Jump to content

ЧУДО-Дечак из Ниша проговорио на енглеском, а српски натуца!!!

Оцени ову тему

sekastarča

Препоручена порука

НИШ 14. 10. 2010

Press Online

ЧУДО НЕВИЂЕНО

Дечак из Ниша проговорио на енглеском, а српски натуца

Чудо невиђено! Нишки основац Димитрије Митровић (11) од пете године говори енглески као матерњи језик, иако га не говори нико у његовој породици, нити је живео било где изван Ниша. Истовремено, овај малишан има проблем са српским, што му отежава комуникацију са вршњацима и праћење наставе.

Постављена слика

Са три године је почео да говори на енглеском, иако га нико у породици не зна ... Драгана Митровић, мајка

Димитрије, да све буде занимљивије, и са родитељима углавном комуницира на енглеском, који њима није јача страна. Отац и мајка објашњење овог феномена покушавају да нађу у томе да је „од пелена" дечак највише времена проводио за рачунаром и пред телевизором.

Родитељи забринути

Мајка Драгана Митровић каже за Пресс да није једноставно укључити у заједницу дете које енглески језик сматра матерњим.

- Са три године је почео да говори на енглеском, а већ са пет нам је двадесетак минута на овом језику препричавао видео-игрицу. У почетку нам је било драго, док нисмо схватили да Димитрије има проблем са српским и на њему се врло лоше изражава. Отежано му је и школовање. Често сам принуђена да му објашњавам неке појмове. Због тога чак избегава да користи српски језик у комуникацији са вршњацима - прича Драгана.

Она сматра да је њен син на неки начин платио данак савременом начину живота.

- И муж и ја смо у периоду његовог одрастања били презапослени. Нисмо проводили довољно времена са њим, али смо сматрали да ће друштво наше старије ћерке, те још двоје деце мога девера, који су свакодневно били са њим, утицати да одраста као и свако друго дете. Међутим, уместо да проводи време са њима, он се окренуо рачунару и телевизији - каже Митровићева.

ПРОФЕСОРКА СА АНГЛИСТИКЕ: ФАСЦИНАНТНО!

Татјана Пауновић, професор на катедри за англистику Филозофског факултета, потврђује да је Димитријево знање енглеског изузетно.

- Фасцинантно је да је из тако ограниченог узорка, до којег је дошао видео-игрицама и телевизијом, успео да усвоји језик као матерњи - каже Пауновићева.

Мали Димитрије признаје да се много боље осећа када говори енглески. Наглашава да на енглеском чак и размишља.

- И ликови које сањам говоре енглески. Са лакоћом пратим филмове или серије јер не читам титл и потпуно сам усредсређен на радњу.

Спеловање без грешке

Конверзацију на енглеском прате и читање, писање, спеловање. Димитрије без грешке спелује чак и најтеже речи из енглеског језика. Једино питање на које не може да одговори је оно како је тако добро савладао енглески.

- Једноставно га знам - каже Димитрије и додаје да када одрасте жели да оде у Америку, у Холивуд, јер воли да глуми, а закључује и да је енглески много лакши него српски.

Родитељи, међутим, брину шта ће са њим бити када одрасте.

- Морамо да учинимо све што можемо да га прилагодимо животу у овој заједници. Касније је све на њему. Можда ће му баш овај дар омогућити да оствари све што жели - нада се мајка Драгана.

Д. КОЦИЋ

извор:

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/136779/De%C4%8Dak+iz+Ni%C5%A1a+progovorio+na+engleskom,+a+srpski+natuca.html

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Auuu sad ce da skoce oni fanatici sa srpskinacionalisti.com sto su otvarali one genijalne teme

o tome kako jezik neprijatelja to jest germana treba da znaju samo diplomate i niko drugi. Naravno

bilo je tu jos tuce besmislica ali ovo ce im doci ko poruceno.

Подели на овим сајтовима

hvala оче за чланак...

