Jump to content

Да ли сте се причестили?

Препоручена порука

На здравље, спасење и Вечну Ррадост вам било свима !  :smiley:

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

?????? рече:
  W.A.Mozart рече:

kod mene bio vlaci 0104_cheesy

???

ma fora.... jedan student teologije koji ina?e živi tu gde je crkva :drugarstvo:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Желео бих да ми одговорите како ви сви овде који сте писали на ову тему гледате на један догађај који ми се десио сад у петак. Наиме, десило ми се први пут у животу да ми свештеник није дао да се причестим у петак јер је у четвртак био први дан Божића и јео сам прасетину - односно мрсио сам. Још додаје у сред олтара бежи тамо (мислио је напоље) какво твоје причешће данас тога нема (А ИНАЧЕ ЈЕ БИО ДРУГИ ДАН БОЖИЋА) шта оћеш да саблажњаваш овде људе. Пошто су верници у мојој парохији издоктринирани: причешће само 4 пута год уз строг пост по могућству чак и без хлеба и воде; а чак није добро ни тад да се причешћују јер неваља пошто су много грешни, најбоље је пред смрт али и тад да посте једно 7 дана на води. Ето тако даје старешина Цркве код мене причешће. Па шта ви мислите о свему томе? Ја сам био очајан и једва сам се некако смирио и то тек данас, када сам отишао на мој факултет на литургију, моји проф. су ми помогли да схватим неке ствари.

Мене интересује како би сте се ви понели у таквој ситуацији?

Подели на овим сајтовима

Ма то је класика. Ја лично никад нисам имао таквих проблема. Не знам зашто. Али многи моји другови јесу. Гледао сам чак и свађе, скакање, драње, урликање и сл..    1307_womens

Мислим да ништа не треба на силу. Једноставно, прихвати то и готово. Десило се, не иде да се неко млади расправља са маторим свештеником, из поштовања према годинама његове службе и, пре свега, према служби уопште. Његова је одлука, његова одговорност. Не можеш ти сад на силу да узмеш Причешће, да га украдеш или шта већ.  Дакле, пробај да задобијеш смирење.  Ако ти искрено то желиш- тј ТЕло и Крв Васкрслог Христа...а неки поп ти не да... мислим да Господ неће тебе одбити од Царске Трпезе Љубави.

п.с.  а и за следећи пут знаш какав је ко..    0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Нема ту много избора,мења се црква,ако си у могућности...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости
  Marko Vesic рече:

????? ??? ?? ?? ?????????? ???? ?? ??? ???? ???? ??? ?????? ?? ??? ???? ??????? ?? ????? ??????? ???? ?? ?? ????? ??? ? ?????. ?????, ?????? ?? ?? ???? ??? ? ?????? ?? ?? ????????? ???? ??? ?? ?? ????????? ? ????? ??? ?? ? ???????? ??? ???? ??? ?????? ? ??? ??? ????????? - ??????? ????? ???. ??? ?????? ? ???? ?????? ???? ???? (?????? ?? ??????) ????? ????? ???????? ????? ???? ???? (? ????? ?? ??? ????? ??? ??????) ??? ???? ?? ??????????? ???? ????. ????? ?? ??????? ? ????? ???????? ??????????????: ???????? ???? 4 ???? ??? ?? ????? ???? ?? ????????? ??? ? ??? ????? ? ????; ? ??? ???? ????? ?? ??? ?? ?? ?????????? ??? ?????? ????? ?? ????? ??????, ??????? ?? ???? ???? ??? ? ??? ?? ????? ????? 7 ???? ?? ????. ??? ???? ???? ????????? ????? ??? ???? ????????. ?? ??? ?? ??????? ? ????? ????? ?? ??? ??? ?????? ? ????? ??? ?? ?????? ?????? ? ?? ??? ?????, ???? ??? ?????? ?? ??? ???????? ?? ?????????, ???? ????. ?? ?? ??????? ?? ??????? ???? ??????.

???? ?????????? ???? ?? ??? ?? ?? ?????? ? ?????? ??????????

??? ???????? ??, ?? ????? ????????? ????? ??? ??????????, `???? ????? ???? ???? ??????? ?? ??? ? ???????`. ????, ??? ?????? ?? ??, ????? ?? ??????????? ? ??? ????? ??? ?? ????? ????? ????, ? ?? ??????. ?????? ?? ??? ?? ???? ?????? ??? ????????? ??????? ??????? ?? ????? ????????? ?????? ????? ???????.

Подели на овим сајтовима

ja sam imao puno takvih situacija..... u početku sam bio samo mnoooogo tužan....onda sam hteo da poludim..... a sad sam shvatio I OSEĆAM DA NIJE FORA U TOME DA SE JA,2 BEBE I 3 BABE PRIČESTIMO-pretpostavljam da je takav bio i tvoj slučaj..bio si sam ili još par beba i starijih ljudi...prosto i ne želim da se na takvim liturgijama pričešćujem a Gospod mi daje mir svoj i to je to...daleko od toga da ovog sveštenika opravdavam...šta će jadan... tu bi vladika trebalo da odigra ulogu.... kod mene u niškoj eparhiji vladika nikad,nikad,nikog nije pitao za post i slične fora kad god je pričešćivao i u postu i van posta...nikad ni reč..samo čovek izadje sa pričešćem i pričesti...dok sam se sa pojedinim sveštenicima-neki od njih su u penziji i još uvek rade kao sveštenici- namučio... 0104_cheesy

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

У књизи о старцу Харламампију Дионисијатском се наводи случај једног монаха који је хтео да се чешће причешћује али није имао благослов за то. Он је то смирено прихватио и на свакој литургији се са сузама молио Господу речима како он снажно жели да се причести али нема благослов. Старац је похвалио тако велику љубав тог калуђера. То мислим да је решење у горе поменутим ситуацијама, не падати у ватру не свађати се, него се смирено молити Господу. Али тај монах се ипак причешћивао барем сваке друге треће недеље што је ипак често у односу на четири пута годишње. Да ту би се требало обратити за савет владици али не да би се тај свештеник осуђивао већ да би нас владика упутио шта нам је чинити.

Подели на овим сајтовима

Marko Vesic рече:

????? ??? ?? ?? ?????????? ???? ?? ??? ???? ???? ??? ?????? ?? ??? ???? ??????? ?? ????? ??????? ???? ?? ?? ????? ??? ? ?????. ?????, ?????? ?? ?? ???? ??? ? ?????? ?? ?? ????????? ???? ??? ?? ?? ????????? ? ????? ??? ?? ? ???????? ??? ???? ??? ?????? ? ??? ??? ????????? - ??????? ????? ???. ??? ?????? ? ???? ?????? ???? ???? (?????? ?? ??????) ????? ????? ???????? ????? ???? ???? (? ????? ?? ??? ????? ??? ??????) ??? ???? ?? ??????????? ???? ????. ????? ?? ??????? ? ????? ???????? ??????????????: ???????? ???? 4 ???? ??? ?? ????? ???? ?? ????????? ??? ? ??? ????? ? ????; ? ??? ???? ????? ?? ??? ?? ?? ?????????? ??? ?????? ????? ?? ????? ??????, ??????? ?? ???? ???? ??? ? ??? ?? ????? ????? 7 ???? ?? ????. ??? ???? ???? ????????? ????? ??? ???? ????????. ?? ??? ?? ??????? ? ????? ????? ?? ??? ??? ?????? ? ????? ??? ?? ?????? ?????? ? ?? ??? ?????, ???? ??? ?????? ?? ??? ???????? ?? ?????????, ???? ????. ?? ?? ??????? ?? ??????? ???? ??????.

?????? ?? ???? ?? ????????? ????????? ?? ?????????, ??? ?? ? ?? ???? ??? ?????????, ? ????????? ??. ?? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ????????? ????? ?????? ? ??? ??? ?????? ???? - ??? ?? ????? ? ???????? ??? ?? ???????, ??? ????? ????? ????? ? ????? ?? ????? ????? ????????.
Подели на овим сајтовима

feeble рече:
  Marko Vesic рече:

?????? ?? ???? ?? ????????? ????????? ?? ?????????, ??? ?? ? ?? ???? ??? ?????????, ? ????????? ??. ?? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ????????? ????? ?????? ? ??? ??? ?????? ???? - ??? ?? ????? ? ???????? ??? ?? ???????, ??? ????? ????? ????? ? ????? ?? ????? ????? ????????.
????? ?? ? ??? ? ??????, ???? ?? ???????? ?????????? ? ?? ????? ?

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

?????? рече:
  feeble рече:
  Marko Vesic рече:

???? ????? ?? ???? ???????? ? ?????? (??????????). ???? ???? ?? ?? ???????? ? ??????.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

????????? рече:
  ?????? рече:
  feeble рече:
  Marko Vesic рече:

???? ????? ?? ???? ???????? ? ?????? (??????????). ???? ???? ?? ?? ???????? ? ??????.

? ????? ???? ???? ?? ?? ???????? ????? ???????? ????.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...