suza Написано Септембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2010 Samo ako je Otac Uzrok večnog postojanja Sina i Duha Svetoga,zar On nije stariji od Njih? У Светој Тројици постоји поредак од вечности који није хронолошки. Три Личности Свете Тројице не постоје независно једна поред друге. Једна Личност – Отац јесте Начело или Узрок вечног постојања Сина и Светога Духа. Међутим, то не значи да Он постоји пре или мимо Сина и Светог Духа, јер име Отац, по св.Атанасију Великом управо означава заједницу са Сином. Отац није Отац ако у исто време не постоји Син, у супротоном то би значило да није Отац. Зато Он није већи по времену постојања јер говоримо о вечности (Он постоји од вечности и Он од вечности рађа Сина и происходи Светог Духа). Акценат је на узрочном односу, не на времену. Отац је Отац јер је безначалан, Син је Син и има Начело у Оцу од вечности, а нема начело у времену (У почетку беше Логос, и Логос беше у Бога, и Логос беше Бог). Свети Дух је Дух Истине, јер происходи у вечности од Оца. Света Тројица постоји као вечна заједница несебичне љубави, и Три Личности су у непрестаном прожимању љубави и живота јер су од вечности једна у другој. И мени је требало времена док сам похватала то, за неке делове сам се и преслишавала, хех... и питање је колико сам ухватила... smej.gif kako moze neko ko nije teologiju ili sta drugo na fakultetu o tome ucio shvatiti,evo bar meni nije jasno,ako otac sin i sveti duh od vjekova postaojao ,zar to nije se desilo sa sinom Bozijim kad je Isus rodjen ,komplikovano to da ima troje pa onda jedan Bog Sveti duh je isto pa sto uvijek tri najprije pa onda jednog Boga zamrseno za mene nerazumljivo ostace to ,pitanje dal djeca skolska mogu to razumjeti isto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Септембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2010 kako moze neko ko nije teologiju ili sta drugo na fakultetu o tome ucio shvatiti,evo bar meni nije jasno,ako otac sin i sveti duh od vjekova postaojao ,zar to nije se desilo sa sinom Bozijim kad je Isus rodjen ,komplikovano to da ima troje pa onda jedan Bog Sveti duh je isto pa sto uvijek tri najprije pa onda jednog Boga zamrseno za mene nerazumljivo ostace to ,pitanje dal djeca skolska mogu to razumjeti isto Па.. познати Бога значи остварити јединство са Њим, а за то је неопходна љубав („Који не љуби не познаде Бога, јер Бог је љубав“ 1. Јн. 4,8), а тога нам свима недостаје, зато заједно и промишљамо... Охрабрујуће је то да сама теологија представља целокупан наш живот (не налази се само на факултету), тако да се она и непрестано гради у нашем уму и срцу, у сусретима и разговорима, у читањима, доживљајима, созерцањима, откровењима... позвани смо да не будемо пасивни, а Бог постепено разоткрива своје тајне. Не разумем баш питање, али можда ово може помоћи – Јован Богослов: „ Не успевам да Једно замислим, а већ ме озарује Троје; не успевам да разделим Троје, а већ се узносим ка Једноме. Када ми се Једно од Троје (тј. једно од Три Лица) представља онда мислим да је то све, и виђење ми се испуњује, и више од тога ми измиче. Не могу да обухватим величину овога, да бих могао да видим оно више од овога, што ми недостаје. Када у умозрењу спојим Троје, видим једну Светлост, јер не могу разделити или измерити једну сједињену Светлост“... Ми смо превише ограничени и несавршени да бисмо разумели, али треба да тежимо томе... да смо отворени и да љубимо... smej.gif "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2010 lijepo si napisao fala ali sam pitala ,htjela znati jel otac sin sa krstenjem Isusa i Sveti duh to jest trojica tri lica nastala poceli da vjerujemo tako onda da se tako uci mislim, jel jedan je Bog i najvisi mislim pa tako nesto ,joj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Октобар 23, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Malo da razmrdam temu. 0102_laugh Svi ljudi imaju istu(jednu) suštinu.Medjutim,zašto onda mi nismo jedno? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Zato sto volja izvire iz svake individiue ponaosob. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Октобар 23, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Zato sto volja izvire iz svake individiue ponaosob.Znači li to da je Hristos bio pasivan pri vršenju Ikonomije?A šta je sa andjelima? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Malo da razmrdam temu. 0409_feel Svi ljudi imaju istu(jednu) suštinu.Medjutim,zašto onda mi nismo jedno? Људи су подложни просторно-временским ограничењима и чулној перцепцији детерминизмом сопствене природе. Бог је, за разлику од нас, ова ограничења људскости окусио не детерминизмом природе него Вољом да се оваплоти као Богочовек. Зато је Отац Предвечни Отац и очинском функцијом Бог - а једини пут ка њему је кроз Сина, благодаћу Духа. Кроз обожење и људи по благодати превазилазе детерминизам своје тварне природе и постају део заједнице Бога. Ако би одвајали суштину од ипостаси, тиме бисмо ипостазирали саму суштину и неминовно упали у савелијанство или аријанство. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 kako moze neko ko nije teologiju ili sta drugo na fakultetu o tome ucio shvatiti,evo bar meni nije jasno,ako otac sin i sveti duh od vjekova postaojao ,zar to nije se desilo sa sinom Bozijim kad je Isus rodjen ,komplikovano to da ima troje pa onda jedan Bog Sveti duh je isto pa sto uvijek tri najprije pa onda jednog Boga zamrseno za mene nerazumljivo ostace to ,pitanje dal djeca skolska mogu to razumjeti isto Pa, neke stvari je potrebno sa verom prihvatiti. Sad...reći će neko...slepa vera, verski fanatizam...ali kad pogledaš i svet oko nas, koliko je toga što samo tako prihvatimo bez poznavanja suštine...vreme, magnetizam, gravitaciju...svašta nešto. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2010 A da li se jedina razlika izmedju Božanskih Lica nalazi u ličnim svojstvima(nerodjenost,rodjenost,ishodjenje) ili postoji još nešto što je isključivo svojstveno svakom Licu? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Новембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2010 Постоји вечност у вечности као што постоји трајање у времену. У једној вечности, Господе, Ти си био у неисказивој безразличности и вечерњем блаженству своме. Тада су ипостаси Твоје истине биле у Теби, јер нису могле не бити у Теби. Но нису се созерцале једна у другој, јер нису се знале у својој различности. У другој вечности Ти си био у јутарњем блаженству Своме, и три ипостаси сазнале су се и созерцале као такве. Ни Отац није пре Сина, ни Син није пре Оца, ни Дух Свесвети није пре ни после Оца и Сина. Као човек при буђењу што одједном и истовремено отвори оба ока, тако су се одједном и истовремено отвориле три ипостаси у Теби. Нема Оца без Сина ни Сина без Духа Светога. (Свети владика Николај, Молитве на језеру, XI) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука