sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 bratac da li ti shvatas sta se podrazumeva pod reciju simbol u tom slucaju, kako to tumacis zanima me a drugi deo konstatacije je bezveze i komentarisati ja to nisam ni spomenuo radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Па ниси ти споменуо, али ми то делује као логичан след изјаве владике Игнатије. А ја нисам ни рекао "симбол", већ "символ". Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 ne moramo sada biti cepidlake da li je simbol ili simvol, pitao bih te sledece verujes li ti da se hleb i vino preobrazavaju u meso i krv stvarnu biolosku radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Po meni nije bas sjajno to sto v.Ignjatije radi..ako cemo realno..ne biti dobro to njegovo.. Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Po meni nije bas sjajno to sto v.Ignjatije radi..ako cemo realno..ne biti dobro to njegovo.. a sta to reci konkretno sta a ne tako opste argumentuj sta nevalja ako ne valja i zasto ne valja radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 pa pitam s razlogom jer je to jedan od osnovnih problema vezanih za pricesce radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 a sta to reci konkretno sta a ne tako opste argumentuj sta nevalja ako ne valja i zasto ne valja oooo pa de si ti Dimo! :smiley: Ignjatije tera kontru Saboru SPC. Ako su oni tri puta doneli odluku da se sluzi po starom neka tako i bude..Ima on i dobrih strana ali ovo stvarno nije uredu ali stvarnO! Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 a sta to reci konkretno sta a ne tako opste argumentuj sta nevalja ako ne valja i zasto ne valja oooo pa de si ti Dimo! :smiley: Ignjatije tera kontru Saboru SPC. Ako su oni tri puta doneli odluku da se sluzi po starom neka tako i bude..Ima on i dobrih strana ali ovo stvarno nije uredu ali stvarnO! tekst odluke odmah te dvosmislene radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Nije lepo sto osudjujem vladiku ali narod se pobunio i osetio je da nesto ne valja. Kad ona stara baka moli Hrizostoma placucida vrati staru sluzbu a on se pravi da je ne vidi i ignorise je, znas onaj klip u Duskovcima. Papizam je los. Sv.marko Efeski je to rekao.. ALO SVETITELJ!!!!! sve nam je jasno onda.. Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Da podsetimo. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve održanog u Begradu od 14. do 25. maja 2007 godine izdato je saopštenje u kome se između ostalog kaže: “u svim eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve u pogledu služenja Svete Liturgije i drugih bogosluženja držati se ustaljenog vekovnog poretka naše Crkve“ citiram iz sledeceg izvora Ustaljeni vekovni poredak SPC -ima da se poštuje! http://209.85.129.132/search?q=cache:kijxLKwLkDEJ:www.novinar.de/2007/06/07/ustaljeni-vekovni-poredak-spc-ima-da-se-postuje.html+dr%C5%BEati+se+ustaljenog+vekovnog+poretka+na%C5%A1e+Crkve&cd=1&hl=en&ct=clnk PITAM JASNO I GLASNO STA JE USTALJENI VEKOVNI POREDAK radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Nije lepo sto osudjujem vladiku ali narod se pobunio i osetio je da nesto ne valja. Kad ona stara baka moli Hrizostoma placucida vrati staru sluzbu a on se pravi da je ne vidi i ignorise je, znas onaj klip u Duskovcima. Papizam je los. Sv.marko Efeski je to rekao.. ALO SVETITELJ!!!!! sve nam je jasno onda.. ma ajde molim te sta bulaznis gluposti ta baba je nafilovana od onih koji joj se iza ledja smeju a ona farsa sa padanjem na kolena pevanjem pesmica i transparenata je straobalna odakle tu snimatelji DTV iz Kragujevca ako se sve spontano desilo e trebalo je te sa transparentima sve lepo uputiti van porte a ne dopustiti im da sa transparentima stoje u hramu i remete tok bogosluzenja radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 ONAKO KAKO JE SVETI SAVA SLUZIO!!! A NE ONAKO KAKO POZAREVACKI VLADIKA SLUZI I JOS NEKI ARHIJEREJI..BRATE RAZMISLI MALO. KAKO JE VLADIKA NIKOLAJ SLUZIO, AVA JUSTIN SVETI SAVA. BRATE.... Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 pa tvoji saeparhioti zvone latinskim metodom u olrtarima crkava u Banatu i to je kao pravoslavno i predajinsko je li radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 Evo ovo sam nasao na sajtu Borba za veru. ЛИТУРГИЈСКЕ НОВОТАРИЈЕ ЕПИСКОПА ИГЊАТИЈА (поредак Свете Литургије епископа Игњатија и њему послушних свештеника) ПРЕУЗЕТО СА САЈТА БОРБА ЗА ВЕРУ свако добро од Господа Исуса Хрсита 1. Не узимају време – не читају молитве: - Царе небесни, - Трисвето, - Оче наш, - затим молитве: ''Господе пружи руку своју..., Ући ћу у дом твој... ''(наведене молитве свештенослужитељ изговара до облачења). 2. Литургију служе са непрекидно отвореним дверима. 3. У Великој јектенији, на почетку Литургије, не помињу душу. Уместо исправног: ''За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо'', говоре: ''За вишњи мир и спасење наше, Господу се помолимо''. 4. Не певају блаженства, већ произвољно изабране антифоне. 5. Уместо исправног: ''За оваj свети храм...'', изговарају: ''За ову свету цркву...'' 6. При изговарању: ''Помињући, пресвету, пречисту... и сав живот свој Христу Богу предајмо'', свештенослужитељи се, уместо икони Христовој, клањају епископу. 7. У Прозбеној јектенији после Великог входа, уместо: ''Оно што је добро и корисно душама нашим од Господа молимо'', изговарају: ''Оно што је добро и корисно нама од Господа молимо''. 8. При изговарању речи: ''Горе имајмо срца'' подижу руке у правцу запада, а на речи: ''Заблагодаримо Господу'', клањају се у правцу запада. 9. Не дозвољавају да народ пева: ''Достојно и праведно јест поклањатисја Отцу и Сину и Свјатому Духу, троицје јединосушчњеј и нераздјељњеј'', већ само: ''Достојно и праведно јест''. За то време свештенослужитељ чита гласно молитву: ''Достојно је и праведно Тебе певати...'', која се по правилу чита тајно. 10. При изговарању речи: ''Узмите, једите, ово је Тело моје...'', не показују руком према светом дискосу, а приликом изговарања речи: ''Пијте из ње сви...'' не показују руком на свети путир, како је исправно. 11. Изговарају наглас молитву: ''Сећајући се дакле ове спасоносне заповести...'', која се по правилу говори тихо. 12. Не дозвољавају да народ пева: ''И молимтисја Боже наш'' два пута дугачко и два пута кратко, већ само једно дугачко. 13. За време Епиклезе изостављају Тропар трећег часа као и стихове: ''Срце чисто саздај у мени...'', и ''Не одбаци ме од лица Твога...'' 14. Читају наглас молитву Епиклезе: ''Још Ти приносимо ову разумну и бескрвну службу...'' а треба тихо. 15. После претварања Дарова изговарају наглас, уместо тихо, молитве: ''Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују...'' и '' Још Ти приносимо ову разумну службу...'' 16. Изговарају наглас, уместо тихо, молитву: '' Помени, Господе, град овај...'' 17. Избацили су у целости прозбену јектенију испред “Оче наш”. 18. Избацили су молитву: ''Чуј, Господе, Исусе Христе, Боже наш...'', која се чита тихо и долази испред ''Светиње светима''. 19. Приликом служења више свештеника не причешћују се сами, свако за себе, већ најстарији по рукоположењу причешћује остале. 20. Свештеници се причешћују Крвљу Господњом само једанпут, уместо три пута. 21. Не читају молитве пред причешће верника: ''Верујем Господе и исповедам ...'' 22. Причешћују вернике са сједињеним честицама уместо само са Ни, Ка. 23. Вернике причешћује ђакон уместо свештеника или епископа. 24. Не изговарају формулу, коју по правилу говори свештеник, приликом причешћивања верника: ''Причешћује се слуга Божји ( име ) пречасним и пресветим Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа на отпуштење грехова и на живот вечни'', већ само: ''Тело и Крв Христова'' ( као латини ). 25. После отпуста не читају благодарне молитве после Светог Причешћа, којих је пет на броју на крају служебника. 26. Не читају: ''Сада отпусташ у миру слугу твога, Господе...'', трисвето, Оче наш, тропар Светог Јована Златоустог, Слава: кондак његов, И сада: ''Непостидна Заштитнице хришћана...''Господи помилуј 12 пута, ''Часнију од херувима...'': Слава, И сада, и мали отпуст. +++ НОВОТАРИЈЕ У ПОРЕТКУ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ НА КОЈОЈ СЕ ВРШИ СВЕТА ТАЈНА КРШТЕЊА ИЛИ ВЕНЧАЊА 1. Свету Литургију епископ или свештеници почињу са: ''Благословено царство...'', не у олтару како је прописано, већ у лађи цркве над столом за ту прилику постављеном. 2. Из Свете Литургије избацују у потпуности следеће делове: први антифон, молитву првог антифона, прву малу јектенију, други антифон, молитву другог антифона, другу малу јектенију, блаженства, молитву трећег антифона. +++ ЈОШ НЕКЕ НОВОТАРИЈЕ ЕПИСКОПА ИГЊАТИЈА 1. Свештенике и ђаконе рукополаже без претходно извршене исповести и положене заклетве. 2. Вернике причешћује без претходно извршене припреме: постом, молитвом, покајањем (које се пројављује кроз опраштање свима који су нас на било који начин увредили - што представља у ствари чин помирења са Господом), исповешћу и молитвеним правилом пред Свето причешће. 3. Даје благослов за венчања у току поста. 4. Разрешава да се на црквеним славама и сахранама једе месо у току Сиропусне седмице. 5. Резање славског колача обавља пре почетка Свете Литургије противно досадашњој пракси, а приликом самог резања не изговарају ( епископ и свештеници који га следе у новотаријама ) прописану формулу: ''Господе Исусе Христе Боже наш благослови хлеб и вино...'', три пута, већ само говоре: ''У славу и част ''. 6. Уочено је, такође, да епископ Игњатије и свештеници који га следе у новотаријама , после обављене Свете тајне крштења перу руке над освештаном водом употребљеном у овој светој тајни. 7. На црквеним славама не обављају, у требнику прописану, литију око храма. НАПОМЕНА: Поред горе побројаних новотарија и противканонских поступања, епископ Игњатије шири и многа лажна учења, као што су рецимо: лажна учења о томе да је душа смртна и да Царство божије не постоји, да су светитељи Христови бајка, хули на Свете Мошти а и самом Господу Христу се смели да условљава постојање нашим веровањем у њега. Епископ Игњатије, изнад свега, бахато одбацује и не поштује одлуке Светог архијерејског сабора и у својој епархији служи противно типику ширећи противканонско учење да ''Сабор није изнад епископа''. Ширећи ова лажна учења епископ Игњатије саблазни верна чеда Христова, а оне млаке и слабе у вери вуче у погибељ вечну. Прихватање лажног учења је убиство душе вели Свети Василије Велики. Колико је душа саблажњена оваквим лажним учењима Игњатија Мидића, а колико затрована у то нећемо улазити, али ако ми себе називамо православнима, на овакве отворене хуле не смемо више ћутати. У питању је наше спасење и спасење наше деце, према коме никако не смемо остати равнодушни. ПРЕУЗЕТО СА САЈТА БОРБА ЗА ВЕРУ свако добро од Господа Исуса Хрсита Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 ONAKO KAKO JE SVETI SAVA SLUZIO!!! A NE ONAKO KAKO POZAREVACKI VLADIKA SLUZI I JOS NEKI ARHIJEREJI..BRATE RAZMISLI MALO. KAKO JE VLADIKA NIKOLAJ SLUZIO, AVA JUSTIN SVETI SAVA. BRATE.... kako je to sveti Sava sluzio bas me zanima ima li zapisa ima li dokaza o tome dalje pa zar vladika Nikolaj ne bi trebao da bude prvi na udaru sobzirom da je molitveno opstio sa aghlikancima u katedrali svetog Pavla u Londonu govoreci psalme zar Avva Justin nije i sam predlagao ispravku sluzebnika i td radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука