Mono Написано Јануар 3, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2011 Muslimanki teolozi mnogo bolje poznaju hriscansku dogmatiku nego hriscanski teoloziislamsku....Ма,важи! Dokaz? Hriscani su pisali da musliani obozavaju neke zvezde Susta suprotnost Islamu i onome zbog cega je dosao... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 3, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2011 Muslimanki teolozi mnogo bolje poznaju hriscansku dogmatiku nego hriscanski teoloziislamsku....Ма,важи! Dokaz? Hriscani su pisali da musliani obozavaju neke zvezde Susta suprotnost Islamu i onome zbog cega je dosao... Но комент...заиста!Јеси ли исламски теолог? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 3, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2011 Muslimanki teolozi mnogo bolje poznaju hriscansku dogmatiku nego hriscanski teoloziislamsku.... To da Islam,Qur"an,Muhamed smatraju Mariju za deo Svetog trojstva nisam cuo ni odjednog muslimana... To je samo tvoja interpretacija,jer mozda nisi procitao ajete koji su pre toga i posle toga,a i ne znas sve ajte koji se odnose na tu temu... Koliko je postojalo hriscanski sekti i koliko postoji? Ako slusas nekog protiv Boga,kako se to naziva??? Не бих баш рекао. Ениз, који је, чини ми се, магистрирао на упоредном богословљу (хришћанство и ислам), показао је заиста суштинско непознавање хришћанске догматике (за ислам, скидам му капу). Најосновније ствари су њему нејасне. То тврдим као хришћански теолог. На пример, не познаје хришћанско учење о суштини и личности, личносну онтологију. То је основ да би се могло ући у дискусију о догмату Свете Тројице. Како онда можеш да критикујеш, ако ниси схватио шта друга страна говори? И ја сам на факултету имао упоредне религије. Међутим, ми нисмо читали православну критику тих религија, већ теологе из тих религија. Тако је једино могуће критиковати туђу веру - ако је научиш из уста оних који су теолози те вере. Прочтај суру 5, ајет 116. Читао сам и даље читам Куран, уздуж и попреко. Не причам напамет. Секте постоје у свакој религији, па и у хришћанству. Међурим, то што се у Курану прирписује хришћанима, нису исповедале чак ни хришћанске секте, а камоли званична Црква. Ради се, очигледно, о Мухамедовој интерпретацији хришћанства - које је погрешно. Нећу да кажем злонамерно, једноставно, човек је погрешно био информисан или је погрешно повезао доступне му информације о хришћанству. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Да чујем одговоре на ове погубе... Преузимам цитате са другог форума.. ----------------------------------------------------- Nebo i zemlju je Allah stvorio za sest dana po suri 7:54, 10:3, 11:7 i 25:59 Ali osam dana po Suri 41:9-12 !!! Zlo sto napada covjeka je gledano da je od Allaha (Sura 4:7, od nas samih (Sura 4:79) i od Sotone (Surah 38:41) !! U Suri 22:47, Allahov dan je jednak 1.000 ljudskih godina a u suri 70:4, jedan dan je opisan sa 50.000 ljudskih godina. Kazna za preljub je bicevanje 100 puta za oba spola u Suri 24:2, dok je kontradikcija u Suri 4:15-6, tj. dozivotna robija zene a nikakva kazna za muskarca!!! Sto je sada tocno???? Sotona je onaj koji zavodi i vodi ljude u Suri 4:119-120, a Allah to cini u Suri 16.93. Sura 2:256 tvrdi nesto drugo nego Sura 8:38-39, koja naredjuje muslimanima da se bore dok sve ostale vjere osim islama nisu unistene. Slicno, Sura 45:14 govori Muslimanima da oproste nevjernicima dok Sura 9:29 naredjuje da se protiv njih bore. ------------------------------------------------------------------------ 5,51. O vi koji vjerujete ! Ne uzimajte prijateljima jevreje i kršćane. 5:51a Oni su prijatelji jedni drugima. A ko se od vas njima okrene, pa on je uistinu od njih. 5:51b Uistinu! Allah ne upućuje narod zalima. -------------------------------------------- Ja sam mislio da je ceo Kuran "izdiktirao" Allah Muhamedu!! Kad tamo neki MI (vidi ajeti dole) si uzimaju pravo nesto dokinuti i krsiti Allahovu zapovijed u samom kuranu!!! Procitajte prvo Ajet 10.64 i ajet 18.27; a procitajte ostale ---- 10.64. za njih su dobre vesti i na ovome i na onome svetu - Allahove riječi niko ne može izmijeniti - to će, zaista, velik uspjeh biti. 16:101 Kada Mi ajet dokinemo drugim - a Allah najbolje zna što objavljuje, - oni govore: "Ti samo izmišljaš!" A nije tako, nego većina njih ne zna. (A ja mislila Allahove rijeci niko ne moze izmijeniti; kad tamo neki MI to cine... ) ------------- 18.27 Kazuju iz Knjige Gospodara svoga ono što ti se objavljuje, niko ne može izmijeniti riječi Njegove, pa ni ti; osim kod Njega, nećeš naći utočišta nikakva. 2.106 Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može? (pa zar moze covjek BOLJI propis napisati od samog Allaha??) -------------- 15.9 Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti! (Hmm, a zar nije Allah, kakvi MI :eek ?) 39. Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga (ja, tako je se i molilo na pocetku u pravcu Jeruzalema dok nije izislo na vidilo, da Zidov nece prihvatiti Islam pa smo se fino okrenuli prema Mekki; tko je to dokinuo; Mi ili Allah?).!!!!! Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Muslimanki teolozi mnogo bolje poznaju hriscansku dogmatiku nego hriscanski teoloziislamsku.... To da Islam,Qur"an,Muhamed smatraju Mariju za deo Svetog trojstva nisam cuo ni odjednog muslimana... To je samo tvoja interpretacija,jer mozda nisi procitao ajete koji su pre toga i posle toga,a i ne znas sve ajte koji se odnose na tu temu... Koliko je postojalo hriscanski sekti i koliko postoji? Ako slusas nekog protiv Boga,kako se to naziva??? Не бих баш рекао. Ениз, који је, чини ми се, магистрирао на упоредном богословљу (хришћанство и ислам), показао је заиста суштинско непознавање хришћанске догматике (за ислам, скидам му капу). Најосновније ствари су њему нејасне. То тврдим као хришћански теолог. На пример, не познаје хришћанско учење о суштини и личности, личносну онтологију. То је основ да би се могло ући у дискусију о догмату Свете Тројице. Како онда можеш да критикујеш, ако ниси схватио шта друга страна говори? И ја сам на факултету имао упоредне религије. Међутим, ми нисмо читали православну критику тих религија, већ теологе из тих религија. Тако је једино могуће критиковати туђу веру - ако је научиш из уста оних који су теолози те вере. Прочтај суру 5, ајет 116. Читао сам и даље читам Куран, уздуж и попреко. Не причам напамет. Секте постоје у свакој религији, па и у хришћанству. Међурим, то што се у Курану прирписује хришћанима, нису исповедале чак ни хришћанске секте, а камоли званична Црква. Ради се, очигледно, о Мухамедовој интерпретацији хришћанства - које је погрешно. Нећу да кажем злонамерно, једноставно, човек је погрешно био информисан или је погрешно повезао доступне му информације о хришћанству. Dobro je da ste imali uporedne ili komparativne religije i da je to bilo iz izvora tih religija.Jel mozes da mi navdes neke knjige,imena,...?Bog te nagradio!!! I mi smo imali komparativne religije... Problem je kod tebe Aleksandre, sto tumacis ajet prema svom razumevanju,istrgnuto od drugih ajeta,onako kako ga niko od muslimana nije tumacio,onda to pripisujes Islamu,Qur'anu,muslimanima...i onda odgovaras na taj tvoj stav Jesi citao,slusao,..Ahmeda Didata? Evo ti jedan od dokaza za ono sto sam ja pricao....Post je napisao Konstantin Veliki I drugde svetitelji imaju jaku ulogu. Naprimer Marija u katolickim zemljama http://forum.krstarica.com/showthread.php/433393-Srbi-Jedini-Mnogobozacki-Narod-Medju-Hriscanima-Danas Pohvalio bih te da si jedan od najobjektivnih i najpravednijih na ovom forumu!Bog te nagradio! Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Нисам имао ислам као упоредни религију (мада и то постоји као изборни предмет). Студирао сам римокатолике и протестанте. Куран и ислам изучавам сам, информативно без неких озбиљних намера. Моно, ваше поимање хришћанског поштовања светитеља и Богородице је погрешно. То поштовање се никако не може стављати у раван обожавања једнога Бога. Можете оптуживати хришћане, али нема основа. Знам ја добро шта је говорио Константин и знам добро шта званично говори Црква кроз своје Саборе. Ово што си дао на линку су оптужбе а не чињенице. Веруј да је ваше поштовање Мухамеда далеко ближе обоготворењу и обожавању него што је то хришћанско поштовање светих. Рецимо, ви не смете да кажете да је Мухамед има људских (моралних и других људских) недостатака. Шта је то него обоготворавање? Насупрот тога, наши сами светитељи сведоче да су били грешни људи (али смо видели да су умели да се кају). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Problem je kod tebe Aleksandre, sto tumacis ajet prema svom razumevanju,istrgnuto od drugih ajeta,onako kako ga niko od muslimana nije tumacio,onda to pripisujes Islamu,Qur'anu,muslimanima...i onda odgovaras na taj tvoj stav И не очекујем да неко од муслимана примети и конататује ову грешку у представљању хришћанског догмата. Ипак, тамо нешто веома јасно пише. Изволи, нађи ми у Курану где је онда исправно наведено како гласи хришћански догмат о Светој Тројици? Где у Курану пише датај догмат значи да хришћани верују у Оца, Сина и Светога Духа ( а не у Оца, Сина и Марију, како је написано)? Нема, пријатељу, нема. Зашто? Зато што Мухамед то није знао. Наравно, не очекујем од тебе да ово прихватиш. То је твоја вера. kriminalac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Теодор Анагност Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Koje pitanje?? На страници 17. Ти сигурно знаш одговор! 0442_feel ὥσπερ ἦν τοῦτο τὸ κλάσμα διεσκορπισμένον ἐπάνω τῶν ὀρέων καὶ συναχθὲν ἐγένετο ἕν, οὕτω συναχθήτω σου ἡ ἐκκλησία ἀπὸ τῶν περάτων τῆς γῆς εἰς τὴν σὴν βασιλείαν Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Теодор Анагност Написано Јануар 4, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2011 Hriscani su pisali da musliani obozavaju neke zvezde Susta suprotnost Islamu i onome zbog cega je dosao... То је могло бити током средњег века, а сигурно да то није била главна "замерка" од стране ромејских (јер се вероватно о њима ради, је л' да?) аутора; даље, то је могла бити реминесценција на улогу коју је имала астролатрија у арабљанским племенима пре појаве Мухамеда (а можда и као библијска паралела из Старога Завета!). Елем, несумњиво да је извесну улогу имало и већ постојеће значење звезде и (полу)месеца код Хришћана, а које (симболе) мухамеданство носи. С друге стране, треба се присетити да су хришћани (а, чини ми се, и мухамеданци, али нисам сигуран) називали Зороастрејце (Маздаисте, Заратустријанце) "огњепоклоницима", што - из перспективе историчара религије - засигурно није тачно, али такав се утисак савременицима могао стећи због значајне улоге огња у култу зороастрејаца. ὥσπερ ἦν τοῦτο τὸ κλάσμα διεσκορπισμένον ἐπάνω τῶν ὀρέων καὶ συναχθὲν ἐγένετο ἕν, οὕτω συναχθήτω σου ἡ ἐκκλησία ἀπὸ τῶν περάτων τῆς γῆς εἰς τὴν σὴν βασιλείαν Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Muslimanki teolozi mnogo bolje poznaju hriscansku dogmatiku nego hriscanski teoloziislamsku.... зашто ли је тако??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Problem je kod tebe Aleksandre, sto tumacis ajet prema svom razumevanju,istrgnuto od drugih ajeta,onako kako ga niko od muslimana nije tumacio,onda to pripisujes Islamu,Qur'anu,muslimanima...i onda odgovaras na taj tvoj stav И не очекујем да неко од муслимана примети и конататује ову грешку у представљању хришћанског догмата. Ипак, тамо нешто веома јасно пише. Изволи, нађи ми у Курану где је онда исправно наведено како гласи хришћански догмат о Светој Тројици? Где у Курану пише датај догмат значи да хришћани верују у Оца, Сина и Светога Духа ( а не у Оца, Сина и Марију, како је написано)? Нема, пријатељу, нема. Зашто? Зато што Мухамед то није знао. Наравно, не очекујем од тебе да ово прихватиш. То је твоја вера. pa hriscani vjeruju isto u mariju mozda to mislieno skupa sve Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Нисам имао ислам као упоредни религију (мада и то постоји као изборни предмет). Студирао сам римокатолике и протестанте. Куран и ислам изучавам сам, информативно без неких озбиљних намера. Моно, ваше поимање хришћанског поштовања светитеља и Богородице је погрешно. То поштовање се никако не може стављати у раван обожавања једнога Бога. Можете оптуживати хришћане, али нема основа. Знам ја добро шта је говорио Константин и знам добро шта званично говори Црква кроз своје Саборе. Ово што си дао на линку су оптужбе а не чињенице. Веруј да је ваше поштовање Мухамеда далеко ближе обоготворењу и обожавању него што је то хришћанско поштовање светих. Рецимо, ви не смете да кажете да је Мухамед има људских (моралних и других људских) недостатака. Шта је то него обоготворавање? Насупрот тога, наши сами светитељи сведоче да су били грешни људи (али смо видели да су умели да се кају). Jel znas nekoga ko je izabrao Islam? To sto Muhamed nije imao velikih greha je od Boga,a ne od njega samoga,da bi bio uzor.. Jednom prilikom Muhamed je bio u nocnoj molitvi veoma dugo,njegova zena ga je pitala : "Zasto se toliko molis kada ti je sve oprosteno",onda je Muhamed rekao : "Zar ne treba da budem pokoran Boziji rob? Nama je zabranjeno da molimo Muhameda u molitvama... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Ево званичне литературе (ради се о предмету који изучава однос између хришћанства и ислма - дакле, није класично упоредно богословље): Џејн И. Смит, „Ислам и хришћанство“, Оксфордска историја ислама, Београд, „Clio“, 2002, 317 – 362. Анастасије Јанулатос, Ислам, Београд, Хришћански културни центар, 2005. (Посебно поглавља „Поређење исламске вере и хришћанских символа“ и „Покушаји исламско – хришћанског дијалога“.) Срђан Симић, Библијски и апокрифни текстови у Курану, Београд, Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметност и конзервацију, 2010. Јован Мејендорф, „Византијски поглед на ислам“, Свети Кнез Лазар ( Часопис Рашко-призренске епархије за духовни препород – Призрен), I, 1,1993, 31- 52). Дарко Танасковић, Ислам: догма и живот, Београд, СКЗ, 2008 ( друго издање: 2010). Darko Tanasković, „Susret ili sukob civilizacija“, Islam i mi, Beograd, „Partenon“, 2010, 237 – 259. Mato Zovkić, „Otvoreno pismo 138 muslimanskih teologa kršćanskim poglavarima“, Религијски pogledi ( Sarajevo), XI,8/9, 2009, 8 – 20. Марчело Пера, Зашто се морамо звати хришћани, Београд, Службени гласник, 2010 ( Посебно поглавље „Релативизам, фундаментализам и питање морала“.) Текст документа Заједничка реч између нас и вас, на енглеском и на арапском језику, може се наћи на „The Official Website of A Common Word“. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Problem je kod tebe Aleksandre, sto tumacis ajet prema svom razumevanju,istrgnuto od drugih ajeta,onako kako ga niko od muslimana nije tumacio,onda to pripisujes Islamu,Qur'anu,muslimanima...i onda odgovaras na taj tvoj stav И не очекујем да неко од муслимана примети и конататује ову грешку у представљању хришћанског догмата. Ипак, тамо нешто веома јасно пише. Изволи, нађи ми у Курану где је онда исправно наведено како гласи хришћански догмат о Светој Тројици? Где у Курану пише датај догмат значи да хришћани верују у Оца, Сина и Светога Духа ( а не у Оца, Сина и Марију, како је написано)? Нема, пријатељу, нема. Зашто? Зато што Мухамед то није знао. Наравно, не очекујем од тебе да ово прихватиш. То је твоја вера. 1405_love Problem je u tome sto niko od islamskih ucenjaka niti muslimana nije rekao da je Marija jedan od troje...nema pominjajna trojstva ni pre tog ajeta niti posle tog ajeta.... sto znaci da se tu ne govori o trojstvu... U Qur'anu se nigde ne govori koje je to troje,ali se govori o trojstvu i zabrani obozavanja Isusa i bilo koga sem Boga jednog jedinog...cak ni u Bibliji nema pominjanja trojstva niti da je Isus Bog po nekima i da su neke stvari dodane i izmenjene... Bliski rodjak Muhamedove zene,Hatidze, Waraq ibn Nawfal, je bio hriscanin pre nego sto je Bog izabrao Muhameda za Bozijeg Poslanika,cim je dosao kod njega i objasnio mu sta mu se dogadja,rekao je da je Bozji Poslanik i prihvatio ga... Muhamed i njegov amidza su se sreli sa hriscanskim monahom Bahirom u Busri,Sirija kada je Muhamed ima 13 godina...i tada je taj monah reko da ce Muhamed da bude Boziji Polsanik prema znakovima koje je video.... Dolazile su delegacije hriscana kod Muhameda ,kao delegacija Hriscana iz Nedzrana,onda muslimani su imali dodira sa hriscanima iz Abesinije,kod njihovog kralja koji ih je zastitio od progona idolopoklonika i kasnije primio Islam... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Ево званичне литературе (ради се о предмету који изучава однос између хришћанства и ислма - дакле, није класично упоредно богословље): Џејн И. Смит, „Ислам и хришћанство“, Оксфордска историја ислама, Београд, „Clio“, 2002, 317 – 362. Анастасије Јанулатос, Ислам, Београд, Хришћански културни центар, 2005. (Посебно поглавља „Поређење исламске вере и хришћанских символа“ и „Покушаји исламско – хришћанског дијалога“.) Срђан Симић, Библијски и апокрифни текстови у Курану, Београд, Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметност и конзервацију, 2010. Јован Мејендорф, „Византијски поглед на ислам“, Свети Кнез Лазар ( Часопис Рашко-призренске епархије за духовни препород – Призрен), I, 1,1993, 31- 52). Дарко Танасковић, Ислам: догма и живот, Београд, СКЗ, 2008 ( друго издање: 2010). Darko Tanasković, „Susret ili sukob civilizacija“, Islam i mi, Beograd, „Partenon“, 2010, 237 – 259. Mato Zovkić, „Otvoreno pismo 138 muslimanskih teologa kršćanskim poglavarima“, Религијски pogledi ( Sarajevo), XI,8/9, 2009, 8 – 20. Марчело Пера, Зашто се морамо звати хришћани, Београд, Службени гласник, 2010 ( Посебно поглавље „Релативизам, фундаментализам и питање морала“.) Текст документа Заједничка реч између нас и вас, на енглеском и на арапском језику, може се наћи на „The Official Website of A Common Word“. Evo vidis da ovde nema nijednog islamskog autora...to je problem na nasim fakultetima...ne uce se druge religije iz orginalnih izvora... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука