Jump to content

Карл Маркс о Фанариотима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тренутно припремам студентима библиографију и материлај за следећи семестар, кад јутрос набасам на овај чланак, The Greek Insurrection, који је Карл Маркс објавио у New York Daily Tribune, 29. марта 1854. године. Уколико се не варам, журнализам је једини посао за који је дотични био плаћен, ако не узмемо у обзир око сто милиона људских жртава које је наплатила његова идеологија, пославши их у сигурну смрт.

Интересантна су нека запажања о Фанариотима, па чак и о Грцима у Тесалији, која преносим у оригиналу, као и мој посрбљени текст истих.

“The occupants of the plains of Thessaly, who form the only compact Greek community still living under Turkish supremacy, are more afraid of their compatriots than of the Turks themselves. It is not to be forgotten that this spiritless and cowardly body of population did not dare to rise even at the time of the Greek war of independence.

As to the remainder of the Greek race, numbering perhaps 300,000 souls, distributed throughout the cities of the Empire, they are so thoroughly detested by the other Christian tribes that, whenever a popular movement has been successful, as in Servia and Wallachia, it has resulted in driving away all the priests of Greek origin, and in supplying their places by native pastors.”

“Станари тесалијских равница, који чине једину компактну грчку заједницу која и даље живи под турском врховном влашћу, више се плаше својих сународника него самих Турака. Не треба заборавити да се ово бездушно и кукавичко тело становништва није усудило да се подигне чак ни у време грчког рата независности.

Што се тиче остатка грчке расе (нације), која можда броји 300,000 душа, распоређеним по градовима Царства, они су потпуно омрзнути од стране других хришћанских племена да, кад год је народни покрет био успешан, као у Србији и Влашкој, резултирао је јурењем (распуђивањем) свих свештеника грчког порекла и попуњавањем њихових места домаћим свештенством.”

KM_The_Greek_Insurrection.pdf

Подели на овим сајтовима

• Одговори 60
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 7. 12. 2018. at 20:26, farisejski.bukvojed рече

Grke i Fanariote treba ostro razlikovati.

Expand  

Тако је. Грци или Елини су пагани, а Фанариоти су хришќани! Велика је то разлика.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 10:45, Orthophill рече

Тако је. Грци или Елини су пагани, а Фанариоти су хришќани! Велика је то разлика.

Expand  

Јел то јавио радио"Глас Чокалистана"

Подели на овим сајтовима

Тек кад "Северночокалистански Весник" потврди, онда можемо да будемо сигурни да је вест тачна.

Подели на овим сајтовима

On 7. 12. 2018. at 18:07, o. Miroljub рече

“Станари тесалијских равница, који чине једину компактну грчку заједницу која и даље живи под турском врховном влашћу, више се плаше својих сународника него самих Турака. Не треба заборавити да се ово бездушно и кукавичко тело становништва није усудило да се подигне чак ни у време грчког рата независности.

Што се тиче остатка грчке расе (нације), која можда броји 300,000 душа, распоређеним по градовима Царства, они су потпуно омрзнути од стране других хришћанских племена да, кад год је народни покрет био успешан, као у Србији и Влашкој, резултирао је јурењем (распуђивањем) свих свештеника грчког порекла и попуњавањем њихових места домаћим свештенством.”

KM_The_Greek_Insurrection.pdfFetching info...

Expand  

Врло је занимљиво и корисно ово што наводиш, да је чак и Маркс знао какви су фанариоти иако му то свакако није био основни предмет интересовања.Знали су и наши црквени људи.како ми се чини Радослав Грујић пише да су фанариоти у српским крајевима чак и пекли живе људе.Своје вернике.Православни су то заборавили и понашали се као да ништа није било.Можда то изгледа као хришћанска љубав.Али ако се нешто заборави онда је то и прелест.Сада смо се жестоко подсетили ко су фанариоти и тек ћемо да се подсетимо.

Са друге стране не треба да се правдаш што цитираш Карла Маркса.У тексту чији је наслов чини ми се "Које је добро од комунизма" св.Николај Српски каже да ће ако пропадне комунизам капиталисти показати своје право лице и у капиталистичким земљама у којима се тада кад је то писао добро живело.То сада видимо.Италија која је била пета индустријска сила света је пред пуцањем.Нису људи дизали побуне због масних колача или што их је неко завео.Прогон Цркве се не може оправдати али требамо ипак знати да је после Духовног регламента цара Петра 1722 и укидања патријаршије Црква у Русији где је једино била систематски прогоњена била део државног апарата и да су је бољшевици тако доживљавали.Прогањана је католичка Црква у Јужној Америци од стране фашистичких режима по наредби протестантске Америке.Поред тога ни режим царске Русије није штедео ни старобрјадце које је палио на ломачама а ни православне који су им се супротставили од Патр.Никона па до св.мученика митрополита Арсенија Мацевича који је жив зазидан.То је била такозвана бирократска држава у којој су сви имали чинове и платне разреде.Тачно је било одређено да је ђакон као поручник,јереј као капетан а владика као генерал.Када је Синод 1903 тражио од цара патријарха он је рекао Може ако ја будем патријарх.Када је Александар 3 био болестан звао је св.Јована Кронштатског да се моли за њега.Када је светац дошао чекао је три дана да га приме.Јер како да цар који је и на самрти и тражи помоћ прими одмах једног обичног попа.Успут док је чекао св.Јован васкрсао је једног муслимана.Када је коначно ушао код цара рекао је-Ја Теби не могу помоћи.Ставио му је леву руку под главу ,десну на чело и цар је умро.

О животу радника у 19 веку у Лондону где су деца од 14 година имала двадесето часовно радно време у неком радничком делу Лондона не знам да ли је <Ист енд или Вест Енд.О томе није писао само Карл Маркс него и Фјодор Достојевски као нечем најстрашнијем што су видели. Ани Безант председница Теозофског друштва описујући тај пакао на земљи каже-Тада сам први пут помислила да смрт добра ствар.У то време у Лондону су држали у зоолшком врту пигмеје и још неке афричке народе и јужноамеричке индијанце.

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 15:52, o. Miroljub рече

Тек кад "Северночокалистански Весник" потврди, онда можемо да будемо сигурни да је вест тачна.

Expand  

И то латиницом.Пази тамо је латиница забрањена а отварају им се сви путеви.Истина у провалију.Али шта ћеш не може баш све бити потаман.

Подели на овим сајтовима

Иначе, назив чокалија није нимало погрдан. Напротив, ради се о комплименту. У оригиналу на турском, çok akıllı, значи врло паметан. Овако је султан назвао Петра Ичка, када је са Портом издејствовао тзв. Ичков мир у лето 1806. за време Првог српског устанка.

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 10:45, Orthophill рече

Expand  

Како Грци пагани.Па мање од један одсто у Грчкој су се изјаснили као пагани.Има тамо и муслимана.Зар су сви други муслимани.Не могу да верујем.

Подели на овим сајтовима

Моји преци из Врања, Власотинца, Скопља и Пећи звали су фанариоте, катилске сврзимантије!

Проф. Грујић је писао о њиховим непочинствима. Има овде: Радослав М. Грујић, Православна српска црква

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 16:28, o. Miroljub рече

катилске сврзимантије

Expand  

:))

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 16:37, Благовесник рече

:))

Expand  

Овај назив, тј. дијагноза, проистекао из people's experience(s) у правом смислу речи. Кад би потрошењковићи само знали/наслућивали шта их чека...

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2018. at 16:28, o. Miroljub рече

Проф. Грујић је писао о њиховим непочинствима. Има овде: Радослав М. Грујић, Православна српска црква

Expand  

Ko su FANARIOTI.jpg

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Фанариотски неваљалци су оставили горак укус у устима православних хришћана и са оне стране Дунава, нарочито у Влашкој. Данашњи Румуни, као и Срби, нажалост, имају кратко памћење.  

Подели на овим сајтовима

@o. Miroljub Ми Срби Русе које сам помињао тешко можемо да схватимо.Ево једног примера.Ја сам доста везан за св.Тихона задонског(1724-1783)Имам и лични доживљај овог свеца.Када је изабран био је најмлађи до тада архијереј.Мало је био викар.Онда је отишао у Вороњеж.Ту је био само 4 године и пензионисан је.Отишао је у манастир и никада више није служио иако је установљено да није имао епилепсију.Иначе је био генијалан за језике например и сваки пут на молитви је имао имао је виђење нестворене светлости.Али нико није знао зашто није служио, чак су и у биографијама и научним и житијама писали да се не зна.Неко је можда знао.Али Руси све крију и крили су и у царској Русији и емиграција и СССР. Почели су да причају после 2000.И знали су.Прича јавно јеромонах који чува мошти.Њега је као свог фаворита повела у Москву на крунисање царица Катарина.Успут је повела и поменутог Арсенија митрополита коме је судила.Свети Тихон као Рус а ми Срби то не можемо да схватимо није могао у себи да каже владика није у праву.или да царица није у праву И у тој унутрашњој напетости он је доживео серију можданих удара.Пуцања крвних судова у мозгу.Али је остао на ногама јер није могао како је он сматрао да прекида царицу или да квари крунисање.Остале су наравно последице и након 4 године није могао да служи да дуго стоји и пензионисан је.Косио је траву и цепао је дрва али то је могао да прекине кад му позли.После је имао један сан где служи и из путира мало дете га ошамари.Пита он ко си ти.Дете каже Василије.Он је схватио да је то Цар Христос.Тад је доживео тежак мождани удар одузета му је била лева страна али је то прошло.Иначе пошто није могао да спава по целу ноћ је проводио у затвору где је причао са затвореницима и дружио се са простим људима Целу пензију која је за народне појмове била огромна владичанска делио је људима.Имао је два сандука књига у једном сва дела Златоуста у другом сва дела Августина.На грчком и латинском.Дружио се са простим људима.Ноћ након упокојења јавио се схимонаху Амфилохију и рекао-Оче Амфилохије Бог је одлучио да ме прослави.Јављао се десетинама година.Нису реаговали.Онда се почео јављати еп.Антонију вороњешком који није реагово док једне ноћи не зна се како се јавио да је овај у три ујутро дошао у манастир да лупа надгробну плочу у олтару.И нашли су потпуно нетрулежне мошти у води.Само је један прст на нози иструлео како кажу житије да се покаже људска природа.Можда сам био дуг јер св.Тихона што би рекла деца -Волим највише на свету.Али да се види како Руси па чак и свети и генијални доживљавају власт.Сваку.Од тога и разочарење и револуција и сва њихова чудна историја коју не можемо разумети.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...