Jump to content

Карл Маркс о Фанариотима

Оцени ову тему

Препоручена порука

@o. Miroljub ИЛи један пример из новијег времена.Јелена Гускова руски историчар написала је добру и реалну књигу о распаду Југославије.И причали смо са њом и пошто је рекла да сваког четвртка један сат Путин има састанак са Оделењем за југоисточну Европу Министарста спољњих послова где и она присуствује ја сам је питао да ли је Путин читао књигу.Она је рекла не знам да ли ју је и видео.Ја сам јој рекао па што му је Ви не дата.Она је била шокирана.Кажем па зашто.Па како да му дам књигу.Па лепо дате му књигу.Онда је она схватила шта ја не схватам и рекла.Знате ја када бих њему давала књигу морала би да му се обратим а то не могу.Могу само да кажем ако ме нешто пита.Е то ми Срби не схватамо.Зато они какве год грешке праве изађоше из последње кризе за десет година.Не кажем да сваку власт треба апсолутно поштовати.Не дај Боже.Али морају постојати правила и та правила се морају апсолутно поштовати.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Августин, ниси био дуг. За ово о Русима си потпуно у праву. Скоро 10 година сам провео са одумирајућом белом емиграцијом и њиховим потомцима у Паризу. У парохији, такође, имам доста Руса и Россиян-а. Јасно ми је о чему пишеш и говориш.

Поводом дивног светитеља, кад год неко од америчких конвертита пређе у Православље, добије од наше парохије на дар ову књигу св. Тихона задонског: Journey to Heaven: Counsels on the Particular Duties of Every Christian, by St. Tikhon of Zadonsk

Подели на овим сајтовима

@Августин и @o. Miroljub опростите, али када сте последни пут читали Житија Светих? Зар нисте бар од тамо научили шта се подразумева под грчко и елинско? Али када измишљате термине боље да мало истражите. Не почиње свет од вашег мудровања.
Мој родни град не би постојао да у 1831. године није био спашен од тадашни фанариотски митрополит, а потоњи Патријарх Григориј 6. Затим уз његову патријаршиску помоќ су подигнуте две цркве. Један други фанариотски владика је у свако село у околини мога родног града подигао цркву. Треќи пак се “прославио“ тиме што је спалио манастирске библиотеке. Разни људи и нељуди су били митрополити. Чак и један Германос Каравангелис је био митрополит који је наредио да се изврши масакар у једно егзархистичко село на сам дан Благовести, али исти тај Каравангелис је спасавао и породице комита...

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Августин рече

@Orthophill Па како да правиш разлику кад грци сами себе зову елинима.

Од када?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Августин рече

Па како се зову.

Зову се Елини или Грци, али од када? 
И још како се звао милет са који је управљао Константиноградски Патријарх?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Па ако се фанар сад зове рум патриархана вероватно нешто слично.

Значи милет се звао Рум-милет, јер га сачињавали - Ромеји, а не Елини (Грци). 
Још да истражиш од када почели да се зову Елини(Грци) и под чији утицај.

Подели на овим сајтовима

Јесте али Ромеји нису сви за време Византије били грци а фанариоти јесу сви грци душо..Па данас ћеш видети у грчкој владике који православље зову елинизмос.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Јесте али Ромеји нису сви за време Византије били грци а фанариоти јесу сви грци душо..Па данас ћеш видети у грчкој владике који православље зову елинизмос.

Могу да га зову како хоќе... Али до пре грчког устанка - елинизам је био симбол само за паганизам и паганску философију. 

Подели на овим сајтовима

Па данас се у грчкој постоје чак и јавне дебате попови и пагани свађају ко је прави представник хеленизма.

Подели на овим сајтовима

Знаш шта ми Срби немамо проблем са националним идентитетом чак од нас настају нове нације тако да су нам те ствари јасне.Ако Теби нису то јест мислиш да си нека римљанка нек ти буде.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Знаш шта ми Срби немамо проблем са националним идентитетом чак од нас настају нове нације тако да су нам те ствари јасне.Ако Теби нису то јест мислиш да си нека римљанка нек ти буде.

Ја нисам Римљанин, ја сам Словен. Сада Македонац, али моји преци пре 1944 су се декларирали као Бугари. И то је то. 
ПС: Заиста не знаш да сам мушко или опет покушаваш да ме вреѓаш називајуќи ме Римљанком?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...