Jump to content

Star Wars

Оцени ову тему

Препоручена порука

@nesha973 

Pa evo, pogle` samo na sta sad lice tzv. Star Trek serije - skroz zbrljana papzjanija kojekakvih gluposti. Kao sto su ovde skroz omasili viziju koju je Lukas imao od pocetka, tako su i u Trek-u skroz omasili viziju Dzina Rodenberija.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 701
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, obi-wan рече

@nesha973 

Pa evo, pogle` samo na sta sad lice tzv. Star Trek serije - skroz zbrljana papzjanija kojekakvih gluposti. Kao sto su ovde skroz omasili viziju koju je Lukas imao od pocetka, tako su i u Trek-u skroz omasili viziju Dzina Rodenberija.

Video sam, isto je i sa Doktor Who, sa svim čega se dohvate. Ali, oni nisu stali samo na zabavnom sadržaju, o ne, nego su i obrazovni sadržaj, dokumentarce zagadili do te mere da ih je muka i pogledati.

Zamisli samo crne vitezove u XI veku, ili Kleopatru (plod vekovnog incesta u makedonskoj porodici Ptolomeja) kao crnkinju (američku, dakle malo svetliju, ali poruka je ista) ili Nefretiiti kao neku Neomi iz Luizijane... (a sve pod maskom toga da se Egipat, jelte nalazi u Africi). 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Одгледао коначно и овај део. И могу рећи да ми је филм био одличан, посебно за затварање једне саге. Али да објасним пре него што крене пљување...

Специјални ефекти су одлични, борбе супер одрађене. Ко у сваком делу, нисам ни очекивао ништа мање. Прича на моменте има патетичне делове, делове у којима покушавају неки глуп хумор. То је оно што је одликовало апсолутно све делове ове франшизе, без изузетка. Овде тога има чак и мање него у претходним наставцима, па је и то плус. 

Е сад, шта је по мени било најбоље? После много лутања, коначно су се вратили коренима - крађи од Френка Херберта и целог Дина серијала. У деловима 1, 2, 3, 7 и 8 су се доста одаљили од овог концепта, и задржали углавном на причи коју би раја волела да види или на бомбардовању ефектима и непотребним борбама. 

Са друге стране, у овом делу је све избалансирано са причом која је, за разлику од претходних делова, ненаметљива и представља заокруживање целе франшизе. Да не спојлујем, али и позитивци и главни негативац и све око њих је одрађено одлично и са мером. Као што сам већ поменуо, овде су се вратили и изворним елементима које су покрали из Дине, што се посебно види у пар неких мотива.

Спојлер

Рецимо, у мотивима са сваки Сит или сваки Џедај у себи садржи све Сите или Џедаје који су икада постојали, што је један од главних елемената виших школа у Дини, посебно Бене Џезарит "вештица".

Унутрашња борба ликова, која је и у претходна два дела постојала али је била лоше одрађена, је овде феноменално одрађена, и на крају има своје логично исходиште у завршетку филма.

Да не смарам превише, мени се као великом фану Дина серијала свиђа ова концепција. Заправо, мислим да су се коначно вратили коренима који су скроз засновани на Дина серијалу, и да је Абрамс коначно погодио праву формулу: ненаметљиви али упечатљиви и на моменте генијални елементи.

Волео бих да се устали ова екипа сценариста и редитеља, јер је ово дефинитивно први "Звездани ратови" филм после сто година који ћу сигурно поново да погледам.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@RYLAH 

Naravno da postujem tvoje misljenje brate, i nemam ni grama namere da ulazim u bilo kakvu dugacku pricu oko toga.

Medjutim, ostaje mi nejasno kako iko uopste moze da poredi prvu trilogiju sa ovim muljem. Da je razlika manja, pa ajde i da pricamo. Razlika je tolika da prost bije u oci. A obaska ne sve to je sto su ep. VII i VIII u stvari potpuno nepovezani konglomerati bezvezarija, a ovaj sad deo bledi i - naravno - nemoguci pokusaj da se pobesnela publika malo umiri.

Prvo upropaste i unakaze i pricu i likove, a onda se sad prave nevesti.

I to sto su uradili sa Palpatinom, inace - ne znam koliko si to pratio ranije - nije nikakav original, a ko je citao stripove jasno mu je zasto. Ovo je sve pokupljeno/ukradeno bas iz stripova, koji su prethodno proglaseni nekanonskim delom sage. I to su pokupili sve ono najgore, sto je i u ono vreme publika proglasila bulaznjenjem.

A evo kuda sad idu sa svim tim... da malo lupaju, pa `ajde da zazmurimo. Ali ovi se lepo ne trezne koliko su ma`niti.
Posle ove najave (ispod) publika je samo podivljala jos vise, sto je i potpuno razumljivo.

I drago mi je sto ce to zestoko da ih udari bar po dzepu, kad vec nemaju savesti.

...

SCREENRANT.COM

The book tries to flesh out the movie.

...

Sto se mene tice - ep. I-VI, Clone Wars serije (obe), kao i serije Rebels i - naravno - Mandalorian ostaju saga.

Za ovo ostalo jednostavno ne znam, a i ne zelim da znam.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I reakcija publike na ovu najnoviju (narativnu) bljuvotinu... :smeh1:

...

88336122_2631251877156453_25504104171217

Подели на овим сајтовима

@RYLAH 

Nego dobro, sve to ide u rok sluzbe. Ja sam se iskreno bas umorio od sveg tog ludila, i nemam snage da se nesto i bavim time mnogo.

Upropastili su Star Trek, upropastili su Star Wars, i kojesta jos drugo, a sve zato sto liberaski mozak ima amneziju opste ljudske istorije, i misli da svet pocinje bas od njega. U filmu, u muzici i umetnosti uopste, prakticno u svemu cega se taj njihov pokvareni rezon dohvati.

Treba ih prosto pustiti da se survaju u tu jarugu `de su i krenuli, pa onda iz pocetka, ako Bog da.

Подели на овим сајтовима

I da zaokruzim ovu verbalnu bravuru - najace je sto su trezni ljudi sve ovo unapred jasno predvideli, jer je sve to postalo tako prazno i predvidivo, a bez ikakvog stvarnog traga, osim onog pocetnog trailer-a, koji je bio vrlo oskudan i kratak.

Budi se istok i zapad... :smeh1:

...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, obi-wan рече

@RYLAH 

Naravno da postujem tvoje misljenje brate, i nemam ni grama namere da ulazim u bilo kakvu dugacku pricu oko toga.

Medjutim, ostaje mi nejasno kako iko uopste moze da poredi prvu trilogiju sa ovim muljem. 

Prvo upropaste i unakaze i pricu i likove, a onda se sad prave nevesti.

I to sto su uradili sa Palpatinom, inace - ne znam koliko si to pratio ranije - nije nikakav original, a ko je citao stripove jasno mu je zasto. Ovo je sve pokupljeno/ukradeno bas iz stripova, koji su prethodno proglaseni nekanonskim delom sage. I to su pokupili sve ono najgore, sto je i u ono vreme publika proglasila bulaznjenjem.

A evo kuda sad idu sa svim tim... da malo lupaju, pa `ajde da zazmurimo. Ali ovi se lepo ne trezne koliko su ma`niti.
Posle ove najave (ispod) publika je samo podivljala jos vise, sto je i potpuno razumljivo.

I drago mi je sto ce to zestoko da ih udari bar po dzepu, kad vec nemaju savesti.

...

SCREENRANT.COM

The book tries to flesh out the movie.

Као што рекох, перспектива нам није иста. Ово што су урадили са Палпатином, ово што су Реј и Кајло имали везу какву су имали, што су се обоје борили са унутрашњим демонима и начин на који су се изборили, па и наслеђе које Реј има у себи - директно је покрадено из Дине. Све до једног. Као што су и цела прва и друга трилогија, ратови клонова а вероватно и стрипови, покрали све оно најбитније из Дине. Ниједан део Ратова звезда није био нешто оригинално, само су на бољи или гори начин крали од Дине и уобличавали то што су покрали. И нису једини, од Дине су крали сви из СФ света скоро (Терминатор и Матрикс на пример). И не сматрам то нечим лошим, чак напротив. Сад кад изађе Дина 2020, за коју се надам да ће да буде много боља од она три недоношчета до сад, видеће се, и то ће целом серијалу да да још већи сјај.

Е сад, кад већ имам перспективу да у Ратовима звезда нема ничег битног а да је оригинално, могу само да гледам ко је узео које елементе и како их је обрадио. Прва трилогија је маестрално обрадила неке елементе који су више површинске природе, али смо добили врхунски класик СФ жанра, и ту нема спорења. Добили смо и једног од негативаца који ће тешко икад да буде превазиђен, што је једно од ретких оригиналних доприноса серијала овом жанру. Други серијал (епизоде 1, 2 и 3) је такође копирао Дину, али њене елементе који су се тицали политике, али политике без неке веће дубине. Такође, лоше је био одрађен технички, и зато је и пропао. Последња трилогија... Прва два дела последње трилогије су лоша, нема шта.

