Jump to content

Да ли је Свето Писмо неопходно за спасење?

Оцени ову тему

Адмирал

Препоручена порука

шта се ти секраш за СПЦ?

Да, стварно? Пуна су ти уста критике према православним богословима, а исповедаш протестантску јерес, а као забринут си за православну Цркву, о чему се ради?

Da ovde sa radi o tome da ljudi jednostavno neće da priznaju da nemaju pojma.EVO JEDNOG PITANJA;

šTA JE TO RADOSNA VEST U EVANDJELJU.Kažete da sam sektaš a neznate odgovor.

Радосна вест у јеванђељу је сам Христос. Дакле, вест да се Син Божији оваплотио.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 59
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Радосна вест у јеванђељу је сам Христос. Дакле, вест да се Син Божији оваплотио.

Neki misle da je radosna vest sto se stampa Sveto Pismo. Hristos je mogao a nije ni morao da se ovaploti.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Do uobličavanja kanona Novog Zaveta negde u 4 veku crkva se služila starozavetnim spisima.Te starozavetne spise je imao potrebu čitati i apostol Pavle koji je od svojih satrudnika tražio svice damu donesu da ih čita.

Samo starozavetne? Jel to proverena informacija?

Не. Црква се на самом почетку служила само Старим Уаветом, али убрзо су дошла Јеванђеља и Посланице. У 4. веку Црква је само канонизовала све те списе и објединила их у ово што данас имамо: Нови Завет. Међутим, Јеванђеља и Посланмице су свакако и пре тога читане.

Ja o tome svo vreme pišem  to što sam neprecizan izaziva jači dijalog.Ja sam pravoslavni vernik i nemam veze sa sektašima.
Подели на овим сајтовима

Biblija niti bilo koji spis im nije bio potreban. Molitva, post, bdenija, liturgija to je sustinsko. A

biblija je periferna stvar u celoj prici.

Lelee...Nije red da te ja podsećam ali i u pravoslavnoj Crkvi postoje dva temelja - Sveto pismo i Sveta predaja. Jedno bez drugog ne postoji. DALEKO bilo da je Biblija periferna stvar!! Pa, CELA liturgija ti je iz Svetog pisma! Ono što moliš ti je Sveto pismo! Ono što znaš o Isusu, što treba da činiš u životu da bi se spasio je u Svetom pismu!! I za tebe je PERIFERNO!?!?! Ako su protestanti stavljanjem Svetog pisma kao jedinog merila preterali, ovo tvoje je takođe preterivanje u drugu stranu!

Lele a kad je i kako odluceno sta cu ja da znam o Isusu?

Da ne govorim da liturgija postoji i to vec jako dugo dok jos nije odluceno sta su i koja su jevandjelja. O kompletiranju sa knjigom otkrovenja da i ne govorim.

Ne spasavam se ja niti bilo ko pridrzavajuci se onoga sto pise u svetom pismu nego liturgijskim zajednicarenjem

Molitveni podvig ide ka liturgiji a eticki za delanje u svetu izvire iz liturgije. Evo da se prisetimo malo koliko svetitleja nije znalo ni citati a kamoli nisu znali sta je to biblija.

Periferno je jer nam daje istorijsku konotaciju Crkve ali se niko ne ucrkvljuje ili ockrvljuje citanjem

i poznavanjem biblije.

To zastranjenje sa obozavanjem bilbije su protestanti od vas nasledili samo sto je kod vas to ipak malo

umerenije.

Подели на овим сајтовима

Do uobličavanja kanona Novog Zaveta negde u 4 veku crkva se služila starozavetnim spisima.Te starozavetne spise je imao potrebu čitati i apostol Pavle koji je od svojih satrudnika tražio svice damu donesu da ih čita.

Iii?? Jel mu podvig zavisio od citanja? Nije!

Jos toliki primeri prostih ljudi koji nisu znali ni pisati ni citati niti im je neko citao pismo nego

su najveci deo zivota proveli u pustinji boreci se sa demonima. A sa vremena na vreme su

odlazili na liturgije ili im je neko donosio pricesce.

Biblija niti bilo koji spis im nije bio potreban. Molitva, post, bdenija, liturgija to je sustinsko. A

Pisana ili usmena Božija reč,to je isto.I ta reč takva,te je navela da poveruješ.Tako da tvoje podvižništvo je od Božije reči u osnovi.Nemožeš da zaobiđeš istine bilo pisane bilo usmene božije reči i da bez njih zidaš oboženje.Bez pravilnog saznanja istine vere i šta je to radosna vest o kome govori Pismo nećeš nikada doći do savršenstva.

Vidi zitije svete Marije Egipcanke. Ne znam sta drugo da ti kazem jer ovo sto ti pises tu jednostavno

cinjenicno nije tacno.

Подели на овим сајтовима

Lelee...Nije red da te ja podsećam ali i u pravoslavnoj Crkvi postoje dva temelja - Sveto pismo i Sveta predaja. Jedno bez drugog ne postoji. DALEKO bilo da je Biblija periferna stvar!! Pa, CELA liturgija ti je iz Svetog pisma! Ono što moliš ti je Sveto pismo! Ono što znaš o Isusu, što treba da činiš u životu da bi se spasio je u Svetom pismu!! I za tebe je PERIFERNO!?!?! Ako su protestanti stavljanjem Svetog pisma kao jedinog merila preterali, ovo tvoje je takođe preterivanje u drugu stranu!

Da ne govorim da liturgija postoji i to vec jako dugo dok jos nije odluceno sta su i koja su jevandjelja. O kompletiranju sa knjigom otkrovenja da i ne govorim.

Ne spasavam se ja niti bilo ko pridrzavajuci se onoga sto pise u svetom pismu nego liturgijskim zajednicarenjem

Molitveni podvig ide ka liturgiji a eticki za delanje u svetu izvire iz liturgije. Evo da se prisetimo malo koliko svetitleja nije znalo ni citati a kamoli nisu znali sta je to biblija.

Periferno je jer nam daje istorijsku konotaciju Crkve ali se niko ne ucrkvljuje ili ockrvljuje citanjem i poznavanjem

biblije.

To zastranjenje sa obozavanjem bilbije su protestanti od vas nasledili samo sto je kod vas to ipak malo

umerenije.

Brate , ne spasava tebe litugija. već Hristos koji te je spasio onda kada si poverovao da ti se izbrišu gresi.One je platio za tebe , ti si otkupljen , ti si trebao biti razapet ipodneti za tvoje grehe agoniju bogoostavljenosti kavu je proživeo Hristos kada je izgovorio reči psalma; Gospode zašto si me ostavio.Evharistija je naš odgovor kao zahvalnost za iskupiteljsko delo Isusa Hrista na krstu koji poneo grehe sveta.

To je radosna vest dok je ostalo posledica.Ti tim saznanjem šta je Hristos učinio za tebe , ne ostaješravnodučan nego prinosiš Bogu zajedno sa Episkopm beskrvnu žrtvu kojomse i sjedinjujemo sa Vaskrslim..

Radosna vest Vaskrsenja je opšta i lična ali to što je Isus izeo tvoje grehe koje si počiniokoje činiši koje ćešdo smrti činiti izaziva u tebi takvo izobolje zahvalnosti živom verom koja se projavljuje u sabranju koje nazivamo liturgija.Zato Hristos te je spasio zato što si kršten i nalaziš se u liturgiji a ne spasava te liturgija već Hristos on je spasitelj.

Подели на овим сајтовима

Kažete da sam sektaš a neznate odgovor.

Па нсимо са гране јуче пали, наравно да си секташ чим ти смнета православно ушење о Богородици.

А овамо се позиваш на Св. Серафима. Јел ти знаш да се Свети Серафим стално молио Богородици?

Zašto čavez neće da prihvati ono što psimo kaže da je jedini posrednik izmedju Boga i ljudi jedan jedini Isus Hristos,Prigovor uputi apostolu on to piše,Svetitelji nisu posrednici već molitvenici.
Подели на овим сајтовима

Dakle, TEMELJNO nepoznavanje Svetog pisma. Pa šta misliš, oko čega se formirala prvobitna liturgija? Šta misliš odakle su Pavlu došle reči ustanove, ako ne po onome što je malko kasnije postalo i samo Sveto pismo? Šta misliš da su samo četvorica zapisala ono što je Isus govorio, ili da su izmislili to što je Isus govorio? Jevanđelja su

kruna tog procesa. Za prve hrišćane početak, a za nas danas temelj koji je zajedno sa tom predajom. Jedno bez drugog ne ide! Ne radi se o tome kad je ZAVRŠEN kanon, kojeg danas nazivamo Novim zavetom, već odakle izvire liturgija - e ona izvire upravo iz Svetog pisma, ne iz kanona, već iz onih zapisanih i zapamćenih dela i govora Isusovih koji su PO kanonu, kasnije došla i do nas.

A gde su ti svetitelji ČULI na šta ih to Isus poziva? I KAKO SU uspevali da tako PRECIZNO CITIRAJU Spasiteljeve reči?

Čuj, užasa! Ne spasavaš se pridržavajući se onoga što piše u Svetom pismu!! Nego šta? Praznim stajanjem na liturgiji, bez ikakvog znanja ČEMU SLUŽI liturgija! Pa i liturgija je sva u Svetom pismu, pa ako ga i ne čitaš, tamo ćeš čuti i psalme, i apostol i jevanđelje, i oče naš i SVE - Jevanđelje JESTE Isus! Ko ne poznaje Pisama ne poznaje Isusa, reče jedan sveti otac!

Periferno je jer nam daje istorijsku konotaciju Crkve ali se niko ne ucrkvljuje ili ockrvljuje citanjem

i poznavanjem biblije.

Kuneš se u pustinjake, a izgleda da nikada nisi čitao njihove komentare Svetog pisma, koji govore KOLIKO je važno poznavati Pismo zarad spasenja. I Ovo što si rekao nema veze sa bilo čime... Čime se ucrkvljuje? Političkim govorima? Rezanjem kolača? Ili SLUŠANJEM Božije Volje? koja JESTE i u Svetom pismu, u njemu u najjasnijem izdanju.

umerenije.

Za ovo imam jedan komentar - lupaš brate, strašno. Ne znaš i neznanje tvoje je užasavajuće.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Стварно Адмирале врати се на тему.

Убацио си причу о Јеванђељу (речима Писма) као о спасењу, сада кажеш ништа није спасење (ни богослужење, ни читање, ни молитва, ни благодарење) него Христос.. Је ли ти хоћеш нас да саблазниш?

Ne spasava tebe to što ti činiš već to što je Hristos za tebe učinio i on je akter tvog spasenja.Bez Hrista sav tvoj podvig molitve, liturgija  i posta je ništa.Tako su mislili Galaćani te Ap. Pavle piše njima poslanicu kao i Korinćanima da se delima uzakona ne spasavamo no verom u Hrista koji je spasitelj.To pogrešno učenje koje se uvuklo kod galaćana je i problem koji se danas nameće liturgijskoj praksi SPC.To i tekako ima veze sa ovom temom i vladikom Artemijem.Legalizam je izraz koji upućuje na učenje po kome mi možemo sami sebe da spasemo kao da čini suvišnim svršeno delo Isusa na krstu.Pročitajte navedee posalnice i videćete da je centralna tema poslanica apostola Pavla upravo opreavdanje verom bez  dela zakona.Do tada laku noć.
Подели на овим сајтовима

Мидраше,

врати се на тему. Нема потребе да пишеш о томе (ОВДЕ).

Иначе Литургија је сам Христос - која је постојала пре књиге. Ко је служио Литургију на Тајној Вечери? Ко је служио Литургију када су на путу за Емаус сели да вечерају?

Jevanđelje JESTE Isus!

Ово се тачно рекао и АМИН.

Тако Мали вход означава присуство самога Христа уносећи се Јеванђеље на Трпезу.

То смо апсолвирали. Аквилио је имао у виду праву ствар. У питању је идентитет свега Јеванђеља, свега смисла Јеванђеља, а Јеванђеље као само Писмо није конзервативан појам, него оно се мора доживети и развијати у личносном односу које нема краја, које када би се све записало ни у сами свет не би стале написане књиге.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Убацио си причу о Јеванђељу (речима Писма) као о спасењу, сада кажеш ништа није спасење (ни богослужење, ни читање, ни молитва, ни благодарење) него Христос.. Је ли ти хоћеш нас да саблазниш?

Ne spasava tebe to što ti činiš već to što je Hristos za tebe učinio i on je akter tvog spasenja.Bez Hrista sav tvoj podvig molitve, liturgija  i posta je ništa.Tako su mislili Galaćani te Ap. Pavle piše njima poslanicu kao i Korinćanima da se delima uzakona ne spasavamo no verom u Hrista koji je spasitelj.To pogrešno učenje koje se uvuklo kod galaćana je i problem koji se danas nameće liturgijskoj praksi SPC.To i tekako ima veze sa ovom temom i vladikom Artemijem.Legalizam je izraz koji upućuje na učenje po kome mi možemo sami sebe da spasemo kao da čini suvišnim svršeno delo Isusa na krstu.Pročitajte navedee posalnice i videćete da je centralna tema poslanica apostola Pavla upravo opreavdanje verom bez  dela zakona.Do tada laku noć.

Не знам тачно шта хоћеш рећи. Јер вера и дела иду заједно.

Ап.Павле је такође рекао да ће међу нама бити подвајања да се покаже ко је постојан. Зато је раскол највећа заблуда, и то је довољан показатељ колико су такви у праву. Мислим апсурд.

Једини смисао Цркве је Католичанско Тело, што значи Саборност у Једноме, Једно у многима.

Чим се то превиди нема ништа од теологије, еклисиологије. Џаба је позивати се на православну веру, када је вера православна уствари чуварка Тела Католичанског, Свесаборног и недељивог.

Зато се види да је нека идеја као идеолошка помама ухватила наше ревнитеље и сада иду у раскол. Мислим, требало да радимо на томе да их вратимо у Цркву а не да их подржавамо и храбримо у томе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Midrash

Na sve gluposti koje si ovde navaljao samo jedan odgovor.

https://www.pouke.org/forum/index.php?topic=2408.0

Ovakvih primera ima jos veliki broj.

Malo ti je totalno degutatan komentar rezanju kolaca i politickim govorima.

Čuj, na tvoju sramotu. Možeš da nazoveš glupostima sve što rekoh, ali to ne pokriva tvoje ogromno ne znanje, niti umanjuje ispravnost toga što rekoh. Milane, uzalud ga braniš. On ZAISTA nema pojma o čemu govori, i govori iz svog neznanja baš to što i stoji napisano. Ali, najstrašnija je oholost kojom ustrajava u svom nezanju. No. Dosta od mene bighugbighug Aquilio nije moj problem, Bogu hvala!

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

@Midrash

Na sve gluposti koje si ovde navaljao samo jedan odgovor.

https://www.pouke.org/forum/index.php?topic=2408.0

Ovakvih primera ima jos veliki broj.

Malo ti je totalno degutatan komentar rezanju kolaca i politickim govorima.

Čuj, na tvoju sramotu. Možeš da nazoveš glupostima sve što rekoh, ali to ne pokriva tvoje ogromno ne znanje, niti umanjuje ispravnost toga što rekoh. Milane, uzalud ga braniš. On ZAISTA nema pojma o čemu govori, i govori iz svog neznanja baš to što i stoji napisano. Ali, najstrašnija je oholost kojom ustrajava u svom nezanju. No. Dosta od mene :) Aquilio nije moj problem, Bogu hvala!

Dobro jedan veliki lepi ad hominem sto sam i ocekivao da ces napisati posto osima mog "neznanja" i

"neznanjinog neznjanja" nista nisi prezantovao da potkrepise svoje tvrdnje. Sarkazme o pustinjacima

koji rezu kolace ne racunam. bighugbighug

Da ne spamujemo ovde vise. Moje i tvoje neznanje mozemo proveriti svakog casa na nekoj drugoj temi a

koliko si se zalaufao vidim nacitacu se jos tvojih "mudrosti".

Подели на овим сајтовима

Не знам тачно шта хоћеш рећи. Јер вера и дела иду заједно.

Ап.Павле је такође рекао да ће међу нама бити подвајања да се покаже ко је постојан. Зато је раскол највећа заблуда, и то је довољан показатељ колико су такви у праву. Мислим апсурд.

Једини смисао Цркве је Католичанско Тело, што значи Саборност у Једноме, Једно у многима.

Чим се то превиди нема ништа од теологије, еклисиологије. Џаба је позивати се на православну веру, када је вера православна уствари чуварка Тела Католичанског, Свесаборног и недељивог.

Зато се види да је нека идеја као идеолошка помама ухватила наше ревнитеље и сада иду у раскол. Мислим, требало да радимо на томе да их вратимо у Цркву а не да их подржавамо и храбримо у томе.

U pravoslavnoj crkvi danas postoji problem kakav je bio u vreme ap.Pavla u Galatiji.Galaćani nisu razumevali učenje  ap.Pavla da se čovek ne opravdava delima zakona nego verom.Oni su insistirali na čovekov lični napor u zadobijanju spasenja,tako da spasenje nije  nezasluženi dar ,već  stvar  ličnog  asketskog života.Monaški rigorizam daje akcenat na učenje koje su hteli da proture u crkvu Galaćani, koje ap.Pavle ispravlja u poslanici i dokazuje da je spasenje nezasluženi dar milosti Božije a  da je asketski napor odgovor ljubavi Božijoj na dar nezasluženog spasenja.To je ključni problem nerazumevanja  teološkog stava mit.Jovana Zizjulasa koji upravo pokušava da crkvu očisti od legalističkog upliva u teolologiju monaškog rigorizma.S jedne strane ,,moderna,, teologija kakva se predaje na fakultetu ističe Hristove zasluge kao što to čini i ap.Pavle a sdruge strane oni koji zanemaruju dar Božiji ističući svojevrsni pravoslavni budistički metod u postizanju spasenja gde je akcenat na delo čoveka a ne na delo Boga u Gospodu Isusu Hristu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...