Jump to content

Богословска мисао Еп. Игњатија и неспоразуми око тога

Оцени ову тему

Guest O.Ugrin

Препоручена порука

• Гости

Ако нисте спремни за здраву и аргументовану дискусију, и ако нисте спремни да се не бавите овде разноразним  причама са Богословког факултета, најбоље би било да се пребаците на темама које се не тичу ових ствари. Постоје друга места која се баве оговарањима професора теологије, Епископа итд...

Модерација

Подели на овим сајтовима

• Одговори 215
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Хм. Па пази.... Јесте Јелисавчић то што јесте и тамо на факсу има доста подела (као и свуда по колективима у некој организацији у Србији) али ипак можеш шта паметно да чујеш од Јелисавчића. Немој ми само рећи да никад ниси нешто паметно чуо.

Што се тиче Милошевића, уме и он да буде збуњујућ, да те мало више збуни али су му предавања итекако битна да видиш да се неки литургијски проблеми не решавају тек тако. А то да Милошевић уме да промени неки свој став...то чак и он сам признаје. Али суштина целе Милошевићеве Литургике је у правилном схватању појма литургијско време, преузетог од о. Шмемана.

Друго, што ми је веома занимљиво и корисно било код Милошевића јесте његов начин размишљања и питања које уме само он да постави. Некад се често непотребно упетљамо у неку "високу" теологију а заборавимо на неке "просте" и свакодневне литургијске проблеме са којима се сусреће сваки свештеник.

Мени су се лично свидела предавања еп. Игњатија.

Подели на овим сајтовима

predanje....

koga je Hristos spasio od smrti onda ako je duša besmrtna.......jel naša tela samo ili nešto tre?e

???????? ?? ?? ????????? ?????????, ????? ???????? ??. ?? ?? ?? ?????? ? ?????? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ?? ?????? ?????. ?????? ?? ?? ??? ????? ???? ????????????? ?????????? ???? ?? ?????? ???????? (?? ?????????) ?? ???? ????????.

dobro...i koga je Hristos spasavao od smrti ako je duša besmrtna

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

uopšte mi nije namera da provociram...zaista ne razumem...spasavao je besmrtne...od muka,ok...ali zašto onda pevamo-tvojom smrću smrt je pobedjena-a ne muke su pobedjene....Hristos je došao da nas spase od smrti...i spasao nas je...što bi besmrtne spasavao od smrti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Е сад, да још мало закомпликујемо:

Шта ћемо са телом? Да ли је оно по благодати смртно или бесмртно? Јер врло је битно шта се подразумева под "душа". Да ли је то духовна компонента човека (дух) или је "душа" нешто друго? Шта мислите?

Подели на овим сајтовима

Овако ја размишљам

Човек је постао живо биће кад му је Бог удахнуо дах живота. То значи да је дух тај који даје живот телу и души. Тако да је дух тај из извире  бесмртност тела и душе а сам дух ће за извор бесмртности имати Божанску благодат.

Ево још једног интересантног питања : зашто је човеку у рају било потребно дрво живота ако је он био бесмртан.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Lepo je sto ste se uhvatili onog sta sam rekla pa sad analizirate da li je dusa smrtna ili ne. Mislim da se to radi od kada je vl Ignatije dosao iz Grcke a ja sam tada jos isla u srednju skolu. Medjutim ono sto je tragicno to je da se kriju neke stvari na forumu a koje su inace javne. Da li je moguce da se na ovom forumu forsira prica PROTIV vl Ignatija i forsiraju ljudi kao Jelisavcica i Milosevica a koji za vl Atanasija i vl Ignatija govore isto sto i ep Nikanor i Simeon Rukumijski?!

Подели на овим сајтовима

forsira prica PROTIV vl Ignatija

Ja sam od skoro na forumu pa je meni prvi put da pisem o ovoj temi.

Ali ne vidim kako se forsira prica protiv vladike, nadje se poneko ali vecina su vladikini postovalaoci. Zadnjih nekoliko postova nema nista protiv valdike niti protiv vladikinog ucenja. Samo smo se malo pozabavili ovom temom.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

А да ли Ти Регазза баш знаш о чему причаш? Друго, овде нико не пада на такве провокације, јер ми јасно показујемо да је политика овога сајта помирљива и да не желимо никакве разделе и остале квази-црквене глупости. Ако већ тако јавно иступаш са аргументима, кажи Твоје име и презиме па нападај онда "Јелисавчића и Милошевића" из Теби знаних разлога. Доста је овде оних који "некога бране". Уосталом, имаш и Твој форум па тамо разоткривајте истине које се овде "крију". МИ се не бавимо причама рекла-казала, већ молимо Бога да се и о. Симеон и Владика Никанор и Владика Атанасије и Владика Игнатије моле Богу за нас, и да се не праве проблеми где их нема.

Дакле, ако си дошла овде да се "разоткривају истине" које су само Теби знане, нисмо толико достојни да их слушамо. Вероватно други јесу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Brate Ivane,

da skratim...nemam svoj forum, imam blog: http://christian-laity.blogspot.com/.

Drugo, ako raspravljamo o teologiji vl Ignatija zasto se ne moze raspravljati i o tome sta se prica o toj teologiji. Eto svi napadaju Simeona Rukumijskog i ep Nikanora a u cemu je razlika izmedju njih i Jelisavcica i Mislosevica? Pa oni isto pricaju!!!

Na vl Ignatija i Atanasija svako moze reci sta mu padne na pamet a kada prozoves ove sto klosare po Crkvi i pitas ih gde njihova teologija i kako to pricaju o pricescivanju mrtvaca i sluze sv Liturgiju za vreme svojih predavanja vi brisete.

A mozemo lepo pricati i o tome tj kako je moguce mrtvaca pricestiti i sluzite sv Liturgiju kada nije crveno slovo?

Ako mozemo diskutovati o vl Ignatiju mozemo i o njegovim kriticarima.

Takodje, ovo nije nikakva tajna....to ceo fax zna.

Cetvrto zovem se Jelena Stankovic.....inace zovu me Nane.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...