Аурор Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Цитат Цитат Mislim da je potpuno svejedno da li ćeš koristiti pilulu, kondom, ili računanje plodnih dana, jer ti u svakom od ta tri slučaja preduzimaš nešto da bi sprečio-la začeće uprkos seksualnim odnosima. Znači razmišljanje je - kako da imam seks a da ne zatrudnim. Kada su ti takve misli onda je po meni potpuno svejedno šta ćeš odabrati, pilulu, kondom, računanje plodnih dana, prekinut snošaj, analni seks (takođe poznat kao irska kontracepcija). U čemu je razlika? Kako jedan način upražnjavanja seksa sa namerom da se izbegne trudnoća može biti bogougodniji od drugog, kada su namera, svrha i cilj isti? Pa nije Bog naivan pa da ne može da prozre vašu nameru? Nemojte ovo da protumačite kao da sam protiv kontracepcije, ja samo mislim da se ne može reći da je računanje dana u redu a korišćenje kondoma nije. Što se mene tiče, podrazumeva se da svako ko nije zamonašen uživa u nekim telesnim zadovoljstvima radi njih samih, a tu spada i seks čija svrha nije razmnožavanje. Tacno. Osim za ovo boldovano. Nije u pitanju Bozija kontrola ili zelja da se radi kako je on hteo pa ko ne uradi tako nego suprotno to je greh. Nego je cilj da opstenje muza i zene i na seksulanom planu uvek bude bazirano na ljubavi a ne samo na pozudi. Naravno nemoguce je izbeci strast pozude ali je sustina da prevlada eros, sofisticirani uzviseniji oblik ljubavi a ne seksos sto je primitvan zverski oblik ljubavne strasti. Seksos samo uzima i prozdire a eros kad je dostignut on se sav predaje. Dostici to je jako tesko i potrebno je puno truda, e da bi se doslo do toga jedan od uslova je da proroda pomisli vezane za seksualnost ne bude samo orgazam. Da ne bude to alfa i omega. A evo ti zaključka do kojeg sam stigao u teističkim danima: Kažeš da je nemoguće izbeći strast požude - zato i kaže da smo nastali u grehu a onaj ko navodno može bezgrešno da začne, potpuno oslobođen od tih "prljavih i ogavnih strasti" je bog zar ne? Ne kaže li u bibliji da je Marija bezgrešno začeta od strane Svetog Duha? A čovek tome može težiti ali nikada ne može to dostići. To je otprilike ta misao koju sam smislio ali ja gledam drugačije sada naraFski. Zato sam i ateista. NaraFski. I nije da sam čuo termin "seksos" pre. Filozofija. Slažeš se ili ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 за човека је немогуће. :cheesy: страст није исто што и блуд, страст је уопштен израз за разне побуде за које човек има потенцијал у себи. као што и природно задовољство, као што је секс, није ''прљаво и огавно'' јер би то онда био домен манихејске јереси која негира тело и васкрсење у њему. грех, тачније промашај, је сасвим други домен и зове се блуд, који разликујемо од природних уживања или страсти. ми нисмо безгрешне природе, тако да не постоји начин за нас да се безгрешно зачнемо ... него, какве то везе има са контрацепцијом? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Цитат за човека је немогуће. :cheesy: страст није исто што и блуд, страст је уопштен израз за разне побуде за које човек има потенцијал у себи. као што и природно задовољство, као што је секс, није ''прљаво и огавно'' јер би то онда био домен манихејске јереси која негира тело и васкрсење у њему. грех, тачније промашај, је сасвим други домен и зове се блуд, који разликујемо од природних уживања или страсти. ми нисмо безгрешне природе, тако да не постоји начин за нас да се безгрешно зачнемо ... него, какве то везе има са контрацепцијом? A tebi su pilule za kontracepciju kao abortus? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Цитат A čovek tome može težiti ali nikada ne može to dostići. Sto je coveku nemoguce Bogu je moguce. Sta to znaci? Sam covek svojim energijama ne moze da postigne takav preobrazaj. Ali u saradnji sa Bogom ulaskom u zajednicu sa njim kroz Liturgiju svaki covek moze to. Uvek je akacenat na obozenju coveka u smislu sinergije ljudski napora i Boizijih. ---- Eros--- Seksos | ----- Agape ---- Filia--- Guglaj anticku poeziju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Nešto ne verujem u validnost i istinitost antičkih naučnih radova a kamoli poezije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Цитат Nešto ne verujem u validnost i istinitost antičkih naučnih radova a kamoli poezije. Anticki naucni radovi???????? Prvi put cujem da poezija moze biti invalidna. E stvarno svasta od tebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Цитат Цитат Nešto ne verujem u validnost i istinitost antičkih naučnih radova a kamoli poezije. Anticki naucni radovi???????? Prvi put cujem da poezija moze biti invalidna. E stvarno svasta od tebe. Šta sam napisao? O LOL. Mnogo mi se spava, ne znam šta ću više ovde. Ma hajde, zašto bismo imenovali stvari,potrebe i fenomene po likovima iz antičkih pesama i dela? Što ne bismo iskoristili latinske nazive za to prosto? Laku noć. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат Цитат за човека је немогуће. страст није исто што и блуд, страст је уопштен израз за разне побуде за које човек има потенцијал у себи. као што и природно задовољство, као што је секс, није ''прљаво и огавно'' јер би то онда био домен манихејске јереси која негира тело и васкрсење у њему. грех, тачније промашај, је сасвим други домен и зове се блуд, који разликујемо од природних уживања или страсти. ми нисмо безгрешне природе, тако да не постоји начин за нас да се безгрешно зачнемо ... него, какве то везе има са контрацепцијом? A tebi su pilule za kontracepciju kao abortus? https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6104.msg219356.html#msg219356 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Бићу слободан да се укључим у тему, али бих одмах напоменуо да нисам у браку, па сходно томе све што будем рекао спада у домен теорије. Препоручио бих да се фокусирате на оно што је Александар изнео. Постоји књига ЗА ЈЕДНУ ЕТИКУ РАЂАЊА, писац је Жан Клод Ларше, а издавач епархија далматинска. У одељку о контрацепцији он износи ставове две групе светих отаца у погледу брака и рађања. На основу тих ставова даје гледиште на питање контрацепције - тачније покушава да изнесе потенцијално мишљење отаца о савременим изазовима контрацепције на основу онога што су они у свом времену говорили о рађању. Прочитајте је свакако. Прва група сматра да је дозвољено ступати у односе само ради рађања деце и на основу тога свака контрацепција је неблагословена без изузетка. Ако нису спремни да рађају, нек се уздржавају. (По мени промашен став да односи постоје само ради рађања деце. Такво мишљење, колико сам упознат, данас проповеда римокатоличка црква, а пример који доказује бесмисленост оваквог става демантују супружници који немају никакву могућност да имају децу. Моја снаја је родила једно дете и касније је имала проблема са јајницима, и нешто су јој доле одстранили чиме су је, да би остала здрава, сасвим спречили да икада остане трудна.) Друга група мисли да деца нису примарни циљ брака (као што је то код Јевреја, где је срамота ако у браку нема деце...), него да се кроз сексуално сједињење пројављује љубав. Овој групи припада свети Јован Златоуст. У овом случају контрацепција која нема абортивно дејство могла би бити дозвољена. Ларше не даје своје мишљење, а по мени то ствар родитељске и хришћанске одговорности према животу. Ако је у питању себичност, каријера или нешто слично, тада је контрацепција нешто што нам служи греху... Тешко је гајити децу... (овде бих преписао оно што је сестра из Ниша изнела) Што се тиче расуђивања духовника ту треба бити обазрив пошто има разних духовника. Послушност духовнику у манастиру и у свету није исто. Мишљења сам да као што је ступање у односе искључиво ствар супружника, да би и питање контрацепције требало да буде само њихова ствар према којој ће они одговорно да се односе. И заиста ми није јасно зашто се свештеници о овоме не изјашњавају. Не само овде него уопште. Имају једно или двоје деце, а када их парохијани питају дају неодређене одговоре. školarac је реаговао/ла на ово 1 ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Имам тетку која живи и ради у Швајцарској као лекар и њен муж који је иначе Швајцарац. Она нема деце по сопственом избору. Као одговор зашто није желела децу каже:"То се не исплати". ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivanka Grump Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат Dobro došla na forum Ivanka Hvala i bolje vas našla! Цитат Овој групи припада свети Јован Златоуст. Što rekoše u onom vicu, usta mu se pozlatila :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат да, секс је природно задовољство - није сам по себи грех. с друге стране, мислим да је контрацепција грех уколико се користи као абортивно средство. A racunanje datuma kao abortivno sredstvo nije greh? Eru је реаговао/ла на ово 1 On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivanka Grump Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат A racunanje datuma kao abortivno sredstvo nije greh? Reč kojom sa engleskog prevodimo "birth control" je kontracepcija, što nije sasvim precizno pa dolazi do ovakvih nesporazuma. Naime, abortus jeste sredstvo kontrole rađanja (birth control), pa se tako kod nas odomaćilo i da se o njemu govori kao o sredstvu kontracepcije. Ali reč kontracepcija zapravo znači sprečavanje začeća, pa u tom smislu abortus nije kontracepcija jer je do začeća već došlo. Dakle, nesporazum je jezičke/prevodilačke prirode. Takođe, tzv. pilula za dan posle ne sprečava sjedinjavanje jajne ćelije i spermatozoida ali sprečava implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice. Pošto se u medicini računa da trudnoća počinje od trenutka implantacije, lekari ovu pilulu ne smatraju abortivnim sredstvom, ali pošto se u hrišćanstvu smatra da život nastaje kad se dve polne ćelije spoje, dakle pre implantacije, vernici smatraju da je korišćenje pilule za dan posle jednako abortusu. Samim tim računanje plodnih dana ni ostala sredstva kontracepcije (kondom, obične kontraceptivne pilule) nisu abortivna jer ona samo sprečavaju spajanje jajne ćelije i spermatozoida, a nemaju uticaj na njih nakon što se sjedine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат Цитат A čovek tome može težiti ali nikada ne može to dostići. Sto je coveku nemoguce Bogu je moguce. Sta to znaci? Sam covek svojim energijama ne moze da postigne takav preobrazaj. Ali u saradnji sa Bogom ulaskom u zajednicu sa njim kroz Liturgiju svaki covek moze to. Uvek je akacenat na obozenju coveka u smislu sinergije ljudski napora i Boizijih. ---- Eros--- Seksos | ----- Agape ---- Filia--- Guglaj anticku poeziju. Има она;" где Ерос ту и Бахус", а св.Трифун и св.Валентин падају истог дана (вино и заљубљени). smiley-dance007 ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 18, 2010 Пријави Подели Написано Август 18, 2010 Цитат Цитат Цитат A čovek tome može težiti ali nikada ne može to dostići. Sto je coveku nemoguce Bogu je moguce. Sta to znaci? Sam covek svojim energijama ne moze da postigne takav preobrazaj. Ali u saradnji sa Bogom ulaskom u zajednicu sa njim kroz Liturgiju svaki covek moze to. Uvek je akacenat na obozenju coveka u smislu sinergije ljudski napora i Boizijih. ---- Eros--- Seksos | ----- Agape ---- Filia--- Guglaj anticku poeziju. Има она;" где Ерос ту и Бахус", а св.Трифун и св.Валентин падају истог дана (вино и заљубљени). smiley-dance007 To moze ovako gde je Seksos tu je Bahus. Eros je sustinski suprotan htonksim energijama Bahusa i Dionisa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука