Адмирал Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 dal se desava nekad ako svestenik odbije nepricesti nekoga ,da se dinstancira od svega i neide vise u crkvu ili uopce prestane u crkvu da vjeruje ,dal ima takih slucajeva Pričešće,pričešće. pričešće,Samo se govori o pričešću.dali te je pričešće učinilo boljim, ili si i dalje sklon da činiš iste greške.Ako ne hodiš u svetlosti krv Isusova ti neće pomoći.Menjaš li ti sebe čoveče.Kakav je to evharistijski pijetizam.Znam mnoge koji su spremni da zinu na svakoj evharistiji godinama ništa bolji nisu postali.Pričešće te neće učiniti boljim ako ti nećeš da hodiš u svetlosti,biće ti na osudu.Da nas samo pričešće čini boljim sveštenici koji se pričećuju 100 puta godišnje trebali bi da svetle od punoće života i vernici.Ali nije tako, mnogi se ne razlikuju od običnih ljudi, nema plodova vere.Pričešće nesmemo shvatiti da je ono delotvorno u nama samo od sebe bez naše saglasnosti da praktikujemo život u svetlosti.Pričeće je nešto što mi činimo Hristu za spomen, ispovedamo njegovu smrt i vaskrsenje u blaženoj nadi dok ne dođe.Sve nas to osnažuje tada i krv Hristova nas čisti od svakoga greha.Nemojmo se varati i da živimo u grehu,ja prvi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 На жалост нисам 0102_laugh јер код мене у цркви се захтева припрема у посту и исповести, а пошто сам се причестила за празник Усековање Св. Јована Крститеља кад сам се и исповедила па опет следећи дан кад је била недељна литургија , добила сам опомену од црквењака да не могу без посебног благослова да се причестим два дана за редом. На жалост данас је била пуна црква и само су се причестила мала деца и једна жена. Видела сам како је једна старица хтела да се причести, али одбијена је пошто није испунила услове који се траже. Понекад мислим да ли свештеник размишља о томе да је то некима можда последњи причест, и да некога ко је стар и једва дође у цркву је заиста грех одбити. Шта да кажем била бих тужна, ако би се само ја причешћивала а скоро цела црква не прилази путиру. 70zfof0qsamomolitva Неколико година сам патила при сећању на то да сам у Васкршњем, тешком посту, тешком за мене, због околности које су га пратиле, отишла да се причестим, али сам наводно закаснила и свештеник који је у празној цркви излазио из олтара, је одбио да ме причести, просто му било... причестила сам се следеће недеље, али не у цркви, већ у једном манастиру. Дуго се онда нисам причешћивала у мојој цркви, није било достојно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Да, да, да. 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 dal se desava nekad ako svestenik odbije nepricesti nekoga ,da se dinstancira od svega i neide vise u crkvu ili uopce prestane u crkvu da vjeruje ,dal ima takih slucajeva Pričešće,pričešće. pričešće,Samo se govori o pričešću.dali te je pričešće učinilo boljim, ili si i dalje sklon da činiš iste greške.Ako ne hodiš u svetlosti krv Isusova ti neće pomoći.Menjaš li ti sebe čoveče.Kakav je to evharistijski pijetizam.Znam mnoge koji su spremni da zinu na svakoj evharistiji godinama ništa bolji nisu postali.Pričešće te neće učiniti boljim ako ti nećeš da hodiš u svetlosti,biće ti na osudu.Da nas samo pričešće čini boljim sveštenici koji se pričećuju 100 puta godišnje trebali bi da svetle od punoće života i vernici.Ali nije tako, mnogi se ne razlikuju od običnih ljudi, nema plodova vere.Pričešće nesmemo shvatiti da je ono delotvorno u nama samo od sebe bez naše saglasnosti da praktikujemo život u svetlosti.Pričeće je nešto što mi činimo Hristu za spomen, ispovedamo njegovu smrt i vaskrsenje u blaženoj nadi dok ne dođe.Sve nas to osnažuje tada i krv Hristova nas čisti od svakoga greha.Nemojmo se varati i da živimo u grehu,ja prvi. опростите, сигурно да нисам достојна да коментаришем, али да није причешћа, сигурно бисмо били још гори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 опростите, сигурно да нисам достојна да коментаришем, али да није причешћа, сигурно бисмо били још гори. 0102_laugh klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 dal se desava nekad ako svestenik odbije nepricesti nekoga ,da se dinstancira od svega i neide vise u crkvu ili uopce prestane u crkvu da vjeruje ,dal ima takih slucajeva Да је неко лабавији од мене доживео да га ладно отерају од путира, можда више не би никада крочио ка путиру,... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 опростите, сигурно да нисам достојна да коментаришем, али да није причешћа, сигурно бисмо били још гори. Tako je sestro!!! poklon Niko, ali baš niko nije ovlašćen da komentariše da li je neko bolji ili ne, uopšte gledano. Oni koji se Pričešćuju što god je češće moguće, oni i između Pričešćivanja straže nad sobom, da bi što više Hristu srce otovorili, a to znači i da se trude da što manje greše, jer nepogrešiv je samo Jedan. Oni koji se ne Pričešćuju što god je češće moguće, hlade svoje srce, pa ostavljaju mogućnost da im se sagrešenja, na oko sitna toliko usele u dušu, da ih više ni ne primećuju. Moguće je da postoje i oni koji se Pričešćuju što god je češće moguće, a da između Pričešćivanja ne žive sa Hristom u srcu, ali opet ne smeju biti razlog ničijem sudu...ne zbog njih samih, već zbog onih koji sud daju, jer se tad ne razlikuju od onih kojima sude.... Još jednom sestro Mirođija torta 0102_laugh klapklap klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Постоји одговорност и свештеника који причешћује да по савести то чини, исто као и онога ко прима причест. Не каже се тек тако "страшне тајне". ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе). Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Од када сам почео редовно да се причешћујем (под тим подразумевам причешћивање на свакој Литургији) успео сам да победим многе своје греховне склоности. Не мислим никако на аутоматизам, него на сарадњу благодатног дара Тела и Крви Христове и свог стремљења ка напретку. Сарадња и сусрет безгрешног Бога и грешног човека. Из недеље у недељу из празиника у празник... Непрекидан труд чији је коначни производ обожење у Царству Које ишчекујемо, док је по старом било да се тај труд пројављује само неколико пута годишње. Процес обожења ни не стигне да се развије. Слажем се са Адмиралом. Сећам се да смо и на предавањима из литургике имали тему о пасивним причасницима. Лепо је то што смо схватили да нам је насушна потреба да се редовно причешћујемо, али какве користи Црква као заједница има од тога уколико ми нисмо усмерени не само на поправљање себе, већ и на давање себе другоме и мисионарење? Добро нам је овде бити, али без сведочења другима тог живота који смо слободно изабрали, живота који без наше воље не преображава, губи се смисао и циљ... све постаје празна форма без спасоносне суштине. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе). Poznaješ ih? winter "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе).Не можеш тако Сестро да гледаш,а како са онима који раде у тешком индустријама где морају сваког дана млеко пију?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе). Да, али неки који су радници, тј. раде тешке послове или су болесни, могу да добију благослов да некада мрсе. ПОСТ ЈЕ РАДИ ЧОВЕКА, А НЕ ЧОВЕК РАДИ ПОСТА. И Црква није телоубица, него налаже пост због убијања страсти. Чак и у Добротољубљу пише да монаси који су болесни, могу да мрсе неке дане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Мислим да неки људи не капирају да је за често причешћивање потребно да посте СВЕ прописане постове једнодневне и вишедневне (целе). Poznaješ ih? winter Онима које познајем сам објаснила,и упутила их да питају свештеника.Огроман број људи је неинформисан.Поуздано знам да многи нису чули за проскомидију.Нека неко за већи празник,када је већи број људи у црквама,направи анкету (наравно,не за време Литургије) која ће да садржи упитник са основним питањима.Тврдим Вам,бићете прилично изненађени.Непријатно,нажалост. Слободно,нека анкета обухвати и градске и сеоске цркве. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2010 Цвеле и Мартирије,наравно,да нисам мислила на њих,као ни на труднице,малу децу и сл. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука