Milan Nikolic Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. A kako je ono formulisana biblija? Da nije mozda kroz Sabor?????!!!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. A kako je ono formulisana biblija? Da nije mozda kroz Sabor?????!!!!!! Sabor je zato i formulisao Bibliju i kanone da kada dodje mrzost zapuštenja da stoji na mestu svetom ,zbunjeni mogu imati orjentir autoriteta kakvi su bili sabori sa svojim odlukama i kanonima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. Ако си имао прилику да се упознаш са митроп. Зизјуласовом теологијом, могао си да видиш да он за ПРВОНАЧАЛНУ ДОГМУ сматра Свето Писмо Новог Завета. Уз то, он правилно тумачи улогу Јеванђеља баш као што и ти имаш о томе мишљење. Баш као што има и Мидраш мишљење, и Аквилио. Заиста не видим у чему је проблем. Ако је у питању страх од Екуменизма, ту није проблем Зизјулас. Молим извините. Ред је да се разговара и то без предубеђења. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Цитат Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. A kako je ono formulisana biblija? Da nije mozda kroz Sabor?????!!!!!! Sabor je zato i formulisao Bibliju i kanone da kada dodje mrzost zapuštenja da stoji na mestu svetom ,zbunjeni mogu imati orjentir autoriteta kakvi su bili sabori sa svojim odlukama i kanonima. Sto znaci da je sabor merilo Crkvenosti a ne moje i tvoje citanje sta pise u bibliji i kanonima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Цитат Цитат Цитат Адмирале, сам си почео са оба супротстављена аргумента. Тврдиш једно, тврдиш друго. Питао сам, да ли нас то искушаваш? Запео си прво о читању Светог Писма ,,као о делу без којег нема спасења'', да би сада објашњавао да ни једно дело не спасава, већ треба само веровати. У свему има истине што кажеш, али ако се например шах не почне са фигурама на правим местима онда то није шах. Ту си причу убацио као потпору твом оправдању артемијеваца. Вратимо се лепо на тему. Какво оправдање имају артемијевци? Ту сотириологију коју си започео врати на тему. Ništa mi nije jasno.Neznam na čiju ću se stranu postaviti.Obe mi opcije izgledaju logično. Kažu ako hoćeš da se spaseš moraš ostati u SPC.Kako da verujem Crkvi koja je podeljena.Znači ja moram da odlučim izmedju zizjulasa i artemijevaca.Ja sam merilo istine jer ja odlučujem shodno mojim predispozicijama i sklonostima.Ako ja odlučujem gde je tu crkva.Zato se moram osloniti pre svega na sigurnu pisanu Božiju Reč.Zato smatram da Crkva mora svoj orjentir da usmeri pre svega prema Svetom Pismu pa dalje da se razvija na osnovama takvih temelja i učenja jer očigledno da u Srpskoj crkvi vlada pometnja, jednostavno episkopi nisu mi neka garancija za nezabludivost.Svako priča neku svoju priču a ja neznam koga da poslušam.Eto zato postoji Biblija i kanoni,za koje mogu da se vežem. A kako je ono formulisana biblija? Da nije mozda kroz Sabor?????!!!!!! Sabor je zato i formulisao Bibliju i kanone da kada dodje mrzost zapuštenja da stoji na mestu svetom ,zbunjeni mogu imati orjentir autoriteta kakvi su bili sabori sa svojim odlukama i kanonima. Sto znaci da je sabor merilo Crkvenosti a ne moje i tvoje citanje sta pise u bibliji i kanonima. Dobro ali Ko to treba da čita.Šta mi konkretno imamo od Biblije i kanona.Ko od današnjih hrišćana treba da čita i tumači bibliju i kanone.Zašto onda crkvene starešine neće da budu poslušne odlukama vaseljenskih sabora.Jer da su poslušni i u jednomisliju nebi bilo raskola.Ja odem do crkve i pitam tri sveštenika i čijem dva suprotna mišljenja.Odem kod tri episkopa i od njih čujem tri suprotna mišljenja.Kako onda da ne čitam Bibliju i kanone i svojom glavom jednostavno prihvatim ono što tamo jasno piše. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 To sto su kanoni i biblija doneti saborno ne znaci da svesenici i episkopi ne mogu imati svoja licna misnjenja o raznim stvarima. Bas je sabornost merilo Crkvenosti jer ko razara sabornost taj otpada od Crkve. Sta tu u slucaju vladike Artemija nije jasno? On nece ni da cuje za sabor nego je sam sebe stavio za merilo sta kakao trebada bude a o onim borcima za veru oko njega da i ne govorim za njih je sabor ruzna rec vec odavno. I kakvo sad resenje za ovo mozemo naci u bibliji ili kanonima? Nikakvo posto je sve sto je mimo sabora tacno iz one perspektive iz koje se gleda. A to je sve samo ne Crkva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат To sto su kanoni i biblija doneti saborno ne znaci da svesenici i episkopi ne mogu imati svoja licna misnjenja o raznim stvarima. Bas je sabornost merilo Crkvenosti jer ko razara sabornost taj otpada od Crkve. Sta tu u slucaju vladike Artemija nije jasno? On nece ni da cuje za sabor nego je sam sebe stavio za merilo sta kakao trebada bude a o onim borcima za veru oko njega da i ne govorim za njih je sabor ruzna rec vec odavno. I kakvo sad resenje za ovo mozemo naci u bibliji ili kanonima? Nikakvo posto je sve sto je mimo sabora tacno iz one perspektive iz koje se gleda. A to je sve samo ne Crkva. Vidim ja ovde veliki otpor kada je u pitanju čitanje svetog pisma.Kako ti smeš to da čitaš, pa ima tu sveštenici i episkopi njih pitaj a oni jedan u klin drugi u ploču.Lupetate gluposti a ja nemam šta drugo nego da sedim ispred ove glupe mašine i ispredam prazne priče.Sveto Pismo nije pisano samo za popove već za sve koji uzveruju..Vi imate u sebi živu blagodat koja vas može umudriti čitanjem Božije Reči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Nije pisano samo za popove vec za sve nas ali sustina je u tome da nije citanje pisma odrednica istine. Jer da jeste onda je svaka od hiljada protestanskih sekti u pravu posto se svi gadjaju svetim pismom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Nije pisano samo za popove vec za sve nas ali sustina je u tome da nije citanje pisma odrednica istine. Jer da jeste onda je svaka od hiljada protestanskih sekti u pravu posto se svi gadjaju svetim pismom. Niko te ne poziva da napustiš pravoslavnu crkvu zato što čitaš Pismo.Čitaj pismo i primenjuj u praksi a nemoj da filozofiraš i nećeš da pogrešiš.Pismo je za praktičnu primenu a ne za filozofiranje i nadmudrivanje.Pismo kroz praksu izgradjuje i utvrdjuje u pravoslavlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Цитат Цитат Nije pisano samo za popove vec za sve nas ali sustina je u tome da nije citanje pisma odrednica istine. Jer da jeste onda je svaka od hiljada protestanskih sekti u pravu posto se svi gadjaju svetim pismom. Niko te ne poziva da napustiš pravoslavnu crkvu zato što čitaš Pismo.Čitaj pismo i primenjuj u praksi a nemoj da filozofiraš i nećeš da pogrešiš.Pismo je za praktičnu primenu a ne za filozofiranje i nadmudrivanje.Pismo kroz praksu izgradjuje i utvrdjuje u pravoslavlju. Good luck with that! 0110_hahaha "Ako te oko tvoje sablaznjava iskopaj ga i baci od sebe" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Све је битно у Цркви Божијој и све од поменутог присуствује у Телу Христовом бивши обједињено тим истим Телом и Духом Његовим...све то постоји од самих почетака и неизоставно је важно и Предање и Писмо и никоме не пада на памет да негира неопходност истога и потребитост како свеживотног упознавања хришћана са њима (зашта јесу пастири примарно одговорни али и верни требају да се потруде...ако су истински верни,онда ће то и схватити и сами се мало потрудити да схвате,науче и спроведу),тако још више и хришћанско свеживљење њима...то се ваљда подразумева? Поента је у томе што Писмо,Предање,сви сегменти хришћанског живота као и верни који живе њима и кроз њих,задобијају своју потпуну актуализацију и проналазе своју егзистенцијалну пуноћу и остварење свог богомданог циља у Литургијском јединству са Архипастиром Христом и то кроз Св.Причешће које знамо Кога реално оприсутњује силом Духа Светога,и шта собом доноси човеку а од круцијалне је важности на егзистенцијалном плану живота сваког Хришћанина...ово се ваљда такође подразумева? У Цркви Христовој,Телу Његовом као вечноживом Организму,постоји само једно...симбиоза и кроз ту симбиозу потпуно остварење и осмишљење свега и свих,чије спасоносно везивно ткиво,свеосмишљавајући ум,животворно срце и душу представља Сам Син Божији Који нам се даје у Св.причешћу и Којим задобијамо залог спасења већ сада и овде...ово се ваљда такође зна и подразумева? ...а сада се вратите на тему! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Admiral bi i za Oce na Saborima rekao da su samo filozofirali 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Септембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2010 Расправи о "спасоносности" читања Светог Писма је место овде. Ако мислите да неки ваши постови недостају у овој теми, молим вас да их сами прекопирате. 0102_laugh Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука