коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Муслимани у четницима : http://www.pogledi.rs/mhs/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 ...nešto se ne sećam da su inače četnici voleli Не постоји ту "волети се-не волети се"; у једној организацији, у једном покрету, може неко да не воли некога, али то је небитно, јер се сви боре ка једном циљу. Четници су се борили за краља Петра и Карађорђевиће (један циљ), и људски је да не постоји потпуно слагање између свих чланова једног покрета. А масовне и отворене нетрепељивости између муслимана и Срба међу равногорцима није било, чим је оволики број муслимана био на важним функцијама. Чак је деда Зуке Џумхура био имам у краљевској војци... Али да не скрећемо са теме; не причамо о положају муслимана у ЈВуО већ-зна се о чему... "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Pogrešne interpretacije su samo ono što se servira ljudima da bi bili (veći) nacionalisti. Ovo za Bosance je činjenica. Nikakve zapadnjačke interpolacije na koje aludiraš. Прочитај књигу Калајеву , па сам просуди... Мени лично је бесмислено поред толико историјских података да ово уопште и доказујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Da ne okolišamo, osnovni problem Srba i Muslimana je taj što su različite religije. To će nekako biti večna jabuka razdora, s obzirom da su ljudi takvi kakvi su. A ako znate, a možda i ne znate, narod Bosanci je dosta star narod, muslimani koji se pišu velikim slovom, dakle Muslimani su najmlađi narod ovuda, znate istoriju svi već dosta dobro. A narod Bosanci je bio u srodstvu sa Nemanjićima, to je poznato takođe! Kad je bio boj na Kosovu, kralj iz dinastije Kotromanić je poslao jednu svoju armiju da se bori zajedno sa Srbima. Znao sam i kako se zvao taj komandant. I Bosanci su bili Hrišćani, samo, imali su svoju posebnu, autokefalnu Crkvu Bosansku, no duga je to priča... Још једна прича запада, Бенџамин калај , који је писао историју Босне и рекао да су Босанци заправо Срби у три религије, као и да је средњевековна Босна била једна од многих тадашњих Српских Држава, када је постао министар аустроугарски сам је забранио ову своју књигу , јер анектирана Босна више није смела овако да се гледа, политика запада се мењала, Отоманске империје више било није, самим тим почиње нека друга прича о неком новом народу Босанском који вуче корене наводно од Богумила, међутим ове Богумиле како историја сведочи Маџари су по заповести папе истребили много пре продора Турака у Босну , тако да ту у таквој западној интерпретацији истрије рупа има колико и на ситу... Но то је пак нека друга тема Дарко и ја не би ову тему гурао у том правцу. Doobro Željko ja se ne slažem s tobom po ovom pitanju ali to nije tema o kojoj pričamo zato vratimo se temi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Pogrešne interpretacije su samo ono što se servira ljudima da bi bili (veći) nacionalisti. Ovo za Bosance je činjenica. Nikakve zapadnjačke interpolacije na koje aludiraš. Прочитај књигу Калајеву , па сам просуди... Ne znam kakve dileme ti imaš. Jeste li i ovo "komunistička interpretacija istorije"? http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%9B%D0%B8 I gledaj od kada do kada su vladali Kotromanići: 1250-1463. . Tvrtko je oduvek imao pretenzije prema srpskom prestolu. A vojvoda kog je poslao da pomogne Srbima je Vlatko Vuković. Ne Mehmed Vuković, ne Mustafa Vuković, ne Hasan Vuković, ne Džemal Vuković, ne Adem Vuković, ne Bakir Vuković. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Da ne okolišamo, osnovni problem Srba i Muslimana je taj što su različite religije. To će nekako biti večna jabuka razdora, s obzirom da su ljudi takvi kakvi su. A ako znate, a možda i ne znate, narod Bosanci je dosta star narod, muslimani koji se pišu velikim slovom, dakle Muslimani su najmlađi narod ovuda, znate istoriju svi već dosta dobro. A narod Bosanci je bio u srodstvu sa Nemanjićima, to je poznato takođe! Kad je bio boj na Kosovu, kralj iz dinastije Kotromanić je poslao jednu svoju armiju da se bori zajedno sa Srbima. Znao sam i kako se zvao taj komandant. I Bosanci su bili Hrišćani, samo, imali su svoju posebnu, autokefalnu Crkvu Bosansku, no duga je to priča... Још једна прича запада, Бенџамин калај , који је писао историју Босне и рекао да су Босанци заправо Срби у три религије, као и да је средњевековна Босна била једна од многих тадашњих Српских Држава, када је постао министар аустроугарски сам је забранио ову своју књигу , јер анектирана Босна више није смела овако да се гледа, политика запада се мењала, Отоманске империје више било није, самим тим почиње нека друга прича о неком новом народу Босанском који вуче корене наводно од Богумила, међутим ове Богумиле како историја сведочи Маџари су по заповести папе истребили много пре продора Турака у Босну , тако да ту у таквој западној интерпретацији истрије рупа има колико и на ситу... Но то је пак нека друга тема Дарко и ја не би ову тему гурао у том правцу. Doobro Željko ja se ne slažem s tobom po ovom pitanju ali to nije tema o kojoj pričamo zato vratimo se temi! Мислим да је до сада свима јасно који су моји ставови по овом питању и мени је више искрено да кажем досадно да их понављам на овом форуму. Но ја нисам скренуо ову тему у том правцу и на почтку сам написао два основна разлога због којих сматрам да је настао разлаз Срба и Муслимана. Ево овде да не понављам : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8984.msg256938.html#msg256938 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Navedosmo kao razloge do sada 1)Različitos vjera 2)vanjski faktor 3)buržoazija koja nije brinula za ljude nego o svojoj koristi, pa su narodi se svađali i ubijali a oni marili nisu za tim. Ima li još nekih razloga koji su posvađali srbe i muslimane? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Da ne okolišamo, osnovni problem Srba i Muslimana je taj što su različite religije. To će nekako biti večna jabuka razdora, s obzirom da su ljudi takvi kakvi su. A ako znate, a možda i ne znate, narod Bosanci je dosta star narod, muslimani koji se pišu velikim slovom, dakle Muslimani su najmlađi narod ovuda, znate istoriju svi već dosta dobro. A narod Bosanci je bio u srodstvu sa Nemanjićima, to je poznato takođe! Kad je bio boj na Kosovu, kralj iz dinastije Kotromanić je poslao jednu svoju armiju da se bori zajedno sa Srbima. Znao sam i kako se zvao taj komandant. I Bosanci su bili Hrišćani, samo, imali su svoju posebnu, autokefalnu Crkvu Bosansku, no duga je to priča... Још једна прича запада, Бенџамин калај , који је писао историју Босне и рекао да су Босанци заправо Срби у три религије, као и да је средњевековна Босна била једна од многих тадашњих Српских Држава, када је постао министар аустроугарски сам је забранио ову своју књигу , јер анектирана Босна више није смела овако да се гледа, политика запада се мењала, Отоманске империје више било није, самим тим почиње нека друга прича о неком новом народу Босанском који вуче корене наводно од Богумила, међутим ове Богумиле како историја сведочи Маџари су по заповести папе истребили много пре продора Турака у Босну , тако да ту у таквој западној интерпретацији истрије рупа има колико и на ситу... Но то је пак нека друга тема Дарко и ја не би ову тему гурао у том правцу. Doobro Željko ja se ne slažem s tobom po ovom pitanju ali to nije tema o kojoj pričamo zato vratimo se temi! Мислим да је до сада свима јасно који су моји ставови по овом питању и мени је више искрено да кажем досадно да их понављам на овом форуму. Но ја нисам скренуо ову тему у том правцу и на почтку сам написао два основна разлога због којих сматрам да је настао разлаз Срба и Муслимана. Ево овде да не понављам : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8984.msg256938.html#msg256938 cjenim iskrenost! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Navedosmo kao razloge do sada 1)Različitos vjera 2)vanjski faktor 3)buržoazija koja nije brinula za ljude nego o svojoj koristi, pa su narodi se svađali i ubijali a oni marili nisu za tim. Ima li još nekih razloga koji su posvađali srbe i muslimane? Srbi u muslimanima vide Turke! Na OVOJ razglednici piše POZDRAV IZ NOVOG PAZARA! A šta se misli o Turcima i zašto, to valjda svi znaju. Njegoš je govorio za Mehmeda II - POGANI SKOT AZIJSKI zato što je ušao u Aja Sofija na konju. Ko je čitao Gorski Vijenac zna o čemu pričam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Pogrešne interpretacije su samo ono što se servira ljudima da bi bili (veći) nacionalisti. Ovo za Bosance je činjenica. Nikakve zapadnjačke interpolacije na koje aludiraš. Прочитај књигу Калајеву , па сам просуди... Ne znam kakve dileme ti imaš. Jeste li i ovo "komunistička interpretacija istorije"? http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%9B%D0%B8 I gledaj od kada do kada su vladali Kotromanići: 1250-1463. . Tvrtko je oduvek imao pretenzije prema srpskom prestolu. A vojvoda kog je poslao da pomogne Srbima je Vlatko Vuković. Ne Mehmed Vuković, ne Mustafa Vuković, ne Hasan Vuković, ne Džemal Vuković, ne Adem Vuković, ne Bakir Vuković. Па да , знам то. Али не разумем шта хоћеш да кажеш тиме ? Шта да је Влатко Вуковић Босанац а не Србин или да је Твртко Босанац а не Србин ? Или можда мислиш да су у Рашкој могли исто тако неки да тврде за себе као што су и тврдили да су Рашани . Мада ни у Босни ни у Рашкој , ни у Дукљи ни у Зети никада нико није негирао да је Србин. Једноставно не разумем шта хоћеш да кажеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Navedosmo kao razloge do sada 1)Različitos vjera 2)vanjski faktor 3)buržoazija koja nije brinula za ljude nego o svojoj koristi, pa su narodi se svađali i ubijali a oni marili nisu za tim. Ima li još nekih razloga koji su posvađali srbe i muslimane? Evo da pokušam usmjeriti temu ka dvoje. da li imaju tu odgovornost vjerski ljudi'Da li recimo imaju odogovrnost i hrvati zbog toga? Da li recimo toliki zločini pogotovu u Foči Višegradu, su djela ljudi malenih koji su dobili priliku da se iskažu nad nejačima i to iskoristili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Navedosmo kao razloge do sada 1)Različitos vjera 2)vanjski faktor 3)buržoazija koja nije brinula za ljude nego o svojoj koristi, pa su narodi se svađali i ubijali a oni marili nisu za tim. Ima li još nekih razloga koji su posvađali srbe i muslimane? Намерно сам изоставио тај верски разлог , јер је он рецимо намбр ван , али у другом светском рату и непосредно пре њега , тај разлог није био повод. Тј. није морао бити као што је данас кључни разлог. То је оно што су она два фактора која сам навео учинила од верске различитости на крају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Заправо четници у другом светском рату да ли су постали националистички покрет можда тек крајем рата , када су увидели да грађанска опција Југославије више неће имати никаквог изледа или можда још и онда слепо веровали у југословенску демократску државу , заиста не знам. Али знам да четништво ово скорашње и оно ондашње скоро па да везе немају. Ни по идеји , ни по организацији, ни по дисциплини , ни по циљевима,скоро ни по чему... Navedosmo kao razloge do sada 1)Različitos vjera 2)vanjski faktor 3)buržoazija koja nije brinula za ljude nego o svojoj koristi, pa su narodi se svađali i ubijali a oni marili nisu za tim. Ima li još nekih razloga koji su posvađali srbe i muslimane? Evo da pokušam usmjeriti temu ka dvoje. da li imaju tu odgovornost vjerski ljudi'Da li recimo imaju odogovrnost i hrvati zbog toga? Da li recimo toliki zločini pogotovu u Foči Višegradu, su djela ljudi malenih koji su dobili priliku da se iskažu nad nejačima i to iskoristili? Говориш сад о другом светском рату или ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Jeste ,u kraljevini Jugoslaviji muslimani su,tokom služenja vojnog roka, imali zaseban kazan! Poštovalo se to što ne jedu prase! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука