И.стојковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Онима које познајем сам објаснила,и упутила их да питају свештеника. Огроман број људи је неинформисан.Поуздано знам да многи нису чули за проскомидију.Нека неко за већи празник,када је већи број људи у црквама,направи анкету (наравно,не за време Литургије) која ће да садржи упитник са основним питањима.Тврдим Вам,бићете прилично изненађени.Непријатно,нажалост. Слободно,нека анкета обухвати и градске и сеоске цркве. Verovatno si u pravu za ostatak teksta, ali boldovano je daleko lakše, a i prijemčivije za one koji ne znaju... i tako, korak po korak, i neće biti više nijednog kome nešto nije jasno... winter 8086.gif dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Цвеле и Мартирије,наравно,да нисам мислила на њих,као ни на труднице,малу децу и сл.Ееееее сад је већ јасније winter Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе). Poznaješ ih? winter Онима које познајем сам објаснила,и упутила их да питају свештеника.Огроман број људи је неинформисан.Поуздано знам да многи нису чули за проскомидију.Нека неко за већи празник,када је већи број људи у црквама,направи анкету (наравно,не за време Литургије) која ће да садржи упитник са основним питањима.Тврдим Вам,бићете прилично изненађени.Непријатно,нажалост. Слободно,нека анкета обухвати и градске и сеоске цркве. У мојој парохији за време Великог Входа, неупућен народ тј.они који долазе на Литургију само када секу Славски колач, секу свештеницима пут целивајући иконе на олтару и део моштију Св.Пантелејмона. То је за мене поражавајућа статистика. dada Са благословом свештеника приступам Светој Чаши ван поста! http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 ......... Са благословом свештеника приступам Светој Чаши ван поста! Oprosti brate, ali ovo nisam baš najbolje razumeo... winter "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 ......... Са благословом свештеника приступам Светој Чаши ван поста! Oprosti brate, ali ovo nisam baš najbolje razumeo... winter Када није пост (обично и уторком када владика служи у мојој парохији), питам свештеника за благослов да се причестим. http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Када није пост (обично и уторком када владика служи у мојој парохији), питам свештеника за благослов да се причестим. Aha...dobro, poštujem tvoj izbor....ja se Pričešćujem od 1989, na svakoj Liturgiji, ali nisam zaista nikad tražio blagoslov..kad se ispovedam, to je drugo...svejedno winter dada 8086.gif 4chsmu1 4chsmu1 znaaaaao :bla: 4chsmu1 319.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Када није пост (обично и уторком када владика служи у мојој парохији), питам свештеника за благослов да се причестим. Aha...dobro, poštujem tvoj izbor....ja se Pričešćujem od 1989, na svakoj Liturgiji, ali nisam zaista nikad tražio blagoslov..kad se ispovedam, to je drugo...svejedno :drugarstvo: 1405_love 1405_love 1405_love 0442_feel 0442_feel 0442_feel Свака част брате/оче! klapklap Мени свештеник увек каже:''То је isus-sinai благословио зашто не бих ја!'' Тако да..... dada :bla: Кћи мог свештеника (2-3год) се причешћује на свакој Литургији! slava3 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Видим да је мој пост изазвао разне коментаре, о томе колико људи заиста схватају шта је причест. Дегутантно ми је говорити о свом "стажу" у сркви који је доста дуг, а још дегутантније о томе колико сам заиста достојна јер о жртви коју приносим постом, и не размишљам као о великој већ нечим што ми се годинама и подразумевало, такође о свом молитвеном животу који је некад слабији а некад бољи ..... Знам обзиром на боравак и у манстиру шта значи молитва колико може да нас доведе да доживимо истиниту љубав као и сва правила која се тамо спроводе, заједно са Исусовом молитвом , али признајем у свету их нисам спроводила јер сам била у опасности да упаднем у прелест. Свим овим, и превише реченим, хоћу да напоменем да нико кога знам у мојој цркви не доживљава црквеност као "хипи покрет", и много више има оних који се преко све мере подвизавају што наравно, опет и опет доводи до "недостојности". Тако да наравно нико не мисли да ће га само причешћивање спасити, само понекад је тужно како се свештеници не баве својом паством, јер да је тако знали би колики је духовни узраст парохијана, и сигурно да бих било много више пред путиром. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Видим да је мој пост изазвао разне коментаре, о томе колико људи заиста схватају шта је причест. ....... Сестро у Христу, што се мене тиче, Твој пост је изазвао у мени тугу што се ниси Причестила, а истовремено ме и раздражио разлог, који је свештеник навео...често говоримо о мирјанском незнању, а некако ми се чини да би и већини клира требала доедукација.... dada :bla: "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 dal se desava nekad ako svestenik odbije nepricesti nekoga ,da se dinstancira od svega i neide vise u crkvu ili uopce prestane u crkvu da vjeruje ,dal ima takih slucajeva Pričešće,pričešće. pričešće,Samo se govori o pričešću.dali te je pričešće učinilo boljim, ili si i dalje sklon da činiš iste greške.Ako ne hodiš u svetlosti krv Isusova ti neće pomoći.Menjaš li ti sebe čoveče.Kakav je to evharistijski pijetizam.Znam mnoge koji su spremni da zinu na svakoj evharistiji godinama ništa bolji nisu postali.Pričešće te neće učiniti boljim ako ti nećeš da hodiš u svetlosti,biće ti na osudu.Da nas samo pričešće čini boljim sveštenici koji se pričećuju 100 puta godišnje trebali bi da svetle od punoće života i vernici.Ali nije tako, mnogi se ne razlikuju od običnih ljudi, nema plodova vere.Pričešće nesmemo shvatiti da je ono delotvorno u nama samo od sebe bez naše saglasnosti da praktikujemo život u svetlosti.Pričeće je nešto što mi činimo Hristu za spomen, ispovedamo njegovu smrt i vaskrsenje u blaženoj nadi dok ne dođe.Sve nas to osnažuje tada i krv Hristova nas čisti od svakoga greha.Nemojmo se varati i da živimo u grehu,ja prvi.admiral ali jedno jos pitanje otvoreno ostalo ovdje,ako isus sve spasio ,grehe za nas uzeo,i pricescem daje svjetlost,pa ko god ode i taj put podje u vjeri ili bilo kako pa i nesvjesno nezeli tamu onda valjda,e pitanje zbog cega se mora sama osoba da muci dalje i sebe ispravlja,zar nije to obecao sin Boziji svima ,nerazumijem zasto muka neka onda dolazi ili zasto te ljude sto traze pomoc, nisu prosvijetljeni,lako je reci nece sebe da promijenu ,dal nemogu mozda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 dal se desava nekad ako svestenik odbije nepricesti nekoga ,da se dinstancira od svega i neide vise u crkvu ili uopce prestane u crkvu da vjeruje ,dal ima takih slucajeva Pričešće,pričešće. pričešće,Samo se govori o pričešću.dali te je pričešće učinilo boljim, ili si i dalje sklon da činiš iste greške.Ako ne hodiš u svetlosti krv Isusova ti neće pomoći.Menjaš li ti sebe čoveče.Kakav je to evharistijski pijetizam.Znam mnoge koji su spremni da zinu na svakoj evharistiji godinama ništa bolji nisu postali.Pričešće te neće učiniti boljim ako ti nećeš da hodiš u svetlosti,biće ti na osudu.Da nas samo pričešće čini boljim sveštenici koji se pričećuju 100 puta godišnje trebali bi da svetle od punoće života i vernici.Ali nije tako, mnogi se ne razlikuju od običnih ljudi, nema plodova vere.Pričešće nesmemo shvatiti da je ono delotvorno u nama samo od sebe bez naše saglasnosti da praktikujemo život u svetlosti.Pričeće je nešto što mi činimo Hristu za spomen, ispovedamo njegovu smrt i vaskrsenje u blaženoj nadi dok ne dođe.Sve nas to osnažuje tada i krv Hristova nas čisti od svakoga greha.Nemojmo se varati i da živimo u grehu,ja prvi.admiral ali jedno jos pitanje otvoreno ostalo ovdje,ako isus sve spasio ,grehe za nas uzeo,i pricescem daje svjetlost,pa ko god ode i taj put podje u vjeri ili bilo kako pa i nesvjesno nezeli tamu onda valjda,e pitanje zbog cega se mora sama osoba da muci dalje i sebe ispravlja,zar nije to obecao sin Boziji svima ,nerazumijem zasto muka neka onda dolazi ili zasto te ljude sto traze pomoc, nisu prosvijetljeni,lako je reci nece sebe da promijenu ,dal nemogu mozda Ko drži Hristove zapovesti ostaje u Hristu i on u Njemu.Onda je i prijatelj Hristov jer hodi u svetlosti.Pričešće je za one koji uvidjeju da su sagrešili i koji su prineli pokajanje.Za nepokajane i koji neće da menjaju svoj život po zapovestima Hristovim nije dozvoljeno da sepričešćuju.To se vidi najbolje iz jevandjelja da oni koji žive po Hristu netreba da ni jedu običnu hranu sa onima koji žive u grehu.Šta kaže liturgija da oglašeni izadju a sa njima su u prvim vekovima izlazili a nekima nije bilo dozvoljeno ni da liturgiji prisustvuju dok se ne promene i to uvidi zajednica.Do tada su bili odlučeni od pričešća.To je jasno kao dan;Izbacite zloga izmedju sebe piše pismo.Ti koji žive nedostojno Hrišćanskog života moraju da se pokaju ,ispovede pa čaši da pristupaju.Ko je ozmiren sa Bogom i crkvom kao što je slučaj s Korintskim bludnikom iz poslanise Pavlove moše se svaki dan pričešćivati.Zato nemojmo olako uzimati pričešće i neodgovorno zavaravati one koji neće da odustanu od svojih grešnih navika da mogu tek tako da pristupaju čaši.Zato svako neka ispituje sebe pa tek onda da se pričesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 4chsmu1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Цвеле и Мартирије,наравно,да нисам мислила на њих,као ни на труднице,малу децу и сл. Па, ево сад сам и ја у питању. Дошао сам из болнице и рекли су ми да не могу пуно да постим због здравља. Пао ми је имунитет, и рекли су ми да једем јачу храну. И сад размишљам да ли да наставим да се причешћујем сваке недеље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВладаВ Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Идем редовно ма литургију већ осам година. Причешћивао сам се само за време поста али сам временом увидео да је то једна ''шизофрена'' ситуација јер неприметно долазиш на то да си само за време поста хришћанин, док између постова једноставно не осећаш снагу а у тежој ситуацији ни вољу, да се суздржаваш од греховних навика и да припадаш Христу свим својим умом и срцем. Од када сам одлучио да ћу морати нешто да мењам и затражио благослов од духовника да се причешћујем и ван поста све је некако постало много лакше и једноставно сам осетио шта то значи да је јарам Господњи лак и нема више тескобе коју сам раније осећао. Међутим, истовремено, након тога што сам добио благослов да се причешћујем чешће духовник ми је смањио молитвено правило а таман сам почео да се и ту много више ''захуктавам'' - према претходном благослову. (Једноставно комбинација, молитве, исповести и причешћа вуче човека напред невероватном силином.) Шта ми препоручујете да радим? Мало зам збуњен оваквом ситуацијом. Може ли се молитвено правило час смањивати час повећавати? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2010 Шта ми препоручујете да радим? Мало зам збуњен оваквом ситуацијом. Може ли се молитвено правило час смањивати час повећавати? То Ти није проблем. Изабери или кратко или веће, и врши га постојано. Немој, час ово, час оно. Ја Ти препоручујем краће, јер лако ћеш после повећати. Најбоље је да се молиш, ујутру и увече пред иконама, пре и после јела, да читаш пар псалама или једну катизму, 2 или 5 глава из Новог Завета и за почетак на мању бројаницу да твориш Исусову молитву, да би попунио време између осталих молитви. Дакле, све то радиш, на почетку у малим количинама, па касније повећаш. Можеш да додаш и метаније, али немој да их радиш недељом. Ово је моје мишљење и ја тако чиним. То не значи да треба и Ти тако. Сви људи су различити. Али ја Ти од овога горе, препоручујем да у молитвено правило убациш и читање Псалтира, и то наглас. И узму превод Ђуре Даничића, бољи је од превода Емилијана Чарнича и од превода владике Атанасија. Свако добро! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука