Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Мени ништа не значи и не палим се на тренутни мајнстрим / опуса о Шекспиру / па све да има и 100 доктората. Пошаљи линк да прочитам студију / па да без трунке предрасуда могу нешто рећи/ Али сумњам, да неко ко је неверујући/атеиста/ може суштински / есенцијално / сконтати Шекспира. Најбољу  беседу  о Шекспиру изрече Свети Николај. Искрено читала сам разне студије о Шекспиру / посебно о Хамлету/ и у свакој ми нешто недостаје .......нешто како да кажем / једна ...можда и више коцкица мозаика/ Из разник перспектива је тумачен / сециран, анализиран/ . О Шекспиру тек треба да се каже и напише суштина /посебно о Хамлету/ ...........ја верујем и чекам да ће коначно неко написати један потпун ЕСЕЈ  о Хамлету, и верујем да то може да уради на прави и потпун начин само дубоко верујући човек.  У исчекивању есеја о Хамлету ......верујем само својим емоцијама који не могу преточити /још увек/ на прави и потпун начин 

Naprotiv, vernik ce najpogresnije da razume Hamleta iz razloga sto ima predefinisane tvrdnje koje ocekuje u takvom delu a koje su tesno vezane za hriscansko misljenje. Citajuci ce pokusavati na silu da umetne ta znacenja i truditi se da opravda svoje pocetno misljenje o Hamletu kao stivu koje ima snazne religijske konotacije, da ce propustiti sve ono drugo lepo sto mozes da otkrijes u literarnim radovima samo i iskljucivo ako im pristupis otvorenog uma i nesputanog duha... tako da sorry, Rapsi, vise srece u sledecem kolu ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Drugo, Hrišćanske univerzalne poruke nisu samo dobra dela, tu su razni oblici pokajanja, stojičkog trpljenja nepravde,borba za istinu

Sve to imas  i van hriscanstva... i to cesto upecatljivije i intenzivnije nego u samom hriscanstvu. Pre svega zbog toga sto hriscani to ne rade zato sto tako osecaju nego zato sto znaju da tako mora ako zele nagradu na kraju... 

Подели на овим сајтовима

Ce li pogleda neko naslov teme?

Rapsodija i VSB nam kidnapovase temu za svoje razgovore  uz kaficu... svi s*** niki ne pita!

Подели на овим сајтовима

Možda slikovito sledeća priča ustvari i pripada ovde, da se ne bi prevarili, pa uzdigli od ateista, i tako oskrnavili ljubav Boga koji stvori istu toplotu sunca za sve ljude na svetu podjednako.

priču pričam po sećanju i pouzdano znam da sam neke delove izgubio ali suštinu ćemo i ovako oskrnavljenu pronaći.

Dakle jedan od najpoznatijih svetitelja, jedan od preslavnih i svuda u svetu poznatih i dan danas, monaha iz Egipta.

Dakle taj svetitelj, posle mnogobrojnih molitvi, uzdržanja, podviga što asketskih, što čudovotvornih na slavu Boga donesenih u svet, drzne se i pta Boga kome je on(svetitelj) sada u svetu podoban.

Odgovori mu Bog da ode u grad i potraži tog i tog čoveka.

Svetitelj se odmah dade na put i pronadje u gradu čoveka, kome je podoban. Medjutim, taj čovek je poznati razbojnik iz tog okruga.

Svetitelj koji je poštovao Božju reč, kaže sam sebi, ovaj čovek mora imati i neka dobra dela ako je Bogu mio.

Svetitelj objasni razbojniku zašto je došao da ga potraži i pita ga da li ima neko dobro delo u svom razbojničkom životu. Kaže razbojnik da ne zna, zaista nije činio nikakva dobra dela, to mu nije padalo na pamet u tom svom razbojničko svesno opusu njegove ličnosti. Ali dodaje, možda... možda sam i učinio dobro jednoj ženi, kojoj su oteli muža i decu, koje su pretvorili u robove i prodaju ih na pijaci a u zamenu za njihovu slobodu su od nje tražili novac koja ona naravno nije imala. Razbojnik se sažali i dade joj nova, da oslobodi svoje najmilije a njene molitve upućene Bogu za razbojnikovo pomilovanje njegovog pogrešnog života su pomilovale tog razbojnika po blagodati i milosti Boga Oca i svrstali ga sa svim ostalim pričesnicima Božjeg naručja.

Za ateiste postoji i priča o dobrom samarićanu ali postoji i čitavo Pismo o životu Hrista Isusa na zemlji, koji nam svedoči da se samo vernici iliti samo Hrišćani svesno okupljeni oko mantije neće spasiti, već je na spasenje pozvano svekoliko čovečanstvo, pravednika i nepravednika, velikih vernika ili malih vernika, takodje i promašenih čovekovih vera i tako dalje i tako dalje.

Dakle pravoslavlje nas uči da ne bi smeli imati podele u našoj svesti na ateiste i vernike.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ako rapsodi vidi u hamletu ono sto možda hamlet ni ne priča

Браво, најесенцијалније ствари / код неке умет. творевине /  се виде и прочитају између редова / у ономе што није написано али ипак прећутно речено / благи парадоск који би сестраја Парадокс / с обзиром на име требала да схвати/

Или још боље есенција неког ум.дела се најбоље осети / ако покушаш оно што осетиш да преточиш у речи,  анализу , да бациш на папир...........тешко,  увек ће једна карика недостајати . Изгуби се у пребацивању.

Тако је и са Вером и са љубављу.........................

16 блок врхунски филм , / најбољи делови у ћутању, све речено са врло мало дијалога / најачи у прећутаним дијалозима / опет парадокс / 

Зар није тишина/ ћутање/ језик будућег века .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Зар није тишина/ ћутање/ језик будућег века

Mislim, da je tišina prisutna sada i ovde i ostaće u zajednici sa Bogom, jer je dobra.

Kad tišini dopustimo šansu da potraje i posle svojih mudrih, takoreći savršenih, potpuno ispravnih reči, tada tišina ispusti krik i vraća nas sebi, da više znamo i poznajemo svoje reči,stavove pa čak i veru.

Kad tišina ispusti krik......

Подели на овим сајтовима

Mislim, da je tišina prisutna sada i ovde i ostaće u zajednici sa Bogom, jer je dobra.

Kad tišini dopustimo šansu da potraje i posle svojih mudrih, takoreći savršenih, potpuno ispravnih reči, tada tišina ispusti krik i vraća nas sebi, da više znamo i poznajemo svoje reči,stavove pa čak i veru.

Kad tišina ispusti krik......

Хвала ти /али заиста што моје климаве текстове / , којима подобро недостаје доста мозаика , допуни својом блиставом беседом .

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Sve to imas  i van hriscanstva... i to cesto upecatljivije i intenzivnije nego u samom hriscanstvu. Pre svega zbog toga sto hriscani to ne rade zato sto tako osecaju nego zato sto znaju da tako mora ako zele nagradu na kraju...

Zašto nećeš da vidiš, da sam sve ovo tvoje od reči do reči ostavio na ovoj temi?

Svako moje pisanje je islo u pravcu tvog pisanja a ti navodiš kao moj propust.

Možda ti ipak smeta, da ja takodje govorim i šta nema van Hrišćanstva ali to se tiče samo vere u Boga i Njegovo delovanje prema čoveku ako čovek ima zdrav odnos prema Bogu takodje.

Ne znam!

Подели на овим сајтовима

Rapsodija i VSB nam kidnapovase temu

12:smeha:  12:smeha:  12:smeha:  12:smeha:  Било би боље да смо вас  12:smeha:  12:smeha:  12:smeha:  

Подели на овим сајтовима

Da? Sta fali?

Ne napredujemo, sve je isto kao sto je bilo. Moj i boziji odnos je nepromenljiv, ja ne verujem u njega on ne veruje  u mene i  svi srecni!

Шта фали ............фали име ...

Он верује у тебе и воли те..............а ко је срећан............ а ко није.....  е то већ не знам.   

Подели на овим сајтовима

Шта фали ............фали име ...

Ja nisam samo ime, to bi ti kao pravoslavac trebalo da znas... ne ja da te ucim.

Он верује у тебе и воли те.

Potpuno ga razumem   :sunce:

Подели на овим сајтовима

tako da sorry, Rapsi, vise srece u sledecem kolu

58nkvYI.png

П.С. Морала сам сори, било јаче од мене ;)  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...