Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да не спамујемо тему о РС, зато ћу те питати овдје према томе шта си писао не теми:

Ненси Ајрам је популарна пјевачица из Либана. Како на њу гледа муслимански свијет Либана или тако на неки други сличан случај? Да ли је прихватају, да ли је не прихватају имају антипатије...

Имаш ли сазнања какав је однос муслимана према хришћанимиа у земама гдје су помјешани Либан, или Сирија и Јордан евентуално, када је у питању забава, глума, учешће у друштвеном животу, политички живот када у њему учествују хришћани?

И још би нешто питао, зашто Ненси оспоравају шминкање? Зар то није дозвољено према исламу? Сваки пут кад одем у Сарајево и прошетам се Ферхадијом и Башчаршијом, видим нашмнканих муслиманки. Чак сам једном на башчаршији видио један јако упечатљив призор, једна је жена онако млађа одјевена у оријенталну ношњу била јако нашминкана. Намаскарила је очи, наруменила образе, накарминила усне и и овичила их црном кремином тако да баш је онако изгледала као спремна за неко фотографисање :).

Ovako:

Nensy Ašram je jedna od najpopularnijih pjevačica arapskog porijekla.Njen stil pjevanja je nešto što liči našim narodnjacima.Njene koncerte posječuju mladi svih vjeroispovjesti.Ona je najvjerovatnije hriščanka (po mišljenju večine).Obično zabave na kojima ona učestvuje priređuju se za bogate.Međutim vjernici muslimani rijetko ili gotovo nikako slušaju ovo što oni izvode.Naravno i od muslimana imaju pjevači arapi.

U Libanu odnos muslimana sa hriščanima je dobar.Kroz historiju je bilo određenih problema a to su ubistva koja su se desila u Sabri i šatili gdje su u izbjegličkim logorima se desila masovna ubistva od strane određenih ekstremističkih grupacija hriščanskog predznaka.Da, i ekstremističke muslimanse grupacije su znale napraviti nepravdu hriščanima.Ali to je prošlost.

Sada u Libanu zakonom je uređeno da su pozicije vlasti podjeljene između muslimana sunit, šita i hriščana.

Međusobno poštivanje i uvažavanje postoji ali uvijek postoji bojazan od vanjskog faktora (mislim na jevrejsku tvorevinu) da posije nered i da naruše red koji tamo vlada.

što se tiče Jordana tamo odnos muslimana i hriščana je na ekstra nivou.

Broj hriščana u Jordanu je negdje oko šest posto.

Uvijek su zastupljeni sa nekoliko jako bitnih funkcija u vlasti.

Najčešće ministar finansija je je hriščanin.

Zadivilo me je tamo međusobno poštovanje jednih naspram drugih.Nećeš vidjeti hriščanina da jede tokom mjeseca posta na javnom mjestu.Dok kada vidiš nekoga da jede tokom ramazana na javnom mjestu znaj da nije hriščanin nego musliman, koji ne posti.

Hriščani žive u određenim grupnim naseljima poput grada Meana, ima ih dosta u gradu Zerqi koji broji preko milion ipo stanovnika.Tamo sam živio u tom gradu oko sedam godina.Na autobuskoj stanici vide se tri bogomolje dvije crkve i dalje malo od njih je džamija.

Na crkvama (tornjevima )se nalaze ogromni krstovi.Na jednom od crkvenih tornjeva se nalazi krst preko deset metara dužine.

Zakonom se najstrožije kažnjava bilo kakav vid i najmanje vjerske netrpeljivosti.

(Volio bih da je i kod nas tako)

što se tiče Sirije, u njoj živi oko 17 posto hriščana.Kada sam bio u Siriji ušao sam u taxi u kojem sam primjetio da je vozać hriščanin.To sam vidio na osnovu krsta obješenog na retrovizor.

Upitao sam vozača:Tako ti Boga de mi reci kakav je odnos između vas i muslimana u Siriji :Rekao mi je:Mi smo braća kada smo u veselju dolaze nam , kada su u veselju idemo im.Kada smo u žalosti obilaze nas i kada su u žalosti obilazimo ih.Kada smo u problemima pomažu nam kada su u problemima pomažemo im.za vrijeme hriščanskih praznika obilaze nas a za vrijeme islamskih praznika obilazimo ih.Rekao sam mu Tako je kod nasbilo nekada i nadam se da će se to vrijeme vratiti u Bosni.Ovo ću prenijeti onako kako si mi rekao onome ko me bude pitao.

• Волим 1

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

А како стоје стври у вези шминкања, ниси ми на то одговорио?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

А како стоје стври у вези шминкања, ниси ми на то одговорио?

Odgovor na ovo pitanje je dao dr.Enes Ljevaković:

Ovo pitanje ne držimo odveć važnim i krucijalnim za muslimane i muslimanke u poređenju s velikim izazovima s kojima se susređu u savremenom svijetu, posebno u tzv. dijaspori. No, budući da se s vremena na vrijeme postavlja, treba na njega i odgovoriti. Klasični autori, pa i ogromna većina savremenih autora koji su pisali na temu tzv. teberrudža, svrstavaju šminkanje i izlazak našminkane žene tebrrudžom koji je zabranjen suprugama Allahovog Poslanika a.s. u Kur'anu, a preko njih i ostalim vjernicama, budući da je zakonski razlog isti, privlačenje pažnje i pogleda stranih muškaraca kojima je inače naređeno obaranje pogleda. šminka bez ikakve sumnje privlači pozornost i poglede muškaraca te ih navodi na kršenje propisa o obaranju pogleda. Zato smatramo da muslimanka ne bi trebala podlijegati pritisku mode i modnih trendova i izlaziti našminkana i neprimjereno odjevena, već se treba držati svoga vjerskog identiteta i islamskih propisa o odijevanju i ponašanju, što važi i za muškarce. S druge strane, smatramo da ne treba biti ni prestrog u osudi ukoliko muslimanka eventualno izađe u društvo našminkana, držeći se u ostalim segmenitima osnovnih normi lijepog islamskog ponašanja, budući da šminka u ovom vremenu nema one konotacije koje je imala u ranijem vremenu, bar ne u onom intenzitetu i kapacitetu. Zato bismo se radije opredijelili za kvalifikaciju pohvalno-nepohvalno, preporučeno-pokuđeno umjesto dozvoljeno-zabranjeno. Pohvalno je i preporučeno u islamu izbjegavati i ono što je sumnjivo.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326571930' post='560949]

како изгледа богоугодно и благословено удварање међу муслиманима и муслиманкама? :)

Eh, davno je to bilo.

Подели на овим сајтовима

Dozvoljeno je zabavljanje sa namjerom stupanja u brak uz uslove:

1)Da su oboje slobodni i da nema šerijatskih prepreka za sklapanje braka.

2)Pridržavanje islamskih propisa u ponašanju i postupcima a neki od njih su:

Zabranjeno je da se osamljuju, da izlaze na mjeta u kojimaje razvrat itd.

Zabranjen je bilo kakav tjelesni dodir prije brak itd.

Подели на овим сајтовима

1)Da su oboje slobodni i da nema šerijatskih prepreka za sklapanje braka.

Zabranjen je bilo kakav tjelesni dodir prije brak itd.

шта је шеријатска препрека?

јел се сексуални контакт сматра телесним додиром или уопште додир као појам?

шта се дешава са онима који имају сексуално искуство пре брака, или конвертитима, како мушким тако и женским?

Подели на овим сајтовима

a tradicija ugovorenih brakova odnosno obecanih djevojaka??? kako na tu cinjenicu gleda islam???

Toga nema brate u islamu.

U islamu nije dozvoljeno sklopiti brak na silu.Ako roditelj hoće da uda kćerku za nekoga a ona se usprotivi tome brak nemože niti smije biti sklopljen.

Islamski propis je jači od običaja.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326579690' post='561077]

шта је шеријатска препрека?

јел се сексуални контакт сматра телесним додиром или уопште додир као појам?

шта се дешава са онима који имају сексуално искуство пре брака, или конвертитима, како мушким тако и женским?

Šerijatksa prepreka je sve ono Što predstavlja smetnju za sklapanje braka.Nekada je ona privremena nekada je ona trajna.ako je ona udata to je recimo jedna od prepreka.

Musliman koji se zabavlja sa djevojkom na islamski način ne smije je poljubiti za ruku uhvatati ne smiju jedno drugo ono Što bi rekli "dirati".Poenta toga je Što islam gleda na moralnost.Ako je djevojka ona je djevojka a ako je žena ona je žena.

Oni koji su imali sex.iskustvo prije braka dužni su se pokajati Bogu zbog toga i ne činiti to viŠe kada se upoznaju sa islamskim propisom vezanim za to.

Međutim ona strana koja je imala sex odnos prije braka sa nekim dužna je prije braka svoga izabranika upoznati sa time.a poslije ako ta druga strana pređe preko toga ide dalje.a ako ne onda traži osiobu poput njega-nje.

Pravo djevojke-momka, koji nisu imali sex odnose je da traže osobe koje su poput njih.

Konvertiti u islam svojim primanje islama briŠe im se sve od grijeha koje su do tada učinili.Sa njima je brak dozvoljen.

Ja sam oženjen konvertitkinjom u islam, kao i brat od moje supruge.

Svako dobro.

Подели на овим сајтовима

Ova manifestacija prikazana na prvom video materijalu je održana u mom gradu,Kaknju.

Ovaj govornik je uvaženi dr.Šefik Kurdić.Vrstan govornik i veliki poznavalac islama.

Ljudi imaju pastirski odnos prema muslimanima Što je svakom učenom čovjeku u islamu i obaveza.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...