Jump to content

Pricescivanje kod rimokatolika

Оцени ову тему

Препоручена порука

amin-nas...izgleda mi na zdravi dijalog,ikao moram reci..da ste nas preduhitrili... facenew22222222 hvala..

Pokusajmo ovdje da zaista iznesemo  onako kako to tumaci KC...bez predrasuda...Mozemo poslje komentarisati,ali

trebalo bi prvo s katolicke strane odgovoriti...

Volela bi,kada bi Svecenik Midras..ili Teolog..Ivan,odgovorili...Ja sam laik,nisam teolog..mogu samo da zaljepim tudji post...

Pricekajmo mlao,budimo strpljivi...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Al' će ti oni opet reći da se to "svi" odnosi na apostole.

Зашто мора једноставно,очигледно,аутентично и недвосмислено,када може компликовано,претумачено,повлашћено и кастински?

Pa eto, zato što se tako voli.  greengrin

S druge strane, jednostavno i bukvalno tumačenje bi bilo da se samo odnosilo na apostole.

Pričešće uopšte, hoću reći.

Al' znaš već kako ide... ljudskom logikom možeš bilo šta da opravdaš i objasniš. Al' to ne znači da je tačno.

Не верујем да би се могло применити буквално тумачење (по мом мишљењу би то било свесно компликовање услед тенденциозног занемаривања свеопштег карактера идеје спасења и обесмрћења коју Бог Собом актуализује у Н.З-у) о причешћивању искључиво апостола под оба вида јер сотириолошка универзалност Новога Завета тако нешто не допушта,поготово када је у питању круцијални моменат установљења животворне новозаветне заједнице са Сином Божијим кроз причасно печаћење,осим ако се не жели искомпликовати ситуација буквалним тумачењем...свеопшти дух Новога завета не допушта двосмисленост нити икакав ексклузивитет по овом питању.Моје мишљење.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Da,ima tu nesto sto nedostaje u pricescivanju samo hlebom.Misljenje sam da je Gospod hteo da se pricescujemo samo hlebom,on bi tako naucio ucenike svoje.Ali on je rekao:"JEDITE-ovo je telo moje koje se za Vas lomi i PIJTE-ovo je sama precasna Krv Moja koja se proli za oprostenje grehova vasih. .

A,sta je to sto nedostaje..??? Mozes li malo vise opisati svojim recima...?

Znaci,da samo HLEB I VINO,tj.TELO I CASNA KRV.ujedinjeni u svetoj tajni pricesca istinski ciste nasu dusu .Nista tu NEMA I NESME da se podrazumeva,Spasitelj je sve REKAO

Kod nas katolika je vrlo vazna ISPOVJED..to jest  NASE POKAJANJE I OPROST -SAVKOM COVJEKU...tako,da bi se mogli pricestiti..KRV sama  ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja  iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb..bez POKORE...nije Pricest ispravna...

Подели на овим сајтовима

Da,ima tu nesto sto nedostaje u pricescivanju samo hlebom.Misljenje sam da je Gospod hteo da se pricescujemo samo hlebom,on bi tako naucio ucenike svoje.Ali on je rekao:"JEDITE-ovo je telo moje koje se za Vas lomi i PIJTE-ovo je sama precasna Krv Moja koja se proli za oprostenje grehova vasih. .

A,sta je to sto nedostaje..??? Mozes li malo vise opisati svojim recima...?

Znaci,da samo HLEB I VINO,tj.TELO I CASNA KRV.ujedinjeni u svetoj tajni pricesca istinski ciste nasu dusu .Nista tu NEMA I NESME da se podrazumeva,Spasitelj je sve REKAO

Kod nas katolika je vrlo vazna ISPOVJED..to jest  NASE POKAJANJE I OPROST -SAVKOM COVJEKU...tako,da bi se mogli pricestiti..KRV sama  ,nece ocistiti moju duso od greha ,ako se ja  iskreno ne pokajem i oprostim...isto tako i Hleb..bez POKORE...nije Pricest ispravna...

Па недостаје вино!!

Начином на који расуђујеш онда би се могло закључити да не треба уопште причешће. Дабоме да прије причешћа треба покајање, и ако је неко са братом завађен, да са најпре измири са братом, па да онда дође Богу принети дар на жртвеник. Не спашава нас ни сам хлеб ни сама крв, него Божанске енергије које се дају кроз причешће. Међутим и даље остају речи Господње: "Који не једе тела мога и не пије крви моје, нема у њему живота." Шта ћемо са овим речима? Треба ли оно што је Господ рекао обесмислити ради неких наших чудних и ограничених прохтева?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Па недостаје вино!!

Ne...(procitaj njezin post)Brate,pitala sam Tanju...ali hvala ti..

Начином на који расуђујеш онда би се могло закључити да не треба уопште причешће. Дабоме да прије причешћа треба покајање, и ако је неко са братом завађен, да са најпре измири са братом, па да онда дође Богу принети дар на жртвеник. Не спашава нас ни сам хлеб ни сама крв, него Божанске енергије које се дају кроз причешће. Међутим и даље остају речи Господње: "Који не једе тела мога и не пије крви моје, нема у њему живота." Шта ћемо са овим речима? Треба ли оно што је Господ рекао обесмислити ради неких наших чудних и ограничених прохтева?

Ne mozemo od Pravoslavne vere samo tako napraviti Katolicku,pa tako ni PRICESCE....Katolici imaju svoje ...ISPOVJED+POKORA+ SV.PRICEST...Pricescujemo se POD OBIJE PRILIKE -KRUHA I VINA...

Imaju pravila,kada i kako se to koristi..i iz kojih razloga...

Подели на овим сајтовима

Svakako Kajo volela bih da cujem i misljenje naseg svestenika ali i misljenje nekog katolickog teologa.Ali volela bih  da cujem i tvoje misljenje,kao obicnog vernika ,sto sam uostalom i ja.Mir ti od Gospoda zelim.

Pričest pod obije prilike: Po odredbi mjesnog biskupa svaka župa mora omogućiti vjernicima pričest pod obadvije prilike. Na njima je hoće li oni tu mogunost koristiti ili neće  ..

Pričest pod obje prilike. Dopušta se pod određenim uvjetima Pričest laicima pod obje prilike, ali neka se Pričest iz kaleža izbjegava ako postoji i najmanji rizik profanacije.

Gdje se sv. Pričest dijeli pod obje prilike laicima, neka to čini svećenik umakanjem stavljajući pričesniku u usta posvećenu Hostiju.

Sve posvećeno vino treba biti konzumirano; kao i posvećene Hostije, osim ako se one odlažu na dostojno mjesto.

Подели на овим сајтовима

Pričest pod obje prilike

100. Kako bi vjernicima postala jasnija punoća znakovitosti u euharistijskoj gozbi, u slučajevima navedenima u liturgijskim knjigama dozvoljen je i pristup kršćanskih laika na Pričest pod obje prilike, pri čemu je preduvjet odgovarajuća kateheza o dogmatskim načelima koju je odredio Tridentski ekumenski sabor.

101. Kako bi se kršćanskim laicima mogla podijeliti sveta Pričest pod obje prilike, potrebno je uzeti u obzir okolnosti o kojima svoj sud trebaju donijeti biskupi dijeceze. Ovaj način podjele Pričesti u potpunosti je potrebno isključiti ako postoji i najmanja opasnost od oskvrnuća obiju prilika. U svrhu boljega usklađivanja, Biskupske konferencije moraju izdati norme koje treba potvrditi Apostolska Stolica preko Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, prije svega u svezi načina dijeljenja vjernicima svete Pričesti pod obje prilike, kao i na proširenje ove ovlasti.

102. Ne poslužuje se kalež kršćanskim laicima tamo gdje je broj pričesnika tako velik da postaje teško odrediti količinu vina za Euharistiju, i gdje postoji opasnost da na kraju slavlja ostane za konzumiranje prekomjerna količina Krvi Kristove; što tako, niti ondje gdje je pristup kaležu teško uspostaviti, ili gdje je potrebna određena količina vina čije se porijeklo i kvaliteta teško mogu ustanoviti, ili gdje nema dovoljno duhovnih predvoditelja bogoslužja, odnosno izvanrednih djelitelja svete Pričesti prikladne naobrazbe, te gdje značajan dio naroda iz raznih razloga ustrajno ne želi pristupiti kaležu, tako da se znak jedinstva na neki način izgubi.

103. Norme Rimske misne knjige poznaju uređenje da se u svim slučajevima, u kojima se Pričest daje pod obje prilike, Krv Kristova može piti direktno iz kaleža ili umakanjem hostije, ili cjevčicom, ili žličicom. Što se tiče podjele Pričesti vjernicima laicima, biskupi mogu isključiti Pričest cjevčicom ili žličicom, a gdje to nije mjesni običaj, pri čemu uvijek postoji mogućnost izdavanja Pričesti umakanjem hostije. Ako se primjenjuje ovaj oblik, potrebno je koristiti hostije koje nisu pretanke niti premale, te pričesnik prima od svećenika otajstvo samo u usta. Pričesniku nije dozvoljeno samostalno umakanje hostije u kalež ili primanje hostije u ruku. Hostija koja se umače, mora biti pripremljena od važeće materije i posvećena; strogo je zabranjeno korištenje neposvećenog kruha ili drugih materija.

104. Ukoliko za koncelebrirajuće svećenike ili kršćane nije dovoljan jedan kalež za podjelu Pričesti pod obje prilike, nema prepreke da celebrirajući svećenik koristi više kaleža. Potrebno je podsjetiti da su svi svećenici, koji celebriraju Misu, obvezni na Pričest pod obje prilike. Zbog znakovitosti pozdravlja se način da se koristi jedan veliki kalež, zajedno sa drugim malim kaležima.

105. Međutim, potrebno je u potpunosti izbjegavati da se Krv Kristova, nakon pretvorbe, pretoči iz jedne posude u drugu, kako se ne bi dogodilo nešto neprimjereno ovome velikom misteriju. U svrhu uzimanja Krvi Gospodnje nikada se ne smiju koristiti boce, vrčevi ih druge posude, koje u potpunosti ne odgovaraju utvrđenim normama.

106. Tko baci posvećene čestice ili u svetogrdnu svrhu uzme ih drži, prema normi utvrđenoj kanonom, upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici; klerik se, osim toga, može kazniti drugom kaznom, pa i otpuštanjem iz kleričkog staleža. Svaki čin koji obijesno i teško obeščašćuje svete prilike, mora biti pribrojan činjeničnom stanju. Dakle, ako netko postupa protivno normama, na način da, npr. svete prilike baci usacrarium ili na drugo nečasno mjesto ili na tlo, podvrgava se utvrđenim kaznama. Osim toga, svi moraju imati na umu da je, po završetku podjele svete Pričesti, na misnome slavlju potrebno slijediti propise Rimske misne knjige; ako je eventualno nešto ostalo od Krvi Kristove, potrebno je, prema normama, to u potpunosti i odmah konzumirati od svećenika ili drugoga predvoditelja bogoslužja; posvećene hostije, koje su ostale, mora konzumirati svećenik na oltaru ili je potrebno odložiti na mjesto predviđeno za čuvanje Euharistije.

( sa Zupne stranice..M.)

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog!

Kada sam rekla da u pricescu hlebom nesto nedostaje,mislila sam na Vino,jer jedino Telo i Casna Krv,ujedinjeni,istovremeno, ciste nasu dusu i oslobadjaju greha.U protivnom,hostijom cistimo samo telo,dok dusa ostaje prljava,u grehu.Ne moze se vino "podrazumevati" u hostiji.Gospod je sve REKAO(Jedite ovo je Telo moje i PIJTE ovo je Casna Krv Moja)kako treba ciniti,ne moze se nista "podrazumevati".

A sto se tice Svetih Apostola(i njihovih naslednika episkopa i  svestenika)Gospod ih je jasno ucio kako i sta da rade i kako da sire veru Hristovu.Dao im je vlast da vezuju i razresuju sve na ovome svetu.A  kada je rec o "privelegiji "da se samo svestenici pricescuju Telom i Krvlju Gospodnjom smatram to ljudskom improvizacijom tumacenja reci Bozjih.Svi smo mi deca Bozja i On zeli spasenje svih nas.Niko nije vise  privelegovan na spasenje samo zato sto je svestenik od mene i tebe koji smo obicni mirjani.Gospod je Spasitelj svih nas,On nas sve voli jednako i istinski zeli spasenje SVE SVOJE DECE.

Naravno da svetoj tajni pricesca MORA predhoditi DETALJNA ISPOVEST ,sa dibokim pokajanjem za ucinjene grehe.To je ono na cemu insistira nasa Pravoslavna Crkva.

Mir Vam od Gospoda zelim.

Подели на овим сајтовима

Пар питања за православце који инсистирају да римокатолици морају да се причешћују под оба вида да би се то рачунало као правилно .

Да ли знате да је св.владика Николај Жички , одслужио литургију и евхаристију уместо са хлебом и вином само са једном шљивом?

Да ли је могуће , да је ова шљива коју је предложио на трпези владика ипак некако постала причешће, или пак није јер тако није заповеђено?

Да ли знате да су у африци неки Хришћани вековима служили евхаристију на банани и да и данас нека племена у оченашу уместо да кажу :"Хлеб наш насушни" , кажу :"Банане наше насушне" ?

Како све то уклопити у дословно тумачење Н.З. ?

Ко је погрешио ?

Шта је ту исправно а шта није ?

Да ли је могуће ипак некакво одступање од под оба вида причешћивања а да то ипак буде причешће ?

Подели на овим сајтовима

Све је могуће...ето,и тебе су,јуче и данас,појединци са форума причестили бананама а да си им био ближе руци вероватно би ти и коју шљиву поклонили. :) Шалим се брате,не замери!  :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Све је могуће...ето,и тебе су,јуче и данас,појединци са форума причестили бананама а да си им био ближе руци вероватно би ти и коју шљиву поклонили. :) Шалим се брате,не замери!  :)

С обзиром да се учестало на тај начин шалиш са мном , сматраћу тај твој стајлинг непроменљивом праксом утврђеном Н.З. учењем.

:)

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog brate Zeljko,

Moram reci da nisam teolog  tako da se ne bih upustila u davanje odgovora da li je ispravno sluziti pricest sa bananama ili sljivama kako je to ,kazete,ucinio Sveti Vladika Nikolaj.Obican sam mirjanin i iznosim svoje stavove onako kako mi moja savest nalaze.Ucili su me da se pricest obavlja sa Telom i Krvlju hristovom,istovremeno ,uz predhodnu detaljnu ispovest,pokajanje za ucinjene grehe i oprostaj neprijateljima nasim.Suvise sam nedostojna i gresna da uzimam sebi za pravo da sudim da li je nesto ispravno ili ne.Ima ko je nadlezan za to.Volela bih da cujem misljenje nekog od svestenika i teologa sa ovog foruma povodom pitanja koje ste postavili.Mir Vam od Gospoda zelim.

Подели на овим сајтовима

.Suvise sam nedostojna i gresna da uzimam sebi za pravo da sudim da li je nesto ispravno ili ne.Ima ko je nadlezan za to.Volela bih da cujem misljenje nekog od svestenika i teologa sa ovog foruma povodom pitanja koje ste postavili.Mir Vam od Gospoda zelim.

:)..zdravo sestro.... :),evo mene kod tebe u klub,to sam i ja... :)
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...