Gospodin Jakov Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Sve je to u redu što ti pišeš... To je tvoje mišljenje. Nije politika što se narodu prećutkuju detalji, već je politika to što je dovelo do tih detalja, tačnije rečeno, što je uzrokovalo te detalje. Ja pokušavam da produbim ovaj problem, jer je stvarno problem... Ne tražim da se iznose sve reči pred javnost, nego suština. Desilo se to i to, ovaj je uradio to i to, zato ćemo da preduzmemo to i to i mirna Bosna.... Ti si možda upućeniji u neke stvari, a mnogi možda nisu? Muči ih npr. ova stvar, dođu do neke informacije (sa ovoga sajta, ili sa nekog drugog koji ima drugačije mišljenje) i onda smutnja.... Kad je država trula (to si dobro rekao) ne treba je još više truliti, nego je pokušati oporaviti.... Možda je ovo put oporavka - verovatno i jeste jer je tako Crkva rekla.... To niko ne spori.... Opet ti ponavljam, sporan je momenat i način kako je to urađeno, a i sama reakcija na to je pogrešna..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Hajde, napisaću ti još jednom - mada vidim da nema načina da veruješ, jer imaš neku svoju sliku. Određena struja u Saboru protivila se izboru novog patrijarha za života pat. Pavla, znajući vrlo dobro da je time rad Sabora potpuno sveden na tehnikalije. Sabor bez patrijarha ne može ništa da učini. Kada je izabran patrijarh, nastavilo se s normalnim radom, kog preko dve godine nije bilo. To su činjenice, a ne moje mišljenje. A način na koji je urađeno bio je jedini mogući - pa eto, jedan od glavnih vinovnika problema je pobegao čim je namirisao sinodsku komisiju! Zamisli šta bi se sve desilo da je to išlo "regularnim" putem - ne bi došli ni do kakvih dokaza, sve bi se uklonilo i uništilo. A narodu se uvek saopšti sve što je potrebno da zna. Jedno od zala interneta i jeste što svako može da piše šta hoće, a ljudi ne umeju da razaberu činjenice. Ponoviću još jednom činjenicu: Bez patrijarha nije moglo da se čini ništa. Problem traje od 2004. ili 2003 (ako uzmemo u obzir i problem Davidovića). Kad je izabran patrijarh, Crkva je nastavila svoj regularni život. Nema tu nikakve politike i mistike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Овде је члан форума Јадранка која је на Косову провела свој живот написала да јој је Владика увек изгледао надмен и да су је научили гомули глупости у Артемијевој епархији и да се сада лечи. Рецимо тражили су јој да се родитељи прво венчају у цркви да би се могла причестити, ако сам добро разумео. Значи недостатак оснвне теологије.То је вероватно тачан податак, чуо сам сличне и од других извора. Ткђ, супружници не смеју да се причесте ако нису у црквеном браку. Не смеју ни један ни други. Чиста новотачка новотарија! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Poenta ove moje čitave priče sa Miljanom je bila da se ne gleda slepo u jednom pravcu, nego da se posmatra problem iz više uglova, da bi se tako moglo doći do najboljeg mogućeg odgovora koji bi zadovoljio sve.... Meni su obojica Vladika ista. I Amfilohije i Artemije... I ne mogu da bi jednom dao za pravo drugog da blatim i da tvrdim da on govori neistinu... Sve rekla kazala priče, mogu se okačiti mačku o rep (@AHIL) .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Poenta ove moje čitave priče sa Miljanom je bila da se ne gleda slepo u jednom pravcu, nego da se posmatra problem iz više uglova, da bi se tako moglo doći do najboljeg mogućeg odgovora koji bi zadovoljio sve.... Meni su obojica Vladika ista. I Amfilohije i Artemije... I ne mogu da bi jednom dao za pravo drugog da blatim i da tvrdim da on govori neistinu... Sve rekla kazala priče, mogu se okačiti mačku o rep (@AHIL) .... Где има дима има и ватре http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Poenta ove moje čitave priče sa Miljanom je bila da se ne gleda slepo u jednom pravcu, nego da se posmatra problem iz više uglova, da bi se tako moglo doći do najboljeg mogućeg odgovora koji bi zadovoljio sve.... Meni su obojica Vladika ista. I Amfilohije i Artemije... I ne mogu da bi jednom dao za pravo drugog da blatim i da tvrdim da on govori neistinu... Sve rekla kazala priče, mogu se okačiti mačku o rep (@AHIL) .... Где има дима има и ватре Ako tak razmišljaš, onda i ja mogu reći na tvoju i Miljanovu priču - gde ima dima ima i vatre - i šta onda? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Овде је члан форума Јадранка која је на Косову провела свој живот написала да јој је Владика увек изгледао надмен и да су је научили гомули глупости у Артемијевој епархији и да се сада лечи. Рецимо тражили су јој да се родитељи прво венчају у цркви да би се могла причестити, ако сам добро разумео. Значи недостатак оснвне теологије. Мислим да овај податак није тачан. Тачно је да се тражило да муж или жена не прилазе причешћу ако нису у црквеном браку. Сматрам ово погрешном праксом. На овакав начин се не може бранити причешће и извесна доза икономије мора постојати. Сматрам добром духовном мером када се мужу и жени који су у грађанском браку допусти редовно причешће уз обавезу да ће се у будућности венчати у Цркви. Има људи који су пришли вери у посткомунистичком периоду оставши не венчани у Цркви. Некима је теже да се брзо венчају, неки можда не разумеју зашто је потребно да буду венчани, баш као што као православни треба да будемо и крштени, па им је потребн овреме да то приме к срцу док не науче. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Овде је члан форума Јадранка која је на Косову провела свој живот написала да јој је Владика увек изгледао надмен и да су је научили гомули глупости у Артемијевој епархији и да се сада лечи. Рецимо тражили су јој да се родитељи прво венчају у цркви да би се могла причестити, ако сам добро разумео. Значи недостатак оснвне теологије. Мислим да овај податак није тачан. Тачно је да се тражило да муж или жена не прилазе причешћу ако нису у црквеном браку. Сматрам ово погрешном праксом. На овакав начин се не може бранити причешће и извесна доза икономије мора постојати. Сматрам добром духовном мером када се мужу и жени који су у грађанском браку допусти редовно причешће уз обавезу да ће се у будућности венчати у Цркви. Има људи који су пришли вери у посткомунистичком периоду оставши не венчани у Цркви. Некима је теже да се брзо венчају, неки можда не разумеју зашто је потребно да буду венчани, баш као што као православни треба да будемо и крштени, па им је потребн овреме да то приме к срцу док не науче. Ne znam da li je ono gore iz citata tačno, ali se slažem s ovim što si ti napisao. Jakove, ja nisam govorio ni o mitropolitu, ni o episkopu Artemiju, govorio sam o načinu funkcionisanja Sabora. I ponavljam - to nije mišljenje, to je činjenica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Свако од нас има слободу од Бога, да и о оваквим догађањима има сопствено мишљење. Наравно, сви који милошћу Божијом стекоше Дар Духа Светог у себи, несумњиво знају шта све треба или не треба ни размишљати, а камоли чинити, да тај исти Дар, не изгубе. Смирење коме нас, пре свега, уче, или би бар требало тако бити,наши исповедници, јесте најбоља база за све касније што долази, било то добро, по Божијој милости, или лоше, по Божијем допуштењу,потпуно једнаком захвалношћу Богу, требамо прихватити. Кад је то већ тако, за нас мирјане, онда је то још "јаче" тако, за оне који нас уче, а најпре за владике наше. Ипак, и кад и сами видимо,чујемо или осетимо, да смирења у другом нема, наш одговор не би требало бити осуда, јер тиме губимо сопствено смирење, Дар Духа Светога, већ би требало бити искрено разумевање нечијег несмирења, коме се то као и нама догађа по Божијем допуштењу, и истрајна, искрена и снажна молитва Богу који Једини Има моћ, да тако што Промени. Да не би постали људи "муве", а да би остали људи "пчеле", као и у овом догађању, снагу, за истрајну, иксрену и снажну молитву, осим из несумњивог сазнања о моћи и сили Бога, требамо потражити и у свему добром што је преосвећени владика г.Артемије, Христа ради, током свог живота чинио. Дискутовати, промишљено и смирено, не ради било ког човека, па био и он и епископ, већ ради искрене љубави према Христу у сваком човеку, јесте Богуугодно, јер нас тада Бог још јаче Привија уз себе. Последњи пасус одговора, високопреосвећеног митрополита г.Амфилохија, нас баш на то подсећа.... :cheesy2: isus-sinai Kad sve saberem što sam napisao danas na ovoj temi i kakve sam odgovore dobio, samo ću da zaklljučim da je ovo najdublji i najistinitiji komentar na ovu temu ...... Ja ću pokušati ovako kako je I.Stojković savetovao i čekati buduće vreme da mi da odgovor.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Овде је члан форума Јадранка која је на Косову провела свој живот написала да јој је Владика увек изгледао надмен и да су је научили гомули глупости у Артемијевој епархији и да се сада лечи. Рецимо тражили су јој да се родитељи прво венчају у цркви да би се могла причестити, ако сам добро разумео. Значи недостатак оснвне теологије. Мислим да овај податак није тачан. Тачно је да се тражило да муж или жена не прилазе причешћу ако нису у црквеном браку. Сматрам ово погрешном праксом. На овакав начин се не може бранити причешће и извесна доза икономије мора постојати. Сматрам добром духовном мером када се мужу и жени који су у грађанском браку допусти редовно причешће уз обавезу да ће се у будућности венчати у Цркви. Има људи који су пришли вери у посткомунистичком периоду оставши не венчани у Цркви. Некима је теже да се брзо венчају, неки можда не разумеју зашто је потребно да буду венчани, баш као што као православни треба да будемо и крштени, па им је потребн овреме да то приме к срцу док не науче. Брате, кажеш ''погрешна пракса''???? Па то не само да је погрешна пракса него и грубо кршење Предања и блиско јереси!!! Знаш ли шта значи одбацити човека и не дозволити му да се причести зато што није венчан у Цркви??? То је презир речију самога Апостола Павла који каже да нико не оставља свога мужа или жену зато што нису крштени или верујући!!! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Možda razmišljam drugačije nego vi, ali jedna mi stvar nije jasna? Ako ništa drugo, dugogodišnji su prijatelji (Vladike A.A.A. i Irinej) - Zar se nije mogao odvojiti jedan dan pa da se sastanu pre ovoga i popričaju o preoblemu? Šta je sa Bajdenovom posetom? To se uvek zaboravlja, a veoma je značajna. Zemlje kao što je Srbija se utrkuju koja će pre da bude "prijatelj" sa Amerikom, dok V. Artemije ne daje blagoslov podpredsedniku... I ja bih iz sveg srca želeo da u to verujem što si napisao. Sve dok ne prođe jedno određeno vreme, dok istorija ne da svoj sud, nećemo znati tačno koji su pravi razlozi.... Ili dok neko iz Crkve ne kaže javno šta se desilo... V. Amfilohije je fino objasnio neke stvari, ali samo kao reakciju na pismo V. Artemija... Čini mi se kao da još ne postoji volja da se ta objašnjenja podele sa narodom. Koji je razlog? Ja jedino politiku mogu tu da zamislim..... Госн. Јакове, препоручујем овај сајт да видите да је посета Бајдена (коју је одобрио тадашњи Сабора архијереја, сабраће вл. Артемија и највише управне власти у СПЦ) не може ни да се мери са бројним сусретима еп. Артемија са сијасетом белосветских дипломата, генерала НАТО пакта, итд, и то непосредно пре и ПОСЛЕ бомбардовања. Па шта?!? Ја вл. Артемију у животу то не бих замерио, али ви који замерате Бајдена треба да будете поштени па да погледате ствар у целини. Да ли се вл. Артемије "преко ноћи" "трансформисао"? Неће бити да јесте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Шта значи АЕМ испред " Црногорско-приморски " у потпису + Амфилохија ? Архиепископ и Митрополит "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Alex Vein ajmo braco,sto smo utihnuli!zar nas moze smutiti jedno pismo AEM-a, grupica ekumenaca sa ŽRU.NI VECEGA SE NISMO BOJALI. Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može. Нека буде што бити не може... то је изгледа њихова девиза 0110_hahaha Не знам зашто би се уопште неко бојао, да ли је некоме Митрополит претио убиством као што то они раде или можда неко са ЖРУ? Јадно и бедно. Утихнули људи јер су видели за шта се боре ови који позивају на линчовање и на раскол. Бог нека им опрости. Извор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Možda razmišljam drugačije nego vi, ali jedna mi stvar nije jasna? Ako ništa drugo, dugogodišnji su prijatelji (Vladike A.A.A. i Irinej) - Zar se nije mogao odvojiti jedan dan pa da se sastanu pre ovoga i popričaju o preoblemu? Šta je sa Bajdenovom posetom? To se uvek zaboravlja, a veoma je značajna. Zemlje kao što je Srbija se utrkuju koja će pre da bude "prijatelj" sa Amerikom, dok V. Artemije ne daje blagoslov podpredsedniku... I ja bih iz sveg srca želeo da u to verujem što si napisao. Sve dok ne prođe jedno određeno vreme, dok istorija ne da svoj sud, nećemo znati tačno koji su pravi razlozi.... Ili dok neko iz Crkve ne kaže javno šta se desilo... V. Amfilohije je fino objasnio neke stvari, ali samo kao reakciju na pismo V. Artemija... Čini mi se kao da još ne postoji volja da se ta objašnjenja podele sa narodom. Koji je razlog? Ja jedino politiku mogu tu da zamislim..... Госн. Јакове, препоручујем овај сајт да видите да је посета Бајдена (коју је одобрио тадашњи Сабора архијереја, сабраће вл. Артемија и највише управне власти у СПЦ) не може ни да се мери са бројним сусретима еп. Артемија са сијасетом белосветских дипломата, генерала НАТО пакта, итд, и то непосредно пре и ПОСЛЕ бомбардовања. Па шта?!? Ја вл. Артемију у животу то не бих замерио, али ви који замерате Бајдена треба да будете поштени па да погледате ствар у целини. Да ли се вл. Артемије "преко ноћи" "трансформисао"? Неће бити да јесте. Uroše, pročitao sam tekst i evo daću ti moje mišljenje... Najverovatnije od svih naših Vladika Artemije se sastajao sa svim pobrojanim srbomrscima (ili pravoslavnomrscima) - jer ne znam kako da ih nazovem drugačije - ali da li se to ikako može dovesti u vezu da je V. Artemije pokušavao na taj način da nešto učini za svoj narod i Crkvu? Ako se zna da nije ništa tako radio, nego radio suprotno, i ja ga osuđujem..... Meni iskreno smeta ovo preganjanje preko takvih sajtova. To je jednom rečju brukanje Crkve i njenih velikodostojnika. Ponovo ponavljam, javno neka se kaže šta je i nek se sva usta začepe i gotovo. Ima da se sluša ili van iz Crkve.... To je bar moje mišljenje.... Sve dok se istina ne bude znala do kraja, a neće jer je umešana politika, bar još jedno vreme, biće artemijevaca i amfilohijevaca i ne znam ti ni ja kojih ca ..... PS. Izvinjavam se što sam u jednom od prethodnih postova Mitropolita Amfilohija nazvao Vladika - čist lapsus... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 2, 2010 Пријави Подели Написано Јул 2, 2010 Овде је члан форума Јадранка која је на Косову провела свој живот написала да јој је Владика увек изгледао надмен и да су је научили гомули глупости у Артемијевој епархији и да се сада лечи. Рецимо тражили су јој да се родитељи прво венчају у цркви да би се могла причестити, ако сам добро разумео. Значи недостатак оснвне теологије. Мислим да овај податак није тачан. Тачно је да се тражило да муж или жена не прилазе причешћу ако нису у црквеном браку. Сматрам ово погрешном праксом. На овакав начин се не може бранити причешће и извесна доза икономије мора постојати. Сматрам добром духовном мером када се мужу и жени који су у грађанском браку допусти редовно причешће уз обавезу да ће се у будућности венчати у Цркви. Има људи који су пришли вери у посткомунистичком периоду оставши не венчани у Цркви. Некима је теже да се брзо венчају, неки можда не разумеју зашто је потребно да буду венчани, баш као што као православни треба да будемо и крштени, па им је потребн овреме да то приме к срцу док не науче. Брате, кажеш ''погрешна пракса''???? Па то не само да је погрешна пракса него и грубо кршење Предања и блиско јереси!!! Знаш ли шта значи одбацити човека и не дозволити му да се причести зато што није венчан у Цркви??? То је презир речију самога Апостола Павла који каже да нико не оставља свога мужа или жену зато што нису крштени или верујући!!! Dobro je da mi danas znamo da od pričešća treba oterati samo pušače. 0203_cool Samo proviđenje je tu umešalo svoje prste. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука