Гости Guest O.Ugrin Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Sta kazete na ovo: Игњатије Мидић предавање на Богословском Факултету: Испуњавање заповести Божијих није циљ Хришћанства, оно не може решити проблеме, него нас још више заглупљује у њих и ствара око нас врзино коло,те је погрешна вера прошлих векова која је бацила хришћанство на маргине цивилизације и историје и због које је Хришћанство изгубило важну улогу у друштву, не треба усмеравати веру ка таквој прошлости у којој се спомињу грех страдање крст искупљење опроштај морална чистота испуњавање заповести божијих,него ка будућности есхатону у којој ће се помињати само благодарност евхаристија.И у Православној цркви има епископа чија је вера окренута ка прошлости негативна димензија али срећом има и оних који су окренути ка будућности а то је позитивна димензија.Студенти богословског факултета требало би да буду на страни позитивне есхатолошке димензије,да би се што боље припремили за тај задатак нетреба понављати оно што је рекла црква то јест што су рекли Господ Исус Христос и свети оци него треба читати тумачења у савременој теолошкој литератури наручито у књигама митрополита Зизуласа Bog vas blagoslovio - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Ово је чувени "резиме" предавања владике Игнатија. Не знам само ко га је направио? Ја знам да је вама оче потпуно јасно шта владика хоће да каже и да ви чак и из овог унакаженог резимеоа можете извући правилне закључке, али овако састављен "резиме" не говори пуно. Барем не за велику већину нашег верног народа. Овим "резимеом" маше чувени непослушни "духовник", Симеон Рукумијски, атакујући на свог епископа. Све ове реченице треба ставити у њихов прави контекст, како би се видела лепота и истина онога што се хтело рећи. Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Svakako, Aleksandre, zato sam tekst i postavio ovde. ''Nasao'' sam ga na fejsbuku gde, Bog zna kako, verujuc narod mase ovim redovima nazivajuci vladiku jeretikom a u sustini ni ne zeleci da proniknu u kontekst recenog. Ovim tekstom i zelim da izazovem reakciju, da penem malo ljude iz inertnog stanja razmisljanja koji i dovodi do ''kacenja'' ovakvih i slicnih tekstova na mesta koja im nisu namenjena, pred ljude kojima tematika nije bliska a sve radi niskih i perfidnih udaraca, ko zna cime motivisanih, na ljude koji cine stubove Crkve danas. Zato i zelim da na mestu na kojem je ova tematika ljudima bliska i na kojem ima ljudi koji mogu ove reci pravilno interpretirati/pojasniti, ovaj isecak razjasnimo, skidajuci skramu predrasuda sa ociju ljudi, prenuvsi ih, kako sam gore i napisao, iz inertnog ''zdravo za gotovo'' nacina razmisljanja koji nije drugo do odskocna daska predrasudama i osudjivanju. Kao svestenik SPC-a smatram za svoju duznost da svog vladiku, kao i ustrojstvo Crkve koje on izrazava, uzmem u zastitu i da njegove reci, kao njegov student, pravilno iznesem. Logicno, tu racunam i na vas Aleksandre, kao i na sve urednike ovog foruma jer mislim da niko od nas ne moze ravnodusno posmatrati kako se lik jednog vladike na fejsbuku kalja i unizava pogrdnim nazivom JERETIK!!! Mir Vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Sta kazete na ovo: ???????? ????? ????????? ?? ???????????? ?????????: ?????????? ????????? ??????? ???? ??? ???????????, ??? ?? ???? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ?????????? ? ??? ? ?????? ??? ??? ?????? ????,?? ?? ???????? ???? ??????? ?????? ???? ?? ?????? ??????????? ?? ??????? ???????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????????? ???????? ????? ????? ? ???????, ?? ????? ?????????? ???? ?? ?????? ????????? ? ????? ?? ??????? ???? ???????? ???? ????????? ???????? ??????? ??????? ?????????? ????????? ???????,???? ?? ?????????? ???????? ? ????? ?? ?? ???????? ???? ???????????? ???????????.? ? ???????????? ????? ??? ???????? ???? ?? ???? ???????? ?? ????????? ????????? ????????? ??? ?????? ??? ? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????????? ? ?? ?? ????????? ?????????.???????? ???????????? ????????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?????? ????????? ??????????? ?????????,?? ?? ?? ??? ???? ?????????? ?? ??? ??????? ??????? ????????? ??? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ??? ?? ????? ?????? ???? ??????? ? ????? ??? ???? ????? ?????? ???????? ? ?????????? ????????? ?????????? ???????? ? ??????? ??????????? ???????? Mir Vam - Ugrin Jeli mozete da protumacite i pojasnite sta je vladika hteo da kaze,koji je ceo smisao.Gledao sam neke vladikine intervjue i deluje mi kao veoma duhovan covek i zato mislim da ova prica ima mnogo dublju dimenziju ,pa rastumacite meni duhovno zatupelom i svima ostalima .HVALA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Cekajte malo, hajde da prvo razumemo sam motiv ovakvog pisanja, hajde da malo prvo pogledamo ko sebe i vidimo da li nesto slicno postoji u nasem okruzenju, nama samima? Koliko je pogresnih zakljucaka, prihvacenih zdravo za gotovo, bez nekog velikog truda da se receno razjasni, jednostavno pocelo da se siri dalje, sve gore i gore od interpretatora do interpretatora. Hajde da vidimo koji su to razlozi da covek svestan da mozda gresi svoje pogresno tumacenje necega jednostavno siri dalje? Da li je to potreba da se ukaze na vlastito postojanje, da li je to potreba da se ukaze na vlastitu pravednost, cega je to potreba - to je veoma bitan segment naseg razmisljanja koji mozemo primeniti na sopstveno zakljucivanje ucinivsi ga blazim a osudu redjom. To je veoma bitno, jer to predhodi ovome, zapravo cini to a u svakodnevici se pokazuje. Pa i ova gore napisana - Apologija jegulje nije nista drugo do to! Neko je nesto zakljucijo, taj zakljucak uopste nije podvrgao kritickom ispitivanju cak nije ni za toliko se potrudio da barem proveri to kada je imao mogucnosti vec je bez ikakve potvrde ili barem malog rasudjivanja nalepio etiketu meni da sam - jegulja i da tvrdim kako je irelevantno da li je dusa smrtna ili besmrta i kako bi odgovor trebao da varira od coveka do coveka! Em, sto je tako lakonski to zakljucio em sto mu ni malo se nije ucinilo prenagljenim da tu informaciju, dakle, sopstveni zakljucak - siri dalje! Sta je motiv toga, a pogotovo sto se radi o svesteniku SPC-a, to mi nije, niti ce mi ikada, biti jasno. Kako lako ljudi potezu za etiketiranjem drugih, gazeci po tudjem trudu, lakonski zakljucujuci i te pogresne zakljucke onda bespostedno sire dalje atakujuci time na kredibilitet odredjenih licnosti koje su tu da uzvode ljude Hristu. E, to je pitanje nad kojim bi trebali svi da se zamislimo, sebe preispitamo...ako smo pogresili da se izvinimo, trazimo oprostaj, svima to posvedocimo - a ne obrnuto! Mislite o tome. Bog vas blagoslovio - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Sta kazete na ovo: ???????? ????? ????????? ?? ???????????? ?????????: ?????????? ????????? ??????? ???? ??? ???????????, ??? ?? ???? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ?????????? ? ??? ? ?????? ??? ??? ?????? ????,?? ?? ???????? ???? ??????? ?????? ???? ?? ?????? ??????????? ?? ??????? ???????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????????? ???????? ????? ????? ? ???????, ?? ????? ?????????? ???? ?? ?????? ????????? ? ????? ?? ??????? ???? ???????? ???? ????????? ???????? ??????? ??????? ?????????? ????????? ???????,???? ?? ?????????? ???????? ? ????? ?? ?? ???????? ???? ???????????? ???????????.? ? ???????????? ????? ??? ???????? ???? ?? ???? ???????? ?? ????????? ????????? ????????? ??? ?????? ??? ? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????????? ? ?? ?? ????????? ?????????.???????? ???????????? ????????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?????? ????????? ??????????? ?????????,?? ?? ?? ??? ???? ?????????? ?? ??? ??????? ??????? ????????? ??? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ??? ?? ????? ?????? ???? ??????? ? ????? ??? ???? ????? ?????? ???????? ? ?????????? ????????? ?????????? ???????? ? ??????? ??????????? ???????? Mir Vam - Ugrin apsolutno se slazem-nasa pala svest ima potrebu za ispunjavanjem normi jer misli da ce tako ugoditi Bogu i kada nam se kaze da Bog nije u ispunjavanju pravila vec u zivom odnosu koji izvire iz liturgije,verovatno nekima savest kaze:nemoguce,to je suvise lako a pomalo je i jereticno....sa primesom opustencije Middle-earth је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Eh, lako... nije lako jer predpostavlja ceolg coveka, osvescenog coveka, coveka u odnosu, dakle - licnost. Licnost koja koraca hrabro ne sakrivajuci se iza tudjih misljenja, stavova, reci... vec se u razmeni sa tim stavoivma, mislima, recima... duhovno budi i izgradjuje ostvarujuci svoje reci, misli, stavove... kojima izlazi na cistinu gde moze biti vidjen, komenatrisan, osudjivan i to ON, on licno dok u ovoj drugoj varijantiej eskal jer taj stav reci, misli... nisu nasi tako da epi centar napada i rasudjivanja nije nama upucen, vec ideji koju zastupamo. Procitajte gornji tekst- upravo o tome govori! Pa, onda napisite ponovo vas stav. Mir Vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Tekst koji pominjem nije u ovoj rubrici vec u rubrici Postavite pitanje a naziv mu je O odgovornosti i otudjenju. Bog vas blagoslovio - Ugrin P.S. Nemojte da vam bude tesko, imacete kompletniji uvid i samim tim vecu mogucnost apsorpcije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 onda nemas pojma sta sve propustas poklon 319.gif Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Sta kazete na ovo: ???????? ????? ????????? ?? ???????????? ?????????: ?????????? ????????? ??????? ???? ??? ???????????, ??? ?? ???? ?????? ????????, ???? ??? ??? ???? ?????????? ? ??? ? ?????? ??? ??? ?????? ????,?? ?? ???????? ???? ??????? ?????? ???? ?? ?????? ??????????? ?? ??????? ???????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????????? ???????? ????? ????? ? ???????, ?? ????? ?????????? ???? ?? ?????? ????????? ? ????? ?? ??????? ???? ???????? ???? ????????? ???????? ??????? ??????? ?????????? ????????? ???????,???? ?? ?????????? ???????? ? ????? ?? ?? ???????? ???? ???????????? ???????????.? ? ???????????? ????? ??? ???????? ???? ?? ???? ???????? ?? ????????? ????????? ????????? ??? ?????? ??? ? ???? ???? ?? ???????? ?? ?????????? ? ?? ?? ????????? ?????????.???????? ???????????? ????????? ??????? ?? ?? ???? ?? ?????? ????????? ??????????? ?????????,?? ?? ?? ??? ???? ?????????? ?? ??? ??????? ??????? ????????? ??? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ??? ?? ????? ?????? ???? ??????? ? ????? ??? ???? ????? ?????? ???????? ? ?????????? ????????? ?????????? ???????? ? ??????? ??????????? ???????? Bog vas blagoslovio - Ugrin ??? ???? ??????????? ????? ?? ????... ovo neko okrenuo svu pricu, ako napisano stvarno onda nesto nismo razumjeli sta u stvari se misli sa tim mozda ce sam ignjatija ili neko ko pozna ispraviti ili napisati da razume svi sta se mislilo sa tim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Dajte da smirimo strasti Otac Ugrin je svestenik i siguran sam da ne bi da nije uveren da je ovo i ovako sto posto Vladika Ignjatije izjavio stavio ovaj tekst.Ja verujem u ovo sto je napisano, jer je postavio svestenik.Oce stavite izvorni link sa koga ste skinuli ovaj tekst molim Vas kako bi izbegli nerazumevanja istog,osim ako niste licno prisustvovali predavanju,jer tada za time stvarno nema potrebe.Link ce nam sve reci. Svako dobro od Boga Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Ма поставио је један члан форума Видовдан још поодавно. Одакле том члану текст није објаснио. Само је тражио коментаре о тексту. А пошто је написао да је то са предавања на факултету не може се доказати нити оповргнути, осим ако неки студент има снимак предавања. Постављено је само као текст, не као снимак, и само толико. А предавања су много дужа временски, тако да није јасно да ли је то написано по нечијем препричавању, тј. онако како је тај неко то схватио, и о чему је уопште била тема предавања. А предавања, као и књиге, треба упознати у целости да би се схватила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Pa dobro Svetlana i ako je student ili neki usputni slusalac postavio.Ocigledno otac Ugrin ima neka svoja saznanja da je beleska ili snimak ili vec sta drugo istinit,ipak je ovo navedeno kao izjava vladike SPC, a postavio je svestenik koji je vise u toku o tim stvarima od mene i tebe Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 milice,koliko poznajes istoriju crkve i ono sto je "vekovima ustaljeno"? navescu primer-da li ti je poznato da po apostolskom pravilu,svaki svestenik koji vernika vrati od pricesca(vernika koji nema epitimiju) treba da bude ekskomuniciran tj. izbacen iz crkve? da li je to visevekovna praksa....navescu jos slicnih ako treba...... naravno,tvoja je stvar sta ces propustati,tu ne bih da se mesam ali nemoj pricati o visevekovnim i ustaljenim principima u crkvi bez da ih prethodno nisi proucila...tebi su rekli da tako treba i to je u prevodu "visevekovno" tj. ustaljeno vekovima..... jos cu na kraju dodati citat koji sam video na ulazu u jedan pravoslavni manastir u nemackoj: "tradicija nije obozavanje pepela vec odrzavanje vatre" prevod glasi"samo zato sto si uvek na jedan nacin nesto radio,ne znaci da nije neverovatno glupo-ovo se ne odnosi na tebe,malo se salim girl_jumping bleh bleh Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Elizabeta Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Mislim da se rasprava o ovome vodi na Besmrtnost duse - test logike, gde je otac i izneo razloge postavljanja ovog teksta. Mislim da ga je skinuo sa fejsbuka gde je sluzio kao ruglo vladike Ignjatija. Pogledajte tamo. Vasa u Hristu sestra Elizabeta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука