Jump to content

Православље и национализам - еп. Калстос Вер

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Различитост је оно што битно разликује Православље од свих осталих хришћана

Признајем да нисам баш најбоље схватио шта си овде хтео да кажеш...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Рецимо да живим у САД и у близини има црква Румунске Православне Цркве, мени не би пало на памет да не идем тамо на литургију јер припада Румунској Православној Цркви. Наравно да бих више волео да има нека СПЦ јер је то мој народ и са њима се боље разумем, али наравно да ћу ићи на службу која год да има православна црква. Сам префикс националне цркве заиста не видим коме и зашто може да смета?!

Био сам ономад у једној антиохијској цркви која је углавном састављена од обраћеника из разних народа, брате мили... Да видите само какви су то верници. Баш су ме постидели.

Da,to govore i naši sveštenici u Americi i evropi da su obraćenici najkvalitetniji vernici.

Zato je i tačno ono što je rekao mitropolit Jovan Zizjulas da je budućnost pravoslavlja u nepravoslavnim zemljama.

Подели на овим сајтовима

Православна Црква у Србији,па јесте логичније ,лепо је рекао владика

Не знам колико је такође таква формулација исправна. Да ли то значи да је Црква у Хрватској - Хрватска; Црној Гори - Црногорска, Босни - Босанска...

Мислим да је назив Цркве по Патријаршији најбоље решење: Александријска, Антиохијска, Московска :cmizdrenje:, Цариградска, Јерусалимска... као што је била и Римска. Тако би можда требало да се називају све остале Цркве на регионалном нивоу, називајући их по Патријаршији.

Јесте.

Ипак је најбоље тако и без државне и националне одреднице.

А сад објасни зашто .

Подели на овим сајтовима

Различит обичајни израз вере.... То је оно што је лепо, форма је различита а суштина иста.... То је као и код Литургије....

Слажем се са тобом, и то заиста јесте јако лепо...

Само што нас то не разликује од осталих хришћана - код римокатолика тога има колко хоћеш...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Зато што ми углавном имамо врло нездрав однос према држави који се онда пренесе на друге ствари.

Pa to znači da smo grešni ...straaašnooo...

Међутим да ли су баш сви они пре нас погрешили кад дадоше такве префиксе помесним Црквама ?

Подели на овим сајтовима

Владика Ппорфирије је лепо објасни да то што имамо назначење да смо Срби није никакав проблем у Царству небеском. Проблем је што смо ми заборавили да смо Срби на Косову и Метохији где се ради Јеванђеље јер страдају нача браћа а нас баш брига хоћемо у ЕУ да се облачимо у фирмирано.

facenew22222222
Подели на овим сајтовима

Једино што мени смета данас и што бих мењао то није име помесних цркава јер не верујем да та имена нешто нарочито спречавају неофите да уђу у Цркву, чак шта више ето рецимо баш ми се свиђа кад неки народ добије своју помесну ПЦ , што значи да је ушао у велику породицу православних народа.

Мени лично смета то што се традиционализам издиже изнад црквености и мислим да на тај начин штети мисији Цркве код неправославних народа.

Подели на овим сајтовима

Зато што ми углавном имамо врло нездрав однос према држави који се онда пренесе на друге ствари.

Pa to znači da smo grešni ...straaašnooo...

Међутим да ли су баш сви они пре нас погрешили кад дадоше такве префиксе помесним Црквама?

Нису проблем префикси.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наш национализам је пре свега духовна категорија... као и код свих православних, контам... Нема сврхе а ни потребе у изједначавању тј. у униформисаности...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...