Jump to content

Критички осврт на богословље Јована Зизјуласа - Николаос Лудовикос

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ниси ми Борисе одговорио: коме се Син Божији (Христос) молио, ако Отац није други у односу на њега? Ако то нису два бића, онда се Исус молио сам себи?

Извини, нисам приметио, али, наравно, Ономе о Коме је рекао "Ја и Отац једно смо"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 441
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Значи, по теби, Христос се молио Својој суштини? Реци нам Борисе, да ли се ти заиста молиш Божијој суштини?

Дај нам једну молитву упућену Богу која нема директан однос са лицима Тројице, него се обраћа једној суштини. О том проблему који постоји на Западу говорио је Зизјулас, а сада бисмо волели да то видимо у пракси, како би гласила та молитва.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ево пример:

Свети Кирило Јерусалимски, -Утешитељ-:

,,Постоји један и јединствен Свети Дух, Утешитељ. И као што је један Бог Отац и нема другог, и као што је један Јединородни Син и Логос Божји и нема брата, тако је и један Свети Дух. Не постоји други равночесни дух. Он је нешто божанско и неиспитиво. Он је жив, разуман, увек и свуда присутан заједно са Оцем и Сином. Није нека сила, или неки дах, или неки говор са усана Оца или Сина, који се расипа по ваздуху, него једно Лице, посебна Ипостас, једно посебно Биће. Он сам говори, дела, устројава, освећује. Он осветљује душе праведника. Он надахњује и Пророке и Апостоле.''

Тачно Милане, Он посебно поседује биће Божје, баш као и Отац и Син, али тиме, Они нису три различита Бога, већ Један Тројичан Бог.

Подели на овим сајтовима

Значи, по теби, Христос се молио Својој суштини? Реци нам Борисе, да ли се ти заиста молиш Божијој суштини?

Дај нам једну молитву упућену Богу која нема директан однос са лицима Тројице, него се обраћа једној суштини. О том проблему који постоји на Западу говорио је Зизјулас, а сада бисмо волели да то видимо у пракси, како би гласила та молитва.

Ајде, да не оставим места твојот злоби, Господ Исус Христос се молио своме Оцу, за Кога је рекао "Ја и Отац једно смо".

Подели на овим сајтовима

Извини, нисам приметио, али, наравно, Ономе о Коме је рекао "Ја и Отац једно смо"

Једно по природи, али су различите личности. Ја и ти смо једно по природи (=човек, општа категорија, врста, суштина), али смо двојица по ипостасима, две личности, два бића.

Подели на овим сајтовима

Ајде, да не оставим места твојот злоби, Господ Исус Христос се молио своме Оцу, за Кога је рекао "Ја и Отац једно смо".

Па онда реци како треба. Није се Христос молио сам себи.

Тачно Милане, Он посебно поседује биће Божје, баш као и Отац и Син, али тиме, Они нису три различита Бога, већ Један Тројичан Бог.

Али не каже се да Дух поседује биће, као што се суштина поседује, него се каже да је Дух ,,једно посебно Биће''. У томе је разлика између суштине и личности, суштина није изједначена са бићем, док личност јесте, тако имамо Три Личности, Три Бића која у потпуности садрже заједничку суштину.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ко је, по теби Борисе, тај ЈЕДАН Бога? Шта значи ово у првом члану Символа вере:

Верујем у једнога Бога Оца...

Да ли је ово "Тројичан Бог", како ти кажеш, или личност Оца? Дакле, ко је један Бога, у кога ми хришћани верујемо?

Подели на овим сајтовима

Па онда реци како треба. Није се Христос молио сам себи.

Али не каже се да Дух поседује биће, као што се суштина поседује, него се каже да је Дух ,,једно посебно Биће''. У томе је разлика између суштине и личности, суштина није изједначена са бићем, док личност јесте, тако имамо Три Личности, Три Бића која у потпуности садрже заједничку суштину.

Хајде ми Ти реци: који је појам из оригиналног текста преведен као биће, ипостас или усија?

Подели на овим сајтовима

Једно по природи, али су различите личности. Ја и ти смо једно по природи (=човек, општа категорија, врста, суштина), али смо двојица по ипостасима, две личности, два бића.

Нису два бића, јер би се разликовали по достојанству и части!

Подели на овим сајтовима

Ко је, по теби Борисе, тај ЈЕДАН Бога? Шта значи ово у првом члану Символа вере:

Да ли је ово "Тројичан Бог", како ти кажеш, или личност Оца? Дакле, ко је један Бога, у кога ми хришћани верујемо?

Управо оно што сво време говорим, а то је: Свако од Свете Тројице, један је Бог са осталима и сво Троје, неподељено поседују исто биће Божје!

Подели на овим сајтовима

Један је Бог Отац и Син и Свети Дух, сва Тројица су један исти Бог.

Подели на овим сајтовима

dobro i kako je onda on Spasitelj sveta?

sta se desava pri nasem Spasenju?

Стицање личности човеку је неоствариво сопственим снагама и начином постојања, због тога јер је природно место човеку уз Бога, у окриљу Његове божанске природе, сијајући сјајем и лепотом Његове личности, наша се природа прославља личношћу, као одразом и одсјајем божанства.

Подели на овим сајтовима

Један је Бог Отац и Син и Свети Дух, сва Тројица су један исти Бог.

А зашто онда кажемо "Верујем у једнога Бога Оца"? Кога ту исповедамо, суштину или личност Очеву?

Јел ти разилкујеш ПОСЕБНОСТ бића личности (=ипостас) од ЈЕДНЕ заједничке природе (суштине)?

Заиста ово што говориш личи на Савелијанизам.

Подели на овим сајтовима

Кападокијци су јасно дали изразу личност онтолошко значење. Ипостас је некад била поистовећивана са суштином (ουσία), све док Кападокијци нису раздвојили та два појма, и израз ипостас изједначили са изразом личност.

Све је то било неопходно да би се савелијанизам сасекао у корену. Тако да три лица више не означавају три маске, него као ипостаси означавају три бића.

Зашто је то велики проблем за Бориса? Само зато ако суштину сматра првоначалним појмом Бога, уместо личности.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

А зашто онда кажемо "Верујем у једнога Бога Оца"? Кога ту исповедамо, суштину или личност Очеву?

Јел ти разилкујеш ПОСЕБНОСТ бића личности (=ипостас) од ЈЕДНЕ заједничке природе (суштине)?

Заиста ово што говориш личи на Савелијанизам.

Исповедамо једног Бога, који је Отац и Син и Дух Свети. Таква је наша вера, недељива и несливена! Личност је субјективитет објективне метафизичке стварности, т.ј. бића.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...