Divad Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Kvote su kvote, postoje i za bogoslovije. Kvote su garancija da ćeš posle školovanja dobiti posao.Шта ако неко неће да се школује за попа, него хоће да студира теологију, онако приде? Dobro si pitao ovo, kod nas to pitanje nije rešeno. U principu svako upisan na teološki fakultet u bg je kandidat za sveštenika i ne samo to nego je ujedno i kandidat za monašenje, teče mu iskušenički staž (neka stara uredba po kojoj se vreme provedeno na studiju računa kao iskušeništvo). Da neko samo tek tako upiše teologiju znanja radi je nekada očito bio redak slučaj, a verovatno i sada. Katolici su to rešili puno učinkovitije. Na iste teološke fakultete upisuju sjemeništarce koji su kanditati za svećenike, ali i laike (koji to nisu ali mogu biti). Niko bez fakulteta ne može biti svećenik (bogoslovija tu ne znači ništa). Laici koji završe KBC mogu svakako naći posla u crkvi jer je posla puno. Mogu biti veroučitelji. Za razliku od nas oni imaju relativno tačne procene koliko im je potrebno veroučitelja u pojedinoj biskupiji. Još uvek nisu popunili sva mesta. To važi i za svećenike, konstanto se smanjuje broj kandidata i sveštenici svakako ne stižu biti i veroučitelji mada u mnogim župama i to moraju da rade. Kod nas ni po pitanju sveštenika ni veroučitelja ne postoje istraživanja. Npr. potpuno pogrešna izjava patrijarhova da on u Beogradu ne mora nikoga rukopoložiti sledećih 10 godina (jer je mitr. narukopologao 100-tinjak u prošle 2 godine), svakako ne stoji jer niko nije ispitao koliko Beograd ima vernika i kakav je misionarski potencijal. To važi i za veroučitelje. Ne vidim i pored najbolje volje zašto bi neko upisivao baš teološki fakultet onako iz hobija. Zašto ne filozofiju a pohađati neka predavanja na teologiji? Šta će ti diploma teološkog fakulteta? (to se i ja pitam...) Не знам, али мени је бесмислено да је потребан благослов епископа да би се уписао факултет, поготово откад је он постао секуларан и потпао под власт Београдског Универзитета, и тако сада држава плаћа, а не СПЦ... А кад завршиш ПБФ да ли ћеш радити за државу или Цркву? 0102_laugh Па када идеш на неки други факултет не треба ти благослов надлежног председника општине... Вероватно нећеш радити за њега нити за његову странку. 0110_hahaha У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Kvote su kvote, postoje i za bogoslovije. Kvote su garancija da ćeš posle školovanja dobiti posao.Шта ако неко неће да се школује за попа, него хоће да студира теологију, онако приде? Dobro si pitao ovo, kod nas to pitanje nije rešeno. U principu svako upisan na teološki fakultet u bg je kandidat za sveštenika i ne samo to nego je ujedno i kandidat za monašenje, teče mu iskušenički staž (neka stara uredba po kojoj se vreme provedeno na studiju računa kao iskušeništvo). Da neko samo tek tako upiše teologiju znanja radi je nekada očito bio redak slučaj, a verovatno i sada. Katolici su to rešili puno učinkovitije. Na iste teološke fakultete upisuju sjemeništarce koji su kanditati za svećenike, ali i laike (koji to nisu ali mogu biti). Niko bez fakulteta ne može biti svećenik (bogoslovija tu ne znači ništa). Laici koji završe KBC mogu svakako naći posla u crkvi jer je posla puno. Mogu biti veroučitelji. Za razliku od nas oni imaju relativno tačne procene koliko im je potrebno veroučitelja u pojedinoj biskupiji. Još uvek nisu popunili sva mesta. To važi i za svećenike, konstanto se smanjuje broj kandidata i sveštenici svakako ne stižu biti i veroučitelji mada u mnogim župama i to moraju da rade. Kod nas ni po pitanju sveštenika ni veroučitelja ne postoje istraživanja. Npr. potpuno pogrešna izjava patrijarhova da on u Beogradu ne mora nikoga rukopoložiti sledećih 10 godina (jer je mitr. narukopologao 100-tinjak u prošle 2 godine), svakako ne stoji jer niko nije ispitao koliko Beograd ima vernika i kakav je misionarski potencijal. To važi i za veroučitelje. Ne vidim i pored najbolje volje zašto bi neko upisivao baš teološki fakultet onako iz hobija. Zašto ne filozofiju a pohađati neka predavanja na teologiji? Šta će ti diploma teološkog fakulteta? (to se i ja pitam...) Не знам, али мени је бесмислено да је потребан благослов епископа да би се уписао факултет, поготово откад је он постао секуларан и потпао под власт Београдског Универзитета, и тако сада држава плаћа, а не СПЦ... А кад завршиш ПБФ да ли ћеш радити за државу или Цркву? 0102_laugh Па када идеш на неки други факултет не треба ти благослов надлежног председника општине... Вероватно нећеш радити за њега нити за његову странку. 0110_hahaha А од када је презвитерство постало посао - и то уносан бизнис? То је служба у цркви, а човек треба да има секуларни посао којим зарађује новац. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Kvote su kvote, postoje i za bogoslovije. Kvote su garancija da ćeš posle školovanja dobiti posao.Шта ако неко неће да се школује за попа, него хоће да студира теологију, онако приде? Dobro si pitao ovo, kod nas to pitanje nije rešeno. U principu svako upisan na teološki fakultet u bg je kandidat za sveštenika i ne samo to nego je ujedno i kandidat za monašenje, teče mu iskušenički staž (neka stara uredba po kojoj se vreme provedeno na studiju računa kao iskušeništvo). Da neko samo tek tako upiše teologiju znanja radi je nekada očito bio redak slučaj, a verovatno i sada. Katolici su to rešili puno učinkovitije. Na iste teološke fakultete upisuju sjemeništarce koji su kanditati za svećenike, ali i laike (koji to nisu ali mogu biti). Niko bez fakulteta ne može biti svećenik (bogoslovija tu ne znači ništa). Laici koji završe KBC mogu svakako naći posla u crkvi jer je posla puno. Mogu biti veroučitelji. Za razliku od nas oni imaju relativno tačne procene koliko im je potrebno veroučitelja u pojedinoj biskupiji. Još uvek nisu popunili sva mesta. To važi i za svećenike, konstanto se smanjuje broj kandidata i sveštenici svakako ne stižu biti i veroučitelji mada u mnogim župama i to moraju da rade. Kod nas ni po pitanju sveštenika ni veroučitelja ne postoje istraživanja. Npr. potpuno pogrešna izjava patrijarhova da on u Beogradu ne mora nikoga rukopoložiti sledećih 10 godina (jer je mitr. narukopologao 100-tinjak u prošle 2 godine), svakako ne stoji jer niko nije ispitao koliko Beograd ima vernika i kakav je misionarski potencijal. To važi i za veroučitelje. Ne vidim i pored najbolje volje zašto bi neko upisivao baš teološki fakultet onako iz hobija. Zašto ne filozofiju a pohađati neka predavanja na teologiji? Šta će ti diploma teološkog fakulteta? (to se i ja pitam...) Не знам, али мени је бесмислено да је потребан благослов епископа да би се уписао факултет, поготово откад је он постао секуларан и потпао под власт Београдског Универзитета, и тако сада држава плаћа, а не СПЦ... А кад завршиш ПБФ да ли ћеш радити за државу или Цркву? 0102_laugh Па када идеш на неки други факултет не треба ти благослов надлежног председника општине... Вероватно нећеш радити за њега нити за његову странку. 0110_hahaha А од када је презвитерство постало посао - и то уносан бизнис? То је служба у цркви, а човек треба да има секуларни посао којим зарађује новац. Одавно.Што би имао секуларни посао?Апостоли то нису имали. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Одавно.Што би имао секуларни посао? Апостоли то нису имали. Како нису, када апостол Павле каже: ко не ради нека и не једе...а свештенослужење није рад, то је служба... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
miloshM Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Evo vec par meseci ucim ove cetiri knjige i dosao sam do zakljucka da je 4ta skroz nepotrebna/najmanje bitna. Da li se neko slaze? I jos da li postoji zbirka zadataka na fakultetu ili je jedini izvor vezbanja prijemni od prosle godine? PS: Ja sam iz Borce koja pripada Banatskoj eparhiji sto je za mene veliki hendikep jer ako dobijem blagoslov od svog svestenika bicu primoran da radim u Banatu (sto najradije ne bih jer sam gradsko dete). Imam li neku alternativu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 PS: Ja sam iz Borce koja pripada Banatskoj eparhiji sto je za mene veliki hendikep jer ako dobijem blagoslov od svog svestenika bicu primoran da radim u Banatu (sto najradije ne bih jer sam gradsko dete). Imam li neku alternativu? Имаш - пријави се на неку адресу која је у БГу и тражи одатле препоруку свештеника. Онда ћеш аутоматски бити примљен као клирик Београдско-Карловачке митрополије. Е сад, уколико желиш да будеш свештеник, касније ћеш много теже добити службу у БГу него у Банату, али то је већ друга прича... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vladimir1111 Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 Ja ne big da budem svestenik. Bio bih svestenik ali tek nekad oko 50 godine mog zivota. Smatram da do tada ne bih bio dovoljno ozbiljan i zreo za takav neki posao. E do tada cemo videti sta cemo i kako cemo... Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DjordjeUzice Написано Април 29, 2011 Пријави Подели Написано Април 29, 2011 E, pa ja cu da doktoriram i budem profesor i ministar, a sto da ne i predsednik drzave. Citav tim inzinjera je napravio Titanik, a Nojevu barku samo jedan verujuci amater! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vladimir1111 Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 E, pa ja cu da doktoriram i budem profesor i ministar, a sto da ne i predsednik drzave. 4chsmu1 Ih necemo toliko daleko da idemo .mislise. Pre bih bio veroucitelj nego svestenik. Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 PS: Ja sam iz Borce koja pripada Banatskoj eparhiji sto je za mene veliki hendikep jer ako dobijem blagoslov od svog svestenika bicu primoran da radim u Banatu (sto najradije ne bih jer sam gradsko dete). Imam li neku alternativu? Имаш - пријави се на неку адресу која је у БГу и тражи одатле препоруку свештеника. Онда ћеш аутоматски бити примљен као клирик Београдско-Карловачке митрополије. Е сад, уколико желиш да будеш свештеник, касније ћеш много теже добити службу у БГу него у Банату, али то је већ друга прича... Pitanje je hoce li mu taj drugi svestenik dati preporuku jer ga ne poznaje, jedino ako vec poznaje nekog od svestenika iz BG. Poenta te preporuke je u tome da parohijski svestenik, poznajuci tog kandidata, zna ko je i kakav je, ne mislim da kazem da li je "dostojan" da studira Bogoslovski nego prosto da li je vjerujuc, je li crkven... Upravo zbog toga se blagoslov od episkopa dobija automatski, jer je svestenik sve to vec potvrdio svojom preporukom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 PS: Ja sam iz Borce koja pripada Banatskoj eparhiji sto je za mene veliki hendikep jer ako dobijem blagoslov od svog svestenika bicu primoran da radim u Banatu (sto najradije ne bih jer sam gradsko dete). Imam li neku alternativu? Имаш - пријави се на неку адресу која је у БГу и тражи одатле препоруку свештеника. Онда ћеш аутоматски бити примљен као клирик Београдско-Карловачке митрополије. Е сад, уколико желиш да будеш свештеник, касније ћеш много теже добити службу у БГу него у Банату, али то је већ друга прича... Pitanje je hoce li mu taj drugi svestenik dati preporuku jer ga ne poznaje, jedino ako vec poznaje nekog od svestenika iz BG. Poenta te preporuke je u tome da parohijski svestenik, poznajuci tog kandidata, zna ko je i kakav je, ne mislim da kazem da li je "dostojan" da studira Bogoslovski nego prosto da li je vjerujuc, je li crkven... Upravo zbog toga se blagoslov od episkopa dobija automatski, jer je svestenik sve to vec potvrdio svojom preporukom Истина, тако би требало да буде. Међутим, у пракси, свештеници ретко кога од својих парохијана знају по имену (да не причамо о црквености), тако да препоруку добије мање-више свако ко је затражи. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DjordjeUzice Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Moram priznati da moj paroh, a i ostali svestenici u nasoj crkvi znaju veliki broj prezimena porodica (i imena)... Citav tim inzinjera je napravio Titanik, a Nojevu barku samo jedan verujuci amater! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dule79bg Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 ja licno ne znam nijednog svestenika nesto posebno dobro,kada su mi trebale neke informacije o svojoj slavi,pa krstenica,uvek je bio drugi svestenik.Jel neko mozda zna,koliko svestenika radi u jednoj crkvi obicno?Kod mene u Obrenovcu samo ima jedna crkva.Kako vam ide spremanje one 4 knjige za prijemni?Pozdrav. 25 juna moj svet je srusen,izgubio sam jedino bice koje je ceo svoj zivot posvetilo meni-moju majku.Jos uvek sam u soku i bicu celog zivota.Samo se nadam da mi majka sada nije bolesna,da je ne boli nista...Pocivaj u miru moja majko jedina,voleo sam te i volecu te celog zivota,kao sto si i ti volela mene i borila se za mene celoga zivota,hvala ti puno za to.Neka ti je laka zemlja majko moja i neka ti dusa pociva u miru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Од 10 свештеника у Обреновцу, ваљда ћеш једнога пронаћи 0102_laugh Истина, тако би требало да буде. Међутим, у пракси, свештеници ретко кога од својих парохијана знају по имену (да не причамо о црквености), тако да препоруку добије мање-више свако ко је затражи. После толико година знам свакоме име, ако ништа друго запамтим кад помињем приликом свећења водице Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 PS: Ja sam iz Borce koja pripada Banatskoj eparhiji sto je za mene veliki hendikep jer ako dobijem blagoslov od svog svestenika bicu primoran da radim u Banatu (sto najradije ne bih jer sam gradsko dete). Imam li neku alternativu? Имаш - пријави се на неку адресу која је у БГу и тражи одатле препоруку свештеника. Онда ћеш аутоматски бити примљен као клирик Београдско-Карловачке митрополије. Е сад, уколико желиш да будеш свештеник, касније ћеш много теже добити службу у БГу него у Банату, али то је већ друга прича... Pitanje je hoce li mu taj drugi svestenik dati preporuku jer ga ne poznaje, jedino ako vec poznaje nekog od svestenika iz BG. Poenta te preporuke je u tome da parohijski svestenik, poznajuci tog kandidata, zna ko je i kakav je, ne mislim da kazem da li je "dostojan" da studira Bogoslovski nego prosto da li je vjerujuc, je li crkven... Upravo zbog toga se blagoslov od episkopa dobija automatski, jer je svestenik sve to vec potvrdio svojom preporukom Истина, тако би требало да буде. Међутим, у пракси, свештеници ретко кога од својих парохијана знају по имену (да не причамо о црквености), тако да препоруку добије мање-више свако ко је затражи. зато нам и јесте у цркви овако како нам је... нажалост. Мислим да свештеник , ако некоме долази у кућу, вјенчава га и крштава му дјецу, сахрањује претке мора да зна и име или бар презиме те породице. Нарочито онда ако ти људи долазе у цркву, исповиједају се, причешћују... мора да има неки личан однос са њима. ja licno ne znam nijednog svestenika nesto posebno dobro,kada su mi trebale neke informacije o svojoj slavi,pa krstenica,uvek je bio drugi svestenik.Jel neko mozda zna,koliko svestenika radi u jednoj crkvi obicno?Kod mene u Obrenovcu samo ima jedna crkva.Kako vam ide spremanje one 4 knjige za prijemni?Pozdrav. Требало би да се распиташ ко је свештеник који је задужен за твој дио града, или за твоју улицу, тачније у чијој парохији живиш па да поразговараш са њим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука