Jump to content

Да ли треба да бријемо браду или не ???

Оцени ову тему

Препоручена порука

Браћо, треба да знате да је блаженопочивши патријарх Павле благословио да свештеници данашњег века не би требало да носе дуге браде и дугу косу. Логично је закључити да је то због приближавања овог народа  Богу. Није грех бријати се, као што није не бријати се. Како ти је мера тако ради. Уосталом како ти и жена благослови :) 0202_238 nasznak.

Не осуђуј онога што се брије, а и ти што се бријеш не осуђуј онога што се не брије(парафр. Ап. Павле).

Воли брата свога!!! molimmmmm

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

Значи форумаши би требало овако да изгледају... :)

http://www.genspot.com/Handlers/Photos.ashx?size=L&photo_id=76270

Не дај Боже!

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

Значи форумаши би требало овако да изгледају... :cheesy2:

http://www.genspot.com/Handlers/Photos.ashx?size=L&photo_id=76270

Не дај Боже!
ма шо, баш су кул дредови  :) 0202_238 nasznak

шалим се, али имамо једног монаха нашег који носи дредове  molimmmmm

Подели на овим сајтовима

никад се не зна  0202_238

ал што се тиче дредова, има оних прљавих што се умашћују на разне начине и изгледају сасвим гадно, а има и оних који се плету ситним чворићима и сасвим лепо перу и врло лепо изгледају ...

да не испадне да сам исклеветао човека да је штрокав или нешто тако ...

иначе је баш кул чова  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Сматрам да је бријање или не бријање браде потпуно ирелевантна ствар за хришћански живот... заправо, мишљења сам да се оваква питања и постављају управо  из разлога што смо заборавили ша је суштина тог живота...

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Требамо ли да сечемо нокте на рукама и ногама или не?

Moгао би и ја да питам шта је са онима који су живели у пустињама да ли су имали маказе да се шишају или секу нокте или стрижу браду. Мислим да овај духовник на ниједно питање које је у књизи није хтео да снисходи примир овде рецимо о ''цигарама'' он је рекао да су цигаре грех и даље наводи и колика је њихова штетност... дакле ако би прочитао  млађи зар се не би штрецну на тај одговор него на неки одговор који би му снисходио...

Још мислим да је такве одговоре давао намерно да би се мало промрдали... на одговоре се дакле може гледати и овако и онако то нам казује и одговор о бради пустињаци нису могли да брију брадау да не говорим о некаквом стрижењу јер маказе нису имали ... таквих људи има и данас немојте да се томе чудите. Има у Житија Светих од Св. Јустина Ћелијског где је један светитељ није секао нокте на ногама не могу да се сетим који је то био и тако је ишао у ципелама можете да замислите које је болове имао али то је за њега било једно подвизавање...

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

мислим да требамо разликовати подвиге од световног живота, и не уносити их у живот без благослова. монаштво у свету је испало врло контрапродуктивно данас, јер има само један формалан облик који нема везе са суштином.

наравно да пустињак има неке основне алате типа нож, разна су достојанства људска која Бог не укида, нити има потребе за таквим стварима. изузетак је ту да провери правило, а не да га прави.

Подели на овим сајтовима

Још мислим да је такве одговоре давао намерно да би се мало промрдали... на одговоре се дакле може гледати и овако и онако то нам казује и одговор о бради пустињаци нису могли да брију брадау да не говорим о некаквом стрижењу јер маказе нису имали ... таквих људи има и данас немојте да се томе чудите. Има у Житија Светих од Св. Јустина Ћелијског где је један светитељ није секао нокте на ногама не могу да се сетим који је то био и тако је ишао у ципелама можете да замислите које је болове имао али то је за њега било једно подвизавање...

То што наводиш није никакво правило у Цркви које би требало да буде обавезно. Ако је био неки светитељ који није секао косу и браду, то не значи да није било светитеља који су секли и косу и браду. Човек треба да се понаша у складу живота који као хришћанин живи. Ако сам изабрао подвиг породичног живота, за мене је ван сваке памети да носим неуредну браду и косу, а поготово нокте. Дуга коса и брада могу бити обвележје подвижништва, у одређенбом контексту, али и лудила, такође у одређеном контексту. Не каже Госпд џабе: "Узми крст СВОЈ  и ходи..." Овој "свој" је веома битно.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

То што наводиш није никакво правило у Цркви које би требало да буде обавезно. Ако је био неки светитељ који није секао косу и браду, то не значи да није било светитеља који су секли и косу и браду. Човек треба да се понаша у складу живота који као хришћанин живи. Ако сам изабрао подвиг породичног живота, за мене је ван сваке памети да носим неуредну браду и косу, а поготово нокте. Дуга коса и брада могу бити обвележје подвижништва, у одређенбом контексту, али и лудила, такође у одређеном контексту. Не каже Госпд џабе: "Узми крст СВОЈ  и ходи..." Овој "свој" је веома битно.

Потпуно се слажем са тобом Ацо зато сам и рекао да се на одговоре може гледати на много начина.

Овај твој одговор заправо нам може и бити одговор како требати на све одговоре духовника гледати, заправо не треба га гледати једнострано.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Да вас све поздравим (први пост итд.) и одговорим на тему упућивањем на свој потпис  bliss jeeee

Узгред, духовни савети попут ових из првог поста теме су ми тежак треш. Уопште, читав тај егзистенцијални и какав-год-још промашај по питању "побожне форме" ми изазива...

Наравно да је Црква одувек тежила да пронађе и констатује које су то форме живљења које указују на то да је и само биће тих конкретних људи на путу спасења, али искушење идолатрије форми води са 3:1 у другом полувремену...

Бити хришћанин значи бити аутентичан човек, а Христов...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...