Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 @ Пајко, Manolis Добро, то је добрo..очигледно смо ту негде у контању ове проблематике и дакле ствар је значи проваљена.. Међутим, што се тиче службе на влашком, ја нисам сигуран да је непотребна, ја бих ту био потпуно ЗА, из разлога што је један од главних потпора у ''мисији'' , барем овом несрећнику Бојану Александровићу, баш то.. немогућност Богослужења на матерњем Влашком (он наравно каже Румунском) језику.. Треба постојати Служба на влашком.. по мени, да.. И онда би то било елиминисано као проблем..или препрека.. а за све остало нека види држава.. Ма то је само фора. Каква служба на Влашком језику? Може само на Румунском да се одржи. Влашки језик је сиромашан за најобичније разговоре а камоли за службу Божју. Ја знам влашки да причам а знам и пуно румунских речи које сам научио од познаника Румуна. Рекао сам у првим коментарима оном побратиму са почетка теме да напише Прву и Другу Славу на влашком и наравно да се није више ни појављивао. Нити било ко други то може а да не користи Румунски језик. Тако да и овај Бојан Александровић изводи неке керефеке а по чијем наговору то треба да испитају црквене власти. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Očito radi kamera obavili večernje bogosluženje, no, kako kad liturgija a sam đakon... Đakon Sarjan Rajković, kod nas ima sijaset Rajkovića i mislim da sam ovde to napisao, da ne bi vrećeo sranice unazat, najsmešnija stvar je ta što ti pojedinci menjaju imena i prezimena, sa srpska na rumunska i lično poznajem jednu takvu porodicu iz sela Subotice koji su zbog dede (akrivista neke rumunske stranke) svi promenili imena i prezime, jer tako je deda naredio, mora da se sluša Ти брате знаш те људе из Бобова. Ја сам препознао више од пола људи са снимка. Видиш ти колико је опасно то што ради РПЦ по нашим селима. Раздвојиће рођаке, пријатеље па чак и рођену браћу. Зар је то мисија било које Православне цркве. То није исто што и у Војводини које је законско јер тамо живе Румуни. Имам тамо пријатеља Румуна. Драгана Милошевић and Walter је реаговао/ла на ово 2 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 25, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Препознао сам неколико њих, ови што причају: колико даје попу за водицу пуки богаташ, познат ми и овај Прлић,а и неколико њих из позадине, махом све знам из виђења. Ти људи (Бог нека ми опрости што морам ово рећи), појма немају шта је црква, можда их жене мало научиле јер су из Румуније, народ је побожнији од нас, ови овде што се види на снимку - ти, никада нису видели цркву, као што је и већина наш народ. Нема потребе да нешто пишем, по снимку се све може закључити ко је колико црквен. Но, бојим се да и те честите жене које су дошле из побожне средине, због оваквих ствари, очито су дошле да изгубе душу, јер овде на овакав начин само могу изгубити и ништа друго да добију. Walter and Пајко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Препознао сам неколико њих, ови што причају: колико даје попу за водицу пуки богаташ, познат ми и овај Прлић,а и неколико њих из позадине, махом све знам из виђења. Ти људи (Бог нека ми опрости што морам ово рећи), појма немају шта је црква, можда их жене мало научиле јер су из Румуније, народ је побожнији од нас, ови овде што се види на снимку - ти, никада нису видели цркву, као што је и већина наш народ. Нема потребе да нешто пишем, по снимку се све може закључити ко је колико црквен. Но, бојим се да и те честите жене које су дошле из побожне средине, зог оваквих ствари, очито су дошле да изгубе душу, јер овде на овакав начин само могу изгубити и ништа друго да добију. Мартирије мој лепи брате. Свака ти је златна БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Lepo kazem da ovo ima politicku pozadinu. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ивановић Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 А због чега и када је договорено да се у у Србији формира посебна епархија РПЦ и обратно? Зар није логично по канонским правилима да сви православни вјерници у Србији буду под јурисдикцијом СПЦ (као на примјер Бугари), а у Румунији под јурисдикцијом РПЦ (као на примјер Украјинци)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Bojan Aleksandrovic je novotarac; naime nekoliko puta je vec sahranjivao nekrstene. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Општина Кладово Мислим да су тамо сва села Влашка осим Петровог села (досељеници са Севера Црне Горе) Етничка структура Срби - 21.130 (89,49%) Црногорци - 572 (2,42%) Власи - 568 (2,41%) Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Влашки језик је сиромашан за најобичније разговоре а камоли за службу Божју. Ја знам влашки да причам а знам и пуно румунских речи које сам научио од познаника Румуна. Рекао сам у првим коментарима оном побратиму са почетка теме да напише Прву и Другу Славу на влашком и наравно да се није више ни појављивао. Нити било ко други то може а да не користи Румунски језик. Таман посла,далеко је ово од истине @Пајко.Влашки језик је, на против,изузетно богат, мука је у другој ствари : - тај језик има само говорну варијанту ( ето,...нису имали Вука да им направи писмо ) - генерације које су стварно знале Влашки и које су га користиле (у пуној његовој лепоти) сада имају око 80-90 год. (или су се већ упокојили) - Следећа генерација (од поменутих),ишла је у припремни разред (пре поласка у школу ) да би колико-толико научила српски и ,наравно,у даљем току живота српски је у многоме потиснуо влашки....+ што су многи из те генерације отишли у гастарбајтере и тиме себи додали још једну конфузију. Чињеница је (говорим о Власима у оквиру Тимочке епархије,и који нису одлазили нигде) да 70 % оних који сада имају (рецимо45-70 год. ) 1.говори свој матерњи у једној веома осиромашеној варијанти који је препун туђица (слично нама, који обилато користимо турцизме и остале изме... ), 2.доста добро владају српским (али им се у неком спонтанијем разговору често "омакне" и по која влашка). Значи,ако би и узели (сад)неким писмом да записују свој(онај стварно изворни,прави,... Влашки језик) и да га употрбе за службу Богу,..десило би им се слично ко нама (савременим србима) кад слушамо Литургију на Старословенском,..ма могли би слободно да га назову Старовлашки. Е сад,слажем се са тобом, и ја сам ЗА,било би добро да имају службу на Влашком јер би се тиме Ромуни,који мешетаре по Крајини, показали потпуно непотребни,сувишни....(јест` и то мука што тренутна политичка итд...ситуације ,наше Влахе просто гура у наручје Румунима) (па ако хоће,..макар да им понудимо и нашу ћирилицу ,са неким додатцима,рецимо,да њоме запишу свој језик). Срби су склони и баш вешти у томе да од својих пријатеља (својим небригом и ароганцијом) направе себи непријатеље ал наши Власи то баш ничим нису заслужили.Трудили су се максимално (да задрже своје предање и да се најбоље што могу уклопе са нама) и увек су "раме уз раме" били са Србима. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Јел говориш ти влашки? Ја говорим. Ајде да пишемо мало на влашком ladan БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Шта ти пада напамет.. ..ја сам "чистокрвнаТорлакиња" Живела сам једно време у Неготину(радила у Душановцу,Прахову,Михајловцу...) али ништа,значи кад они заверглају своје само могу да климам главом или да се смешкам. је л знаш,сад одма из прве(да не питаш никог .smesko. )како се каже бубамара.... ..(то знам, и тако још по нешто, мало...) сетих се...је л знате да они за "обредни колач" ( за Славу исл.)...кажу...литургија (!!? ) Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Ovo sa prevodom liturgije na vlaški mi jako liči na ono u bačkoj kad je prevedena liturgija na romski. Došli neki moji poznanici Cigani na liturđiju na ciganjskom jeziku kad je jednom prilikom služio +Irinejus inače liturgijski rišćani i kažedu " mi ovdi razumemo svaku petu reč ta što ne služe normalno da svi razumemo" ... al +Iki vole te jezike ta to je strašno nešto i on prosto nije odoleo da ne prevede na ciganjski liturgiju, možda bi mu trebalo preporučiti da prevede i na vlaški. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Ovo sa prevodom liturgije na vlaški mi jako liči na ono u bačkoj kad je prevedena liturgija na romski. Došli neki moji poznanici Cigani na liturđiju na ciganjskom jeziku kad je jednom prilikom služio +Irinejus inače liturgijski rišćani i kažedu " mi ovdi razumemo svaku petu reč ta što ne služe normalno da svi razumemo" ... al +Iki vole te jezike ta to je strašno nešto i on prosto nije odoleo da ne prevede na ciganjski liturgiju, možda bi mu trebalo preporučiti da prevede i na vlaški. Ја бих волео да је то могуће. Може једино овако: Да се нађе неки или више ентузијаста, па да иду по влашким селима и да пописују речи. Да се изврши упоређење како се где шта говори и да се узме најраспрострањенија варијанта. Када се то уради, држава да плати пројекат штампања речника и да се убаци у школски програм од 1. разреда као изборни предмет. Када то заживи за једно 15-20 година и почну та деца да користе тај језик између себе онда има смисла убацити га у Богослужење. Иначе замена речи које немају Власи са румунским речима је ЧИСТА РУМУНИЗАЦИЈА. nana, Walter and DankaM је реаговао/ла на ово 3 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Не мора да се чека толико година.Кад би речник имали,довољно,па нек уче сами и одма :0104cheesy: пс. ...тако моји торлаци...организовали се ентузијасти,..... многе речи отргли од заборава Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 25, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2012 Не мора да се чека толико година.Кад би речник имали,довољно,па нек уче сами и одма :0104cheesy: пс. ...тако моји торлаци...организовали се ентузијасти,..... многе речи отргли од заборава Вријеј с таш кта? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука