Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

EL nije problem da se selkobini postovi prebace u neku temu o evoluciji a mi ovde da nastavimo sa "vernici pitaju ateiste"?

Kакву црну тему о еволуцији, ово је зрело за канту!

Moze...ne pravim problem  :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам ако је неко већ поставио ово питање али: шта је то атеизам?

To je kad ne verujes ni u jedno od teistickih, panteistickih ili deistickih ucenja 0102_laugh . Odsustvo vere u boga.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам ако је неко већ поставио ово питање али: шта је то атеизам?

У ширем смислу речи: неверовање у било каквог бога.

У ужем смислу речи који се врло често данас користи: метафизички натурализам+секуларни хуманизам

Метафизички натурализам: вера да је природа све што постоји, другим речима да се нечему што нема емпиријске доказе не може придодати атрибут постојања. (Метафизички натурализам у принципу не искључује постојање бога само по себи, али у овом садашњем универзуму нема ни најмања трунка кредибилних научних доказа за постојање било каквог бога или божанства, те је атеизам његова природна консеквенца.) Такође вера да са једне стране стварност никада није могуће 100% тачно одредити и да је све подложно поновном испитивању, те не постоје никакве догме, а са друге је могуће побољшавати знање и разумевање свемира пажљивим и систематским истраживањем природе.

Хуманизам: Став да је свако људско биће, а у општем случају и било које свесно и самосвесно биће, морално вредно. Став да је превасходни критеријум одређивања моралности да ли неки чин повређује друге особе или не.

Секуалран: У ужем смислу речи: Против било каквог теократског уређења, дакле тога да одређена религија контролише институције државе.

У ширем смислу речи: Против било каквог идеолошког уређења, дакле тога да било која идеологија контролише институције државе. У пракси то значи подржавалац демократског уређења, тј. да већина води политику државе преко својих представника, јер у било ком случају да мањина води мора се измислити по ком критеријуму, тј. идеологији, ће та мањина бити изабрана (постоји само једна могућа већина, а много могућих мањина).

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

EL nije problem da se selkobini postovi prebace u neku temu o evoluciji a mi ovde da nastavimo sa "vernici pitaju ateiste"?

Ucinjeno. Napravio sam novu temu i sve sto ne bude imalo veze sa ovom temom, bez ikakvog upozorenja ili opomene se brise. Eto cisto da znate.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8909.0.html

Moderacija 1000000001010.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Ксио каже да је хуманиста.

Интересује ме како атеисти виде вернике, да ли су у питању оне класичне стереотипије да су затуцани , примитвни, заостали , болесни и слично....?

Какав однос имају према њима?

Да ли су верници по нечему другачији од атеиста?

Има ли нешто  верницима признају и сматрају да је добра ствар, особина или нешто треће ?

Хвала.

kriminalac

Подели на овим сајтовима

Интересује ме како атеисти виде вернике, да ли су у питању оне класичне стереотипије да су затуцани , примитвни, заостали , болесни и слично....?

Има ли нешто  верницима признају и сматрају да је добра ствар, особина или нешто треће ?

Хвала.

kriminalac

Kaze i Darko da je humanista.

Ja ne mislim to tako o vernicima, samo zavisi kako tumace svoju religiju i sta rade sa njom.

Ne znam da li je dobra, znam da je to NJIHOVA stvar.

Nije to tako iskarikirano kao sto Dawkins prica, malo je komplikovanije.

Подели на овим сајтовима

Kaze i Darko da je humanista.

Ja ne mislim to tako o vernicima, samo zavisi kako tumace svoju religiju i sta rade sa njom.

Ne znam da li je dobra, znam da je to NJIHOVA stvar.

Nije to tako iskarikirano kao sto Dawkins prica, malo je komplikovanije.

Свака част!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Хвала.

bandit

Iskreno mene ovi vernici (kakve srecem na forumu) ni malo ne nerviraju i ne mislmi da su zatucani samo zbog toga sto dobro barataju cinejnicama i odlicno poznaju ideje svojih religija...

Problem su 90% drugih, normalnih vernika koji i dalje misle da su bogu najmiliji ako poste cela tri dana za slavu... i onda dodju i lipaju kojestarije i glposti na temu "kako mali mikica zamislja religiju" koje normalan covek prosto ne moze da veruje ...

Drugi problem je odnos vernika prema ateistima koji je daleko netolernatniji i apsolutno identican  i bez izuzetka glasi (parafrazirano): ateizam je operisan od razuma... ili sl.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

ateizam je operisan od razuma... ili sl.

Рећи то је јако лоше, штавише није тачно. Лично атеисте доживљавам као веома искрене боготражитеље (осим изузетака као у свему, али и осим агностика). Усуђујем се да кажем да је такође сваки "прави" хришћанин такође често пун сумње, сталног преиспитивања и континуалног боготражења, једино што ми имамо пуно "алатки" на располагању да сумњу превазиђемо, али се она најчешће поново јавља у зависности од животних околности. Однос са Богом је динамична ствар, "некад је ту некад Га нема" што каже вл. Григорије.

Бтв, овде има врло интересантна полемика између атеисте и хриђћанина на енглеском, па навалите:

http://piousfabrications.blogspot.com/2010/09/conversation-with-atheist-on-amoralism.html

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Има ли нешто  верницима признају и сматрају да је добра ствар, особина или нешто треће ?

Хвала.

:group111:

Iskreno mene ovi vernici (kakve srecem na forumu) ni malo ne nerviraju i ne mislmi da su zatucani samo zbog toga sto dobro barataju cinejnicama i odlicno poznaju ideje svojih religija...

Problem su 90% drugih, normalnih vernika koji i dalje misle da su bogu najmiliji ako poste cela tri dana za slavu... i onda dodju i lipaju kojestarije i glposti na temu "kako mali mikica zamislja religiju" koje normalan covek prosto ne moze da veruje ...

Drugi problem je odnos vernika prema ateistima koji je daleko netolernatniji i apsolutno identican  i bez izuzetka glasi (parafrazirano): ateizam je operisan od razuma... ili sl.

Hvala brate na iskrenim recima. Uglavnom ateisti kod nas dodju sa dosta predrasuda preme nama ali iz kontakata i dijaloga se ptvrdi suprotno. Da ima jeko dobrih, pametnih i kvalitetnih ljudi ali da ipak navijaju zy Zvezdu a ne za Partizan ili tako nešto...Tako je u svim sferama ljudske egzistencije, ne samo u religiji i sportu.

Ово што кажеш да су неторентни, знам да има тога али не баш толико колико написа...

Мислим да је такође велика нетрпељивост и нетолеранција код атеиста, оди само на форум или ФБ фрупу "Атеисти Србије"... Тамо исто сматрају да су верници "operisanи od razuma" и да су "болесници и психићи".

Сматрам да би требало да постоје више оваквих места попут ЖРУ да би се отклониле честе предрасуде које постоје са обеју страна.

Ја сам , опет, много захвалан вам што сте ту са нама (и треба да се осећате као код своје куће, јер је небо свима нама кров), што можемо да разоговарамо и што сарађујемо на обостраном откривању истине.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...