Aragorn Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Како волим ту нашу српску дијаспору...све истинске патриоте и хероји,истински верници,честити и реално слободни људи,са непатвореним осећајем за истину и правду,прави визионари са увек спремним решењима...нису морални слабићи и кукавице,нису духовно изгубљени као ми овде.Заиста је лепо бити део дијаспоре...и как*** на 10 хиљада километара одавде шта треба и како треба и сматрати да се има бољи увид у срж свих пстојећих проблема од оних који живе овде и носе,али истински носе,сва бремена,све проблеме који тиште српски народ.Боже,Боже! 2x Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Видим да је овде дозвољено да се примети да неко "лупета", и да му се каже да прича "глупости" и те сличне квалификације када је потребно да се унизи наш саговорник (налазим например ово: "брате лупеташ"). Ја нећу то да кажем иако не знам ко је Zeebedee, али знам да је човек, и поштујем га као таквог. Не поштујем његову неосновану и ко зна из којег разлога неозбиљну изјаву да је РОКОР "Црква" која "умире" (моји наводници) - неке бабушке и дедушке који никако да нестану у року од већ 100 година. То је неистина а овако гледано изречена од једног неозбиљног човека (не брине се за одговорност шта каже). Црква је жива и здрава, са много омладине и деце (код мене већина), са пуним литургичким кругом који се служи на разним језицима, и даље Православљем велика мисионарска црква. Без икаквих "балончића и бомбона" и те врсте "шаренила" што је данас извикану "ОСА" довелу у највећу кризу од када постоји. РОКОР не добија паре ниодкога а опет већина њених храмова су прелепи и благољепни, са благољепним и богатим литургичким животом у њима, и њих бабушке и дједушке не граде, а посебно ове које су сада тренутно у изгрдњи. Неко то њој деценијама даје без наде на "помоћ људску". А то о бабушкама и дедушкама, из генерације у генерацију јесте само јурисдикцијска злоба и подметање, јефтино дијаспорско оговарање и ништа више. Јер није пријатно да наши људи заиста све више и више иду у РОКОР. У РОКОР-у знам да служе оБожидар Патроногић, оМилинко Пурић, оМиодраг Глишић и ја овде у САД. Има и неколико студената у Џорданвилу. Не желим да вам мењам тематику па се због тога извињавам, а ви наставите ваш дијалог и дијалоге, који, ево, већ се годинама воде. Плод свега тога је ова беда и жалост коју смо могли са врло мало улагања да избегнемо. Али Србин никада Србину не попушта, и то је наше вековно проклетство: једни су за Византију а други за Рим, једни су за Русију а други за Аустроугарску, и тако, историјски аналогно и данас нација без циља и наде, а изгледа и духовно. Честитам вам раскол! А сада "по српски", тек сада после факта тражите начине да га зацелите. Ми обично нарпављено прво срушимо па га поново правимо. То нам је проклета вуковско-косовска судбина - шта ли је? А не бините се ви за РОКОР. А истина је да овде у САД много нашег младог света иде у храмове РОКОР-а и нико се не пита и зашто. Нити је неког брига за њих. А људи у овом заиста слободном свету траже и када нађу остану, а зашто то вам могу они најбоље дати одговор. Оче Љубо,добро препознатљива Ваша Булгаковска беседа,нема шта dadaИнтересантно је за Ваше писање,које сам и сама пратила једно време,да код Вас увек има-Ви,Вама,Ваши...па се просто питам,да ли још увек себе осећате као део овога народа? Увек сам замерала код Вашег писања,дистанцу која се и те како осећа. Честитате нам раскол??? Шта сад да одговоримо на ову иронију? -Хвала,такође! Да ли је то исправна терминологија? Молим Вас,баћушка,молите се Богу за нас и наш народ многонапаћени и многострадални. Као што је својевремено приметио Достојевски за Љермонтова, из Париза се двогледом много лепо види Москва(парафразирам) 0442_feel Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 29, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Честитам вам раскол! Оче Љубо, без увреде, али ово је заиста неумјесно да у овако тешком моменту за нашу Цркву стављате со на рану. Да ли сматрате да се за ова грозна дешавања нешто питају чланови форума, прости лаици, радници, студенти...? Или то онако "офрље" упућујете сваком члану СПЦ? Ако сматрате да нешто у СПЦ није у реду, узмите канонски отпуст, дођите међу нас па се борите свим срцем и душом, или ако немате жељу да нешто мијењате, молите се за нас. А ако сматрате да нам помоћи нема (оваквим наопаким какви јесмо) онда нам барем не загорчавајте муке. То не само да није пастирски од вас, него није ни човечно нити људски, и сличан коментар мислим да нам у историји није стигао од браће Руса. Таква врста цинизма никада нам не би дошла из страдалне и братске Руске Цркве (нити је ико из СПЦ ономад честитао браћи Русима раскол МП и РЗПЦ), већ ми се чини да је управо био потребан Србин да би тако ружна констатација дошла из РЗПЦ, тако да опет цинизам иде и на вашу адресу. Да сте којим случајем заиста Рус, ви би сада туговали и узносили молитвене вапаје Господу и Мајчици Божијој, шаљући браћи из Српске Цркве само ријечи молитве, утјехе и љубави, умјесто типично српског аутодеструктивног "Честитам вам раскол!" и то упућено људима који немају никакве власти у Цркви. Ако заиста стојите иза Ваших ријечи, предлажем вам да у своје име и Ваше парохије честитку адресирате на српску Патријаршију или српски Сабор Архијереја, јер тек онда бисте имали адекватног саговорника за Ваше "честитање", умјесто простих лаика који осим молитве немају никакав утицај ни кривњу за ова дешавања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Честитам вам раскол! Оче Љубо, без увреде, али ово је заиста неумјесно да у овако тешком моменту за нашу Цркву стављате со на рану. Да ли сматрате да се за ова грозна дешавања нешто питају чланови форума, прости лаици, радници, студенти...? Или то онако "офрље" упућујете сваком члану СПЦ? Ако сматрате да нешто у СПЦ није у реду, узмите канонски отпуст, дођите међу нас па се борите свим срцем и душом, или ако немате жељу да нешто мијењате, молите се за нас. А ако сматрате да нам помоћи нема (оваквим наопаким какви јесмо) онда нам барем не загорчавајте муке. То не само да није пастирски од вас, него није ни човечно нити људски, и сличан коментар мислим да нам у историји није стигао од браће Руса. Таква врста цинизма никада нам не би дошла из страдалне и братске Руске Цркве (нити је ико из СПЦ ономад честитао браћи Русима раскол МП и РЗПЦ), већ ми се чини да је управо био потребан Србин да би тако ружна констатација дошла из РЗПЦ, тако да опет цинизам иде и на вашу адресу. Да сте којим случајем заиста Рус, ви би сада туговали и узносили молитвене вапаје Господу и Мајчици Божијој, шаљући браћи из Српске Цркве само ријечи молитве, утјехе и љубави, умјесто типично српског аутодеструктивног "Честитам вам раскол!" и то упућено људима који немају никакве власти у Цркви. Ако заиста стојите иза Ваших ријечи, предлажем вам да у своје име и Ваше парохије честитку адресирате на српску Патријаршију или српски Сабор Архијереја, јер тек онда бисте имали адекватног саговорника за Ваше "честитање", умјесто простих лаика који осим молитве немају никакав утицај ни кривњу за ова дешавања. Потписујем,лепо си све ово написао. Да додам,да честитање раскола је и Еклисиолошки потпуно неисправно и неразумно јер и ако смо Помесне Цркве,ми смо део једног Тела Христовог,тако да сви патимо и страдамо када дође до оваквих ствари. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 У Русији за сада ћуте поводом ових догађаја. Нема ништа званично. Барем сам питао сраднике ОВЦС. Даље, што се Русије тиче. И они су намучени и напаћени. Кад је био прогром 2004. године блажено почивши п. Алексије је реко следеће ( практични цитирам): "Ми смо сведоци скрнављења, паљења православних храмова на Косову. Али смо сведоци уништавања џамија по Србији." Ко има уши да чује нека чује. Знате која је разлика свештеника у Москви и рецимо у Србији па још неком селу? Овај у Москви не сме ништа искрено и озбиљно да каже. Мора много да пази. И за крај: 1. Небеса плачу 2. Ово је сукоб Обреновићеваца и Карађорђевића. 3. Како кажу Американци: Све је рок енд рол 4. Ово 3. ја мислим озбиљно 5. Можете судити само по свом срцу.То је једини "наш" орган. Чак ни руке ни ноге нису наше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Ах, да. Протођакон Курајев је написао да вађење жреба при избору Патријарха је млого неправилно ( гатање на Јеванђеље) како он то назива. Из обиље историјских чињеница , он завршава писаније тако што нас је подсетио дас су у 20. веку 2 Патријарха тако бирана. Св- Тихон и српски Павле. И офдма додаје да су оба били сведоци грађанских ратова. Ја би додао dada-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 И треће. Пре неколико година у посети Србији био је тадашњи митр. Кирил. Ја се тачно не сећам, ал мислим да је неко из Србије реко, да нам је он тада наводно "честитао" раскол. О томе сам чуо чим се тадашњи митрополит, а садашњи Патријарх вратио у Русију. Кажем има пар година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Честитам вам раскол! Kakav raskol ? Sam Artemije tvrdi da nema raskola....oni su u nespoznajnim visinama "bogopoznanja" 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Честитам вам раскол! Kakav raskol ? Sam Artemije tvrdi da nema raskola....oni su u nespoznajnim visinama "bogopoznanja" 1000000001010 Пази овако. Кад је раскол, тада свака страна тврди да је она у праву и да није у расколу. СПЦ за сад то ен каже, видећемо, а Артемије каже исто да се није одвојио. Он може рећи да се СПЦ одвојила и пала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Зато је раскол трагична ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 @evgenik, valentina, moj brat aragorn Sve lepo receno, nema sta da se doda... @dibidusrus Kazi brate slobodno sta te boli, `oces da kazes da je o. Artemije nesto ovde dobro uradio, da je SAS kriv, sta? Budi otvoren, bolje da opsujes nego da se zavlacis ovako... Пази овако. Кад је раскол, тада свака страна тврди да је она у праву и да није у расколу "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Било је баш много људи...незнам колко, али види се да је било много. Досада нисам лично присуствовао литургије гдје има оволико народа, осим када је митрополит Амфилохија долазио код нас у Берн на отварање првог храма Српске Православне Цркве у Швајцарској. Тад је било више од хиљаду људи на литургији (а око 3000 било присутно у шатору гдје се заједнички ручало). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Честитам вам раскол! Kakav raskol ? Sam Artemije tvrdi da nema raskola....oni su u nespoznajnim visinama "bogopoznanja" 1000000001010 Пази овако. Кад је раскол, тада свака страна тврди да је она у праву и да није у расколу. СПЦ за сад то ен каже, видећемо, а Артемије каже исто да се није одвојио. Он може рећи да се СПЦ одвојила и пала. Sa jedne strane Artemije tvrdi da nije u raskolu i da on nije kriv za raskol - sa druge strane ArTermiti tvrde i drve da "Sinod" pravi raskol..... leteti Znaci samo sa jedne strane dolaze price o raskolu - i cestitanja na tu temu...... sa Artermitske strane....... prst ka dole Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Мени срце пуца када погледам клип и када видим да су ти људи напустили (фактички) СПЦ...то су дивни вјерници и искрени. Бог њих неће напустити. Ово је раскол као РПЦ и РЗПЦ, из политичких разлога. Но надам се да ће се тај раскол за коју деценију сацјелити (а исцјели ће се чим падне глобализам, амерички империјализам, ЕУ). До тад молимо се Богу за нашу Свету Цркву. Амин "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Било је баш много људи...незнам колко, али види се да је било много. Досада нисам лично присуствовао литургије гдје има оволико народа, осим када је митрополит Амфилохија долазио код нас у Берн на отварање првог храма Српске Православне Цркве у Швајцарској. Тад је било више од хиљаду људи на литургији (а око 3000 било присутно у шатору гдје се заједнички ручало). Ајд брате, тога је било колико хоћеш. Ништа овде посебно нема видети дошло 200-300 људи... На освештању храма Христа Спаситеља мај 2009 у Бања Луци: У храму: на улазу у храм: око храма: на улици испред храма: Још вишље људи је било на освештању темеља. Додај адреналинску ноту овој групи која је око Артемија и добијеш то што добијеш. Ништа спектакуларно и никакав број не треба да ту сад игра улогу када то није релевантно, ем што је толиких литугрија било колико хоћеш и биће их, ем што сад тај број који је био у Љуљацима ништа не значи са аспекта да ли је Бог са њима или не. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука