Jump to content

Хришћани са даром "језика" нису знали шта говоре!!???

Препоручена порука

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6523.new.html#new

14. Јер кад се тим језиком молим Богу, мој дух се моли а мој ум је без плода.

У старини су неки, заједно с даром језика, добијали и дар молитве, и изговарали персијске или римске речи, али њихов ум није разумевао оно, што су говорили. Павле зато и каже да се дух мој тј. дар који покреће језик моли, али да ум мој остаје без плода, јер не разуме ништа од онога што се изговара. Погледај како је постепено доказао да је онај који само говори језиком бескористан и за самога себе. Тако ово место тумачи св. Јован. Неки пак разумевају овако: ако ја говорим језиком али не тумачим, дух мој, тј. моја душа сама по себи има користи, а мој ум остаје без плода, јер не доноси корист другима. Они који су овако схватили ту изреку према мом мшпљењу су се уплашили Монтанове заблуде. Он је увео такву јерес, да пророци уопште нису разумевали своје речи. Међутим, будући обузети духом, они су нешто говорили, иако нису разумевали шта говоре. Овде би то пак било неумесно, јер апостол није рекао да пророци не разумеју своје речи, него они са даром језика, и то не сви, него само неки од њих.

Постављена слика

Хришћани првих векова, са даром "језика", говорили су речи које сами нису разумели?

Ја ово нисам знао до сада. Ви?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

89898989898989 facenew22222222

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Podseti me ova tema na priču koju sam davno čuo: da su mnogi proroci pisali Sveto Pismo pod bladogaću Svetog Duha iako nisu znali ni reč od napisanog (oni koji su pak znali, nisu razumeli: kakvi jahači apokalipse, kakve trube, pečati, kakav crni antihrist, 666 aAa???) Dakle: bili su samo "posrednici." Kao što Sveti Nikolaj zapaža: "Telo može (i treba) da bude samo objekat, Svetog Duha koji je subjekat". A, kada smo kod "koristi za um": može li biti veće koristi od čoveka (hrama) ispunjenog Svetim Duhom 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Poznajem jednu ženu, koja ima taj dar.

Jednom, dok je bila mlada, molila se Bogu kod kuće, i kada je počela da se moli Bogu

svojim rečima, počele su da izlaze reči iz nje i osetila je oduševljenje, jer premda nije znala

šta te reči znače, znala je da izražavaju njenu zahvalnost Bogu koju je u tom

trenuktu osetila.

Kasnije se uplašila, jako se uplašila, i porazgovarala sa nekim sveštenicima.

Bogu hvala, pa su oni (ili je to bio jedan od njih) znali za taj fenomen i da

dolazi od Duha Svetog, i dobila je savet kako da taj dar koristi.

Jedan od saveta je da taj dar nikada ne koristi kada je neko pored nje,

tako da se ni tokom Liturgije a ni kod kuće kad je muž (a kasnije i deca)

prisutni - nije tako molila Bogu.

Ona ne voli da priča o tome jer kaže da ni sveti Apostol Pavle nije pisao

o tome šta je video, čuo ... i svim čulima doživeo u Raju (trećem nebu),

a ... ona nije ni blizu Apostolu Hristovom.

I slažem se sa njom. Nije temelj naše vere naš doživljaj sa Bogom, već je on

posledica vere u Vaskrslog i Vaznetog Hrista.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

ili su znali šta govore ,govorili su na svom maternjem a svaki slušalac ih je razumeo na svom maternjem!

Хм... то је добро рационално објашњење... Вероватно се Бог тако обратио неком некад... међутим у контексту написаног то не би био дар онога који говори већ тренутна Божија интервенција код онога који слуша. Хм?

Брате Томо... ово што си написао за мене је нешто сасвим гланц ново и просто ми је немогуће да поверујем, да будем искрен. Наравно да сам спреман да поверујем али ми прво није јасно чему тај дар служи у конкретном случају?

slava3

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Наравно да сам спреман да поверујем али ми прво није јасно чему тај дар служи у конкретном случају?

Nemoj mi zameriti što ću ti iskreno reći - ne znam čemu je ovaj dar služio u prošlosti

(osim kada je pored osobe koja ima ovaj dar ... dar govora 'andjeoskim jezikom' i

osoba koja ima dar da protumači, prevede šta ta osoba govori Bogu) niti znam čemu

bi taj dar sve mogao da služi danas. Ja pošto nemam taj dar, nisam se mnogo ni

bavio time. Pokušavam da gledam svoja posla i da i pored svojih greha kojih sam svestan,

postanem svestan i svojih Bogom-danih darova, i kako njih pustiti u opticaj.

Mogu da filosofiram i o ovom daru, ali ... Čemu to?!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

оче, па где си био са овим цитатом кад смо причали о овоме  0102_laugh crvenilo :cheesy2:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2909.0.html

Хм, па на овом линку је тема у којој се не помиње гласолалија (дар језика)?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

оче, па где си био са овим цитатом кад смо причали о овоме  301 :cheesy2: dobar decko

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2909.0.html

Хм, па на овом линку је тема у којој се не помиње гласолалија (дар језика)?
истина, ал се битка била око разумевања језика проповеди и поуке ...
Подели на овим сајтовима

Jednom, dok je bila mlada, molila se Bogu kod kuće, i kada je počela da se moli Bogu

svojim rečima, počele su da izlaze reči iz nje i osetila je oduševljenje, jer premda nije znala

šta te reči znače, znala je da izražavaju njenu zahvalnost Bogu koju je u tom

trenuktu osetila.                kako izlaze rijeci iz nje mislis neki drugi govor  ili bolje mi ako imas volju objasnis drugacije malo 

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6524.0.html

Браћо, када се сабирате сваки од вас има псалам, има поуку, има језик, има откривење, има тумачење; све нека буде за изграђивање. Ако неко говори језик, онда нека их по двојица, или највише тројица, и то редом, а један нека тумачи. Ако ли не буде тумача. нека ћути у Цркви, а нека говори самоме себи и Богу.

Ево и данашњи апостол потврђује да се ради о дару говора језика који чак и некима који су га говорили није био јасан.

slava3

А савет апостола, уколико нико не разуме језик, је исти као савет кји је тај свештеник дао тој жени.

0110_hahaha

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...