Jump to content

Богословска мисао Еп. Игњатија и неспоразуми око тога

Оцени ову тему

Guest O.Ugrin

Препоручена порука

Dragi brate Djomla...

ja sam taj post pisala pre mesec dana,

i mogu samo da zakljucim da se kod mene mnogo sta promenilo od tad.

Neke sam ja stvari pomesala tu

a prota nema veze sa tim!

On me je naucio nekim razmisljanjima koja zaokruzuje onako lepim, jednostavnim definicijama...

tako da njemu hvala sto nisam poverovala nikakvim strujama...

Ali hvala ti sto si se potrudio da mi sve objasnis,

cenim to.

?? ???? ?????? ? ????? "??????? ???????? ???????", ???? ?? ?????? ???? ??????: "?????? ?? ?? ????? ? ???? ?? ????; ?? ???? ???? ??? ??? ?? ???? ?????. ???? ?? ?? ???????."

Divan lik!

Ja se nisam borial da upoznam too ucenje,

malo je tesko kad ti neko u koga imas poverenja napuni glavu nekim pricama,

pa koliko god da neces da slusas,

a to ti ostane onako,

i onda se jezis na neka imena, a pri tom ne znas nista o tim ljudimna...

Bogu hvala na ovom forumu i na vama

koji sve hocete da mi objasnite,

kako bih se izborila sa zlim jezicima posadjenim u mojoj dusi.

I ina?e, sve sa razumela,

nemojte da mislite da ja baš ništa ne znam :-)))

I opet za mog protu da kažem,

on nije nnikad pri?ao o ekumenizmu ili tako ne?emu,

?ak i njgea kao napadaju da pripada toj struji,

kad sam ga pomenula mislila sam na neke druge stvari o hriš?anstvu koje sam od njega nau?ila

i koje su se u mene urezale ...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 215
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Милица је један јединствени пример како човек може да се  промени кад мало боље размисли и погледа јасно ситуацију око себе. Милица је, мислим, имала среће.. заправо сви смо имали среће да се сретнемо на овом виртуелном месту, да се упознамо и провалимо колико смо сви ми, наша дружина, некако јединствени и пуни љубави. То што је неко за отворене двери неко за затворене... кога брига да ли уопште има двери ако се сви међусобно волимо.

Даће Бог да буде више људи као што је Милица (онда би имали здравију ситуацију у Цркви)  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Видео сам датум пре него што сам почео да пишем и пало ми је на памет да се доста тога променило, јер би било чудно да није тако, пошто си заинтересована и отворена, а и склона променама у најпозитивнијем смислу. Кад год имаш неку недоумицу ти је негде окачи па ћемо се трудити да је разрешимо. А недоумица имам и ја... И то много жешћих него што је ово. Хвала ти на разумевању!

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ја сам читао и аву Јустина и Игнатија и Зизјуласа...И нема никаквог немира...Православље је за мене смисао живота - и то једини прави разлог зашто постојим. Да није Православља, пао бих у депресију.

Коме Милане доноси немир? Ако теби доноси, зашто се ниси запитао да ниси можда сам крив због тога? Читао сам твоје постове на "Ихтусу". Оно што ви тамо пишете нема везе ни са авом Јустином, ни са владиком Николајем, ни са Црквом Божијом. Ви сте, свесно или несвесно (мада верујем већина вас наивно и несвесно), непријатељи и разградитељи Цркве Божије. Онакав речник који ви употребљавате, није речник који надахњује Дух Свети.

Дакле, када је немир упитању, мој Милане јабуко са гране, најбоље је да разлог прво тражимо у себи. По оној народној: ЧУВАЈТЕ ДРУГЕ ОД СЕВЕ, А ВАС ЋЕ ЧУВАТИ БОГ.

Мир тиод Господа и мало размисли о свему.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Милане, видим прозиваш еп. Јована Зизијуласа, еп. Игнатија и следбенике за јерес. Добро, да ли си Ти спреман да ово посведочиш на црквеном суду, да тачно изложиш њихова јеретича учења, како сам кажеш, и да се покориш суду какав год н да буде? Знаш ли, драги мој пријатељу, да је суд за лажно клеветање Епископа за јерес, одлучење од Свете Цркве? Ако си то спреман, дај Твоје име и презиме, напиши Твоју осуду, па да лепо предамо Великом црквеном суду. Ако си у праву и све буде истина, заиста си онда бранитељ вере и чувар Светог Православља, али ако не буде истина онда си анатемисан и предат проклеству во вјеки. Да ли си спреман на то исповедање?

Подели на овим сајтовима

....??? ??? ???????? ?? ?? ???? ????? ?????? ????? ????????? ?????, ???? ???? ??? ???? ?? ???? ???? "???????" ???? ?? ?? ????? ????? ????? ???????? ??????? ? ????.

...

Dragi Milane, mislim da smo svi svedoci kako oni cuvaju Veru i Predanje - tako sto odlaze u neke kvazi manastire, ostavljajuci zene i decu na milost i nemilost rodbine, komsiluka, Crkve i socijalnih ustanova, odlaze bez pozdrava, resavajuci se svake obaveze prema svojoj porodici....

A sta bi sa voli bliznjeg svog kao sebe samog????

Ne vidim ni jedan jedini razlog da ih navodis kao uzor za bilo sta dobro i pozitivno u smislu Pravoslavlja....

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Брате Милане, ово што си рекао је врло опасно, а верујем да ниси тога ни свестан. Ти, пријатељу, у старту негираш Свету Божију Цркву у Србији човече! Како Ти и ја можемо онда да разговарамо, кад кажеш да не признајеш Црквени суд наше Свете Цркве абраниш Цркву? Шта, заправо, ово треба да значи што си написао? Не бих да изводим закључке, волео бих да нам Ти одговориш.

Подели на овим сајтовима

Милане да ли је неко учење погрешни или не у Цркви се зна ко је меродаван да да одговор. Ако ниси приометио, треба би да што пре приметиш да ти немаш поверења у Цркву (кажеш, кадија те тужи кадија ти суди). То што говориш да си "врућ" то ти је можда од температуре и требао би андол да попијеш. Та врућина ти није мудрост Духа Светога, већ нешто сасвим друго. Не може свака шуша и маруша да православне епископе назива јеретицима, схвати то. То што си ти утувио у своју главу није мерило Цркве, већ твоје лично мишљење. Да имаш Бижијег смирења, не би  тако говорио.

Сајт "Ихтус" је срамота на лицу Православне Србије. Кријете се иза слика наших светих, Јустина и Николаја. То јеподмукло исто онолко као што је подмукло ђаволско скривање иза лика светлог анђела. Сајт "Ихтус" је обична бљувотина, питао бих само под чијим благсловом ради? Не само да скрнавите и вређате законите епископе, студенте ПБФ, теологе, већ вређате и самога Бога. То ваше име "Ихтус" не значи ама баш НИШТА. Старохришћански символ, из времена катакомби, којим су хришћани представљали свог Спаситеља је "Риба", а она се на грчком каже "Ихтис". Реч "ихтус" нема никаквог значења, она не постоји, потпуно је празна, баш као што су празне и све оне глупости које пишете на тој поганштини од сајта. Та реч непостоји, баш као што ни не постоји "православље" које пропагирате. Језик мржње и раскола никада није имао везе са Православљем.

Ја предлажем администрацији сајта, предлажем свим искреним православним хришћанима, да се овакви хулитељи и богоборци, цркворушитељи, коначно почну раскринкавати. Да се почне утврђивати њихов идентитет и да се изведу пред Црквени суд где ће одговарати за своје клевете. Што пре одстранимо тај кукољ из Цркве, то ће пре мир завладати. "Ако те око твоје саблажњава, ишчупај га.", каже Господ.

Они су својим гордим и ођаволисаним умовима већ себе изопштили из Цркве, јер, како и сам Милан каже, немају поверења у исту. За њих је црква њихова опрелешћена памет као мерило "православности" (ако је уопште имају), а не Тело Христово састављено од многих удова који су увезани једном Главом.

Подели на овим сајтовима

Само да обавестим чланове форума да нас је уважени "брат" Милан на својој матичној пљувачници која носу празно и богоскарадно име "Ихтус", назвао "БОГОХУЛНОМ ТРОВАЧНИЦОМ".

Негде сам већ написао  али ипак да поновим. Одвајање од Бога и Цркве неминовно води декаденцији личности, паду интелигенције и општој затупелости. Ево два примера са овог сметилишта:

1. расправљајући о певању псалама уз гитару (о. Билбија), један "чувар вере прадедовске" је написао да је то неправилно јер се у Псалмима нигде не помиње да се Бог сме славити уз гитару (колики му је IQ закључите сами)

2. Наша сестра са никомн "Изида" очигледно је саблазнила секташе са сметилишта. Ево шта кажу:

"Прочитала сам негдје на том форуму, а пише и на дискусији сербиан кафеа, да је форум Св. Јаков добио благослов епископа Јована шумадијског.

Примјетила сам да им уредница има "ник" и аватар староегипатске богиње, Изиде.

Мени се то ништа не свиђа...Изгледа да се иде правац у њу ејџ, крупним корацима."

Шта рећи, осим "благо оном ко рано полуди".

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нема потребе за рекламирањем сајта који ни име не знају да саставе, нека их, нека пишу шта хоће. Оно што верујем и молим Бога, да брат Милан има вере, али да је тешко заведен, да негира другог који не мисли баш као он. На жалост, многи на том форуму су заведени људи, упаљени тешким речима, заверама, њу ејџом итд... Верујем да ће брат Милан ово схватити као најдобронамернију поруку. Пријатељу, кажеш да не негираш Цркву, а негираш и самим тим си похулио на Духа Светога:

Ја не верујем да је кроз +Игнатија Мидића на Светој Литургији присутан сам Господ. Ето сестро, можда због лудости своје, али не верујем.

Шта је ово, ако не негирање Цркве, човече? Па, којом смелошћу то смеш да кажеш? Овде се многи не слажу са ставовима о. Симеона рукумијског, али нико не негира његову Литургију, јер, како је и сам посведочио, помиње свога Епископа Игнатија (кад га не би помињао, то не би била Литургија). Пријатељу, волео бих кад би смогао снаге да прочиташ нешто од еп. Игнатија или почуј његова предавања пажљиво које смо поставили на овом форуму. Прво упознај човека, па онда суди. Нека Ти Господ у томе помогне.

П.С.

Волео бих, ако хоћеш да објавиш један мој текст на ихтусу, пошто си њихов члан у вези манастира Денковца, где је мој рођени брат искушеник. Увек се тешко ожалостим читајући хулничке постове појединаца у вези о. Серафима и братије манастира. Иначе, данас сам био на слави манастира Денковца, било је огромна маса људи, само за ручком било је око 500 душа, а то ће да посведочи и наш Дима. Био је и магистар о. Павле Кондић, професор цетинске богословије, кога сте такође попљували на форуму ихтус, а немате ни појма ко је тај човек.

Подели на овим сајтовима

Ма да, они свештенике и епископе стављају под знаке навода, а овамо "Боже сачувај да негирам Цркву Божију". Видиш оче да се човек погубио. Тако су се једном понашали Јеховини сведоци када су покушали да ми објасне "велике истине Библије". Секташки ум, то је проблем. Нека им Бог да да примете свој пад и да се покају. Не може да говори да љуби Цркву онај ко свешптенике и епискпе ставља под знаке навода (не признаје их). То су расколници и секташи, ја друге речи, нажалост, немам за њих.

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто је тема која се зове  "Богословска мисао Еп. Игњатија и неспоразуми око тога" стигла до Ихтиса. Чак је и брат Аца своју новотеолошку шпанску серију зачас обрнуо у шпанску ломачу...

Питам: Зашто је отворена ова тема и сме ли у њој заиста да се износи критика богословске мисли +Игњатија барем онолико колико се на овом сајту критикују учења Светих Отаца? Зар Свети Оци нису живи и заиста присутни у небо-земној установи Христовој?

По ком онда критеријуму на овом сајту сме да се прича о светоотачком платонизму, египатским ђаволијама, легендарности светих им Житија... а не  и о нпр. моралном минимализму и широким путевима +Игњатија?

Подели на овим сајтовима

Vidim da se bez pardona ovde i na drugim temama prozivaju nasi najduhovniji episkopi bezi i malo straha Bozijega.E sad,ti ljudi koji opanjkavaju,se uvek pozivaju na O.Justina i druge duhovne ucitelje upravo tih episkopa.Tu onda dolazi do jednog nelogicnog mimoilazenja.Ako je O.Justi zaista svetitelj i velik duhovnik kako je moguce da mu je vecina duhovne dece "izdalo" pravoslavlje.Po plodu se drvo poznaje.Kakva je to duhovnost svete gore atonske ako je 90 posto episkopa ,koji su se tamo izgradili kao duhovnici ,izdalo pravoslavlje.Ako dalje budemo slusali ove "revnitelje",po mom misljenju licemere i fariseje ,dolazimo do zakljucka da je nistavna duhovnost svetog starca Porfirija i Pajsija svetogorca ,jer oni koji su zasluzni za ovakve episkope koje mi imamo, su stvorili naj obicnije "novotarce" i one koji su prodali veru za veceru.Nidje veze.Na kraju bi zavrsio sa recima naseg velikog episkopa Atanasija:Sve ovo ne treba da vas opterecuje jer budala ce uvek biti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...