Али овај последњи део, за мене, је ремек дело. Мислим да ће тек у будућности мало да сазри и да се види колико је неправедно испљуван, јер је одавно већ створена таква клима. И овај део је све битне елементе покрао од Дине (чак имаш и Поа Демерона који је шверцовао дрогу Зачин (Spice), што су можда намерно убацили као омаж делу без ког не би било ни Ратова звезда), али их је врхунски убацио, и покрао је врхунске елементе. И онолико колико је близу Дине, толико ми је врхунски. Технички је врхунски урађен, нема никаквих претераних и силованих битака, засењивање лошег сценарија специјалним ефектима и слично. Једноставно, ако филм гледаш за себе, а да ти она два претходна дела служе само као позадинска прича, ремек дело. И убацивање лика попут Паплатина је заправо било генијално, јер је заокружило целу причу, иако тај део због недостатака у претходна два дела има рупа које нису ни могле сад да се исправе.

И мислим да ће тек да се види за коју годину колико је ово ремек дело кад се стиша хајп око свега, јер сви ово гледају у контексту трилогије, а не јединственог дела.

И да, чак и могуће клонирање Палпатина, ако је то позадинска прича, је директно покрадено - погађаш одакле :))) 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, RYLAH рече

Али овај последњи део, за мене, је ремек дело.

Последњи део је смеће, знао гледалац историјат саге или не.
Из перспективе љубитеља Ратова звезда - смеће;
Из перспективе љубитеља филмске уметности - смеће.
Сад, ако неко полази са тачке -098609 (никаква очекивања) и стигне до -9876 (никаква очекивања) то је напредак али и даље је далеко испод нуле (0=смеће).
А и рекли сте "Паплатин".

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

@RYLAH 

Ovo je ono sto je kljucno za celu sagu...

пре 5 минута, gavrosaurus рече

Сад, ако неко полази са тачке -098609 (никаква очекивања) и стигне до -9876 (никаква очекивања) то је напредак али и даље је далеко испод нуле (0=смеће).

I ne, nije uopste u pitanju puko kopiranje "Dine". Za ovo ces morati da pogledas dokumentarac "Star Wars - Legacy Revealed", gde je vrlo lepo objasnjeno kako je ta saga nastala. Jedan od kljucnih uticaja na Lukasa imao je, izmedju ostalih, i Tolkin.

Zato je Gavra ovde u pravu - vazno je koliki si poznavalac sage, da bi uopste imao perspektivu za neku objektivniju kritiku.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, gavrosaurus рече

Последњи део је смеће, знао гледалац историјат саге или не.

Твоја перспектива, твоја ствар. 

пре 7 минута, gavrosaurus рече

А и рекли сте "Паплатин".

Опростите, нисам знао да сте и Иван Клајн, поред тога што сте филмски критичар. 

Подели на овим сајтовима

Ja sam gledao Dinu, razume se, pa da i to kazem.

I ne - na mene nije ostavila ni izbliza utisak kao sto je to Star Wars. Ali bukvalno ni izbliza.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, obi-wan рече

Ja sam gledao Dinu, razume se, pa da i to kazem.

I ne - na mene nije ostavila ni izbliza utisak kao sto je to Star Wars. Ali bukvalno ni izbliza.

Ето видиш. И ја гледао, и смеће је. Ал онда читао цео серијал књига, и онда укапирао да су и Лукас, и сви после Лукаса, студиозно читали. 

Што се тиче Ратова звезда, обожавам их, гледао све по ко зна колико пута, играо све могуће игре, знам историју (не као ти свакако), али да се користим твојом реченицом, да би укапирао о чему сам ја причао, морао би да прочиташ цео серијал Дине. Филм је лоше испао и апсолутно нема везе са књигама. 

Тек кад видиш да Ратови Звезда нису никакво оригинално дело, да је све покрадено ма шта Лукас причао одакле му инспирација, и тек онда почињеш да цео серијал цениш на другачији начин. И то не да је Дина покрадена, него је брутално покрадена, само што су сад опет почели лепо да пакују и што сад опет томе што краду дају неки смисао. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, RYLAH рече

Опростите, нисам знао да сте и Иван Клајн, поред тога што сте филмски критичар. 

Хвала, пише gavrosaurus али праштам. Та људи смо (каза C3PO)!
А да сам филмски критичар - јесам.
Имам права на критику, мишљење, став.
И кад ми нешто смрди, не мешам то за парфем.
Успон Скајвокера дефинитивно није парфем.

• Хахаха 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...