Jump to content

Да ли свештеници - за данашње прилике - непристојно много зарађују?

Оцени ову тему

Препоручена порука

ali i duhovno...taj aspekt smo zanemarili na  0102_laugh

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 105
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ja sam jedino donirala elektronske potpise...ali me nikada nisu privlacile demonstracije... 0102_laugh

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

ја кад сам чуо да неки свештеници немају ни здравствено осигурање ,дошло ми да идем да протествујем испред патријаршије!

нема ни један ни здравствено нити пензионо, све сами себи уплаћују ...
Подели на овим сајтовима

''како то мислите да смо духовно занемарили на ЖРУ?'';;;

pogresno sma procenila...izvinjavam se...moja ''prva'' licna greska...na koliko gresaka jos imam pravo... 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Па не зарађују сви исто, зависи ко какву парохију има.

И пензионо и здравствено сами плаћају.

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

'''сестро, ниси ваљда потписивала оне политичке петиције ...'''

eto jesam...iako to nepise u mojoj biografiji...bila sam  0102_laugh

Подели на овим сајтовима

ма добро, потпуно те разумем, ја сам давно био на ивици искушења да потпишем једну од пре ... фала Богу да нисам, сад би се тог стидео ...

Подели на овим сајтовима

ja sma potpisala samo dve...i to predsaborske...2 puta po 3 glasa...ali ponavljam bila sma mnogo mnogo  crosseo.gif' class='bbc_emoticon' alt='0102_laugh' />

Подели на овим сајтовима

ја кад сам чуо да неки свештеници немају ни здравствено осигурање ,дошло ми да идем да протествујем испред патријаршије!

To nije problem za veći deo sveštenstva što sami sebi uplaćuju.To čine i samostalne zanatlije i poljoprivrednici koji daleko manje zaradjuju.Problem je što postoje bedni sveštenici koji se uzaludno bore za balans sa gastarbajstrskim zaradama mnogih sveštenika kojih baš briga za njihovu bednu braću.Zato što zatvaraju svoje srce jer imaju dve haljine više i nedaju onome koji nema u sebi pokazuju da nemaju Božije ljubavi i to strašno šteti crkvi.Crkva mora da ima jedinstveni centar koji u koji će se slivati sav prihod iz svih parohija i iz njega da sveštenoici primaju pristojne plate i da im sa plaćasocijaslno i penziono.Ovako kako stoji čini sevelika nepravda unutar crkve.Episkopima kao da do toga nije stalo.Ako neki episkop ili patrijarh čita ovo na forumu nekaozbiljno razmisli o odgovornosti koju nosi za svije sveštenike i sabor episkopa to već jedanput reši.
Подели на овим сајтовима

Пази брате, помешали би те тамо с оним "другима" - сваки дан прођем поред њих - туга...  0102_laugh

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Ја знам да у епархији Бачкој свештеници имају плату ,али не знам да ли ово остало имају плаћено!

Ипак је ту највећа одговорност на епископу јер као што рече владика Иринеј ,духовник као што брине за духовно мора и за материјално!

Подели на овим сајтовима

To nije problem za veći deo sveštenstva što sami sebi uplaćuju.To čine i samostalne zanatlije i poljoprivrednici koji daleko manje zaradjuju.Problem je što postoje bedni sveštenici koji se uzaludno bore za balans sa gastarbajstrskim zaradama mnogih sveštenika kojih baš briga za njihovu bednu braću.Zato što zatvaraju svoje srce jer imaju dve haljine više i nedaju onome koji nema u sebi pokazuju da nemaju Božije ljubavi i to strašno šteti crkvi.Crkva mora da ima jedinstveni centar koji u koji će se slivati sav prihod iz svih parohija i iz njega da sveštenoici primaju pristojne plate i da im sa plaćasocijaslno i penziono.Ovako kako stoji čini sevelika nepravda unutar crkve.Episkopima kao da do toga nije stalo.Ako neki episkop ili patrijarh čita ovo na forumu nekaozbiljno razmisli o odgovornosti koju nosi za svije sveštenike i sabor episkopa to već jedanput reši.

То би онда било као у РКЦ? Показало се брате у пракси да је и такав приступ носио разна искушења. Мислим да би се велика ствар учинила када би се урадила парохијска реорганизација и када би се свештеници који се ухвате како нису пријавили све приходе кажнили премештањем на неке "почетничке" и "казнене" парохије (мада су, у контексту службе, ово заиста непримерени описи). За почетак, довољно би било да епископи само траже тзв. "имовинске карте" на почетку службе и да се праве насумични финансијски пресеци с времена на време. Тамо где би се утврдио раскорак за који нема реалног оправдања, покренути истрагу и у случају да се открију спорне праксе - применити акривију.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости

Зависи од парохије, има доста оних који слабо зарађују.

Полако , биће уведена плата па ће свако зарађивати по степену стручне спреме е тек тада има да буде хаос у цркви јер тако нешто Половину свештенства СПЦ неће прихватити.

Тада ће се тачно видети ко је Пастир а ко занатлија!!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...