mirjanap Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Najveci problem u spoju TE&teologije su protivrecnosti u stavovima teologije i TE o prvim ljudima i nastanku sveta..tj prvobitnog nacina postojanja sveta i coveka..djunis i ja smo to nacrtali djunis vise ovde ja letos na verujem-u... Зар не може да се ТЕ односи само од пада па наовамо. Тј од кожних хаљина као специфичном "настанку" палог света? Јер ми ни не знамо како ни где је у фактичком виду рајски врт. Може бити гдегод у текствореном свету творевине. Па чак ни психофизички изглед човека све до изгона? Исто као што не знамо како ће изгледати Царство Небеско нити Човек у њему, природа и тсл. сем у симболима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 nisi u pravu.fizicka smrt je uzasno iskustvo postojanja.i covek oduvek tezi da upravo nju prevlada.covek moze disciplinom duha,podvigom psihe da trzi neku utehu kompenzaciju nanetog dusevnog bola.kao ta zena iz tvog slucaja..ili budista ne znam koje rekao da li ti ili Velja da da se ne boje smrti..to nije doslo spontano.. .Gospod je vaskrsao da bi upravo pobedio fizicku smrt coveka.da povrati puno psihosomatsko jedinstvo...pretvaranje nase u les je nesto od cega instiktivno strepimo i bezimo ko djavo od krsta...ne mislim da je to stvar vere odnos prema smrti.nego se radi o psihickoj potrebi coveka da prevlada strah od konacnosti i svesti o klizanju u nebice..e sad neko padne u depresiju neko zeli da zaboravi,neko tu stvar hoce da racionalizuje...ali cinjenica uzasa fizicke smrti ostaje netaknuta..to je uklesano u kolektivno nesvesno svakog coveka. e sad milion ima mehanizam odbrane koju covek nalazi u religiji filosofiji, tradiciji, u sebi itd. @Jusitnijan & Velja Eto i sad sa takvim shvatanjem "teologije" treba "spojiti" naucne cinjenice. Po ovakvom shvatanju problema smrti resenje koje nudi Crkva ce za 3-4 decenije postati arhaicno i suvisno. Posto je je smrt na takav nacin moguce eradikovati naucno tehnoloskim dostignucima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Najveci problem u spoju TE&teologije su protivrecnosti u stavovima teologije i TE o prvim ljudima i nastanku sveta..tj prvobitnog nacina postojanja sveta i coveka..djunis i ja smo to nacrtali djunis vise ovde ja letos na verujem-u... Зар не може да се ТЕ односи само од пада па наовамо. Тј од кожних хаљина као специфичном "настанку" палог света? Јер ми ни не знамо како ни где је у фактичком виду рајски врт. Може бити гдегод у текствореном свету творевине. Па чак ни психофизички изглед човека све до изгона? Исто као што не знамо како ће изгледати Царство Небеско нити Човек у њему, природа и тсл. сем у симболима. Not o chance. Ni slucajno nemoze. Zato sto imamo tone i tone dokaza u korist evolucije koja se odvijala stotinama miliona godina pre pojave coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 А можда смо пали с марса Има ли Денија72 dada smej.gif на ЖРУ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 @Jusitnijan & Velja Eto i sad sa takvim shvatanjem "teologije" treba "spojiti" naucne cinjenice. Po ovakvom shvatanju problema smrti resenje koje nudi Crkva ce za 3-4 decenije postati arhaicno i suvisno. Posto je je smrt na takav nacin moguce eradikovati naucno tehnoloskim dostignucima. Kakva odvala, ne mogu da verujem!!!! Znači, za 3-4 decenije čeka nas novo "otkrivenje"? Nema više otkrivenja ontoloških istina kroz blagodatne ljude? Došlo je vreme da čak i spasenjski bitna saznanja očekujemo od "nauke"? Bog menja strategiju tako da nema više "Bog se gordima protivi, a smirenima daje blagodat"? Ma, da... In your dreams...dada Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 А можда смо пали с марса greengrin Има ли Денија72 :cheesy: klapklap на ЖРУ? Ja se cesto tako osecam. Deni? Mozda je na nekom krstarenju, kosmickom ili zemaljskom ali nema ga vec duze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 @Jusitnijan & Velja Eto i sad sa takvim shvatanjem "teologije" treba "spojiti" naucne cinjenice. bendoff Po ovakvom shvatanju problema smrti resenje koje nudi Crkva ce za 3-4 decenije postati arhaicno i suvisno. Posto je je smrt na takav nacin moguce eradikovati naucno tehnoloskim dostignucima. Kakva odvala, ne mogu da verujem!!!! Znači, za 3-4 decenije čeka nas novo "otkrivenje"? Nema više otkrivenja ontoloških istina kroz blagodatne ljude? Došlo je vreme da čak i spasenjski bitna saznanja očekujemo od "nauke"? Bog menja strategiju tako da nema više "Bog se gordima protivi, a smirenima daje blagodat"? Ma, da... In your dreams...prstgore Spojiti tacke po pitanju prioriteta. Kome je sta prvenstveni domen? A Bioloska smrt C Crkva B Ontoloska smrt D Nauka&tehnologija 10 bambi poena za onoga ko pravilno spoji tackice. Ali sa obzirom na sve to ovde necu videti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Za koji se izjasnjavaju kao vernici, pa (gle, cuda!) jos i kao pravoslavci, izbor je znatno jednostavniji: Ako trenutne ljudske intrepretacije dovode u pitanje fundamentalne stvari vere otkrivene posredno i neposredno od Boga, sta nam je ciniti? Jos konkretnije: Ako zaključci izvedeni iz trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode (BOG JE STVORIO SMRT) dovode u sumnju istinitost svedocanstva Svetog Pisma, Svetog Predanja, Svetih Otaca i 2000 godina istorije Crkve(BOG NIJE STVORIO SMRT), šta nam je činiti kao hrišćanima: 1) Reinterpretirati celokupno učenje Crkve u svetlu trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode ("otkrivenja") i reći da prethodnih 2.000 nismo znali šta pričamo, i to činiti ne samo sada, već kada god se neko novo "otkrivenje" pojavi (bez obzira da li se potire ili nadograđuje se na prethodno)? ILI 2) Izraziti sumnju u tačnost trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode, pošto su kontradiktorne (ne)posrednim Božijim objavama? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Za prosecne citaoce. Ako u nekom od gorepostavljenih tekstova cesto puta procitate rec interpretacija zapitajte se da li mozda pisac pritom misli (moja licna) interpretacija. Evo vam hint o interpreterima :group111: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=16735.msg295554#msg295554 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Za prosecne citaoce. Ako u nekom od gorepostavljenih tekstova cesto puta procitate rec interpretacija zapitajte se da li mozda pisac pritom misli (moja licna) interpretacija. Evo vam hint o interpreterima :group111: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=16735.msg295554#msg295554 Da, secam se te poruke. Bas me zanima sta sad zelis njome da postignes? Inace, to je jedna od retkih tvojih poruka u kojoj smatras svrsishodnim da se u potkrepljenju svojih stavova pozoves na svete oce. A kada te ja pitam da mi navedes svete oce i tekstove, na koje se pozivas u svom tumacenju, sta dobijem? Jedno veliko, glasno CUTANJE od strane tebe, Akvilio... Slicno kao kada si na ovoj temi "zapretio" citatom sv.Maksima u prilog tezi o papizmu jednog od koadamita, pa je i taj citat izostao... Simptomaticno, zar ne? 6.avgusta 2010. na Verujemu sam odustao od dalje price s tobom, Akvilio, nemajuci volje da na cistac isteram tvoje nedoslednosti, ali obeshrabren i drugim faktorima... Ovde cu biti uporan, VERUJ MI. Necu se povuci pred ad hominem, pred vredjanjem, pred sprdanjem, pred zamenom teza, pred nedoslednostima, pred prodavanjima magle.. Na svako tvoje misionarenje teorije evolucije bicu tu da te podsetim na probleme pred kojima zabijas glavu u pesak... Dakle Za koji se izjasnjavaju kao vernici, pa (gle, cuda!) jos i kao pravoslavci, izbor je znatno jednostavniji: Ako trenutne ljudske intrepretacije dovode u pitanje fundamentalne stvari vere otkrivene posredno i neposredno od Boga, sta nam je ciniti? Jos konkretnije: Ako zaključci izvedeni iz trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode (BOG JE STVORIO SMRT) dovode u sumnju istinitost svedocanstva Svetog Pisma, Svetog Predanja, Svetih Otaca i 2000 godina istorije Crkve(BOG NIJE STVORIO SMRT), šta nam je činiti kao hrišćanima: 1) Reinterpretirati celokupno učenje Crkve u svetlu trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode ("otkrivenja") i reći da prethodnih 2.000 nismo znali šta pričamo, i to činiti ne samo sada, već kada god se neko novo "otkrivenje" pojavi (bez obzira da li se potire ili nadograđuje se na prethodno? ILI 2) Izraziti sumnju u tačnost trenutnih ljudskih interpretacija pojedinih stvari iz prirode, pošto su kontradiktorne (ne)posrednim Božijim objavama? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Prema gramatici naseg jezika moguce je sastaviti svakojaka pitanja. Medjutim neka od njih ne zasluzuju odgovor. Kao na primer "Kog mirisa je crvena boja?". Pametnom dosta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Prema gramatici naseg jezika moguce je sastaviti svakojaka pitanja. Medjutim neka od njih ne zasluzzuju odgovor. Kao na primer "Kog mirisa je crvena boja?". Pametnom dosta. Koje izvrdavanje, covece.... Pravi veleslalom... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Jel za bronzu dosta? 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Jel za bronzu dosta? 319.gifSimpomaticna bronza... Simptomaticna... 4chsmu1 Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Stas, kakav olimpijski komitet takva i bronza. ; 4chsmu1 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука