Aquilius Cratus Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Лепо си формулисао, али то је већ икономија (однос Бога према свету). Bilo je reci o tome da su se rimokatolici bas sapleli na tome zbog prevoda i da odatle potice filokve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 То је тачно. Они ни данас јасно не разликују телогију од икономије. А и саму икономију погрешно схватају (учење о створеним Божјим енергијама, наспрам православног паламитског босгословља о нетварним енергијама Божијим). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Пошто кажу да "једна слика вреди хиљаду речи" ево како се то визуелно представља, можда буде од помоћи. С лева на десно: Бог Отац, Син Божији и Свети Дух. Као што видите Син Божији има црвено-плаву одежду (Богочовек) и у средини је (христоцентричност) , а као и Треће Лице наклонио је главу према Богу Оцу. Не знам колико се може универзално речима (што би неки рекли "хирушки прецизно") решити ово питање око којег су многи ломили умове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Мени ова икона много духовно значи. Али ја имам другачији редослед Лица. Мени је скроз лево Син Божији, кога посматрају и коме су наклоњени Отац и Дух Свети - јер је Син Жртва и Цар Победе. У средини је Отац, који показује став да никада неће напустити Сина, без обзира на све - што треба бити и што ће бити, односно без обзира колико је захтевна Његова (Очева) воља. Скроз десно је Дух Свети који делује спремношћу да суделује у сваком моменту Христове Службе - Оваплоћења, Подвига, Смрти, Васкрсења, спасења људи. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Не, Отац је лево. Погледи друге Двојице ка Њему показују Га као Узрока Сина и Духа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Нисам то ни помислио. Лепо, сад знам. Очигледно је мени икономија била у првом плану. Шта ћеш, младост. :cheesy: Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Значи кад се све сведе. Отац рађа Сина и исходи Духа кроз Сина. Неееее ... Пресвета Богородица рађа Сина ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Значи кад се све сведе. Отац рађа Сина и исходи Духа кроз Сина. Не ... Пресвета Богородица рађа ... Сефора, не збуњуј људе. Једно је вечно рађања Сина од Оца, а друго оваплоћење Сина и Његово рађања као Човека у историји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 аха Нисам знала да је Отац родио Реч ! Опростите ми ... ! Не разумем ... О ком вечном рађању Сина се овде разговара ? Појасните мало ! Пошто сам сада малчице збуњена ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Мислим да људи који се не баве теологијом и који се нису бавили овим питањима, не треба да дају одговоре већ да питају. Због олако даваних одговора на врло озбиљна питања наше православне вере многи могу да се збуне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 Сефора, немој да мењаш питање у поруци. Сада ти је Александар одговорио на питање да ли је то испостасно сједињење. ,,Да, ипостасно сједињење људске и божанске природе - несливено и нераздељиво.'' Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 аха Нисам знала да је Отац родио Реч ! Зато треба да се мало смириш и да слушаш, а не да изиграваш учитеља на форуму. Ово што не знаш су основне ствари у хришћанској вери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 па хоћу да слушам ... изволите ... напишите ми неколико речи о том рађању Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 СИМВОЛ ВЕРЕ ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало; Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек; И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен; И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму; И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца; И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја. И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. У једну свету, саборну и Апостолску Цркву. Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Септембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2010 наиме , ја то знам ! замолила сам Вас да ми појасните ''од Оца рођеног пре свих векова'' Молим Вас за мало поштовања ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука