Jump to content

Да ли је Мојсијев Закон превазиђен или не?...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Када је један рабин питао владику Николаја да ли је Мојсијев Закон превазиђен владика му је мудро одговорио: ''Када се сунце роди, лампе се склањају у орман''. Кратко и једноставно  11222

А штаћемо са оним што је сам Христос рекао: Нисам дошао да укинем закон и пророке већ да их испуним

Најправилнији однос Старог и Новог завета нам даје блажени Августин: "Стари завет у Новом се скрива, Нови завет Старим се открива".

Да би у потпуности разумели Христову крсну жртву треба добро да проучимо старозаветне жртве. Пре читања Новог завета треба да нам буде јасно да је Христос био јеврејин, да су апостоли били јевреји, да је Богородица била јеврејка.Треба да схватимо да без јудаизма нема хришћанства, а да се јудеизам без хришћанства претвара у имагинацију. Како можемо одбацити Стари завет, а притом да на Васкрс певамо: Христос нова Пасха, Христос Господња Пасха, Христос Пасха победитељ зла.....?

Како можемо да прослављамо празник старозаветних патријараха, а да се притом одричемо Старог завета? Како можемо да се називамо "новим Израилом" а да притом одбацујемо Стари завет? Како можемо да говоримо да је Мојсијев законик нешто што је безвредно и непотребно, а да нам Псалми буду основа свих богослужења па и литургије? Или ћемо да сакатимо и упропаштавамо (као што неки чине) богослужења избацујући певање псалама?

Ово питање је повезано са хитно неопходном литургиском обновом. Јер кад би људи видели и доживели комплетна богослужења православне Цркве видели би да све службе за велике празнике имају као свој обавезан део и читање Старозаветних одломака Светог писма. Ти одломци су познати као Паримије.

Важност читања паримија потврђује и сама чињеница да су оне биле саставни део древних литургија: Јаковљеве литургије, Маркове лиртургије..... Чак су паримије предвиђене да се читају на Златоустовој и Василијевој литургији.Хвала Богу појавом жичких Минеја и Паримејником који је приредио еп. Атанасије у могућности смо да поново вратимо у богослужења и читања из Старог завета. - све остало је питање наше воље и жеље.

Важност Старог завета откривају међу првима и писци Новог завета. Ап. Павле кад говори у својим посланицама да верни "испитују Писма" недвосмислено говори управо о испитивању Старог завета. За Цркву у прва три века Свето писмо је управо био Стари завет, а не Нови. Нови је доживљаван као поучна литераура.Сам Христос као највећи и неприкосновени ауторитет у Цркви наглашава важност Старог завета, говорећи и односећи се према њему као према Светом писму у пуном смислу те речи. И управо се Христос појављује у Цркви као први тумач Писма односно Старог завета, за њим иду ап. Павле и сви други апостоли.

Подели на овим сајтовима

@Mario

A sta cemo sa cinjenicom da je Hristos kao koncept bio mnogo jasniji paganima nego Judejcima? Da su oni daleko pre idjednog Jevrejina imali ideju da samo ovaploceni Logos moze spasiti svet? Sta mislis zasto su pagani tako lako prihvatili koncept Hrista? A zasto su Jevreji imali a i danas imaju odnbojnost prema toj ideji da je Bog Logos i da on moze da se ovaploti. A kamoli za po njima jeres nad jeresima da svaki covek treba da postane Bog.

Подели на овим сајтовима

@Mario

A sta cemo sa cinjenicom da je Hristos kao koncept bio mnogo jasniji paganima nego Judejcima? Da su oni daleko pre idjednog Jevrejina imali ideju da samo ovaploceni Logos moze spasiti svet? Sta mislis zasto su pagani tako lako prihvatili koncept Hrista? A zasto su Jevreji imali a i danas imaju odnbojnost prema toj ideji da je Bog Logos i da on moze da se ovaploti. A kamoli za po njima jeres nad jeresima da svaki covek treba da postane Bog.

Овде се не поставља питање о односу Јевреја према Христу, већ о односу хришћана према Старом завету. То су две различите ствари.

Али покушаћу да ти одговорим. Дела апостолска нам јасно показују да је јеврејски народ прихватио васкрслог Христа као Месију, јер да није онда Лука не би писао о онако великом покрштавањима народа. Еванђеља нам јасно саопштавају ко је ишао за Христом - апостоли и прост народ (дакле опет Јевреји). Такође јасно нам је описано и ко је дигао буну на Христа - фарисеји и књижевници. Из Писма можемо видети да је прва Црква била састављена једино од Јевреја.

Твоја питања јесу неоспорне чињенице. Али такође стоји и оно што сам ја написао. Тако да се можемо само вратити на основу вере: или верујеш у Христа или неверујеш. Нема ту пуно мудрости.

Са друге стране може се поставити и питање колико ми данас чинимо да нас Јевреји разумеју. Колико смо ми као хришћани спремни да сведочимо о Христовом имену. Ја овде не говорим о апологијама које су имали свети Оци, ја говорим шта ми данас у овим нашим савременим токовима чинимо по том питању.

Подели на овим сајтовима

@Mario

Овде се не поставља питање о односу Јевреја према Христу, већ о односу хришћана према Старом завету. То су две различите ствари.

Али покушаћу да ти одговорим. Дела апостолска нам јасно показују да је јеврејски народ прихватио васкрслог Христа као Месију, јер да није онда Лука не би писао о онако великом покрштавањима народа. Еванђеља нам јасно саопштавају ко је ишао за Христом - апостоли и прост народ (дакле опет Јевреји). Такође јасно нам је описано и ко је дигао буну на Христа - фарисеји и књижевници. Из Писма можемо видети да је прва Црква била састављена једино од Јевреја.

Твоја питања јесу неоспорне чињенице. Али такође стоји и оно што сам ја написао. Тако да се можемо само вратити на основу вере: или верујеш у Христа или неверујеш. Нема ту пуно мудрости.

Са друге стране може се поставити и питање колико ми данас чинимо да нас Јевреји разумеју. Колико смо ми као хришћани спремни да сведочимо о Христовом имену. Ја овде не говорим о апологијама које су имали свети Оци, ја говорим шта ми данас у овим нашим савременим токовима чинимо по том питању.

Ma koji crni prosti narod. Nisu imali oni pojma koga slede i o cemu se tamo zapravo radi. Taj prosti narod je ocekivao oslobodjenje od Rimljana a ne Bogocoveka. Taj koncept je njima jako tesko prihvatljiv.

Mislim da je vreme da malo vise citamo sv. Jovana Zlatoustog.

http://www.fordham.edu/halsall/source/chrysostom-jews6.html

Подели на овим сајтовима

Evo do cega dolazimo kad starom zavetu pokusavamo da damo neku vrednost koju nema.

Vama padavicarima smeta sve sto ima veze sa konceptom koji su zastupali Mojsije, proroci, Isus i apostoli, koji su bili Jevreji. Ukinuli ste sve Bozje zapovesti i nazvali ih "jevrejskim zapovestima". Mrzite sve sto ima veze sa Bogom i Njegovim narodom, a Sotonu ste proglasili za Isusa, jer vas je toliko opcinio i hipnotisao da ne znate ni kako se zovete.

A sto se tice adventizma, pa kakva je razlika izmedju adventizma i vaseg "pravoslavlja"? I jedni i drugi tolerisete kurvarstvo, smrdite po gradovima, zene su vam nerotkinje, deca nevaspitana, opcinjeni ste fudbalom i drugim gladijatorskim "zabavama", blejite kako ste "jedina ispravna crkva", gde god dodjete zasmrdite svojim fanatizmom i liberalizmom, i onda vas demoni posalju da dodjete ovde da pokusate da napravite neku stetu. A ovamo se izmedju sebe koljete. Kad se desilo da sam ja dosao na vase padavicarske forume? I posle placete kad vas ja cistim. Nastavite da placete i da se zalite kako sam ja "brutalan". Imate srecu sto nemam neku vlast, tek biste onda videli kako bi se obracunao sa vama - videli biste uzivo Isusa Navina od pre 3500 godina.

Miroljub Petrovic

http://www.creation6days.com/diskusije/forum/viewthread.php?thread_id=4&rowstart=14300#post_20524

Подели на овим сајтовима

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих 21

Учитељу! Која је заповест највећа у закону?

А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.

Ово је прва и највећа заповест.

А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.

О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.

Свето Јеванђеље по Матеју, глава 22, стих 36-40

Подели на овим сајтовима

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.

Miroljubovska logika na ovo odgovara. E moj Medo to je Hristos rekao jer su oni tada bili pod okupacijom. 8086.gif klapklap

Подели на овим сајтовима

Miroljubovska logika na ovo odgovara. E moj Medo to je Hristos rekao jer su oni tada bili pod okupacijom. 8086.gif klapklap

онда си ме погрешно схватио - нисам укинуо, нити мрзим, него једноставно је ово изнад 10 Божјих заповести, икономија спасења.

лака је акривија, да је тако по тврдоћи закона сви бисмо били каменовани, мртви и у Паклу ...

Подели на овим сајтовима

онда си ме погрешно схватио - нисам укинуо, нити мрзим, него једноставно је ово изнад 10 Божјих заповести, икономија спасења.

лака је акривија, да је тако по тврдоћи закона сви бисмо били каменовани, мртви и у Паклу ...

Znam i meni je to bila poenta. Zakoni, moral, pravila, zapovesti, sve macku o rep. Obozenje or nothing!!!

Подели на овим сајтовима

Једна од чешћих забуна и извора неспоразума је свођење читавог Старог Завета на десет заповести. Шта да радимо са свим оним потпуно неприменивим одредбама из 3-5 Мојсејеве, чему би нам служила књига о Јестири данас, шта с тим што свештенство (левити) коље безбожнике, или са догађајима попут жртвовања Јефтајеве кћери (Суд. 11, 29-40), геноцида над Хананцима? Све ово и много више од тога је СЗ. Да ли овде било ко види "огледало" Новог Завета - или његову потпуну супротност?

Не треба бранити неодбраниво, нити наравно ићи у маркионитски екстремизам потпуног одбацивања СЗ. Једини значај СЗ јесу места која најављују Христа и дају детаље његове месијанске мисије. Одређени значај имају и поетско-молитвена ремек дела светске књижевности попут Песме над песмама и, пре свега Псалама (наравно и овде имамо мноштво месијанских места). Не треба из СЗ ништа избацивати пошто би на такав начин данас била створена непотребна саблазан међу народом, који је несвесно под утицајем протестантског "библијопоклоништва" где су присутни и такви екстреми као изједначавање значаја СЗ и НЗ или, још горе, код јудаизујућих протестантских тенденција - нпр. адвентиста, преувеличавање значаја СЗ у односу на НЗ.

Последњи пророк СЗ био је свети Јован Крститељ, а и Црква Христова врло добро зна кога од СЗ личности све поштује као свете. Господ Христос је, како је и сам рекао, ИСПУНИО Стари Завет и искупио сво мноштво НУЖНИХ ЗАЛА која су тамо била присутна својом жртвом. Новозаветна Црква се родила тек на Педесетницу и свој први Саборни став по питању УКИДАЊА старозаветног ропства правичности донела на Апостолском Сабору 50 године у Јерусалиму. Ово је догађај који се исувише често потцењује. Познато је да је "новотарска струја" светог апостола Павла била у убедивој мањини у односу на апостоле из јудејства попут Петра и Јакова који су били уз Христа. Победа Павловог гледишта на овом Сабору, којим се раскрстило с ОБАВЕЗНОШЋУ старозаветног патоса, могла се догодити само благодаћу Светог Духа. Овај рођендан православног етоса љубави и икономије спасења Црква Христова прославља и иконографски, приказом чувеног целива љубави апостола Петра и Павла.

Наравно, закон љубави је најсавршенији и најтежи закон, јер ту је човек судија само и једино себи. Зато су, кроз читаву историју Цркве, чињени покушаји повратка варљивој "извесности" закона и бекства од савршенства љубави. Један од познатијих, свакако је ислам, који је заправо регресија од љубави ка правди закона. Највећи проблем било каквог "закона" биле су и остале интерпретације - и најсавршенији закон ће бити упропаштен људским интерпретацијама. Чак је и хришћанска љубав, у свакој инстанци где је сведена на било какву нормативу, претвара се у инквизиторску изопаченост.

Уосталом, Црква је у своје службе и молитве узела све оно што је у СЗ битно и данас - остало треба третирати као историјски куриозитет који показује колико је чудан и мукотрпан начин био да се одржи божије обећање и колико је било какав концепт "правде" и "законитости" несавршен.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...