marija Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Pa znaci samo je kod nas falilo posto nema gde da se procita 319.gif nigde nisam pronašla izvor tog predavanja, Pera reko Miki, a Mika Žiki, a svi su od poverenja jer su sve to nikovi koji su provereni bu a baš sam bila pošla na 319.gif Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јул 7, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Ако је то толико распрострањен по Интернету текст ваљда је могао стићи и до самог Еп. Игњатија. Било би интересантно да чујемо његово објашњење и колико уопште је све то тачно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 ??? ?? ?? ?????? ????????????? ?? ????????? ????? ????? ?? ????? ????? ? ?? ????? ??. ????????. ???? ?? ???????????? ?? ?????? ?????? ????????? ? ?????? ?????? ?? ??? ?? ?????. pa Ihtus se vrlo trudi da ga raširi, sad je i ?akovac jeretik i to predvodnik postade 319.gif Znaš Svetlana da sam ja na njegovom mestu ne bi mi na pamet palo da objašnjavam da li sam ili nisam rekla nešto na osnovu rekla kazala. ko se najviše pravda, upravo oni koji su krivi izvini Svetlana za prethodno malo sam pobrkala lon?i?e, umorna sam, nisam htela da ispravim tvoj tekst nego svoj Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 Pomaze Bog, Ako je vladika nase SPC to rekao doslovce i verovatno je izvuceno iz konteksta...mozda nam fali uvod i zakljucak sto je sve receno. Ipak treba to procitati vise puta i zastati kod svake recenice, probati pronici u srz sto je on hteo da kaze. Pokusat cu reci kakav se meni zakljucak namece...oprostite ako je totalno pogresno. Ispunjavanje zapovesti shvatiti bukvalno i ziveti danas liturgijskim zivotom kako su zivleli hriscani u proslim vekovima je tesko ili gotovo nemoguce. Stoga ne treba uzimati zdravo za gotovo kako je zapisano recimo u 5 veku i ako nije tako onda nije ni hriscanski. Treba ziveti liturgijski ne samo na Sv. Liturgiji i kao farisej doci i pricestiti se; eto postih nedelju dana (ne jesti mrsnu hranu) to je najlakse uraditi...post i liturgijski zivot ne treba da bude samo tu nedelju dana zastupljen u nasim zivotima, nego da tu liturgiju disemo i zivimo svakodnevno za primer nasoj deci i deci nase dece ne ocekujuci i zahtevajuci da i oni zive istim nacinom zivota kao mi ali ocekujuci da zive pravoslavnim zivotom. Sto je Bogu ugodno to je i moguce. Oprostite mom neznanju. 319.gif My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 tekst je toliko jednostavan i jezgrovit kao i razumljiv da ne zahteva kontekst i tumačenje....ne razumem zašto neki to tvrde-može se diskutovati o tome da li ili ne se slažemo sa rečenim i zašto ili zašto ne meni je tekst skroz ok,posebno što dugo nisam čitao ovako kratak a sadržajan isti 319.gif 319.gif 319.gif p.s. a svi znaju kolko ja čitam Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 morala sam da se vratim još jednom( čekam mašinu da završi pranje veša 319.gif ) a i načitah se na Ihtusu problem je u nama očigledno a ne u njemu, mislim u tekstu postali su nam obredi važniji od ljudi, kako se ko obukao, šta je rekao, kako ej rekao, postala nam je spoljašnost bitnija od suštine za mene je hriščasntvo a posebno pravoslavlje oduvek bilo čovekoljublje i ponovo ću da kopiram priču i iskušeniku ne može današni čovek baš uvek da ispravno razume Svete oce, kao što ni oni ne bi mogli kada bi im govorili o vantelesnoj oplodnji nema kazana, nema ulja, što reče 319.gif ima samo prazan lonac 319.gif Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 7, 2009 Пријави Подели Написано Јул 7, 2009 prazan kazan,da budemo precizni :) 319.gif Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 8, 2009 Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 evo 1 link koji daje podatke o tome kada je predavanje odrzano :) 319.gif http://www3.serbiancafe.com/cir/diskusije/mesg/134/013617103/ispunjavanje-zapovesti-bozijih-nije-cilj-hriscanstva.html?11 Испуњавање заповести Божијих није циљ Хришћанства Уводно предавање из Догматике, Епископ браничевски Игњатије, Одржано 23.10.2007. године, Теолошки факултет у Београду Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јул 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 Епископ Игнатије (Мидић) http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,818.0.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 8, 2009 Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 ??????? ???????? (?????) http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,818.0.html dakle prvo ?emo nešto pro?itati o Episkopu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 8, 2009 Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 Preosvesteni svetitelj branicevski Ignjatije mislim jasno i doslovce objasnjava ono sto je vekovima bilo zanemarivano bar kod nas a to je zajednica kao izvoriste i istocnik spasenja, dakle zajednica u liturgijskom domenu. Mi smo ipak bili prezatvoreni i robovali smo umnogome formi, koja se pretakala u dogmate, koji su od mnogih danas opsteprihvaceni od mnogih. Dakle mnoge duboko nedogmatske stvari poprimile su veliki karakter i dosle u prvi red kao naprimer pitanje kalendara, dveri, katapetazme i sl. Sada kada neko pokusa da argumentovano predoci izvesne zablude i opasna zastranjivanja biva etiketiramn i napljuvan najstrasnije kao NOVOTARAC, PAPSKI SPIJUN, KATOLIK, IZDAJICA i SL. pa zar nije potpuno logicno da cilj hriscanskog zivota nisu zapovesti kao takve vec obozenje sjedinjenje ka Hristom u vecnosti kroz evharistijsku zajednicu. O tome je u smutno vreme u Rusiji svedocio prepodobni Serafim pa ga <revnitelji> slabo citiraju. i onda svetitelj Branicevski ispada jeretik i sta sve ne samo zato sto stvari u crkvi postavlja na svoje istinsko mesto. Anette је реаговао/ла на ово 1 radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ивановић Написано Јул 11, 2009 Пријави Подели Написано Јул 11, 2009 Помаже Бог свима! Нови сам на овом сајту. Као мој скроман прилог овој теми, ево један интервју владике Игњатије о питању литургије: O_Sv_Liturgiji_vl_Ignjatije.avi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 AMIN :cheesy2: Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 AMIN svaki episkop je po svome dostojanstvu svetitelj i to je drevno oslovljavanje, nisam rekao (niti porekao) njegov licni poodvig i zivot, ali on je svetitelj branicevske katedre kao kanonski episkop radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Јул 23, 2009 Пријави Подели Написано Јул 23, 2009 То не објашњава изјаву да је причешће СИМВОЛ! А да ли главе приклањамо страшноме епископу? Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука