Jump to content

А бе, ће поорáтимо ли мáлко на нашки?

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

,, Taj vabrika se vikala mostovska radijonica a tia covek na moega tatka kardaš , iska da mi bude nava –dadzija za niko devojče iz Rujnik ,na njegovu si domaćicu rodnina.

On i tatko mi ,iskav da me ženu s’s njuma…

Vikaju mi da s’m stasaja za ženjenje ,da ne s’m više malečk, da je došlo vreme da gledam svoj  vrs, da se ne zabandosujem i zezeklisujem više po sokaci s’s mangupi k’ko da s’m poš’šavea.

K’d stigomo tam , mlada nevesta ni čekala predi kuću a navadadzija gu kazuje za men da sam taj djuveglija.

Tatko na mladu nevestu  poče da me zaz’rča k’ko god sm cigansko kljuse pa ce me pazari …Poče da me zapituje ,koga imam na dom,koje s’m

škole završi’a ,rabotim li kude itd..K’d se ubavmo ispričamo , povede ne u kuću da obedujemo.

Sve ubavo i gazdinsko beše zgotovljeno.Počemo jedenje , a navadadzija s’lte u men’gleda i vika mi ; ,,De sinko ,de boga ti ,ručkaj si, butaj si od

Koju stranu možeš,,,.

More sve ubavo ovoj beše ,mislim se u sebe al mlada mi se ič nesvidi,.Mlogo golema  i debela k’ko da su gu ranili za past’rmu .a oči gu šarene ko u madzora.

A i mlogo starea od men ,izgleda vrsta s moju majku...,,,

,, Moje prvo ženjenje,, M.Petrović

Подели на овим сајтовима

tonobil su kola.... verovatno

a prdna je ok.... rekja sam da su najjači a ne da ne valja ič

Већ сам се забринАла да см овдЕ по овУј равницу забаравИла онО мојЕ.Пресече ме.

,, Taj vabrika se vikala mostovska radijonica a tia covek na moega tatka kardaš , iska da mi bude nava –dadzija za niko devojče iz Rujnik ,na njegovu si domaćicu rodnina.

On i tatko mi ,iskav da me ženu s’s njuma…

Vikaju mi da s’m stasaja za ženjenje ,da ne s’m više malečk, da je došlo vreme da gledam svoj  vrs, da se ne zabandosujem i zezeklisujem više po sokaci s’s mangupi k’ko da s’m poš’šavea.

K’d stigomo tam , mlada nevesta ni čekala predi kuću a navadadzija gu kazuje za men da sam taj djuveglija.

Tatko na mladu nevestu  poče da me zaz’rča k’ko god sm cigansko kljuse pa ce me pazari …Poče da me zapituje ,koga imam na dom,koje s’m

škole završi’a ,rabotim li kude itd..K’d se ubavmo ispričamo , povede ne u kuću da obedujemo.

Sve ubavo i gazdinsko beše zgotovljeno.Počemo jedenje , a navadadzija s’lte u men’gleda i vika mi ; ,,De sinko ,de boga ti ,ručkaj si, butaj si od

Koju stranu možeš,,,.

More sve ubavo ovoj beše ,mislim se u sebe al mlada mi se ič nesvidi,.Mlogo golema  i debela k’ko da su gu ranili za past’rmu .a oči gu šarene ko u madzora.

A i mlogo starea od men ,izgleda vrsta s moju majku...,,,

,, Moje prvo ženjenje,, M.Petrović

dobar decko

Куде овој да најдем у целос?

Подели на овим сајтовима

Godža – mnogo

Dzvirka – rupica, dzvirakti gledati kroz rupicu…

Drapati se – češati se

Drusla – prekomerno debela žena, bez proporcija

Dušiti – mirisati nešto

Žljepča - onaj kome se pri govoru i smejanju vide desni

Džmijem – žmurim, trepcem

Zakasotina – nesreca, nevolja ili osoba koja izaziva nevolju

Zapovrteti – baciti, hitnuti nešto

Iskaram – izbacim

Iskoči, izlegni – izađi

Kitka – cvet

Kotruljan – muškarac duge kose

Kutre - pas

Kude - gde

Lojze – vinograd

Mrvka – malo

Mrza – lenština

Oskubati – očupati

Obrnuti se – okrenuti se

Potikati – izgubiti

Pocrcati – izginuti, pomreti (obično se koristi za množinu)

Prcko – sicušno dete

Poprckuvanje – zezanje, pod*ebavanje

Rčkati – preturati, čačkati

Skržljiv – sebičan

Srča – polomljeno staklo

tropati – lupati, prica u prazno

tepanje - batine

Ćutek – batine

Ćeremida - crep

Ulav – glup

Čaponjak - papak

Crpka – kutlača

Cunuti – poljubiti

Džopka – veš

Dživdžan - vrabac

Štrk – nešto tanko a visoko (roda)

http://serbianforum.org/humor/69296-juznjacki-nis-pirot-vranje-leskovac-cucuk-recnik.html

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Kacarevic KAKO JE POSTANUJA LESKOVCANIN

Leskovcani si bija glas da su toj coveci s's narocite odlike: dovitljivi,snalazljivi,promucurni,radni,vredni,cuvari. K'ko rodjeni za trgoviju. Filadelfije. Erbapi! Fifik-coveci! Nesu voleli kavgu. Trudili se da sve prodje bez belaj. Bolje mrsav mir no debela parnica. Sas svi arno i ubavo,pitomo,blago.Bolje mu rekni: ago! nego: mango, takoj su stari zborili. I s's takvu svoju filozofiju dobro su proodili i svrsavali rabotu.

Cudija sam se i ja k'ko se takvi zdadose. Pogledas ga, mislis ne znaje dve unakrst. A on ti znaje trista djavolci, znaje i kude djavol spije, a moz ti izracuna i kolko djavoli moz da stanev na vr od iglu! I bez skolu i bez ista, ama ume na svakoga da doskoci i svakoga da obrlati.

Toj me je kopkalo,kopkalo i interesuvalo. Koga ti nesam pituvaja: otkud tak'v da je Leskovcanin? I jedanput cu. Objasni mi nekako seretski jedan starac sto jos nosese caksire i subaru.Deda-Vasiljko Sarko. Rece:

- Ukrstili se Jevrejin i Cincarin pa se rodija Leskovcanin! Zatoj on ume svakoga da preonodi i presisa.

Leskovacke zavrzlame i carlame - D.Kapisazovic

Подели на овим сајтовима

Kacarevic SCE NI SKOLA

More,sce ni skole i golemo znanje!

Za Leskovcanina si je dosta da nauci da cita i pise i ubavo da izuci racunicu. Sce mu pogolemo znanje. Za njega si je trgovija!

I zatoj dete treba da izuci:

-Tri godine trgoviju u Leskovac

-Tri godine stednju u Pirot

-I tri godine u Uzice da izuci njini marifetluci. I vise mu ne treba. Dosta. Za zivot mu drugo ne treba. K'd toj ubavo izuci,toj mu je povise od svi fakulteti i sve skole.

K'd sam ovoj cuja zacudija sam se: k'ko toj Leskovcani priznavav da su Pirocanci pogoleme stedise od nji.

Подели на овим сајтовима

Kacarevic KAKO JE POSTANUJA LESKOVCANIN

Leskovcani si bija glas da su toj coveci s's narocite odlike: dovitljivi,snalazljivi,promucurni,radni,vredni,cuvari. K'ko rodjeni za trgoviju. Filadelfije. Erbapi! Fifik-coveci! Nesu voleli kavgu. Trudili se da sve prodje bez belaj. Bolje mrsav mir no debela parnica. Sas svi arno i ubavo,pitomo,blago.Bolje mu rekni: ago! nego: mango, takoj su stari zborili. I s's takvu svoju filozofiju dobro su proodili i svrsavali rabotu.

Cudija sam se i ja k'ko se takvi zdadose. Pogledas ga, mislis ne znaje dve unakrst. A on ti znaje trista djavolci, znaje i kude djavol spije, a moz ti izracuna i kolko djavoli moz da stanev na vr od iglu! I bez skolu i bez ista, ama ume na svakoga da doskoci i svakoga da obrlati.

Toj me je kopkalo,kopkalo i interesuvalo. Koga ti nesam pituvaja: otkud tak'v da je Leskovcanin? I jedanput cu. Objasni mi nekako seretski jedan starac sto jos nosese caksire i subaru.Deda-Vasiljko Sarko. Rece:

- Ukrstili se Jevrejin i Cincarin pa se rodija Leskovcanin! Zatoj on ume svakoga da preonodi i presisa.

Leskovacke zavrzlame i carlame - D.Kapisazovic

imaO sam tuj knjigu ... 

izgubIo sam gu ! :group111:

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

Kacarevic TVOJE MESO - MOJE KOSKE

L'ko si vi je na vas,deco,s'g ve nikoj ne bije i ne sme da ve bije! A u onoj vreme k'd mi besmo deca,k'd mi ucesmo skolu,lele tugo majke! Tepase ne koj stigne: jeli smo cutek od tatka,od majku,od ucitelji,od bracu,od stareji,od komsije i od koga ti sve ne. Tepasev ne svi od red i za najmalu sitnicu.Vise smo cuteci izeli nego leb.

T'g takoj si bese.Cim nesto zgresis ili pa ne poslusas,znaje ti se - cutek ti ne gine.Ako ne ucis,ako ne napises zadatak ili pa napravis neki esekl'k,spremi si se za cutek.I nikoj bre na tebe da se sazali,da te otme,da te otrgne ako te nekoj bije.Jok!Gledav si takoj,iako ti places i vikas neces vise,iako zapomagas i cvilis.Toj si zaradeja i ima da dobijes.Malecka greska,malecak cutek,za pogolemu povise cuteci - jal' s's ruke,jal' s's prut,jal' pa s kajis...

- Nista bez cutek!Ne moz postanes covek bez cutek! - zborili su nasi stari.

Secam se,k'd me tatko odvede u skolu i upisa,on pred svi onakoj glasno rece na ucitelja:

- Ete ti ga! Pa tvoje meso - moje koske! A toj mu je znacilo: udri, bij,salte pazi da mu koske ne iskrsis.I drugi tatkovci su takoj vikali.I ucitelji su si takoj i rabotili.A i na zanat k'd su decu vodili,tatkovci su na majstori zborili: ako ne slusaubavo,udri! Salte pazi da ga ne osakatis.Moje koske - tvoje meso!

Cuteci su si bili najglavno sredstvo za nase vaspitanje.Tepali su ne svi,al' pa ostanumo zivi i postanumo coveci.

Подели на овим сајтовима

algabacajuKacarevic TURI DINAR A DEVET UZNE KUSUR

Za stare leskovacke gazde svasta se prica,pa,nesto si je i istina bilo.

Dal' je i ovoj bilo ili neje,ne znam,ama cuja sam,pa ete da ispricam da se covek nasmeje.

Stari ljudi,trgovci,esnaf - coveci,corbadzije isli su si na praznici u crkvu da odstojiv sluzbu Boziju.Oni nesu isli po kafane,toj je za badjavdzije i fukaru.

K'd se dodje u crkvu prvo se ima pridje kude ikonu za celivanje.Tuj stoji pop i svakoga mirosuje - s's mirosuvaljku mu napravi s's zejtin krs na celo,kad celiva ikonu,i turi na tas neku paru,koj kolko miluje i moze.

Pop ko ne gleda koj kolko tura,ama pa pogledjuje.I videja k'd je jedan corbadzija turija nesto,ama izbroja devet dinara kako kusur od banku sto je daja.

Ama na njega bija i red da tej pare posle podeli s's ostali popovi.On odvajaja,odvajaja ama primetija da nijedna banka neje bila,a videja k'd je onaj uzeja kusur.Bilo mu cudno i sumnjivo pa rekja na drugi popovi sto je zapazija.I,kako je t'j corbadzija bija golem gazda,resili da ne kazuju na nikoga,da ga ne reziliv.

Ama,ete,pa prica ostanula,s'lte sto se ne znaje koj je taj bija

Подели на овим сајтовима

Kacarevic ZIVI S'S SOFERA

Bija u Leskovac neki mnogo dobar doktor.Od miloste svi su ga vikali,''doktorce''.

Bija je cenjen i omiljen,jerbo je umeja s's ljudi i da gi savetuje i da se interesuje za njino zdravlje.I covek trezven,pametan i ispravan.Sto se vika,mane neje imaja.

Odjedanput proturili glas:

- Doktorce zivi s's sofera!

I cel se varos poceja da cudi.K'ko pa toj,zar toj moze da budne istina.Neki poverovali,neki nisu,ama glas se proneja...

A ono koje bilo.Kupija doktorce auto,a njegova zena sofirala,ona upravljala s auto.I l'knulo na svi.

Mlogo nezgodna sala,ama ete napravili gu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...