Jump to content

Џемови пфуј, чварци пфуј

Препоручена порука

Дај да разбијемо неке заблуде о здравој храни из домаће радиности.

Џемови, који се често пута на пијаци, као и код индустријских произвођача, рекламирају (Здраво, без конзерванса, природно...бла, бла, бла). И шта онда. Да ли је то довољни разлог да би било корисно. Не.

Воће од кога се џем или пекмез, да ли мармелада, прави, је у дуготрајном процесу кувања и додавања шећера, изгубила све вредности које је имало у зрелом стању.

Нема у џему више ниједог минерала или витамина или других састојака које то воће даје као свеже. Додавањем шећера (у прекомерним количинама), од тих производа се прави само енергетска бомба, која је у најбољем случају да стоји на витрини као украс, али да се у уста не ставља.

Још је горе са слатким, у којем се шећер још више истиче.

Ако неко воли воће и преко зиме, најбоље је да га суши, јер такво воће садржи чак и више неких добрих састојака него када је зрело. Нешто изгуби, али нешто и добије, поготово сушењем на сунцу или ветру, никако у сушари. Увек ћете познати да је у сушари воће обрађивано, тако што ће бити "масно".

Навике су чудо, али кад нешто радимо да бар знамо да то није онако како су нас учили.

----------------------------------------

Друго су чварци. Оно чиме се поносимо пред странцима и што мислимо да ћемо са тим да покоримо европу. Е заблуде... Странац када проба чварак (који је укусан да се не лажемо) реагује како би и ми реаговали да нас у Индонезији понуде мајмунским месом...ммм...мљац...што је ово добро...а шта је то....ахм...да да, зер гуд...зер гуд. Кад се врати кући тешко ће икада више купити мајмунетино, чак и да је има у продавници.

Чварак је убица. Чварак је надимак. Чварак је историја.

Јел видите ви шта купују од хране странци од нас. Немају неке заблуде да купују чварке...

Купују пужеве, печурке, малине, ... воће...

Па дај да научимо једном од тих странаца шта ваља и на шта треба да трошимо своју снагу и чиме да се хранимо.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ја  бих  вас  дотичне који  не  волите  и  не  поштујете  џемове  и  чварке, замолила да барем

не  пфујишете по  њима, најблаже  речено, јер  немам  сада  времена, баш због  остављања  зимнице

да  се  са  вама  дописујем, и оповргнем  оно  што  много  српског  света  поштује  као  посластицу...

Пфуј...

Слободно  путујте  у  Абу  Даби, и  придружите  се  веселим  продавцима  сувих  урми  и  смоквица,

немојте  губити  време  по  српским  пијацама и  продавницама... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Гости

мирођија  :drugarstvo:  :drugarstvo:

Ако се једе у нормалним количинама , онда је здрава исхрана ако не сама храна.

Свако претерано конзумирање било које хране,води ка нездравој исхрани !

Подели на овим сајтовима

Сва храна која се кува, пече или пржи губи своја природна својства које има као свежа. Ајде онда да сву нашу куњињу изфујакамо, како од роштиља, до чорби, до динстаних јела, па и до зимнице. Кад би само фарисејски гледали на храну и проценте здравих материја које она има у себи, морали би се прешалтати у макробиотичаре, и засновати нови стил и начин живљења, нови поглед на свет, нову веру усвојити...

Храну треба јести разноврсну, значи не нон стоп кувану, не нон стоп печену, не нон стоп динстану...него разноврсно комбиновати свеже воће и поврће, млече производе, кувану, пржену и динстану па и прерађно воће и поврће што укључује и зимницу, од џемова, мармелади, салате, па до чварака, сланине, и осталога.

Не треба филозофирати око ствари које су поприлично једноставне.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Волим да једем и чварке и џем....и шкембиће...и шварглу....и све што нам Је Неко Смислио да нам је за коришћење...и све у своје време и у количинама које слободним избором одаберемо,,,

А узгред, да ли знате причу, да је један од најпознатијих монаха Свете Горе, од једне црне роткве неколико десетина пута себи чинио оброк од обичне црне роткве...Кору је кувао ка чорбу, па је сушио за следећи пут, а "месо" роткве секао танко, по режањ дневно....ето кувао, и то по неколико пута....у келији укопаној у стени над морем....а садио је у "башти" у зиду стене, у коју је земљу доносио у тканој торбици..

Дакле није толико битно шта и како, већ Ко?

:drugarstvo:

1405_love

:drugarstvo:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

да се разумемо, ја конзумирам ову храну коју сам пфујкао.

Циљ свега овог је да се са овакве хране само скине ознака (у глави или са етикете) ЗДРАВО.

Да се не дешавају сцене да нека ревносна домаћица бака нутка своје унуче слатким и џемом, "узми на, здраво је" па се после дете навуче на слаткише и постане дембељко...што вуче друге лоше ствари за дете...

Да се не деси да кад неко дође у госте, ко је тежак шећераш, мора да доживљава сцене попут "Узми бре, да знаш како је добро...ма знам да си шећераш, ал само једну кашичицу и више не мораш"

Да се не дешава да основни оброк буде лебарник и шерпа чварака...Нек буде, ал нек се убаци ту и нека паприка свежа или парадајиз...

Наравно да човек једе што му се нуди, али кад бира, мислим да би требао да буде већи пробирач.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

.............

Дакле није толико битно шта и како, већ Ко?

facenew22222222

:cheesy:

greengrin

да се разумемо, ја конзумирам ову храну коју сам пфујкао.

Циљ свега овог је да се са овакве хране само скине ознака (у глави или са етикете) ЗДРАВО.

Да се не дешавају сцене да нека ревносна домаћица бака нутка своје унуче слатким и џемом, "узми на, здраво је" па се после дете навуче на слаткише и постане дембељко...што вуче друге лоше ствари за дете...

Да се не деси да кад неко дође у госте, ко је тежак шећераш, мора да доживљава сцене попут "Узми бре, да знаш како је добро...ма знам да си шећераш, ал само једну кашичицу и више не мораш"

Да се не дешава да основни оброк буде лебарник и шерпа чварака...Нек буде, ал нек се убаци ту и нека паприка свежа или парадајиз...

Наравно да човек једе што му се нуди, али кад бира, мислим да би требао да буде већи пробирач.

слично? 89898989898989

greengrin

prstgore

greengrin

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ја  бих  вас  дотичне који  не  волите  и  не  поштујете  џемове  и   чварке, замолила да барем

не  пфујишете по  њима, најблаже  речено, јер  немам  сада  времена, баш због  остављања  зимнице

да  се  са  вама  дописујем, и оповргнем  оно  што  много  српског  света  поштује  као  посластицу...

Пфуј...

Слободно  путујте  у  Абу  Даби, и  придружите  се  веселим  продавцима  сувих  урми  и  смоквица,

немојте  губити  време  по  српским  пијацама и  продавницама... 4chsmu1

kad  budes gotova sa zimnicom postavi nam seko slika ovdje njam njam
Подели на овим сајтовима

Ja verujem da svaki narod ima neke genetske predodređenosti kad je hrana u pitanju. Sasvim mi je normalno kad lala klopa slaninu sapunjaru ili kad se šumadinac sladi čvarcima.

Bilo bi mi nenormalno da šumadinci jedu plodove mora.

Pekmez od šljiva, ko kaže da nema u sebi ništa ili od dunja, pa Vasko De Gama je plovio morima i nije imao skorbut jer su klopali džem.

Pa recimo prasence, ispečeš ga na ražnju i ništa ne treba da mu dodaješ od začina samo so, a zašto? pa zato što ima sve u njemu.

Znači krkamo ono što je za nas najbolje a to je ono što su jeli i naši preci.

Подели на овим сајтовима

Ja verujem da svaki narod ima neke genetske predodređenosti kad je hrana u pitanju. Sasvim mi je normalno kad lala klopa slaninu sapunjaru ili kad se šumadinac sladi čvarcima.

Bilo bi mi nenormalno da šumadinci jedu plodove mora.

Pekmez od šljiva, ko kaže da nema u sebi ništa ili od dunja, pa Vasko De Gama je plovio morima i nije imao skorbut jer su klopali džem.

Pa recimo prasence, ispečeš ga na ražnju i ništa ne treba da mu dodaješ od začina samo so, a zašto? pa zato što ima sve u njemu.

Znači krkamo ono što je za nas najbolje a to je ono što su jeli i naši preci.

метаболизам се прилагођава подједнако на сву храну, само је потребно константно уношење да би могао правилно да реагује.

тако да мислим да није у питању генетска предодређеност, већ културолошка или социјална.

чик замоли неког са овог поднебља да једе печеног пса - неће имати никакве телесне последице али ће му/јој бити страно до гађења у екстремном случају и створити последицу повраћања и то протумачити као да тело одбија.

уствари је проблем у свести.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...