Solomon Kane Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Све је могуће...ето,и тебе су,јуче и данас,појединци са форума причестили бананама а да си им био ближе руци вероватно би ти и коју шљиву поклонили. Шалим се брате,не замери! С обзиром да се учестало на тај начин шалиш са мном , сматраћу тај твој стајлинг непроменљивом праксом утврђеном Н.З. учењем. ...кад ти тако кажеш. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Октобар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Dobro mi dosla,sestro Kajo . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Све је могуће...ето,и тебе су,јуче и данас,појединци са форума причестили бананама а да си им био ближе руци вероватно би ти и коју шљиву поклонили. Шалим се брате,не замери! С обзиром да се учестало на тај начин шалиш са мном , сматраћу тај твој стајлинг непроменљивом праксом утврђеном Н.З. учењем. ...кад ти тако кажеш. regula dicat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Pomaze Bog! Kada sam rekla da u pricescu hlebom nesto nedostaje,mislila sam na Vino,jer jedino Telo i Casna Krv,ujedinjeni,istovremeno, ciste nasu dusu i oslobadjaju greha.U protivnom,hostijom cistimo samo telo,dok dusa ostaje prljava,u grehu.Ne moze se vino "podrazumevati" u hostiji.Gospod je sve REKAO(Jedite ovo je Telo moje i PIJTE ovo je Casna Krv Moja)kako treba ciniti,ne moze se nista "podrazumevati". A sto se tice Svetih Apostola(i njihovih naslednika episkopa i svestenika)Gospod ih je jasno ucio kako i sta da rade i kako da sire veru Hristovu.Dao im je vlast da vezuju i razresuju sve na ovome svetu.A kada je rec o "privelegiji "da se samo svestenici pricescuju Telom i Krvlju Gospodnjom smatram to ljudskom improvizacijom tumacenja reci Bozjih.Svi smo mi deca Bozja i On zeli spasenje svih nas.Niko nije vise privelegovan na spasenje samo zato sto je svestenik od mene i tebe koji smo obicni mirjani.Gospod je Spasitelj svih nas,On nas sve voli jednako i istinski zeli spasenje SVE SVOJE DECE. Naravno da svetoj tajni pricesca MORA predhoditi DETALJNA ISPOVEST ,sa dibokim pokajanjem za ucinjene grehe.To je ono na cemu insistira nasa Pravoslavna Crkva. Mir Vam od Gospoda zelim. 12. Ovaj vid opće ljubavi euharistijskog Sakramenta utemeljen je na samim Spasiteljevim riječima. Ustanovljujući ga, nije se ograničio reći: "Ovo je moje tijelo", "ovo je moja krv", nego je dodao: "predano za vas… prolivena za vas" (Lk 22,19–20). Nije samo ustvrdio da je ono što im je davao blagovati i piti njegovo tijelo i njegova krv, nego je također tome pridodao žrtveni značaj, uprisutnjujući na sakramentalan način svoju žrtvu, koja će se nekoliko sati poslije ostvariti na Križu za spasenje svijeta. "Misa je istodobno i nerazdruživo žrtveni spomen-čin u kojem se ovjekovječuje žrtva križa i sveta gozba pričesti Tijelom i Krvi Gospodnjom."(13)Crkva trajno crpi svoj život iz otkupiteljske žrtve kojoj pristupa ne samo po vjernu prisjećanju, nego i u stvarnom kontaktu budući da se ova žrtva uvijek iznova uprisutnjuje, sakramentalno se ovjekovječujući, u svakoj zajednici koja je prinosi po rukama posvećenog službenika. Na taj način Euharistija današnjim ljudima priopćava pomirenje koje je Krist jednom zauvijek postigao za ljude svih vremena. Uistinu, "Kristova žrtva i žrtva Euharistije samo su jedna žrtva". (14) Već je sv. Ivan Zlatousti to zgodno izrekao: "Mi prinosimo uvijek istoga Jaganjca, ne danas jednoga, a sutra drugoga, nego uvijek istoga. Stoga, žrtva je uvijek samo jedna… I sad mi prinosimo ovu žrtvu koja je tada bila prinesena i koja se nikada neće potrošiti." (15) Misa uprisutnjuje žrtvu Križa, ne pridodaje joj se niti je umnaža. (16) Ono što se ponavlja jest slavljenje spomen-čina, "pokazivanje spomen-čina" (memorialis demonstratio) (17) žrtve Križa, po čemu se jedincata i konačna Kristova otkupiteljska žrtva uvijek uprisutnjuje u vremenu. Žrtvena narav euharistijskog Otajstva ne može se stoga shvatiti kao nešto odijeljeno, neovisno o Križu ili samo neizravno povezano sa žrtvom na Kalvariji. (Vatikan) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Пар питања за православце који инсистирају да римокатолици морају да се причешћују под оба вида да би се то рачунало као правилно . Да ли знате да је св.владика Николај Жички , одслужио литургију и евхаристију уместо са хлебом и вином само са једном шљивом? Да ли је могуће , да је ова шљива коју је предложио на трпези владика ипак некако постала причешће, или пак није јер тако није заповеђено? Да ли знате да су у африци неки Хришћани вековима служили евхаристију на банани и да и данас нека племена у оченашу уместо да кажу :"Хлеб наш насушни" , кажу :"Банане наше насушне" ? Како све то уклопити у дословно тумачење Н.З. ? Ко је погрешио ? Шта је ту исправно а шта није ? Да ли је могуће ипак некакво одступање од под оба вида причешћивања а да то ипак буде причешће ? Vatikan- (23) Uistinu, Euharistija je mysterium fidei, otajstvo koje nadilazi naše misli te se može prihvatiti samo u vjeri, kako su to često podsjećale otačke kateheze o ovom božanskom Sakramentu. "Ne gledaj – poučava sv. Ćiril Jeruzalemski – u kruhu i vinu jednostavne i prirodne elemente, jer je Gospodin izričito rekao da su njegovo tijelo i njegova krv: vjera te u to uvjerava, makar ti osjetila drugačije sugerirala." (24) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Све је могуће...ето,и тебе су,јуче и данас,појединци са форума причестили бананама а да си им био ближе руци вероватно би ти и коју шљиву поклонили. Шалим се брате,не замери! С обзиром да се учестало на тај начин шалиш са мном , сматраћу тај твој стајлинг непроменљивом праксом утврђеном Н.З. учењем. ...кад ти тако кажеш. regula dicatЕ,сад га претера! Заборављаш да постоји и она изрека."nulla regula sine exceptione" и да можда ја потпадам под њу...али нема везе.Ево,ослобађам те од сада па занавек свог саркастичног,злобног и подмуклог стајлинга. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 16. Spasenjska se učinkovitost žrtve u punini ostvaruje kad su Gospodinovo tijelo i krv primljeni u pričesti. Euharistijska je žrtva po sebi okrenuta intimnom sjedinjenju nas vjernika s Kristom po pričesti: primamo njega samoga koji se je prinio za nas, njegovo tijelo koje je za nas predao na Križu, njegovu krv koju je "prolio za mnoge, na otpuštenje grijeha" (Mt 26,28). Podsjetimo na njegove riječi: "Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni" (Iv 6,57). Isus nas sam uvjerava da se to sjedinjenje, koje on uspoređuje s onim koje postoji u životu Trojstva, uistinu ostvaruje. Euharistija je istinska gozba na kojoj se Krist nudi kao hrana. Kad je Isus, prvi put, progovorio o ovoj hrani, njegovi su slušatelji ostali zapanjeni i zbunjeni navodeći Učitelja da naglasi objektivnu istinu svojih riječi: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi" (Iv 6,53). Ne radi se o metaforičkoj hrani: "Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko" (Iv 6,55).17. Po zajedništvu s njegovim tijelom i krvlju Isus nam priopćava i svoga Duha. Piše sv. Efrem: "Nazvao je kruh svojim tijelom živim, ispunio ga je samim sobom i svojim Duhom… I onaj tko ga blaguje s vjerom, blaguje Oganj i Duha… Uzmite i jedite od ovoga svi te s njime blagujte Duha Svetoga. Doista je to moje tijelo i onaj tko ga blaguje živjet će uvijeke."(27) Crkva prosi ovaj božanski Dar, korijen svakoga drugog dara, u euharistijskoj epiklezi. Čita se, primjerice, uBožanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustog: "Zazivamo te, molimo te i prosimo: pošalji svoga Duha Svetoga nad sve nas i na ove darove… kako bi onima koji na njima sudjeluju bili očišćenje duše, otpuštenje grijeha, priopćenje Duha Svetoga." (28) I u Rimskom misalu slavitelj moli: "Okrijepi nas Tijelom i Krvlju Sina svoga, ispuni njegovim Svetim Duhom te u Kristu budemo jedno tijelo i jedan duh."(29) Darom svoga tijela i svoje krvi Krist uvećava u nama dar svoga Duha, izlivena već u krštenju i kao "pečata" darovana u sakramentu potvrde. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Ne mozemo od Pravoslavne vere samo tako napraviti Katolicku,pa tako ni PRICESCE....Katolici imaju svoje ...ISPOVJED+POKORA+ SV.PRICEST...Pricescujemo se POD OBIJE PRILIKE -KRUHA I VINA... Imaju pravila,kada i kako se to koristi..i iz kojih razloga... Стичем утисак да ти мислиш да се ми у Православној цркви причешћујемо само тако, без исповести и благослова свог духовника. Духовник је тај који је у потпуности упућен у стање наше духовности и на основу те упућености и даје благослова за причешћивање или не. Духовнику се исповедамо, он нас саветује и помаже у нашем узрастању ка Господу. Постимо и припремамо се да на корист примимо причешће. Зашто мислиш да је покора "10 здравомарија", а да покоре тј.покајања код нас нема? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Ne mozemo od Pravoslavne vere samo tako napraviti Katolicku,pa tako ni PRICESCE....Katolici imaju svoje ...ISPOVJED+POKORA+ SV.PRICEST...Pricescujemo se POD OBIJE PRILIKE -KRUHA I VINA... Imaju pravila,kada i kako se to koristi..i iz kojih razloga... Стичем утисак да ти мислиш да се ми у Православној цркви причешћујемо само тако, без исповести и благослова свог духовника. Духовник је тај који је у потпуности упућен у стање наше духовности и на основу те упућености и даје благослова за причешћивање или не. Духовнику се исповедамо, он нас саветује и помаже у нашем узрастању ка Господу. Постимо и припремамо се да на корист примимо причешће. Зашто мислиш да је покора "10 здравомарија", а да покоре тј.покајања код нас нема? Nino,duso...NE,ja ovdje iznosim stavKC...i samo moje ,kako gore u naslovu pise...Apsolutno nigde nista nisam,a necu ni u buduce da nesto navedem ili mislim o pravoslavnima,kako oni jer ja s tim nemam uopce problem.. Ja prihvacam PC-i Pricesce ,onako kako to Crkva nalaze za Pravoslavce..( i nista tu ne zelim ,proturijeciti..) Da,li sam bila jasna... :291291291:..a o pokori 10 zdavo Marija...nije rijec, niti je to pokora o kojoj ja pricam... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Nino,duso...NE,ja ovdje iznosim stavKC...i samo moje ,kako gore u naslovu pise...Apsolutno nigde nista nisam,a necu ni u buduce da nesto navedem ili mislim o pravoslavnima,kako oni jer ja s tim nemam uopce problem.. Ja prihvacam PC-i Pricesce ,onako kako to Crkva nalaze za Pravoslavce..( i nista tu ne zelim ,proturijeciti..) Da,li sam bila jasna... bandit..a o pokori 10 zdavo Marija...nije rijec, niti je to pokora o kojoj ja pricam... Опрости, из твојих постова сам стекла такав утисак. Не замери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Da,ima tu nesto sto nedostaje u pricescivanju samo hlebom.Misljenje sam da je Gospod hteo da se pricescujemo samo hlebom,on bi tako naucio ucenike svoje.Ali on je rekao:"JEDITE-ovo je telo moje koje se za Vas lomi i PIJTE-ovo je sama precasna Krv Moja koja se proli za oprostenje grehova vasih. .A,sta je to sto nedostaje..??? Mozes li malo vise opisati svojim recima...?Znaci,da samo HLEB I VINO,tj.TELO I CASNA KRV.ujedinjeni u svetoj tajni pricesca istinski ciste nasu dusu .Nista tu NEMA I NESME da se podrazumeva,Spasitelj je sve REKAO Kod nas katolika je vrlo vazna ISPOVJED..to jest NASE POKAJANJE I OPROST -SAVKOM COVJEKU...tako,da bi se mogli pricestiti..KRV sama ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb..bez POKORE...nije Pricest ispravna... Ово је озбиљно клацкање на ивици јереси. Можда је, међутим, само по среди непоразум, па бих волео да се сад ова ситуација мало рашчисти, ако није проблем. Дакле да ли РмКтлчки верник верује да уколико се не исповеди Тело и Крв Христова немају утицаја на њега (самог), или пак немају утицаја по себи? Да ли је покајање услов за пријем причешћа, или услов за делотворност самог причешћа (Боже ме прости)? На жалост, и многи православни остају тако доста недоречени, па се стварају непријатне ситуације. Углавном, православни верују да је свето причешће, као Тело и Крв Христова, увек делотворно и очишћавајуће; оно само, дакле, не мења своју природу и своју снагу, невезано ко га прима. Међутим, наше покајање јесте услов да нам причешће буде на здравље и спасење, на корист, јер причешће није некакав магијски чин и не делује аутоматски и идентично. Ако примимо причешће без покајања, оно и тада делује, али у том случају на суд и на осуду ономе ко се тако причестио. Али ипак, мени је запарало уши следеће: KRV sama ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb Мислим, тако нешто рећи.... то је.... како да кажем... страшно! Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Да ли је могуће ипак некакво одступање од под оба вида причешћивања а да то ипак буде причешће ? Апсолутно јесте, али не на начин да се уведе као устаљени обичај. Ово са бананама код афричких племена могу да разумем као "супституцију" за хлеб јер је њима банана "насушна" у смислу у ком је нама хлеб (насушна=надсуштинска, а не "прекопотребна"). Наравно да ванредне околности изискују ванредне поступке/коришћење субститута уместо хлеба и вина, али то би онда значило да се католичка дуговековна традиција све време налази у ванредном стању, и то не у односу на нас него у односу на Христа? Сумњам да они сами овако то тумаче. Дакле ја не говорим о причешћивању на пустом острву након бродолома или о нечему сличном, него о сваконедљној св. Литургији шаром католичког света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 покајање услов за пријем причешћаЗар мислиш да покајање није услов за пријем Причешћа?? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 Да ли је могуће ипак некакво одступање од под оба вида причешћивања а да то ипак буде причешће ? Апсолутно јесте, али не на начин да се уведе као устаљени обичај. Ово са бананама код афричких племена могу да разумем као "супституцију" за хлеб јер је њима банана "насушна" у смислу у ком је нама хлеб (насушна=надсуштинска, а не "прекопотребна"). Наравно да ванредне околности изискују ванредне поступке/коришћење субститута уместо хлеба и вина, али то би онда значило да се католичка дуговековна традиција све време налази у ванредном стању, и то не у односу на нас него у односу на Христа? Сумњам да они сами овако то тумаче. Дакле ја не говорим о причешћивању на пустом острву након бродолома или о нечему сличном, него о сваконедљној св. Литургији шаром католичког света. Интересантан је и пример Светог просветитеља Аљаске - реците, дај нам рибу нашу насушну.Наравно, форма и обичај је нарушен, али суштина није. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 7, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2010 KRV sama ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb Мислим, тако нешто рећи.... то је.... како да кажем... страшно!Па неће очистити душу... Ако се нпр. лопов не покаје,душа му не шири руке ка Господу, тако оставши згрчена не може Га загрлити. Каја хоће да каже - тело се Причестило, али срце није. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука