Jump to content

Православно учење о сујеверју , астрологији, врачању, магији и лажним пророцима

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Maša :? ?? ?? ? ?? ?????? ?? ?? ??????????? ''?? ????'' (??????????? ??????)

mislim da astrologija nije u konfliktu sa verom , ako se ne zloupotrebljava(26-ti put ponavljam danas)

samo to me ne zanima previse ...

? ?? ???? ????? ????? ???????? ?? ????????

Подели на овим сајтовима

1. Да Винчи колико си упоран!? 

Одакле ти идеја да на православном Форуму причаш о Астрологији на такав начин?

Напиши у миру тај есеј, па га после брани. То је сврсисходније него хватање у коштац са сваким ко те боцне. И даље мислим да је за добру дискусију потребан неутралан (примерен) терен.

2. Неко је питао за Астрономију. Астрономи су највећи противници Астролога откада су се одвојили. И једни и други се труде да докажу да је баш оно њихово наука. И Метеоролози се такође нешто труде...

3. Јања Тодоровић и њени аргументи... Астролози по форумима се једнодушно бране питањем: Никада нисам чуо/ла за астролога по имену Јању Тодоровић!? Ја међутим потпуно подржавам то што пише.

4. Жељко је добро упућен у Астрологију. Зна да хришћанство врви од Астро-симболике. Питање је само да ли је то случајно или намерно. То је бар моје вечно питање. О па још се Свети Августин то питао и сви први хришћани Грци.

5. Машо, зар је твоја мајка била Миља Регулус?

Била је то велика Српкиња.

...и велики Астролог.

6. Сукоб Астрологије и Хришћанства је на пољу ВРЕМЕНА. Само Бог зна када ће се нешто догодити. Ово је тачно и ту Астрологија пада на испиту, али на пољу (како Жељко рече) Психологије и Историје, још се добро држи већ хиљадама година. Ово каже и Да Винчи. А власник овог форума АШ је питао Јању на другом Форуму зашто скоро све религије кроз време и простор познају Астрологију...

7. Зашто близанци немају исту судбину? Исто време, иста крв. Слободна воља? Астрологија признаје слободну вољу, да се манемо стереотипа и искључивости.

Ја се не бавим Астрологијом годинама, баш због аспекта Магија/демони/лажни пророци, али и због тога што ми не даје сотириолошки одговор. Посматрам је више као филозофију, митологију, или етнологију - ништа претенциозно.

За крај сличица:

Постављена слика

Српски Манастир је питању, мада је можда ово и Астрономија, јер су сачувани и многи преписи приручника углавном за временску прогнозу.

Подели на овим сајтовима

mislim da astrologija nije u konfliktu sa verom , ako se ne zloupotrebljava(26-ti put ponavljam danas)

ne bih ti znao reci ...

samo, iz viseeegoooodisnjeg iskustva, ljudi koji su se time bavili su dosli do zakljucka da je covek - "povezan"

sa zvezdama ...(tj nebeskim telima) (namerno ne kazem da zvezde UTICU na coveka !)

kako ? ne zna se (za sada ...)

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

?? ???? ???????? ???????? ?????? ??????????

????? ??????? ????????,?????? ?? ???? ???? ??? ????? ?? ????? ?? ?????????? ???????  0104_cheesy,??? ??? ?? ?? ????????? ? ???? ???? ?? ???.

???????????? ?? ?? ??????????? ?????????? ?????,??????? ??? ??????????, ?? ?? ? ????? ?????????? ?? ???? ?????- ?? ???????? ???? ????.??? ?????.??? ???? ????? ?? ????.

???????, ? ??????? ????? ????? ??????? ????? ??? ??? ?? ????, ???? ??? ?? ????????? ???? ?? ?????? ?? ??????? ?? ?? ?? ? ?????? ???? ?????????,????????, ?????? ? ??.

?????? ??? ?? ???? ?? ???? ???? ?? ???? ???????? ???? ????????? ????? ?????? ?????? ??????? ???? ?? ????????? ? ???? ???? ?????.

vidi, ja bih najvise voleo da mogu da klijentima astrologa (!) dam savet , obrazlozen ...

a to bi bilo : NE IDITE ASTROLOZIMA!!!

ako bas mora... proucavajte sami astrologiju i svoju natalnu kartu

i naucicete sta se moze , a sta ne moze !

samo dal' se isplati? ima li se vremena ?

dobro, samo astromedicinu ! (hm... ako je moguce tako odvojeno ...)

a , znas koji je SUPER savet ?

neka astrolog uradi prvo solarni horoskop za PRETHODNU godinu...

pa, ako je dobro uradio (ako je potrefio sta ti se dogodilo prethodne godine)- moze i za narednu ...

