w.a.mozart Написано Јул 1, 2009 Пријави Подели Написано Јул 1, 2009 trebalo bi vise da gledas"crnog guju" imam sve epizode na 2 dvd-ja mog' ti posaljem ako hoces :wink: :-[ :-[ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 1, 2009 Пријави Подели Написано Јул 1, 2009 w.a.mozart рече: trebalo bi vise da gledas"crnog guju" imam sve epizode na 2 dvd-jamog' ti posaljem ako hoces :-[ mogu i ja odre?i ?u se za karte na balkonu ( ionako sam rezervisala mesto :wink:)a ?ekam i ona dva teksta kad budeš imao vremena :-[ Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2009 dakle par sagovornika je pomenulo da bi voleli da cuju moj licni dozivljaj i utisak o svetim mostima, pa evo i nekoliko reci o tome. Dakle svako ko me poznaje uglavnom zna da imam veliku ljubav prema svetim mostima, kako i odakle ona pitate se pa evo , jednostavan odgovor. Kao decak susreo sam se sa cudesnim mirotocivim mostima svetih Prevlackih mucenika koje su na mene kao decaka ostavile jak utisak, jer se pred mojim ocima i jos uvek ne izgradjenom licnoscu desavalo nesto neopisivo, dakle sav sistem prirodnog poretka se rusio jer naocigled mnogh suhe kosti su isticale sveto miro pokazujuci se zivljima od nas zivih i velikim svedocanstvom Vaskrsenja Gospodnjeg i u njemu i kroza njega vaskresenja naseg. Dakle videvsi to cudo i osetivsi nebesni miomiris upitao sam se kako li miomirise raj kad njegovo svedocanstvo u vidu svetih mucenika mirise tako cudesno. Prisustvovao sam mnogim i potresnim cudima, medju njima isceljenju nepokretnog decaka, i sam sam dobio iscekljenje u teskoj bolesti. Tako da sa pravom mogu reci da je moj zivotni put upravo nasao odrednicu u tim trenucima, svi moji radovi odatle poticu, a svedocanstvo o susretu opisao sam u knjizi Sveti Prevlacki mucenici tajna projavljena mirotocenjem sokiran Олимп and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srna Написано Јул 2, 2009 Пријави Подели Написано Јул 2, 2009 Pomaze Bog, zaista divno izlaganje..Da li biste nam nesto rekli o tom isceljenju koje ste doziveli? Unapred zahvalna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 2, 2009 naravno da hocu, naime imao sam jako tesko oboljenje ociju koje je iziskivalo hitnu veoma rizicnu operaciju. Kada su analize bile gotove uoci same operacije prognozirano mi je da ce se sacuvati oko 10 posto vida. Ja sam se vatreno molio mucenicima i oni su Boga umolili te imam do dana danasnjeg stopostotno ocuvan vid. Prevlacki mucenici su veliki drugari i prijatelji deci i onima koji im sa ljubavlju pristupe :P Sanja Т., Олимп and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 3, 2009 Пријави Подели Написано Јул 3, 2009 Pomaže Bog svima, ja sam skoro razgovarao sa jednim sveštenikom, koji je,takođe, prisustvovao mirotočenju moštiju Svetih mučenika prevlačkih. I po njegovim riječima- to je neopisivo, a miomiris koji je miro odavalo-ne može se uporediti nisačim. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 3, 2009 imam nekoliko kapi mira kada otvorim bocicu biva nesto cudesno citav prostor se ispuni miomirisom radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 3, 2009 Пријави Подели Написано Јул 3, 2009 taman htedoh da prokomentarisem kad videh ko je pisac redova i.......... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јул 3, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 3, 2009 w.a.mozart рече: taman htedoh da prokomentarisem kad videh ko je pisac redova i.......... pa komentarisi slobodno radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Цитат [quote author=subdjacon Dimitrije Plecevic link=topic=834.msg8846#msg8846 date=1246473963relikvije prvog reda sveti krst Gospodnji, delovi tnnovog venca i uopste sve sto ima direktne veze sa Gospodom ili Majkom Bozijom, kao i mosti svetih relikvije drugog reda su odeca ili predmeti koji su pripadali svetome relikvije treceg reda su one koje su osvecene na relikvijama prvog reda Брате мој Димитрије нисам ово знао баш си ме изненадио нарочито ми је драго што имам Крст који је освећен на гробу Господњем и Псалтир на цкрвенословенском и он је освећен на гробу Св. Серафима Сарофског. Имам питање пишеш ''реликвије првог реда, другог реда, трећег реда...наиме интересује ме да ли је то твој лични неки закључак или одакле тај поредак...ко је написао тај поредак? Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Септембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 naumzn рече: Цитат [quote author=subdjacon Dimitrije Plecevic link=topic=834.msg8846#msg8846 date=1246473963relikvije prvog reda sveti krst Gospodnji, delovi tnnovog venca i uopste sve sto ima direktne veze sa Gospodom ili Majkom Bozijom, kao i mosti svetih relikvije drugog reda su odeca ili predmeti koji su pripadali svetome relikvije treceg reda su one koje su osvecene na relikvijama prvog reda ????? ??? ????????? ????? ??? ???? ??? ?? ?? ????????? ???????? ?? ?? ????? ??? ???? ???? ???? ?? ??????? ?? ????? ????????? ? ??????? ?? ????????????????? ? ?? ?? ??????? ?? ????? ??. ???????? ?????????. ???? ?????? ????? ''????????? ????? ????, ?????? ????, ?????? ????...????? ?????????? ?? ?? ?? ?? ?? ???? ????? ???? ???????? ??? ?????? ??? ???????...?? ?? ??????? ??? ???????? to je naucni poredak klasifikacije hriscanskih relikvija radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Мошти св. Првомученице Текле Мошти св. Првомученице Текле Мошти св. Текле, њена десна рука, донесена је из Антиохије у Србију, првим српским Архиепископом св. Савом 1233. год., а послије је патријарх српски Арсеније IV Јовановић подарио 1730. год. Српској православној цркви у Сарајеву, о чему нам је сачувана грамата у којој стоји: „Ове часне и свете мошти: десну руку св. Првомученице и равноапостолне Текле даровах светој новоподигнутој сарајевској цркви – у име св. Небеских сила архистратига, ја смирени Арсеније IV Архиепископ Пећки и Патријарх Српски, Љета Господњег 1730. мјесеца априла 27. И потписујем својеручно и потврђујем својим печатом ради боље потврде. Арсеније Српски“. Празник св. Текле се прославља 24. септембра по старом или 7. октобра по новом календару. Остао је сачуван обичај у Старој цркви да на овај дан, по одслуженој Светој Литургији, свештеник вади свете мошти из кивота и вршећи освећење воде трократно погружава свете мошти чинећи знак крста, а затим дијели свету воду вјернима, који цјеливају свете и чудотворне мошти. Руку св. Текле је носио Митрополит сарајевски Сава Косановић у Русију 1873. год. и дао да се на Њу изради бисерно камена рукавица, о чему говори и сачуван текст који се чува у ризници Старе цркве: „Приликом мог путовања по Русији у години 1872, од 15 септембра до 1874., 27 марта, печатах житије св. Мученице Текле у граду Москви и св. Руку оковах у бисерно камену рукавицу у граду Саратову, такође два кивотића за мошти св. Јакова Персијанина и св. Макрине сковах у петрограду“. Архимандрит Савва К. Косановић. Мошти се данас чувају у дрвеном изрезбареном кивоту (има облик цркве са урезаним иконама са страна које показују чуда св. Текле, а рад је Бранка Шотре 1939. год.). Што се тиче других дијелова моштију ове светитељке, сачувано нам је у списима да су у Сремским Карловцима, у женском манастиру, 1608. год. показивали путописцу Прандштетеру главу св. Текле, а да је Гргетег, манастир у Срему, имао у XVIII вијеку у лијевој пијевници у зиду у дрвеном „молованом“ кивоту, једно стопало св. Текле, о чему нам свједочи Леонтије Павловић у књизи „Преглед св. Моштију кроз историју у Српској Православној цркви“, али нам даља судбина ових моштију није позната. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 (недавно се догодило да су мошти овог угодника Божијег почеле да точе свето миро.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 http://www.staracrkva.org/svetinje.htm#%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%98%D1%83 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2009 Moшти Светог Александра Свирског - Александр Свирский Шта су свете мошти? Нераспадљиви остаци светитељских тела, која су показала чудотворну моћ. Постоји ли пример у Библији који показује чудотворну моћ светитељских моштију? Постоји, види II Књ. о Царев. XIII, 21. Да ли обожавамо светитељске мошти? Не. Ми обожавамо само Јединог Истинитог Бога који даје силу моштима својих љубљених светитеља да их прослављамо, као што су они прослављали Бога, док су били у својим телима. Да ли приписујемо мађијску моћ моштима и другим свештеним предметима? Не. То је заблуда незнабожаца. Чудотворну моћ таквих предмета ми приписујемо живоме Богу и Његовим живим светитељима, а никако мртвом предмету. Преподобни отац Јустин (Поповић) Два пута се, кроз сву историју човечанства, открио Тројични Бог телесном људском оку: први пут светоме Аврааму код Мавријског дуба означавајући велико милосрђе Божије према роду човечанскоме; други пут на руској земљи, преподобноме Александру Свирском. Шта је значило то јављање новозаветном светитељу не усуђујемо се да о томе говоримо. Само ћемо се трудити да поштујемо ту земљу, тај манастир који је био подигнут на северу Русоје по заповести Бога Тројице и самог «новозаветног Авраама» - преподобног оца нашег и чудотворца Александра. Годину дана пре своје кончине, Преподобни је позвао к себи сву братију и објавио им да ће ускоро наступити час његовог одласка из овог привременог, скорбног и печалног живота, у други, вечни, безболезни и увек радосни живот, одредивши да после њега један од четворице монаха, Исаија, Никодим, Леонтије или Иродион буде изабран за новог игумана.Затим, све до саме кончине није престајао да подучава братију богоугодном животу. Преставио се преподобни Александар 30. августа 1533. године, у 85-ој години од рођења, и сагласно свом предсмртном завештању, погребен је у оближњем усамљеном манастиру, поред цркве Преображења Господњег, са десне стране олатара. Године 1547. био је прибројан лику светих. Сви који су имали разне недуге, долазили су часном гробу његовом, и с вером припадајући к њему, добијали исцељење: слепи су прогледавали, раслабљенима се учвршћивали зглобови, страдајући од других болести добијали су потпуно оздрављење, опседнуте су напуштали демони, бездетни су добијали пород. «Диван у Светима Својим Свеблаги Бог наш, Који је прослављао Свог угодника и у овом привременом животу, творећи његовом руком знамења и чудеса, благоизволео је и по смрти нетљено, чесно и свето тело његово, као велико светило Својој Цркви, да би оно и ту блистало својим преславним чудесима Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука