Jump to content

Pricescivanje kod rimokatolika

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pomaze Bog braco i sestre!

Resih da otvorim novu temu sa nazivom:pricescivanje kod rimokatolika.

Molila bih da mi neko od prisutnih rimokatolika ili svestenika objasni pricescivanje kod rimokatolika.Nikada mi nije bilo jasno zasto se RK pricescuju samo hostijom,bez vina?Zar nije sam Gospod rekao:Jedite ovo je telo moje koje se lomi za  vas i PIJTE ovo je Casna Krv moja koja se proli za oprostaj greha vaseg?Zar se pricescivanjem samo hostijom ne cisti samo telo,dok dusa bez krvi Isusove ostaje prljava,u grehu?Oprostite ako gresim,ispravite me,ali toliko je toga nejasno da do dana danasnjeg niko mi nije dao valjano objasnjenje.

Stavise,mama jedne moje prijateljice koja je katolkinja(i koja me je i privela Gospodu,zapravo koja je moja duhovna majka)pricala mi je da su pre otprilike 10-tak godina vernici u jednoj katolickoj crkvi u Beogradu gde je ona proslavljala Gospoda trazili od svog svestenika da ihpricescuje i sa vinom sto je ovaj i poceo redovno nedeljom i da cini.Posle odprilike godinu dana svestenik je obustavio pricescivanje vinom i ponovo obavljao pricest samo sa hostijom.Na pitanja i revolt vernika odgovorio je da mu je tako naredjeno od nadleznog biskupa da odmah obustavi pricesce sa vinom,i on mora biti pokoran odluci svoje crkve,iako se on licno sa tim nije slagao.....Takodje me interesuje zasto se kod RK ne posti?Zar nam nije i sam Gospod preporucio da treba postiti svojim sopstvenim primerom kada je 40 dana postio?

Volela bih da cujem Vase misljenje.....

Mir Vam od Gospoda zelim  ;).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Клир у РКЦркви се причешћује и вином и хлебом ( хостијом) .

Када се лаици причешћују само хостијом подразумева се да је у телу садржана и крв , те је стога излишно причешћивање и вином.Наравно постоје и неки разлози који су оправдани прктичношћу причешћивања само хостијом.

Пост постоји у РКЦркви сасвим нормално као и у Православној Цркви , само је ствар до појединца како ће се и ко колико придржавати поста.

На крају у Православљу постоји пост и узима се да је строг, али готово нико или слабо ко од крштених да уопште и пости , а ако пости пости само један делић пост у најбољем случају а неки само посте велики петак па и то на риби и то масном шарану , на дан када они који искрено посте не једу ништа.

Тако да било да је пост у православљу било да је у римској цркви , слабо народ пости.

Ми имамо израз - од воље ти ко шокцу пост.

Но у садашња времена можемо рећи и - од воље ти ко Србину мрс.

Подели на овим сајтовима

Šta si ovom poslednjom rečenicom hteo reći?  facenew22222222

Inače, ima delova RKC gde se i vernici pričešćuju pod oba vida.  amin-nas

Једино што причешћивање само телом уопште није океј због просте логике која гласи: да је Христос желео да се Његова Црква причешћују само телом онда би тако и причестио своје ученике - само телом.

Подели на овим сајтовима

Šta si ovom poslednjom rečenicom hteo reći?  amin-nas

Inače, ima delova RKC gde se i vernici pričešćuju pod oba vida.  smej.gif

Једино што причешћивање само телом уопште није океј због просте логике која гласи: да је Христос желео да се Његова Црква причешћују само телом онда би тако и причестио своје ученике - само телом.

Није ли Христос опрао својим ученицима ноге и рекао потом да и они тако треба да чине.

Зашто данашњи свештеници не перу ноге народу који  дође у Цркву пред литургију ?

Да је Христос желео да се чини другачије зар не би другачије учинио својим ученицима ?

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Opa. Željko vuče na vodenicu katolicima  facenew22222222

Hoćeš da kažeš, ako apostoli samo jedni drugima peru noge, a ne i narodu...

da to znači da samo oni i treba da se pričešćuju (pod oba vida)?  amin-nas

Значи народ пере само једну ногу?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Opa. Željko vuče na vodenicu katolicima  facenew22222222

da to znači da samo oni i treba da se pričešćuju (pod oba vida)?  amin-nas

Значи народ пере само једну ногу?

smej.gif ;) smej.gif smej.gif

Pa sveštenici (apostoli) danas noge ne peru ni jedni drugima, a kamoli narodu. Pa ni tu jednu.  smej.gif

Подели на овим сајтовима

Šta si ovom poslednjom rečenicom hteo reći?  amin-nas

Inače, ima delova RKC gde se i vernici pričešćuju pod oba vida.  smej.gif

Није ли Христос опрао својим ученицима ноге и рекао потом да и они тако треба да чине.

Зашто данашњи свештеници не перу ноге народу који  дође у Цркву пред литургију ?

Да је Христос желео да се чини другачије зар не би другачије учинио својим ученицима ?

facenew22222222

Није ли Христос нагласио "Пијте из ње сви"? Неки наши оци добро примећују да Господ није случајно рекао, даваши вино "да од њега пију сви", док за хлеб није рекао "Примите једите сви ово је тело моје". Рекао је то предвиђајући да ће се они који ће укинути причешћивање и под видом вина за верни народ. То се управо обистинило на Римокатолицима.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog braco i sestre!

Da,ima tu nesto sto nedostaje u pricescivanju samo hlebom.Misljenje sam da je Gospod hteo da se pricescujemo samo hlebom,on bi tako naucio ucenike svoje.Ali on je rekao:"JEDITE-ovo je telo moje koje se za Vas lomi i PIJTE-ovo je sama precasna Krv Moja koja se proli za oprostenje grehova vasih.Znaci,da samo HLEB I VINO,tj.TELO I CASNA KRV.ujedinjeni u svetoj tajni pricesca istinski ciste nasu dusu .Nista tu NEMA I NESME da se podrazumeva,Spasitelj je sve REKAO.

A sto se tice umivanja nogu,sigurna sam da to Gospod uvek trazi,pa  i danas,i trazice uvek od svih nas pa i od svestenika.Jedino tako,peruci noge drugima,tj.cineci dobro i sluzeci svoje bliznje,sa verom,ljubavlju i nadom,mi ustvari sluzimo Gospoda,i obezbedjujemo sebi mesto u carstvu Nebeskom.Jer,jedino tako dajuci sebe drugima kroz dobra dela i ljubav,mi ustvari istinski postojimo.Sto bi rekao moj otac Brana:"Nase je samo ono sto dajemo".

MIr Vam od Gospoda zelim.

Подели на овим сајтовима

Al' će ti oni opet reći da se to "svi" odnosi na apostole.

Зашто мора једноставно,очигледно,аутентично и недвосмислено,када може компликовано,претумачено,повлашћено и кастински?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Al' će ti oni opet reći da se to "svi" odnosi na apostole.

Зашто мора једноставно,очигледно,аутентично и недвосмислено,када може компликовано,претумачено,повлашћено и кастински?

Pa eto, zato što se tako voli.  facenew22222222

S druge strane, jednostavno i bukvalno tumačenje bi bilo da se samo odnosilo na apostole.

Pričešće uopšte, hoću reći.

Al' znaš već kako ide... ljudskom logikom možeš bilo šta da opravdaš i objasniš. Al' to ne znači da je tačno.

Подели на овим сајтовима

Šta si ovom poslednjom rečenicom hteo reći?  amin-nas

Inače, ima delova RKC gde se i vernici pričešćuju pod oba vida.  smej.gif

Зашто данашњи свештеници не перу ноге народу који  дође у Цркву пред литургију ?

facenew22222222

Opa. Željko vuče na vodenicu katolicima  smej.gif

da to znači da samo oni i treba da se pričešćuju (pod oba vida)?  ;)

Nevučem nigde.

Него објашњавам Урошу да том логиком коју он употребљава да објасни зашто/зато , можемо и ово са прањем ногу овако протумачити.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...