(i platite- duplo !)

samo, nece pristati ...

vole oni o buducnosti ... a pare ? ...moze odma' ...

.

.

Подели на овим сајтовима

1. ?? ????? ?????? ?? ??????!?  

?????? ?? ????? ?? ?? ???????????? ?????? ?????? ? ??????????? ?? ????? ??????

?????? ? ???? ??? ????, ?? ?? ????? ?????. ?? ?? ????????????? ???? ??????? ? ?????? ?? ?????? ?? ?? ?????. ? ???? ?????? ?? ?? ?? ????? ????????? ???????? ????????? (????????) ?????.

2. ???? ?? ????? ?? ???????????. ????????? ?? ??????? ?????????? ????????? ?????? ?? ?? ????????. ? ????? ? ????? ?? ????? ?? ?????? ?? ?? ??? ??? ?????? ?????. ? ??????????? ?? ?????? ????? ?????...

3. ???? ????????? ? ???? ?????????... ????????? ?? ???????? ?? ?????????? ????? ???????: ?????? ????? ???/?? ?? ????????? ?? ????? ???? ?????????!? ?? ??????? ??????? ????????? ?? ??? ????.

4. ????? ?? ????? ?????? ? ???????????. ??? ?? ??????????? ???? ?? ?????-?????????. ?????? ?? ???? ?? ?? ?? ?? ???????? ??? ???????. ?? ?? ??? ???? ????? ??????. ? ?? ??? ?? ????? ???????? ?? ????? ? ??? ???? ???????? ????.

5. ????, ??? ?? ????? ????? ???? ???? ????????

???? ?? ?? ?????? ???????.

...? ?????? ????????.

6. ????? ??????????? ? ??????????? ?? ?? ???? ???????. ???? ??? ??? ???? ?? ?? ????? ????????. ??? ?? ????? ? ?? ??????????? ???? ?? ??????, ??? ?? ???? (???? ????? ????) ??????????? ? ????????, ??? ?? ????? ???? ??? ???????? ??????. ??? ???? ? ?? ?????. ? ??????? ???? ?????? ?? ?? ????? ???? ?? ?????? ?????? ????? ????? ??? ???????? ???? ????? ? ??????? ??????? ???????????...

7. ????? ???????? ?????? ???? ???????? ???? ?????, ???? ???. ???????? ????? ??????????? ???????? ???????? ????, ?? ?? ?????? ?????????? ? ????????????.

?? ?? ?? ????? ???????????? ????????, ??? ???? ??????? ??????/??????/????? ???????, ??? ? ???? ???? ??? ?? ?? ???? ???????????? ???????. ????????? ?? ???? ??? ??????????, ??????????, ??? ?????????? - ????? ????????????.

?? ???? ???????:

Постављена слика

?????? ???????? ?? ??????, ???? ?? ????? ??? ? ???????????, ??? ?? ???????? ? ????? ??????? ?????????? ???????? ?? ????????? ????????.

1. ja pit'o ... i dozvolili mi da pricam o astrologiji

2. ko to spori da je astronomija -nauka?  taman posla .. pa sta je ?

(btw i mene zanima - pretplacen sam na casopis "astronomija")

3. i ja podrzavam sto se manula proricanja... (nije umela da se bavi astrologijom bez toga)

6. ali astrologija kad-kad "zna" DA CE SE nesto dogoditi (spec. astromedicina) ...

a, kada ce ... to je problem ... sto mnogi vole da pogadjaju !

7. tako je - slobodna volja ...

pa i ja se vec mnogo godina ne "bavim" ... prostudirao sam svoju natalnu kartu... bilo mi je interesantno

da vidim kako za sve ima pokrice (gledano UNAZAD) ...

ne radim ni sebi , ni nikome drugom ni natalne, ni solarne , ne pratim tranzite ... nista

samo volim (ponekad) da diskutujem ...

.

.

Подели на овим сајтовима

ne bih ti znao reci ...

samo, iz viseeegoooodisnjeg iskustva, ljudi koji su se time bavili su dosli do zakljucka da je covek - "povezan"

sa zvezdama ...(tj nebeskim telima) (namerno ne kazem da zvezde UTICU na coveka !)

kako ? ne zna se (za sada ...)

???? ?????? ????? ?? ???????

??? ?????? ????? ?? ?????? , ????? ? ?? ??? ?????? ????????? ????? ??? ????? ????????( ??? ????? ????? ?????? ???? ???????, ?? ??????? ?? ?? ?? ???????? ??????? ???? , ? ????, ?, ??? ?? ??, ?? ?????(???, ??? ???.)) .

? ??? ????? ???? ????? ??? ??? ? ????? ? ????? ??????? ???? ????? ?? ???????.

? ????? ?? ?????.

??? ????? ?? ?????? ?? ????? ? ????? ? ??? ??????? ?????? ?????? ?? ????? ???? ?????? ?? ?????? ?? ??????? ???????.

???? ???? ????? ? ????? ???????, ? ????? ????????, ????? ?? ??? ? ?????????????.

????????? ? ????? ????????? ??????? ? ?????? ????? , ???? ?? ?? ??? ?? ????? ???? , ?? ??????? ?????, ????? ? ????? ???? ?? ??????? ?????, ?? ???? ? ???? ??? ????????? ? ????? ??? ? ??? ???? ?? ????? , ??????????? ?????, ?? ?? ????? ? ?????? ????????? ?????? ?????? ?? ?????, ?????? ??????? ?? ?????, ? ??? ????? ?? ????? ?????? ?????? ?????????? ?? ?????? ???? ??? ?? ?????? ??? ?????? ????? ????? ?? ????? , ?? ??? ?????? ?? ? ??? ?????.

? ??? ???? ?? ??? ?????????? , ?? ?? ?????? ?? ???????????, ???? ?????????? ?? ?????.

????? ?? ??????????? ??????? ?? ??? ??????? ??????? , ??? ??? ?? ? ??? ?? ???? ?? ???, ??? ??????????? ?? ??????? ?? ?? ???? ?????????? ??????? ????? ???????? ? ??????? ???????????? ???? ????? ????? ??????????, ???????? ??? ?? ?? ?? ??? ????? ?? ?? ???? ?????? ? ?????? ?? ? ??????.

? ????? ?????? ? ?? ?? ????? ?????? ???? ??????? ???????? ( ???? ????? ?? ????? ???????????) ????? ?? ?????.

?? ??????? ?? ?? ???? ????? ???????? ????????? ????? ????????? ???????? ? ?????? ??????? ?? ?? ?????????? ???????, ??? ???? ???? ?? ?? ???? ?????? ???????? ? ??? ?????????? ???????, ? ???????? ?? ??? ??? ????? ????????? ? ?? ?? ????? ????????? ? ?????? ???????? ?? ???? ????? ????? ? ?? ???????? ? ?????????.

? ??????? ?? ??????? ???? ???? ? ?? ?? ??????? ???? ????? ?????? ?? ???? ???? ? ???????? ????? - ?? ???? ????? ???????, ?? ???? ?? ???? ? ?? ???????????? ??????? ? ????? ???????, ?? ????? ????.?? ????? ???? ?? ?? ??? ? ?? ?????? ? ?? ? ???? ???????????? ????? ? ?? ? ?????? ???????? ????????? (????? ?? ??? ????? ????? ???? ???? ? ?????????? ?????? ??????? ????? ??? 0,01% ) ?? ???? ?? ????? ?? ?? ???? ????????????? ? ??????????? ?????( ???? ?? ? ??? ??????? ???? ????? ?????? ??????????? ? ?????? ??????? ?????? ???????? ???? ?? ?????? ) , ?? ????? , ????? ???????? ????????? ?? ???? ??????????? ????? ???? ?? ??????? ?????? ????? ???? ?? ??????? ????????? ???? ???????? ?? ?????????? ??? ???????( ???? ??? ?? ???? ??????????? ???? ????? ?? ?????, ??? ???? ?? ?? ?? ????) , ? ??? ?????? ?????? ????? , ???? ????????? ???? ??????? ? ?????? ????????????? ????? ( ?? ????????? ??????) ??????? ?? ????? ?? ????? ?? ???? ??????

??? ????? ??????

? ??? ????? , ???? ??????

?????? ????? ??????????????? (????? ? ??? ????? ???? ???? ????? ?? ?????? ??????????) ?????  ? ????????? ???? ?????? ??????? ?? ?????? (?????? ?? ????????? ?????? ??? ?????) ?? ?? ??????? ?????? ???? ?? ????? ? ????????. ?? ? ???? ?? ???? ? ?????? ???????????? ? ??? ???????? ????,  ???? ???? ?????? ???????? ? ?? ?????? ?? ??????? ?? ?? ??????? ?????? ????? ?????? ? ?? ?? ?????????? ??? ???????? ?? ??????.

znas i za precesiju  :)

odlican post ...

ovo sve u pocetku ... nemam komentar i slazem se

ipak ...

ti rece :???? ?? ? ??? ??????? ???? ????? ?????? ??????????? ? ?????? ??????? ?????? ???????? ???? ?? ?????? )

odgovor : kao ispomoc psihologiji

ili ... kao ispomoc medicini

ili ... kao ispomoc sociologiji

.. itd itd ...

ti, opet , rece :

... ???? ???????? ?? ?????????? ??? ???????( ???? ??? ?? ???? ??????????? ???? ????? ?? ?????, ??? ???? ?? ?? ?? ????) , ? ??? ?????? ?????? ????? , ???? ????????? ???? ??????? ? ?????? ????????????? ????? ( ?? ????????? ??????) ??????? ?? ????? ?? ????? ?? ???? ??????

odgovor :

1. uticaji se ne izracunavaju, nego se zakljucuje da postoje (iz dugogodisnjeg posmatranja i belezenja)

... tako da ... astronomi se time i ne bave !

2.pa , zar nije korisno poznavati te uticaje,

a da nam i nije jasno bas kako (ili zasto) oni to vrse taj svoj uticaj ?

.

.

Подели на овим сајтовима

Дакле Настасија је астроном, онда је боље да ћутимо.  0104_cheesy

Жељко је поменуо цикличност историје. Линеарност је по мени одлика номадских-сточарских народа, док су ратари припадали развијеним културама и природно их је више занимао календар.

Мада Аврамов отац Тара је припадао некаквом Месечевом култу, тако рече Владета Јеротић.

Ако је већински састав организма вода, нормално је да су људи од давнина приметили везу са Месецом. Менструација, плима и осека, промене људског понашања о уштапима...

Овоме треба додати и дан у години (Сунчев знак) и сат у дану (Асцедент подзнак).

То су три основна мерила, а то чак нису ни планете. О фиксним звездама да не говоримо.

Чак и Црква сматра за битно Месечево кретање те га уврштава у календар. Ја стварно не знам чему то служи сем да израчунамо када је Васкрс.

Да ли смо се икада упитали зашто је Св Илија баш Лав, Св Никола баш Стрелац, Св Георгије баш Бик,  Св Димитрије и Св Петка баш Шкорпија, а Пресвета Богородица баш Девица у Хороскопу? (ово последње сам мало натегао)

Меда је поменуо Пандатифе који држе куполу цркве, сложисмо се да у питању Херувими. Они су чували Рајска врата након изгона. Исус Христос их је ваљда макао те можемо да се спасавамо.

Али ти Херувими јако личе на Грифоне (Мојсије их помиње) и чак су исти са Сфингом!?

Постављена сликаВисоки Дечани.

Добро, ми их стависмо за символе Јеванђељиста и сада су хришћанска иконографија - Зашто?

Постављена слика

Ово је ваљда у храму Светог Саве.

Ово су четири централна знака Зодијака који падају у средине годишњих доба.

Представљају:

1. Матеј - Анђео - Водолија

2. Марко - Лав

3. Лука - Во - Бик

4. Јован - Орао - Шкорпион

Тајна Сфинге коју нико још није успео да реши.

Астрологија је укинута као магијска вештина, али ови символи због нечега остају.

crvenilo

Ако се само сетимо тих силних утицајних неоплатоничара, који су практично устројили филозофску компоненту хришћанства, не треба да нас чуде све те симболике.

Ево за крај један леп упоредни преглед као пример добре апологетике (а не као ово ја):

Постављена слика

Извор: http://www.juventas.cg.yu/kultura/komparacija.php

Ово је уједно и одговор зашто Астрологија = секта?

Ево да и ја дам неку поделу:

1. Астрологија – учи како спољни свет делује на човека. Детерминизам, у крајности фатализам.

2. Магија – учи како човек делује на спољни свет. Разни облици магије уз нарушавање Слободне воље, психологија, политика, ЕПП ...

3. Православље – Слободном вољом ка спасењу. Лична Аскеза + Милост Божија. Једини исправан пут.

Подели на овим сајтовима

Колико сам ја могао да схватим једина разлика између ДА Винча и астролога је што он ради за ђабе.Свако може бити пророк ,ономе ко добро ради реци да ће добро и да заврши а ономе ко лоше ради ...

Подели на овим сајтовима

?????? ??? ?? ????? ?? ??????? ?????? ??????? ?????? ?? ????? ? ????????? ?? ??? ?? ???? ?? ????.????? ???? ???? ?????? ,????? ?? ????? ???? ???? ?? ?? ????? ? ?? ?????? ? ????? ?? ???? ???? ...

lose si shvatio..

da vin?i ne radi za ?ABE ... ne radi uopste

.

.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...