Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Имам једно питање.

Јел може код вас, верник, да живи без жене, односно да цео живот буде девственик?

Пошто, Енизе, наводио си пророке из Старог Завета који су имали више жена, а такође се ту помињу и девственици, као нпр. пророк Илија.

Какав је став ислама према таквом начину живота?

Подели на овим сајтовима

kakvi su vasi znaci kraja sveta?????

Ono što je zajedničko svim monoteističkim religijama i vjeri (judaizam, hrišćanstvo i islam)jeste vjerovanje u Sudnji dan tj vjerovanje u nestanak ovog svijeta, proživljenje, obračuna nagrada i kazna.(uz određene razilaske vezane za prirodu Raja i Pakla.

Prije uništenja ovog svijeta po našem vjerovanju moraju se desiti određeni znakovi koji svjedoće da je kraj ovog svijeta blizu.

Naravno treba voditi računa da ta bliskoća neznaći blizina uništenja svijeta mjerena ljudskim nekakvim vremenskim razdobljima.Kod nas je hiljadu godina puno a kod Boga malo.

Kada će Sudnji dan?

Postoje određene grupacije ljudi koji su nekakvim mjerenjima određivali tačan datum smaka svijeta.

Mi muslimani smatramo da niko nezna tren Smaka svijeta osim Uzvišenog Boga i On jedini ima znanje o tome.

Predznaci Sudnjeg dana se dijele na male i velike.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Selam i pozdrav svima.Drago mi je da je otvorena tema koja budi interesovanje kod čitalaca.

Zahvaljujem bratu Agi na iskazanoj podršci povodom otvaranja ove teme.Zamolio bih uvažene učesnike ove teme da neidemo sistemom prewpucavanja i klizečih startova.Ono što mi je zamisao povodom ovoga jeste da ovdje bude pitanje odgovor uz međusobno uvažavanje.Hvala.

Овакав однос би морао да буде на свим темама нашег заједничког дијалога.

Зато се и трудимо ми из модерације да помогнемо одржавању такве висине и културе дијалога, на корист свих и на славу једног Бога.

Подели на овим сајтовима

kakvi su vasi znaci kraja sveta?????

Ono što je zajedničko svim monoteističkim religijama i vjeri (judaizam, hrišćanstvo i islam)jeste vjerovanje u Sudnji dan tj vjerovanje u nestanak ovog svijeta, proživljenje, obračuna nagrada i kazna.(uz određene razilaske vezane za prirodu Raja i Pakla.

Prije uništenja ovog svijeta po našem vjerovanju moraju se desiti određeni znakovi koji svjedoće da je kraj ovog svijeta blizu.

Naravno treba voditi računa da ta bliskoća neznaći blizina uništenja svijeta mjerena ljudskim nekakvim vremenskim razdobljima.Kod nas je hiljadu godina puno a kod Boga malo.

Kada će Sudnji dan?

Postoje određene grupacije ljudi koji su nekakvim mjerenjima određivali tačan datum smaka svijeta.

Mi muslimani smatramo da niko nezna tren Smaka svijeta osim Uzvišenog Boga i On jedini ima znanje o tome.

Predznaci Sudnjeg dana se dijele na male i velike.

Ја мислим да Јевреји, скроз другачије размишљаљу.

По њима, кад дође месија, биће у целом свету мир и сви ће веровати у једног Бога.

Дакле, неће, по њима, бити нестанка света.

Причао је о томе рабин Исак Асиел у емисији "Агапе",

Подели на овим сајтовима

Има једно питање.

Јел може код вас, верник, да живи без жене, односно да цео живот буде девственик?

Пошто, Енизе, наводио си пророке из Старог Завета који су имали више жена, а такође се ту помињу и девственици, као например пророк Илија.

Какав је став ислама према таквом начину живота?

Hvala na pitanju brate Cvele!

Da li neko kod nas u islamu može da provede život kao devstvenik?

Ne samo da može nego u određenoj situaciji mu je strogo zabranjen brak.

U djelu izreke Muhammeda a.s. se kaže:

I ja se ženim a ko odstupi od moje prakse nije od mene.

Ovdje se misli na muslimane koji imaju materijalne i zdravstvene uslove za zasnivanje porodice.

Nekada je u islamu brak najstrožija obaveza, a to je kada si u situaciji nedaj bože da učiniš blud tj bojiš se da ćeš pasti u taj grijeh.Druga situacija je kada musliman ima sve uslove za brak.

a nekada mu je strogo zabranjeno a to je ući u brak a imati pri sebi mahane(nedostatke) koje ako zna dsruga strana postoji mogućnost da te odbije.

Znaći zabranjeno ti je ući u brak dok ne kažes za svoje te nedostatke i poslije ako želi da uđe u bark onda nije probl.(poput nemogućnosti da ima djete ili da nemože imati odnos ili neku bolest isl.)

Tema je siroka a vremena malo da bi  se o njoj upotpunosti pisalo.

Naravno mis e razlikujemo od vas po ovome pitanju jer kod vas u vašoj vjeri je bolje da se ne ženi a kod nas je bolje da se ženi.

Hvala

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Selam i pozdrav svima.Drago mi je da je otvorena tema koja budi interesovanje kod čitalaca.

Zahvaljujem bratu Agi na iskazanoj podršci povodom otvaranja ove teme.Zamolio bih uvažene učesnike ove teme da neidemo sistemom prewpucavanja i klizečih startova.Ono što mi je zamisao povodom ovoga jeste da ovdje bude pitanje odgovor uz međusobno uvažavanje.Hvala.

Овакав однос би морао да буде на свим темама нашег заједничког дијалога.

Зато се и трудимо ми из модерације да помогнемо одржавању такве висине и културе дијалога, на корист свих и на славу једног Бога.

da slažem se brate s tobom ali i sami smo svjedoci da nekada u žaru pisanja i želji nametanja nekada se zaboravi smisao ovog po meni jako neophodnog dijaloga među nama a to je upoznavanje a ne prepucavanje, zbližavanje a ne udaljavanje isl.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Хвала на одговору, брате Енизе!

Још нешто бих додао, поводом судњег дана.

Хришћанство не говори о нестанку света.

Оно говори о преображају света.

Како каже Христос: "Ево, све чиним новим".

Кад је Бог створио свет, пише у књизи Постања, да "све добро беше веома."

Грехом је искварен свет, и такав свет треба да се преобрази.

Подели на овим сајтовима

Zbog čega se prva četiri kalifa nazivaju pravednima i uzorima, kada su zaista bili upitnog karaktera? Mogu i da pojasnim čemu takav stav.

Šta je sa kalifima danas?

i da li je današnji iranski ajatolah u rangu nekadašnjeg kalifa?

Подели на овим сајтовима

Zbog čega se prva četiri kalifa nazivaju pravednima i uzorima, kada su zaista bili upitnog karaktera? Mogu i da pojasnim čemu takav stav.

Šta je sa kalifima danas?

i da li je današnji iranski ajatolah u rangu nekadašnjeg kalifa?

Poštovana Tavita, koritim priliku da ti zahvalim (neću da te persiram) na zaista fer i korektnom i visoko kulturnom tvom dijalogu sa mnom i neupitna mi je tvoja dobronamjernost u pitanjima koje postavljaš i komentarima koje daješ.

Iranski ajatolahi ne da nisu na nivou haliha pravednih nego su to često pokvarenjaci poput Homeinija(sada ću biti kritikovan od nekih šija) koji je pod zastavom islamske revolucije napravio sve osim islamsku revoluciju u Iranu.

Prva četiri halife su halife o kojima Muhammed a.s. govori u najboljem svjetlu njihov život i način suđenja su potvrdili to .Oni su Ebu Bekr Omer Osma i Alija .Ako je njihov karakter sumnjiv zamolio bih da izneseš argumente , zaista bi volio da ih čujem ali i iz koje knjige i ime pisca.Svako dobro

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Nisam mislila da Vas uvrijedim, izvinjavam se.

za iranskog ajatolaha... on je glavni vjerski autoritet za irance sijite?

Koliko sam ja upucena, suniti su imali kalife, a sijiti su radje koristili titulu imama??

O kalifima... Nemam "navode". Govorim iz skorasnjih razgovora.

Alija je ozenio istu zenu koju je htio Omer?

Nakon E. Bekrove smrti?

Подели на овим сајтовима

Ako ima još kakvih pitanja rado čemo odgovoriti.

Ако се не варам, у објави Кур`ана часног постоји и теза о свету и раси џина, који такође могу да приме ислам? Да ли је тачно да ислам не признаје да постоје пали анђели ("мелеки" ако се не варам?) и да су џини заправо оно што ми хришћани називамо демонима?

Ово би било уводно питање, а онда би, брате Енизе, било корисно да чујемо Ваш став о тзв. "записима" који неки хоџе израђују и на захтев хришћана (често у замену за добровољне прилоге) - колико је таква пракса конзистентна аутентичном учењу ислама? Коначно, пошто претпостављам да ћете се осврнути на тај однос "палих имама" и њихову злоупотребу џина, можете ли нам рећи нешто о сурама или ајетима које осуђују делатност "шихирбаза" (ако сам ово тачно формулисао - молим Вас, исправите ме тамо где грешим)?

Благодарим на труду и желим Вам све најбоље од Господа...

Надам се браћо да моја питања нико није схватио као провокацију? Наиме, ја сам о овоме већ причао са муфтијом београдским Мухамедом Јусуфспахићем, који је мој добар пијатељ...

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Ако се не варам, у објави Кур`ана часног постоји и теза о свету и раси џина, који такође могу да приме ислам?

"Reci (Muhammede): Meni je objavljeno da je nekoliko džina slušalo i reklo: “Mi smo, doista, Kur’an koji izaziva divljenje čuli, koji na Pravi put upućuje – i mi smo u nj povjerovali i više nikoga nećemo Gospodaru našem ravnim smatrati; i ima nas muslimana, a ima nas zalutalih; oni koji islam prihvate Pravi put su izabrali; a među nama ima i dobrih i onih koji to nisu, ima nas vrsta različitih."

Konvertovanja džina se često događaju prilikom egzorcizama.

Да ли је тачно да ислам не признаје да постоје пали анђели ("мелеки" ако се не варам?)

Meleki su duhovna bića stvorena od svjetlosti, časna, i čestita, tj. anđeli.

и да су џини заправо оно што ми хришћани називамо демонима?

Džina ima i dobrih, tako da se ne mogu generalizovati pod nazivom "demoni", međutim oni loši džini, se mogu smatrati demonima, dakle, vjerovatno su kod vas demoni, i kod nas jedan dio džina, jedno te isto.

Ово би било уводно питање, а онда би, брате Енизе, било корисно да чујемо Ваш став о тзв. "записима" који неки хоџе израђују и на захтев хришћана (често у замену за добровољне прилоге) - колико је таква пракса конзистентна аутентичном учењу ислама?

Zapisi su poznati od pamtivijeka, i nažalost jako raširena pojava, hamajlije,talismani, zapisi, i sl. nisu prihvatljivi kao metod liječenja, tako da hodže koje se služe time, su pod upitnikom, naravno može biti da on takav postupak ne smatra štetnim, ili nije dovoljno informisan sa više strana, i sl...,nebitno od koga su, zapisima se uglavnom služe sihirbazi, ili vračari, za svaku hamajliju/talisman je obično zadužen jedan džin, koji po naredbi sihiraza vjerovatno ima zadatak naškoditi osobi.

Pravi učači rukje (iscjetitelji), koriste samo Kur`an prilikom egzorcizma.

Коначно, пошто претпостављам да ћете се осврнути на тај однос "палих имама" и њихову злоупотребу џина, можете ли нам рећи нешто о сурама или ајетима које осуђују делатност "шихирбаза" (ако сам ово тачно формулисао - молим Вас, исправите ме тамо где грешим)?

Konkretno da postoje ajeti koji govore o djelovanju sihirbaza, mislim da ne..,to je uglavnom objašnjeno kroz hadise, mada nema prijeke potrebe za tim, obzirom da poznato gdje i kako sihirbaz djeluje (u priljavim, zabačenim mjestima, kroz sotonističke rituale);, šta koristi prilikom svojih vračanja (životinjsku krv,sve vidove nečistoća, alkohol i sl..)..dakle posve je očito da ti postupci nisu razumni.

Ako Eniz ima nešta dodati...

Благодарим на труду и желим Вам све најбоље од Господа...

0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...