0409_feel

И муж и ја смо у периоду његовог одрастања били презапослени. Нисмо проводили довољно времена са њим, али смо сматрали да ће друштво наше старије ћерке, те још двоје деце мога девера, који су свакодневно били са њим, утицати да одраста као и свако друго дете. Међутим, уместо да проводи време са њима, он се окренуо рачунару и телевизији - каже Митровићева.

рекла бих да уопште нису проводили времена са њим. Ћерка је старија и могуће да му њено друштво није одговарало, а не наводи се старост деце девера... 4chsmu1

Али је ово последица не комуницирања са овим дечаком... Он је са три године почео да говори енглески, што значи да је он разговарао само са игрицама и ТВ-ом...

Овај дечко нема само пропуст у језику, и није његова социјализација отежана због језика, већ зато што није ни научен да живи и игра се са другима, његови пријатељи су ТВ и комп.

Да иоле мало има социјалних контакта, савладао би и српски, али овај дечко је рекла бих отуђен... 4chsmu1

apel.png

Подели на овим сајтовима

Мислим да се овде ради о феномену који је још недовољно истражен, можда зато што се не дешава често.

Постоји случај једног чешког мотористе који је доживео несрећу у Глазгову у Британији. Он је познавао само основне фразе енглеског језика кад је са 18 година био у Глазгову. Потом је доживео несрећу и повредио је главу. Након  повреде, изгубио је памћење, но изузетно је проговорио на чистом енглеском са енглеским акцентом. Но како се опоравио и вратило му се памћење изгубио је ту способност. Читав случај је објављен на дејли маил, угледном енглеском дневнику:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-481651/Czech-speedway-rider-knocked-crash-wakes-speaking-perfect-English.html

Исту вест је пренио аустралски "њувз" портал:

http://www.news.com.au/weird-true-freaky/speedway-crash-victim-suddenly-bilingual/story-e6frflri-1111114418448

Сигурно није случајно што је енглески проговорио у Британији. Овај случај наводи ме на помисао да су језици похрањени негде у нашем мозгу, и да је одређеном стимулацијом можданих делова могуће можда укључити ту способност да говоримо језик који претходно нисмо знали.  89898989898989

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

ма дете има најозбиљнији проблем неидентификовања са својом околином - једноставно је толико отуђен од своје породице да је од муке пронашао начин да комуницира са светом у којем је ''живео'' - енглески.

како и да научи српски или српски менталитет кад није ни имао додира са њим?

хвала Богу, па барем телевизијом и рачунаром његова сензорна глад је задовољена и биће здрав и интелигентан дечко ако успеју да га социјализују са породицом и другом децом.

да није, био би ментално и социјално ретардиран грешком својих родитеља, а овако је само социјално - што и није неки проблем у његовим годинама и мислим да ће оберучке прихватити могућност да комуницира и подели ''нови'' живот са неким.

с обзиром на то да је предуго провео у таквој несоцијалној изолацији, српски ће му вероватно заувек остати други језик.

иначе, ја ово схватам као опомену свим српским родитељима.

опет, слично се дешава и са једнојајчаним близанцима понекад - да оснују свој језик јер су одсечени на неки начин од околине због немогућности идентификовања погрешним васпитањем.

Подели на овим сајтовима

Догађало  се  до  сада  да  неки  људи  доживе  јаке  трауме,  или  после  тежих  повреда, проговоре

језик  који  им  је  потпуно  непознат  као  матерњи.

Овај  сличај  је  заиста  јако, јако  необичан. Има  ту  свега.И да је дечак  помало  отуђен,и

велики  утицај  тв-а  и  компјутера,али  би  свакако  тек  после  дужих  истраживања  неки  стручњаци

могли  нешто  да  кажу.

Величанствен у стварању a  потпуно  неразумљив  u разарању, људски мозак је дуго био тајна.

Истражене су зоне меморије, одлучивања,емоција... Исцртане су многе мапе делова мозга, исписани научни докторати. Нагађало се о његовој покретачкој снази. Tражиле су се емпиријски тачне чињевице.

Постављена слика

Декарт је путовање  ''информација'' до мозга  поредио с ваздухом који кружи оргуљама тела,Професор физике на Кембриџу, Глисон је 1654 открио  и дефинисао надражај живаца и мишића, али не и врсту енергије која подстиче грчење мишића.Галвани 1876 онародује статички електрицитет у мишићима.

Мареучи открива  1838 открива електричну струју коју ствара мишић , и назива је ''властита струја.

Бечки психијатар Ханс Бергер је 1929. присуство електричне енергије у мозгу, o чему су сведочиле  осцилације игле на галванометру. Мождани електрицитет који је Бергер регистровао на површини лобање није се могао упоредити са пражњењем електричне јегуље (300 волти и 0,5 ампера), али је то ипак електрични потенцијал  снаге неколико десетина мокроволти (или милионитих делова волти) и осцилација с ниском фреквенцијом...

Aко се овоме дода информација да у човеков мозак,просечне тежине око 1.400 гр, може да се ускладишти  до  сто  билиона  бита информација, не треба мислити да је завршена прича o енергији ума. Oна се тек отвара.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Aко се овоме дода информација да у човеков мозак,просечне тежине око 1.400 гр, може да се ускладишти  до  сто  билиона  бита информација, не треба мислити да је завршена прича o енергији ума. Oна се тек отвара.

Уколико сто билиона представља билионе по СИ систему мерних јединица то онда значи да:

100 билиона бита износи: 100 000 000 000 000 bit

како је 8 bit = 1 b (bajt), то онда значи да је 100 милиона бита једнако 12 500 000 000 000 бајта.

12 500 000 000 000 бајта = 12.5 ТБ (терабајта)

Према следећој табели количина текста према величини меморије је следећа:

Постављена слика

Дакле 1ТБ одговара 1 милион књига дебелог формата. Што значи да је 12,5 ТБ представља 12 милиона књига дебелог формата. Толико информација може похранити људски мозак.  mocart

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

da da mozak je jedno divno čudo...Priča o dečaku nije usamljen slučaj na koji sam i ja u praksi naletala i obično je posledica ovakvog tipa zanemarenosti koji kasnije može da da ozbiljnije probleme prilikom učenja  i usvajanja gradiva na maternjem jeziku.Što se tiče fascinantnih priča o čudesnim sposobnostima govora na nematernjim jezicima posle trauma takodje ima dosta veze sa našim još čudesnijim mogućnostima mozga koji memoriše daleko više nesvesno usvojenih informacija nego onih voljnih,a onda nastupa um,deo koji još uvek neuronaučnici nikako da prokljuve jer taj,najbitniji deo nikako da anatomski lociraju,što sumnjam da će ikada.Kada i dodje do povreda,očuvani funkcionalni delovi preuzimaju akciju,kao neki vid back up-a za povredjeni deo,te uglavnom tada se i dešavaju tako čudovišne stvari...I naravno kad je neuropsihološka funkcija mozga u pitanju još uvek se samo tapka u mraku ili još bolje u istoj smo situaciji kao oni ljudi iz Platonove pećine koji vide samo senke pravih istina..

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

ТВ није дадиља[move][/move]

нормално.

ја сам био полудео кад сам чуо да ми кумче добило у изговору америчко Р јер по цео дан блеји у теве.

Подели на овим сајтовима

А шта је ту чудо кад с родитељима скоро да није ни говорио.

Одрастао је уз енглеске филмове и интернет, пре ће бити да су га васпитали медији него родитељи.

Заправо право је питање не да ли је то чудо , него какви су то наши медији када дете проговори енглески а не српски ?!!

Подели на овим сајтовима

А  опет  па  имаш  букву  коју  можеш  да  држиш  цео дан и ноћ  пред  тв-ом, и ништа.Не уме ни да

бекне  енглески.

Пошто су сада увели  енглески од првог основне, бар ће профе имати  са ким  да чаврљају на инглишу.

Не  знам  какво је Моцартово искуство. eheeeej

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...