22, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 Samo opusteno...svi cemo umreti...bez izuzetka... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 22, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 Samo opusteno...svi cemo umreti...bez izuzetka... Kralju!! :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Октобар 22, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 Ako se neki mole za smrt, onda ne da bi umruli, nego da bi živeli Neki se mole za smrt baš da više ne bi živjeli. Mislim sada ne na podvižnike već na "običan svijet", da tako kažem, i to na teške bolesnike. Koliko puta smo čuli da je neko počinio samoubistvo jer je obolio od npr kancera i nije više mogao da trpi bol. Kamo sreće da se umjesto toga molio Gospodu da ga On izbavi od muka! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 22, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 Кад нас погледају овим малим ,,слатким" окицама А како кад неким блаженицима изваде сачуване мошти јер то значи да их ови гадни мали дивљи зверови нису дирали :huh: ? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 22, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2010 "Sveti Teofan je rekao da je moguce moliti se za smrt i da su neki bili usliseni. " Да ли је то вађење из контекста? Sv Teofan nije nepogresivi papa!! Али тако се молио Св. Владика Николај.- Ја сам прах и пепел... Боже, узми моју душу! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука