Драган Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Интересантно је то да Власи овде живе од памтивека, а да се овај проблем појавио од скоро. Da Srpska Crkva se politizovala i poistovetila sa srpskom nacijom zato i rumuni traže svoju crkvu ,,rumunsku,,a uskoro će biti i romske crkve.Srpska Crkva je neozbiljna i neodgovorna u misiji koja joj je poverena.Neće ostali narodi da trpe teror pojedinih srpskih arhijereja.Srpska crkva kao da nema šta više da ponudi ovom narodu osim primera kako se uvlačiti državnim vlastima i nekom nakaradnom misijom parastosa i pomena.Srpska Crkvo ako nisi sposobna da evangeliziraš ovaj srpski narod onda bar nemoj da ga zavlačiš i šišaš. Ovakvom verskom stanju u Srbiji doprineo je nerad i sebičnost srpskih popova koji su sebe napasali a ne stado.Zato neka Srpska Crkva moli Boga što su u pitanju Rumunska Pravoslavna Crkva,da ne dođu rimokatolici ili protestanti pa da ovaj od srpske crkve unakaženi srpski narod zauvek ne odvoje od pravoslavlja. Да ли су се Власи изјашњавали баш као Румуни ?Не. За ове наше које знам , кажу да се изјашњавају као Власи или Срби влашког порекла или Румуно-Власи , а само као Румуни , досад још нисам чуо а верујем да има у тимочком крају. Да, постоје и Кара-Власи, неколико врсте Влаха постоји у Србији и они су засебна етничка заједница, јесу Романског порекла народ као Румуни или Французи на пример, али нису Румуни. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Наводни Владика и свештеник извор: ФЕЈСБУК СТРАНИЦА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ко све неће на Србију руку да дигне... Сада ће једно оштро саопштење наши да саставе! Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 10, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ово ништа није ново! То је случај који траје годинама. Већ има тема на форуму о овоме , СПЦ је више пута писала протесна писма Румунској православној цркви , скоро да на сваком Сабору - сваке године о овоме разговарају и сада су на задњем , има у саопшењу са Сабора на сајту СПЦ. Ово је канонски владика Данило ( епископ дакије феликс и столује у Вршцу ) , е сад дал канонски делује то је већ нешто друго. Да напоменем на фотографијама су манастири Горњак и Лешје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 10, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 10, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8207.msg226658.html#msg226658 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 10, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 10, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16392.msg501368.html#msg501368 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ово ништа није ново! То је случај који траје годинама. Већ има тема на форуму о овоме , СПЦ је више пута писала протесна писма Румунској православној цркви , скоро да на сваком Сабору - сваке године о овоме разговарају и сада су на задњем , има у саопшењу са Сабора на сајту СПЦ. Ово је канонски владика Данило ( епископ дакије феликс и столује у Вршцу ) , е сад дал канонски делује то је већ нешто друго. Да напоменем на фотографијама су манастири Горњак и Лешје. Што не пошаљу полицију да га лиферује за Румунију? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Зато што не крши државне већ црквене законе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 па ако су могли м.Артемија да апсе..и то РОСА...па ваљда овог може наша полиција Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ja samo dodam da mi nemamo nikakvu "vlašku crkvu" ali imamo takvu "vlašku" ili barem Vlasima vrlo blisku katoličku liturgiju. Ti Sardi su jezikom vrlo bliski Vlasima i Rumunima. Slučajno sam par primjera takve naše liturgije napostovao ovih dana. Pogledajte, vrlo lijepo i zanimljivo. Možete je vidjet ovdje: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10432.msg499961.html#msg499961 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10432.msg501457.html#msg501457 Imam jednog prijatelja panslavistu koji proučava te takve staroromanske jezike i dijalekte, kao vlaški, rumunski i taj sardenjski i slične pa ga zamolim da nam napiše nešto o tome kad stigne. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Новембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2011 kako koji Vlasi. Ja sam često u jednom selu blizu Kučeva, i u tom kraju SVI govore vlaški jezik, čisto iz kurtoazije govore srpski kad ja dođem, jer ja odbijam da ga načim, i oni kažu da su Srbi, slave srpske krsne slave, i baš i ne vole kad neko, pa čak i u šali, počne da ih zeza za tzv. vlašku magiju. I takav je ceo taj kraj. Ja o njima imam jako lepo mišljenje. Dragana Neg је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Новембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2011 Проблем дијаспоре је један од највећих проблема у Православљу данас. А тај проблем произилази из чињенице да имамо националне Цркве, што је суштински у супротности са Православљем. Овакове апсурдне ситуације, да је проблем то што неко иде у влашку а не српску Цркву, без обзира на то што су и једна и друга православне, су плод ничега другог него онога што се с правом назива јерес етнофилетизма... Када би помесне Цркве биле разграничене по територији, што је далеко практичније и природније, а не националности, оваквих проблема са преклапањем јурисдикција не би ни било. Да не причамо колико би Православна Црква имала већи потенцијал за мисионарење у мултиетничким срединама као што је САД, или државе у којима не живе народи који су већински православни... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Vlaška Pravoslavna Crkva, liturgija na vlaškom jeziku http://www.youtube.com/watch?v=LmZNwT-5oOk&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=rO_z11MpVmY&feature=related .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 12, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Sve je to lepo, lepo da se rumuni brinu o svojim sunarodnicima i vlasima ( da im bogosluženja bivaju na razumljivom jeziku ) ali na loš način ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Marti, ne razumem zasto su slike iz Lesja i Gornjaka. O cemu se radi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука