Jump to content

Sta znaci u nasem zivotu-Ljubi Boga i bliznjega svoga..(covjeka)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ова заповест односи се како на оне који су добри према нама тако и на оне који су нам нешто рђаво учинили, јер рече Исус у својој беседи на гори: “љубите своје непријатеље, чините добро онима који вас мрзе, благосиљајте оне који вас куну, молите се за оне који вас вређају” (Лука 6;27,28), “ И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грешници љубе оне који љубе њих. И ако чините добро својим добротворима, каква вам је хвала? То чине и грешници ” (Лука 6; 32,33). Значи треба праштати, и не светити се, и враћати добро за зло, јер као што каже Владика Николај: “Не свети се, не враћај зло за зло.

veronauka.tripod.com

Ljubimo bližnjega jer ljubimo Boga. Bog nas sve ljubi kao svoju djecu i potiče nas da ljubimo jedni druge kao svoju braću i sestre

Prva..

"Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom pameti

svojom i svom snagom svojom!"

Druga je ova: 'Ljubi bližnjega svoga kao samoga

sebe!' Druge zapovijedi veće od ovih nema."

Подели на овим сајтовима

Kako se covjek danas tesko  nosi s tim zapovjedima ljubavi...

Tesko je to ostvariti,ako ljubav i vjera nisu nacistu u srcu.,tesko je ljubiti Boga,a bliznjega svoga jos teze...

Ljubav prema Bogu je lako recena ,ali  ne ocituje se samo u crkvi ,u nasoj vjeri ,nego u nasem

svakidasnjem zivotu.

Onaj koji ljubi Gospoda ,njegov moralni karakter ,um i emocije su stalno ukljucene s Gospodinom...

Ako su nam zaista usi otvorene, da li smo uvjek spremni poslusati sto nam govori covjek...

brat i sestra nasa..Gori li nam srce za Gospodinom ,i njegovim djelima..?Ili su nam srca otvrdnjela..?

Tvrdo srce je razlog  za mnogo cega, gubimo vjeru i postajemo kao svjet,jer ne ljubimo Boga...i ako izgleda cesto puta,da ljubimo...ljubimo ga samo izvanjski...

Подели на овим сајтовима

U Bibliji nam je jasno opisano da ljubiti znači držati njegove zapovijedi.

U svojoj Drugoj poslanici apostol Ivan u 6. stihu jasno je rekao: "Ljubav se sastoji u

tome da živimo prema njegovim zapovijedima".Sam Isus je rekao: "Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi" (Iv 14.15).

"Tko pozna moje zapovijedi i vrši ih, taj me ljubi." (Iv 14.21)

"Ako me tko ljubi, držat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti; k njemu ćemo doći i

kod njega se nastaniti." (Iv 14.23)

Razmisljam da li je sada i ovdje na  zru forumu i s nama  nasznak clanovima,nastanjen... pravopop

Подели на овим сајтовима

Гал. 212 (5:11-21)

13. Јер сте ви, браћо, на слободу позвани; само не слободу за угађање тијелу, него да из љубави служите једни другима. 14. Јер се сав Закон испуњава у једној ријечи, у овој: Љуби ближњега својега као себе самога. 15. Али ако један другога уједате и прождирете, гледајте да се међусобно не истријебите. 16. Велим пак: по Духу ходите, и похоту тјелесну нећете чинити. 17. Јер тијело жели против Духа, а Дух против тијела; а ово се противи једно другоме, да чините оно што не бисте хтјели. 18. Ако сте пак Духом вођени, нисте под законом..

Nadam se ,mozda bude koji mi se pridruze u dijalogu... pravopop

Подели на овим сајтовима

na kraju želim reći da sve naše molitve, davanja, služenja i druge žrtve ništa ne

vrijede ako ne držimo ove dvije zapovijedi.

"Njega ljubiti svim srcem, svim razumom i svom snagom, a bližnjega ljubiti kao

samog sebe, to više vrijedi nego sve paljenice i druge žrtve." (Mk 12.33)

Apostol Pavao jasno je rekao u Poslanici Korinćanima u 13. poglavlju da ako ljubavi

nemamo, onda smo "mjed što ječi ili cimbal što zveči".

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Samo ta ljubav se slabo van ovoga što ti napisa praktikuje!

Da,zato sto smo gresni narod....Zar,to nema kod svih nas...(cak i kod islama)

Niti je ljubav-dovoljno ljubljena...niti se vjera istinski zivi...nije covjek-uvjek covjek...

(hehe...jel ' tako?)

Sestro ja kada pišem nešto prvo pišem samokritički(gledajući na sebe i svoje) a zatim i kritički(gledajući na druge)A želim svima dobro!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Šta znaće riječi ljubi bližnjeg svoga!

Ljubi svakog covjeka-ne biraj tkoga ces ljubiti...Ljubi,kao samoga sebe....

Evo nesto s Pravoslavne strane..Sinot...

Među hrišćanima, dakle, ne sme biti podele ni po nacionalnoj, niti po bilo kojoj drugoj osnovi.

"Dobri Samarićani"

Gospod Isus kaže da je druga najveća zapovest voleti bližnjeg svog kao i samog sebe (Lk. 10:29-37). Neko od slušalaca je upitao "ko je bližnji moj?" Isus je na to odgovorio pričom o dobrom Samarićaninu. U priči, drumski razbojnici su opljačkali jednog Jevrejina i ostavili ga ranjenog na putu. Putem su prošla dva jevrejska sveštenika, ali nisu htela da mu pomognu da se ne bi isprljali krvlju. Tada je prošao jedan Samarićanin koji je pomogao ranjenom čoveku i smestio ga u gostionicu o svom trošku. Isus je rekao da je upravo taj Samarićanin bio njegov bližnji.

Подели на овим сајтовима

Šta znaće riječi ljubi bližnjeg svoga!

Ljubi svakog covjeka-ne biraj tkoga ces ljubiti...Ljubi,kao samoga sebe....

Evo nesto s Pravoslavne strane..Sinot...

Među hrišćanima, dakle, ne sme biti podele ni po nacionalnoj, niti po bilo kojoj drugoj osnovi.

"Dobri Samarićani"

Gospod Isus kaže da je druga najveća zapovest voleti bližnjeg svog kao i samog sebe (Lk. 10:29-37). Neko od slušalaca je upitao "ko je bližnji moj?" Isus je na to odgovorio pričom o dobrom Samarićaninu. U priči, drumski razbojnici su opljačkali jednog Jevrejina i ostavili ga ranjenog na putu. Putem su prošla dva jevrejska sveštenika, ali nisu htela da mu pomognu da se ne bi isprljali krvlju. Tada je prošao jedan Samarićanin koji je pomogao ranjenom čoveku i smestio ga u gostionicu o svom trošku. Isus je rekao da je upravo taj Samarićanin bio njegov bližnji.

Fino.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

А КО ЈЕ  БЛИЖЊИ МОЈ?

„А ко је ближњи мој?“ (Лука. 10,29)

case_box.jpg

Бог је драги моји створио човека као друштвено биће, побринуо се да живи са другим људима. Због тога се човек забрине када остане сам, осећа се усамљено. Ближњи треба да су му његови родитељи, браћа, рођаци и пријатељи. Пре свега код  брачних парова  треба да је  супруг ближњи својој супрузи, а супрузи да је ближњи њен супруг, јер су спојени  светом тајном брака са нераскидивим спонама и нису више два већ су једно тело. На жалост данас те споне нису јаке. Чак ни спона брака. Од сто бракова, око двадесет и пет се разведу а остали немају савршену хармонију. Велика  љубав и повезаност је некада постојала код старијих брачних парова, када се дешавало да ујутру умре супруг  увече би умрла од туге за њим и његова супруга. Где је данас таква љубав! Долазе тренутци када човек остаје сам.: „далеко стоје ближњи моји“ (псалм. 38,11). Веома ћеш се преварити ако мислиш да је твој ближњи, твоје дете које ће остати поред тебе да се брине о теби у старости твојој. Колико ли само деце није напустило своје старе родитеље или су их послали у старачке домове! Наш ближњи треба да су наша мајка, супруг или супруга, наша деца, наши рођаци, наши пријатељи и  земљаци. На жалост пуно пута они то нису и стоје далеко од нас. Једини који остаје заиста наш ближњи  је Господ наш Исус Христос. Самарићанином су га називали његови непријатељи, тако су га називали презриво фарисеји. Али он је сишао са неба, пронашао  човека којег је напао разбојник и излечио га је. Разбојници су лукаве помисли, страсти, лоши људи, разбојник је пре свега сатана. Крвари данашњи човек и тражи ближњег. Христос помаже  повређеном човеку, брине се о њему и води га у преноћиште, које је Црква са њеним светим тајнама. Христос је идеалан ближњи… Христос је ближњи сваком човеку… И ако те сви напусте, ти кажи: „Ако на свету не будем имао где да се ослоним или прибегнем, тамо високо је мој  Бог, како могу да очајавам?“ (Г. Веритис).

(Αποσπάσματα ομιλίας επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, Πτολεμαϊδα 15-11-1992)

(Део говора епископа Августина Кандиота, Птолемаида 15-11-1992)

http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?cat=42&paged=7

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
Када га видимо таквим, појави се мисао: шта ја могу учинити за тог човека да бих му олакшао судбину? Када православни Хришћани то чине Христа ради и са молитвом, онда се чак и кроз најједноставније ствари, најосновнију помоћ, пажњу, чак пристојност, рађа не нека „толеранција“ – већ се рађа мир, љубав и радост у односу на људе друге вере

У целом тексту , овај одломак ми се највише свиђа. 

• Волим 1

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

За православног човека је међутим јако важно, што нас наша љубав према човеку не задужује да љубимо и све његове ставове и убеђења,

„Ако видиш нагог или гладног, или човека у невољи – био то Јеврејин или муслиман… – према свакоме буди милостив, избави га од несреће колико можеш и нећеш бити лишен награде од Бога“.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...