Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 Карађорђе брате, ја ћу само кратко овог пута... Не,не пише нигдје 24 часа него стоји ријеч``иум``. Или ја нисам био довољно јасан, или си брзо читао. Нисам рекао да у Старом Завету пише 24 часа. Рекао сам да на сваком месту где се користи реч "јом", она означава 24 часа. А то нам потврђују сви Свети Оци. Дакле не владика Атанасије и митрополит Зизјулас, већ "само" Свети Оци, међу којима су Свети Јован Златоусти, Свети Василије Велики и Свети Јефрем Сиријски. Ова слика коју поново постављаш из превода књиге Постање владике Атанасија, коју имам и коју сам прочитао, ништа не говори о временском трајању дана ставања. Не знам зашто ово постављаш. Ту се само објашњава испуњење завета и ту лепо видимо зашто ми данас празнујемо недељу а не суботу. Не видим како то може да те наведе да помислиш да су дани стварања трајали милијардама година? Друго,како то да није седми дан завршен?Нигдје у Постању не пише да јесте. Стварање је трајало шест дана. Седми се није описивао као претходних шест. Иначе, да си наставио да читаш даље, видео би да се до краја књиге завршава преко 6000 година, а не само шест дана. Да се разумијемо,нећу да супротстављам мишљења и ставове,само се држим тога да и Свети Оци могу да погријеше не јер нису Свети,далеко било,него јер су грешни. Ако не верујеш Светим Оцима, још мање веруј митрополиту Зизјуласу и владици Атанасију. Ти некако обрнуто. Одакле знаш да је митрополит Јован рекао да прихвата ``еволуцију``? Прочитао сам у његовој књизи, на више места. Сав је одушевљен идејом и много се тиме бави. Па шта сам ја спорио у вези стварања свјетлости?Ја сам и подразумијевао да је БОГ Тај Који Је обасјавао Земљу. Извини, али питао си: А како вече и јутро кад се Земља није окретала око Сунца? Ја ти опет лепо кажем да прочиташ тумачење Постања Светог Јефрема Сиријског. Тамо имаш веома детаљан одговор. Ово је грешка.Брате Ненаде,не можемо да догматизујемо сваког Светог Оца,нису они богови него људи.Гледај како владика Атанасије тумачи прве стихове Постања: Па да. Боље да догматизујемо владику Атанасија. Дакле,ипак не можемо прихватити да у првом стиху Постања ријеч ``небо`` схватимо буквално и да ријеч ``земљу``схватимо буквално. Да појасним... мало ми је нејасно... ово си написао као одговор на цитат Светог Јефрема Сирина? Добро... ако владика каже другачије, вероватно је светитељ погрешио... Дакле, Свети Јефрем каже: Нико не сме да мисли да је шестодневно стварање алегорија; није дозвољено да се тако говори, као да је оно, што је према опису створено током шест дана, створено у једном тренутку, нити као да су у овом опису представљени само називи који или ништа не означавају или пак означавају нешто друго. Напротив, као што су небо и земља који су првобитно створени уистину небо и земља а не нешто друго што се подразумева под именом неба и земље, тако треба да се зна да и оно, што је речено о свему осталом, створеном и устројеном након стварања неба и земље, не садржи у себи само празне називе и да сили тих назива одговара сама суштина створених природа (елемената, стихија). А владика Атанасије: ``Изрази небо и земљу(ха-шамајим-ха-арец/τόν ούρανόν-τήν γήν/-са чланом)означавају сав свет,све што је БОГ створио,духовно и материјално,видљиво и невидљиво.Свети Оци под небом подразумевају Анђелски свет. А ти кажеш: Ово је грешка.Брате Ненаде,не можемо да догматизујемо сваког Светог Оца,нису они богови него људи.Гледај како владика Атанасије тумачи прве стихове Постања: Свети Јефрем Сиријски је неко ко заиста заслужује да се назове оцем Православља. Ти верујеш владици Атанасију а не њему. Самим тим што владика каже да "Свети Оци под небом подразумевају Анђелски свет", а видимо из цитата Светог Јефрема Сиријског да није тако, можеш да закључиш да владика греши. Па молим те Карађорђе, не можемо сваког владику да догматизујемо. Нису они Богови него људи. Гледај шта говоре Свети Оци и Свето Писмо. Друго,ако ћемо буквално да тумачимо ајде останите доследни сами себи па да кренемо овако: Боже сачувај да ја тумачим све буквално. То је веома наивна претпоставка са твоје стране. Требало би да знаш да постоје расправе само око појединих делова. Око овог умарања које си навео на крају своје поруке, лично не знам никога ко може да помисли да се Бог заиста умара. Људима се то тако прича, као што ми једни са другима причамо користећи персонификације, метафоре, и многа друга стилска изражајна средства. Али када се каже рецимо "седи на камену", не можеш ти кажеш да не знаш шта је "камен" јер не желиш буквално све да схваташ. Уосталом, од мене је то много боље рекао Свети Јован Златоусти, управо говорећи о рекама које се спомињу у Књизи Постања: Може бити да они који воле да говоре по сопственој мудрости опет не допуштају ни да су реке реке, нити воде воде, него уверавају оне који трпе да их слушају да се (под тиме) мисли на нешто друго. Молим вас да их ми не слушамо, него затискујмо уши за њихове приче и слушајмо Божанствено Писмо, па следећи што оно каже настојмо да у своје душе полажемо права учења! Карађорђе, овај стетитељ је написао Литургију која нас вековима окупља. Немој опет да ми цитираш нешто што је јуче одштампано и да ти то буде супротан аргумент овоме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 ????????? ?????? ?? ?????????? ?????????,??????? ?????? ???????? ?? ????????,? ? ??? ?????????. ????? ?? ? ?????. ????? ??????? ??? ?????????, ??? ???? ?? ?????? ??????? ? ???? ?????? ???????? ?? "???" ? ?????? ?????? ???? ???????? ????? ??? ? ?? ?? ?????? ???? ??????? ?????????. ?? ????????? ??? ????????? ???? ?? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 ????????? ?????? ?? ?????????? ?????????,??????? ?????? ???????? ?? ????????,? ? ??? ?????????. ????? ?? ? ?????. ????? ??????? ??? ?????????, ??? ???? ?? ?????? ??????? ? ???? ?????? ???????? ?? "???" ? ?????? ?????? ???? ???????? ????? ??? ? ?? ?? ?????? ???? ??????? ?????????. ?? ????????? ??? ????????? ???? ?? ???????. ? ?????? ???,?? ?? ?????? ?? ???? ????????? ?????? ?????? ?????????? ? ?????? ? ?????????? ?? ?????? ?? ``???``????? ???????? ??? ? ?????? ?? ??????? ?? ??? ??? ????? ??????? ?? ????? ?? ????? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 Хтео бих да поновим веома важан део из претходне расправе. Многи се овде могу пронаћи. не можемо прихватити да у првом стиху Постања ријеч ``небо`` схватимо буквално и да ријеч ``земљу``схватимо буквално. Свети Јован Златоусти, говорећи о рајским рекама у Књизи Постања: Може бити да они који воле да говоре по сопственој мудрости опет не допуштају ни да су реке реке, нити воде воде, него уверавају оне који трпе да их слушају да се (под тиме) мисли на нешто друго. Молим вас да их ми не слушамо, него затискујмо уши за њихове приче и слушајмо Божанствено Писмо, па следећи што оно каже настојмо да у своје душе полажемо права учења! Свети Јефрем Сиријски, Коментар на Књигу Постања: Нико не сме да мисли да је шестодневно стварање алегорија; није дозвољено да се тако говори, као да је оно, што је према опису створено током шест дана, створено у једном тренутку, нити као да су у овом опису представљени само називи који или ништа не означавају или пак означавају нешто друго. Напротив, као што су небо и земља који су првобитно створени уистину небо и земља а не нешто друго што се подразумева под именом неба и земље, тако треба да се зна да и оно, што је речено о свему осталом, створеном и устројеном након стварања неба и земље, не садржи у себи само празне називе и да сили тих назива одговара сама суштина створених природа (елемената, стихија). НАПОМЕНА: Оба цитата се односе управо на Књигу Постања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 ? ?????? ???,?? ?? ?????? ?? ???? ????????? ?????? ?????? ?????????? ? ?????? ? ?????????? ?? ?????? ?? ``???``????? ???????? ??? ? ?????? ?? ??????? ?? ??? ??? ????? ??????? ?? ????? ?? ????? ??????. ?? ?? ??????? ?? ??????. ??????? ?????? ?????, ?????? ?????, ? ???????, ??????? ? ?????? ????? ??????? ???? ?? ??? ????? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 ???? ??? ?? ??????? ????? ????? ??? ?? ????????? ????????. ????? ?? ???? ???? ???????. ?? ?????? ?????????? ?? ? ????? ????? ??????? ????? ``????`` ???????? ???????? ? ?? ????? ``?????``???????? ????????. ????? ????? ?????????, ???????? ? ??????? ?????? ? ????? ???????: ???? ???? ?? ??? ???? ???? ?? ?????? ?? ?????????? ???????? ???? ?? ????????? ?? ?? ?? ???? ????, ???? ???? ????, ???? ????????? ??? ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ?? (??? ????) ????? ?? ????? ?????. ????? ??? ?? ?? ?? ?? ???????, ???? ?????????? ??? ?? ?????? ????? ? ???????? ??????????? ?????, ?? ??????? ??? ??? ???? ???????? ?? ? ????? ???? ???????? ????? ?????! ????? ?????? ????????, ???????? ?? ????? ???????: ???? ?? ??? ?? ????? ?? ?? ??????????? ???????? ?????????; ???? ????????? ?? ?? ???? ??????, ??? ?? ?? ???, ??? ?? ????? ????? ???????? ????? ???? ????, ???????? ? ?????? ????????, ???? ??? ?? ?? ? ???? ????? ???????????? ???? ?????? ???? ??? ????? ?? ?????????? ??? ??? ?????????? ????? ?????. ????????, ??? ??? ?? ???? ? ????? ???? ?? ????????? ???????? ??????? ???? ? ????? ? ?? ????? ????? ??? ?? ??????????? ??? ?????? ???? ? ?????, ???? ????? ?? ?? ??? ?? ? ???, ??? ?? ?????? ? ????? ???????, ????????? ? ?????????? ????? ???????? ???? ? ?????, ?? ?????? ? ???? ???? ?????? ?????? ? ?? ???? ??? ?????? ???????? ???? ??????? ????????? ??????? (?????????, ???????). ????????: ??? ?????? ?? ?????? ?????? ?? ????? ???????. ???? ????? ?? ???????? ??????:?? ??? ??????? ?? ???? ???? ???????,? ??? ? ???? ??????? ?? ?? ??? ?????? ? ????? ????????????? ??????? ? ????????? ??????? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 Мени лично није, а ето ту је и подвучени део цитата Светог Јефрема Сиријског који баш о томе говори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 Добро,а колико је протекло од стварања неба и земље до првог дана? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 ?????,? ?????? ?? ???????? ?? ???????? ???? ? ????? ?? ????? ????? ???????, ????? 1: 1. ? ??????? ?????? ??? ???? ? ?????. 2. ? ????? ???? ??? ??????? ? ?????, ? ???? ???? ??? ????????; ? ??? ????? ?????? ?? ??? ?????. ... ? ?? ???? ? ?? ?????, ??? ?????. ?????, ?? ?? ???? ?? ??????? ????? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Новембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2009 А како знамо да су земља и небеса створени првог дана а не само свјетлост?И кад је створен онда невидљиви свијет? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2009 ... ?????? ?? ???? ???? ?? ???????? ? ?????????? ????? ?????? ???? ???? ??? ???? ???? ??????? ??? ??? ?????? ? ??? ???? ?????????? ??????. ???????? ?? ?? ?? ??? ?????? ??? ??????????? ???? ??? ? ???????? ?????????, ??? ?? ??? ?? ???? ????? ????? ?????????? ??????? ???? ??????? ? ?????? ?????. ??? ?? ?????? ??? ????, ???? ???? ????? ?????? ?? ?????????. ???? ? ????? ???? ??????? ??????, ???? ?????????? ????????? ??????? ?? ???????????, ?????? ??? ?? ?????. ???? ??? ?? ????? ??? ????? ?? ??????? ????? ???????, ???? ????? ??? ?? ,,??????'' ?? ???? ????? ????? ??? ??????. ?? ???? ?????? ???????? ???? ?????, ? ?? ???? ?????? ?? ? ???? ??????? ??????? ?????????. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ???????? ?? ?? ?? ??? ?????? ??? ??????????? ???? ??? ? ???????? ?????????, ??? ?? ??? ?? ???? ????? ????? ?????????? ??????? ???? ??????? ? ?????? ?????. ?????? ?? ???? ?? ?????? ???? ???? ???????? ?? ????????? ?? ??????? ????? ? ???? ?? ???? ??? ??????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Ненаде, брате мој 0110_hahaha ајде ми појасни мало ово, пошто нисам читао Стари Завет, да могу мало да испратим: Друго,како то да није седми дан завршен?Нигдје у Постању не пише да јесте. Стварање је трајало шест дана. Седми се није описивао као претходних шест. Иначе, да си наставио да читаш даље, видео би да се до краја књиге завршава преко 6000 година, а не само шест дана. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Написано Децембар 6, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2009 ??????, ????? ??? 319.gif ???? ?? ??????? ???? ???, ????? ????? ????? ????? ?????, ?? ???? ???? ?? ????????: ???????? ?? ??????? ???? ????. ????? ?? ???? ???????? ??? ?????????? ????. ?????, ?? ?? ???????? ?? ????? ????, ????? ?? ?? ?? ?? ????? ????? ???????? ????? 6000 ??????, ? ?? ???? ???? ????. ? ?????? ?????? ?? ??????? ???? ????????, ?? ???????? ????? ?? ??? ?????? ??? ??????? ??????. ????? ?? ?? ???? ??????? ?????? ???? ????????, ? ??????? ?? ???? ????? ????? ?????? ?? ?????? ?? ?????. ??????? ? ????? ?????? ????? ??? ???????? ????? ?????? ? ?????? ???????? ???????? ?? ???????? ????? ?? ??????? ?????. ???? ??????? ????? ??????? ?? ????? James Usher ???????? ???????????? ????. ?? ?? ???????? ?? ?? ????? ???????? 23. ??????? 4004. ?????? ??? ??????. ??? ??? ?? ????? ????? ?????? ???????? ????????? ?? ? ?? ??? ????? ? ???? ?? ????? ? ???? ?????? ???? ????? ??????? ???????. ?????, ??????? ?? ????? ????? ????????, ?????? ???????? ? ??? ??????. ?? ?????? ???????? ???????? ?? ?? ??????????? ????? ??????, ???? ?? ?????? ??????? ?????? ? ????????? ?? ?? ????? ? ???! ????? ???? ?? ?????? ????? ?? ?? ???????????? ??? ??????? ? ???????? ??? ?? ???? ?? ?????? ?????? ??????????? ??? ??? ?? ????????? ? ??????? ????????? ????????. ????? ? ???? ??????????? ?????????? ???????????? ????? ????????? ??????? ?????? ????????. ?????, ? ??? ?? ?? ????????? ???? ?????? ???????? ???? ?? ???? ?????? ????????? ????????. ?????? ?? ??????????? ??? ???????? ???? ?? ?????? ?????? ????????? ???????. ???? ?? ??? ?? ??? ?????. ????????? ????? ?? ???? ?? ????? ?????. ????? ??????? ?? "??? ?????" ????? ??? ????????. ??????? ?? ??? ???????? ????? ? ????? ?? ????, ? ????????????? ?? ?????? ?? ?? ???? ????? ??????? ?????????. ????? ??????? ?? ??????? ??????. ???? ????????? ??????? ? ???? ????? ???? ? ????????. ???? ??? ???? ???????? ???? ??????????? ???? ?????? ?????? (?????????? ?????????) ? ????? ?????? 8 ????. ???? ??? ?? ?????? ???????? ?????? ??? ? ?????? ?? ????????? ???? ??. ?????? ????????? ???????! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2009 како је Џејмс Ашер дошао до конкретног датума? која су претходна четири датума? шта ћемо са овим? А о дану том или о часу нико не зна, ни анђели који су на небесима, ни Син, до Отац. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука