Jump to content

Pricescivanje kod rimokatolika

Оцени ову тему

Препоручена порука

Šta si ovom poslednjom rečenicom hteo reći?  bendoff

Inače, ima delova RKC gde se i vernici pričešćuju pod oba vida.  dada

Једино што причешћивање само телом уопште није океј због просте логике која гласи: да је Христос желео да се Његова Црква причешћују само телом онда би тако и причестио своје ученике - само телом.

Није ли Христос опрао својим ученицима ноге и рекао потом да и они тако треба да чине.

Зашто данашњи свештеници не перу ноге народу који  дође у Цркву пред литургију ?

Да је Христос желео да се чини другачије зар не би другачије учинио својим ученицима ?

0442_feel

Мислиш овај рад?:

Постављена слика

;)

Није на месту поређење уопште, једно је чин прања ногу а нешто сасвим друго космосо-преображавајућа Тајна над Тајнама - св. Евхаристија. Јесте то заиста предиван и поучан део св. Еванђеља, и можда би и требали и ми православни да га практикујемо (али као што си споменуо, не епископ свештеницима него народу), не знам, али знам да Христос није рекао "ако једни другима не оперете ноге нећете имати живота" него "Ако не једете тела Сина човечијега, и не пијете крви Његове, нећете имати живота у себи". Када би се _сви_ католици причешћивали само телом, па ајде као да разумемо (иако ни то не би било ни близу "добро" из многих разлога) него они то не раде већ један део пастве (клир) причешћују и воном а други (лаос) не, у већини случајева.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Интересантан је и пример Светог просветитеља Аљаске - реците, дај нам рибу нашу насушну.

Наравно, форма и обичај је нарушен, али суштина није.

То је скроз у реду (као и банане), али да би се то применило на РКЦ (тј. да би се могло назвати некаквим субститутом) било би потребно да се у већини РКЦ причешћује само хлебом, укључујући и свештенство, али то није случај. Мени је неизрециво одбојан клерикални елитизам који се пројављује кроз свештенички ексклузивитет над пресветом крвљу Господњом, а ова суштински римокатоличка пракса је на мала врата нашла уплив (преко Карловца итд., и у другом виду) и код нас, а то је крајње забрињавајуће.

Подели на овим сајтовима

Haравно, скроз је уреду када је у питању  Православни Светитељ, Свети Отац или Православна Црква,

а да ово  са бананама и рибом пре Православних учини Католичка Црква тј. РКЦ да будем јаснији,

да такав пример не би познат у Православној Цркви,

онда би то била - хула, нечувена новотарија,  свејерес  итд.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Haравно, скроз је уреду када је у питању  Православни Светитељ, Свети Отац или Православна Црква,

а да ово  са бананама и рибом пре Православних учини Католичка Црква тј. РКЦ да будем јаснији,

да такав пример не би познат у Православној Цркви,

онда би то била - хула, нечувена новотарија,  свејерес  итд.

Мислим да сам изнео јасан аргумент, или не? Није проблем субституција, проблем је клеро-елитизам. Не, не би био ни близу проблем, ко што рекох, да католици такође ни свештенство не причешћују вином, па макар користили шта било као субституцију хлеба (уосталом користе бесквасни хлеб који можемо да посматрамо као одређену врсту субституције, али ја им то уопште не замерам, а верујем да је целокупан народ прерастао тај "квасни vs бесквасни" проблем који је био горући у време настанка раскола). Да поново нагласим и подвучем, знам да има изузетака, прочитао сам ово што је ставила сестра Каја, међутим у огромној већини случајева католици и даље не причешћују лаос крвљу Христовом него само клир.

Подели на овим сајтовима

Nino,duso...NE,ja ovdje iznosim stavKC...i samo moje ,kako gore u naslovu pise...Apsolutno nigde nista nisam,a necu ni u buduce da nesto navedem ili mislim o pravoslavnima,kako oni jer ja s tim nemam uopce problem..

Ja prihvacam PC-i Pricesce ,onako kako to Crkva nalaze za Pravoslavce..( i nista tu ne zelim ,proturijeciti..)

Da,li sam bila jasna... :drugarstvo:..a o pokori 10 zdavo Marija...nije rijec, niti je to pokora o kojoj ja pricam...

Опрости, из твојих постова сам стекла такав утисак. Не замери.

Nema problema,ljudi smo tko radi ( pise) taj i gresi,ni ja nisam nista bolja..draga sestro... :group111:

Подели на овим сајтовима

Ово је озбиљно клацкање на ивици јереси. Можда је, међутим, само по среди непоразум, па бих волео да се сад ова ситуација мало рашчисти, ако није проблем.

Дакле да ли РмКтлчки верник верује да уколико се не исповеди Тело и Крв Христова немају утицаја на њега (самог), или пак немају утицаја по себи? Да ли је покајање услов за пријем причешћа, или услов за делотворност самог причешћа (Боже ме прости)?

На жалост, и многи православни остају тако доста недоречени, па се стварају непријатне ситуације.

Углавном, православни верују да је свето причешће, као Тело и Крв Христова, увек делотворно и очишћавајуће; оно само, дакле, не мења своју природу и своју снагу, невезано ко га прима. Међутим, наше покајање јесте услов да нам причешће буде на здравље и спасење, на корист, јер причешће није некакав магијски чин и не делује аутоматски и идентично. Ако примимо причешће без покајања, оно и тада делује, али у том случају на суд и на осуду ономе ко се тако причестио. Али ипак, мени је запарало уши следеће: KRV sama  ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja  iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb Мислим, тако нешто рећи.... то је.... како да кажем... страшно!

Dragi brate,moram da priznam da ne razumijem tvoj postot...mislim da se radi o nesporazumu...Prije ,nego ti odgovorim...moram te zamoliti za pojasnjenje...a sada nemam  vreme za to...

Pricekaj malo...,a ako imas vremena...pojasni mi tekst...Ja,odgovaram na naslov teme...Pricest kod katolika...

i samo to..Navela sam odmah u pocetku teme da nisam Teolog...ali na Tanjin prijeddlog sam komentirala s mojim i  kopi/paste...tudjim postovima..

Ovo o ispovjedanju mi nije jasno...i to sto je tebi strasno..?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...