Jump to content

Саопштење Епархије рашко-призренске

Оцени ову тему

Препоручена порука

Саопштење Епархије рашко-призренске

05.08.2010. 17:45

Постављена слика

Саопштење Епархије рашко-призренске поводом одлуке КФОР-а да најзначајније светиње Српске Православне Цркве преда на заштиту Косовској полицији

Одлука команданта КФОР-а, немачког генерала Маркуса Бентлера, да изврши „предају" заштите манастира Грачанице Косовској полицији и тиме започне процес преношења одговорности за заштиту најзначајнијих светиња Српске Православне Цркве на Косовску полицију, у великој мери ће угрозити безбедност српских православних светиња на Косову и Метохији. И поред вишекратних упозорења да Косовска полиција не ужива поверење ни Српске Православне Цркве ни српског народа на Косову и Метохији због свог досадашњег односа према рушењу и уништавању српских светиња, нарочито у мартовском погрому 2004. године, донета је ова одлука највиших структура НАТО-савеза, очигледно политички мотивисана како би се из Покрајине свету послала порука о наводном побољшању безбедносне ситуације и прикрила горка истина о озбиљним кршењима људских права и верских слобода.

Став Светог Синода Српске Православне Цркве и Епархије рашко-призренске јесте да ће укидањем сталног присуства КФОР-а испред преосталих осам манастира на Косову и Метохији који су се до сада налазили под његовом заштитом бити угрожена и њихова безбедност и безбедност монаштва у њима, што се од стране КФОР-а и даље игнорише. Јасна порука Српске Православне Цркве највишим представницима НАТО-а да би таква одлука била преурањена и ризична пренета је, у више сусрета са највишим званичницима Алијансе, генералном секретару НАТО-а Расмусену, амбасадорима Северно-атлантског савета и врховним командантима НАТО-снага у Европи, америчким адмиралима Ставридису и Фицџералду. Зато, гледано у овом контексту, громогласно објављивање „предавања манастира Грачанице Косовској полицији" представља пропагандни потез команде КФОР-а јер Косовска полиција не може да обезбеђује српске манастире без сагласности Цркве нити ће та „заштита" имати икаквог ефекта.

НАТО-званичницима је пренет чврст став Цркве да ће бити приморана да светиње које више не обезбеђује КФОР сама додатно обезбеди строжим режимом према оним посетиоцима који не долазе предвођени свештеницима и са благословом Цркве, постављањем бодљикаве жице и градњом нових зидова којима би се објекти боље заштитили.

Ова одлука команде КФОР-а донесена је без сагласности Српске Православне Цркве. Она дестабилизује безбедносну ситуацију у Покрајини, ремети односе између СПЦ и КФОР-а, уноси додатно неповерење српског народа у спремност међународних мировних снага да непристрасно и објективно обављају своје дужности и, дугорочно, угрожава опстанак наших манастира на Косову и Метохији, као и живот, слободу и мисију наше Цркве на овом простору.

Овом одлуком се шаље и врло негативна порука преосталом српском народу на Косову и Метохији, обесхрабрује се повратак прогнаних и де факто се ставља тачка на процес етничког чишћења српског народа, интензивно спровођен у протеклих дванаест година „међународног мира" када су, у присуству више десетина хиљада војника КФОР-а, протеране две трећине предратног српског становништва, већ претходно веома проређеног притисцима и прогоном, и уништено или тешко оштећено сто педесет српских православних светиња на Косову и Метохији.

Епископ липљански Теодосије

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Kod nas u Vladi ponovo vlada šizofrenija.

Dok ministar za KiM kaže kako je ovo provokacija, kako ne doprinosi miru i stabilnosti, državni sekretar istog ministarstva kaže kako ovo nije veliki problem, jer eto, Gračanica je u srpskoj enklavi u kojoj ima 20.000 Srba, i kako nije problem ni u kosovskoj policjii, jer će u obezbeđenju biti Srbi...

Подели на овим сајтовима

8086.gif :) 319.gif

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да им Господ пошаље свете своје ангеле

и да Косметским мученицима и народу и монасима Његова Десница буде снага и заштита!

Покров Пресвете Богородице да их покрије молитвама и благословом!

Подели на овим сајтовима

ИЗЈАВА АРХИМАНДРИТА СИМЕОНА (ВИЛОВСКОГ) НАКОН ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ВРХОВНОГ СУДА ГРЧКЕ

Из дубине душе благодарим и захваљујем Тројичном Богу који ме је својом бескрајном љубављу помиловао и заједно са искушењем даровао и благо разрешење перипетије кроз коју сам пролазио. Био је Једини који је, као паукову мрежу, могао да уништи клевете које су биле изношене против мене.

Тако се и на мени испунила реч Псалмопојца Давида: ”Уђосмо у огањ и у воду, али си нас извео на одмор” (Псалам 65, 12).

Благодарим праведном грчком Судству и судијама грчког Врховног Суда, који су са високим осећајем одговорности, након што су истражили све аспекте судске документације, донели коначну и непроменљиву Одлуку о мом неизручењу Србији, потврђујући да је процес против мене био монтиран.

Такође, од срца захваљујем српском и грчком народу, свој познатој и непознатој браћи православном хришћанима, који су ме својим молитвама помогли и подржали у искушењу кроз које сам пролазио (”А Црква се усрдно мољаше Богу за њега” Д. Ап. 12, 5).

Још захваљујем и свим прогнаним монасима и монахињама са Косова и Метохије, који су ме не само својим молитвама, него и својим пожртвованим и борбеним ставом, надахњивали током мог тромесечног боравка у притвору.

На крају, из дубине душе благодарим свом духовном оцу Преосвећеном Епископу рашко-призренском Артемију, који је својим ватреним молитвама Богу, непорочним моралом и духовном величином, трезвеношћу свога духа у бурним искушењима кроз које пролази, бескрајним трпљењем и љубављу ка својим прогонитељима, у читавом претходном периоду био за мене светао пример истрајности и непоколебљиве вере у Промисао Божији.

Што се тиче Одлуке Врховног Суда Грчке и последица које она носи за мене, о томе ће бити више речи у мом следећем писаном Саопштењу.

Али, нека ми буде дозвољено да веома кратко изнесем своје ставове о актуелним догађајима у СПЦ, којих смо сви сведоци, и како на њих утиче Одлука Врховног Суда Грчке.

Сваљивање многобројних кривица на мене, са различитим измишљеним оптужбама, углавном кривичне природе за финансијске малверзације, били су само степеник да се доспе до Епископа Артемија и нанесе озбиљан ударац њему, који је скраћеним и антиканонским поступцима и процедурама прогнан далеко од своје Епархије, са основном оптужбом да није у стању да контролише свогa главног сарадника.

Пошто, дакле, Врховни Суд Грчке није прихватио оптужницу против мене, него ју је напротив одбацио, Јерархија Српске Православне Цркве је дужна, поштујући себе и чувајући свој саборни ауторитет који је угрожен, са циљем умиривања српског народа и васпостављања црквене законоправности, да својом новом Одлуком поништи претходну Одлуку о уклањању Преосвећеног Епископа Артемија са Епархије рашко-призренске, изолујући тако гласове који уносе раздор.

Знајући да ће моја изјава имати одјека у јавности, сматрам својом дужношћу да се обратим напаћеном српском народу и да га подстакнем да се збије око своје Српске Православне Цркве, да као зеницу ока чува своју Православну Хришћанску Веру, да очува неокрњеним своје духовно наслеђе, као што нам је оно предано од Светих Отаца, све до новојављеног светитеља наших дана Јустина Поповића, да се супротстави на сваки начин увођењу злославних и новопројављених догмата у Православље, као и да свом снагом спречи долазак Папе у Србију. Долазак који ће у нашу Отаџбину донети само зло и несрећу (”стојте и држите предања којима сте научени” 2 Сол. 2, 15).

Немојмо заборављати недавну историју, да је са благословом Папе наша претходна држава разбијена и оплакивала хиљаде својих мртвих.

Такође позивам сваког патриоту Србина на мобилизацију за борбу да никада не прихвати одвајање Косова и Метохије од Србије, јер Косово и Метохија представља колевку Српства, али и нашега Православља. Косово и Метохија јесу и биће Србија.

Тако делујући осујетићемо планове ЕУ и НАТО, који су кроз уста свог званичног представника на Косову и Метохији, Питера Фејта, чији је задатак што брже устројавање новостворене ”државе” Косово, поздравили удаљавање Преосвећеног Артемија и његових сарадника, пошто управо то удаљавање олакшава спровођење њихових безаконих планова (http://www.eusrinkosovo.eu/?id=20&n=39).

Још једном из дубине свога срца смирено благодарим вољеном српском и грчком народу за исказану љубав.

Архим. Симеон

Подели на овим сајтовима

pomenu sve osim Crkvu

ali najjače je (”А Црква се усрдно мољаше Богу за њега” Д. Ап. 12, 5).  :):drugarstvo: t4431 :D

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

E da, molim vas, saznao sam nešto o Vilovskom... kako je "zeznuo" SPC... mi stalno govorimo "vidi, oni njega i dalje zovu Simeon umesto Dejan"... e, cvrc... navodno je promenio ime u Simeon.  :drugarstvo:

Ma,poznata stvar,ali me vise intrigira sta je ono arhim.....

Verovatno skracenica za nesto,posto nije za arhimandrit,jedino ako nije presao kod Akakija ili Dedejica...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...